Joulukuu 2003

Joulukuu – Talviralli

Joulukuun alku oli melkoista rumbaa! Asuimme Hannan vanhempien kotona, sillä omat tavarat oli muutettu varastoihin. Viikolla tehtiin töitä ja iltaisin ja viikonloppuisin valmistauduttiin tulevaa ulkomaanreissuamme varten.

Kuvaamaan en ehtinyt lainkaan! Yhtään kuvaa en kuvannut Suomessa koko joulukuun aikana,

Itsenäisyyspäiväralli

Onneksi kaiken sählingin keskellä oli sentään Itsenäisyyspäivä pinnaralleineen! Muuten olisi jossain vaiheessa kiehunut yli. Ralliin osallistuttiin joukkueella The Three Guides eli me Aallot ja Ilkka Jarva. Ralliaika oli aamukuudesta iltakuuteen, joten me olimme tietysti maastossa koko sallitun ajan. Yö nukuttiin Tarvaslammella, josta tietysti aamulla ralli myös aloitettiin.

Ihan ensimmäisenä rallilajiprojekstina meillä oli varpuspöllö, jonka Hanna oli nähnyt pihalla edellispäivänä. Eipä löytynyt ei. Rallisää oli heti aamusta alkaen todella tuulinen, niinpä saloille suuntautunut 40 km:n pöllöretkemmekin oli täysi nollakeikka. Havainnot jäivät metsäjänikseen, muutamaan lehmään sekä pihalla meitä ihmettelemään heränneeseen Jeri-koiraan.

Vielä pimeässä saimme kuitenkin Hannan pihalta ensimmäiset lajimme, eikä avaus ollut lainkaan huono, sillä kesäisestä palokärjen pesimäkolosta näkyi yllättäen itse kolon asukas. Tästä innostuneena valaisimme taskulampulla myös viereistä linnunpönttöä, ja yllätyksemme sieltä lähti käpytikka. Olisi vissiin pitänyt pohjustaa enemmänkin koloja ;-) ?

Seuraavaksi suuntasimme kulkumme tuttuihin lähimetsiin. Ensimmäinen metsälajimme oli varpuspöllöimitointiamme säikähtänyt hippiäinen. Tunnin verran komppailimme kanalintujen ym. toivossa turhaan, mutta palaillessamme jo autollemme tulivat vanhat ystävämme kuukkelit ja töyhtötiaiset meitä tervehtimään. Pian näiden perässä saapui myös metsän kolmas tyyppiasukki eli Siitosen Hannu. Aikamme näitä ensin mainittuja veijareita ihailtuamme, jatkoimme rallaamistamme.

Pikkuhiljaa valuimme lajeja poimien Melkoniemen, Särkisalmen ja Siikalahden (pakkohan meidän oli Siikalahdellakin piipahtaa, sillä olihan joukkueellamme yhteensä yli 20 vuoden Siikalahden opaskokemus) kautta Parikkalaan. Mukavia lajeja olivat metsässä pikkutietä ajaessa kuudenkympin vauhdista puunrungolta plokkaamamme puukiipijä, Tarvaslahdella kellunut tukkasotka, Särkisalmella joutsenten kanssa uiskennellut haapana sekä Siikalahdella olleet isolepinkäinen ja teeret.

Parikkalasta jatkoimme lumisateen keskellä taivaltamme Simpeleelle pointsaten matkan varrelta Haikanniemestä harmaalokin ja Joukionsalmesta pilkkasiiven. Simpeleellä veimme Rajakallion Rainerille ruokintakauraa, ja hoidimme samalla ruokinnalla viihtyneen peipon ja ylitsemme lentäneen vihervarpusen. Kokkolanjoelta hoitelimme koskikaran sekä sinisorsta ennen kuin suuntasimmme vielä etelämmäksi.

Ajaessamme kohti Imatraa huomasin jonkin vilahtavan tien yli Ruokolahden kylän paikkeilla. Jarrut pohjaan ja perään. Mietin mikähän se mahtoi olla: varpushaukka vaiko pyy? Juuri tällöin Ilkka huomasi yläpuolellamme istuskelevan varouspöllön, joka tuijotteli meitä ihmettelevän näköisesti keltaisilla silmillään näköisesti. Sehän se oli tietenkin ollut!

Imatralla Vuoksen varrella pysähdyksemme tuottivat mm. pikku-uikun, alleja ja uivelon. Kovasta yrityksestä huolimatta monta odotettua lajia jäi löytymättä. Mm. päättömän merimetson näköisestä mökystä ei saatu tekemälläkään muuta kuin päättömän merimetson näköinen möykky ja Viraskorvessa majaillutta hiiripöllöä ei vaakasuoraan sataneessa jäätikkusateessa huvittanut istuskella näkösällä.

Silti jaksoimme painaa viimeiseen sekuntiin asti, vaikka viimeiset kolme tuntia menivätkin ilman uusia lajeja.

Lopulta päädyimme 39 lajiin, mikä oli mielestämme sääoloihin nähden hyvä saavutus. Voittoon olisi riittänyt 41 lajia, mutta voittohan ei tärkeintä vaan hauskanpito, ja sitä meillä tässä rallissa riitti! Vai miltä kuulostaa 9 vuotta vanhojen lehtopöllönuottien perässä juokseminen metsässä pilkkopimeässä.

Reissuun!!!

Seuraavana perjantaina hyppäsimme junaan hillittömät kantamukset mukana suuntana Kirkkonummi. Parin päivän shoppailujen ja sukuloimisten jälkeen alkoi pitkään ja hartaasti odotettu ulkomaanturneemme.

16.12. matkasimme Amsterdamin (ja Pariisin) kautta Lissaboniin Portugaliin (Reissu kokonaisuudessaan). Portugalissa retkeilimme muutaman päivän vuokra-autolla ristiin rastiin. 19. päivä suuntasimme matkamme kolmeksi viikoksi WP-pinnaretkelle Kapverdelle (Reissu kokonaisuudessaan). Ja matkahan jatkui lopulta yhteensä 4,5 kuukautta eri puolilla Länsi-Palearktista aluetta.