Piilokoju lintukuvaukseen

Käynnit susi ja karhukojuilla, Thaimaan kuvauspiiloissa ja muiden maiden piilokojuissa saivat minut haluamaan oman kuvauskojun. Tämä reilunkokoinen koju on rakennettu osittain purkutavarasta tai ladoista löytyneistä vanhoista materiaaleista. Rakentamisessa olivat mukana Isäni ja veljeni, joilla molemmilla on rakentamisesta runsaasti kokemusta.

Kojun leveys ja pituus on 250cm. Kuvausaukko on 180cm leveä ja 70 cm korkea. Kuvaaminen onnistuu joko peililasien läpi (samanlaiset kuin Bence Maten kojuissa) tai kehykseen tehtyjen kankaisten kuvausaukkojen läpi. Peililasiset ikkunat ovat mitoiltaan 60×80cm. Linnut eivät lennä ikkunaan kun sen ylälaidan eteen on laitettu suikale verkkoa. Verkon kuva heijastuu vinossa olevasta lasita ja lintujen perspektiivistä lähes koko ikkuna näyttää olevan verkon takana. Kuvaaja näkee kuitenkin veron läpi hyvin, mitä lintuja on tulossa ruokinnalle ja voi näin paremmin varustautua kuvaamiseen.

Kuvaajia mahtuu kerrallaan ruhtinaallisesti kaksi ja tiivistäen kolme. Kameroiden on tarkoitus olla tukevasti kolmijalalla. Ikkunan alapuolella oleva seinä tulee reilusti ulospäin, jolloin kuvaajan ja jalustan jaloille on reilusti tilaa. Kuvaajan selän taakse tulee laveri, jossa voi levähtää tai säilyttää käden ulottuvilla tarpeellisia tavaroita. Sisätilat tarvitsevat vielä maalausta ja käyttöä helpottavia sisustusjuttuja.

Lasien huurtuminen tai jäätyminen ei ole ollut tähän asti ongelma. Katto on hieman tavallista korkeammalla, jolloin hengityksen höyryt eivät jää ikkunan korkeudelle. Katonrajassa on aukot, josta ilma pääsee nousemaan taivaan tuuliin. Kojussa ei ole lämmitystä ja sinne saa laittaa päälle reilusti lämmintä. Aivan keskitalvella kojun korkea katto varjostaa kuvausaluetta.

Talvisin etualalla on ruokinta ja erilaisia orsia ja oksia, joilla linnut voivat istua. Kesällä kojun eteen rakennetaan matala 2 x 2,5m vesiallas, joka mahdollistaa juovien ja kylpevien lintujen kuvaamisen. Hyvästä hygieniasta täytyy tietenkin huolehtia sekä ruokintapaikan että vesialtaan puhdistuksella. Kojun ympäristöä olisi tarkoitus muuttaa lintuja houkuttelevaksi. Teen alueelle muutamia tekopökkelöitä, ripustan pönttöjä, istutan tiheäksi kasvavia pensaita ja teen suojaa antavan risukasan.

Tässä on joitakin kojusta testivaiheessa otettuja kuvia.


H.A.