Vanhanajan talvea

Tammikuun lopun havainnoista mainittavimmat olivat vihdoin kuukausien tauon jälkeen Parikkalassa vastaan tullut valkoselkätikka 29.1. Siikalahdella meidän omalla ruokinnalla. Koska viikonloppuna Pohjois-Karjalan tikkaharrastajat projektoivat tikkarengastuksia, kävimme mekin yrittämässä seuraavana aamuna tätä meidän tikkaa kiinni, mutta renkaisiin saatiin 9 pyrstötiaista sekä jokunen tali- ja sinitiainen – ainoa verkkoon lentänyt käpytikkakin onnistui karkaamaan verkosta. Iltapäivästä vielä Pihabongailimme lumisateen hetkeksi tauotessa, mutta havainnot jäivät vaatimattomiksi. Yhdeksän tavallista lajia näkyi.

Sunnuntaina 31.1. tapasimme Laitasalon Jarin Särkisalmella, josta jatkoimme Tarvaslammelle, josta hiihtelimme tuttuihin kuukkelimetsiin. Emme kauan ehtineet hiihdellä, kun näimme metsätien varresta lentoon lähteneen lapinpöllön. Lintu kuitenkin lensi sen verran kauas metsään, ettemme sitä enää löytäneet. Vilaukselta näkyneen kanahaukan sekä hömö- ja töyhtötiaisia ja puukiipijöitä havaittuamme olimme lopulta pelipaikoilla, jossa saimme odotella aika pitkään ennen kuin kuukkelit lopulta suvaitsivat tulla näyttäytymään. Kolme lintua oli edelleen paikalla ja olipa taas mukava nähdä näitä Etelä-Suomen viimeisiä kuukkeleita.

Helmikuu alkoi kylmillä keleillä, joten ulkoilu jäi todella vähiin, viikolla en tehnyt ainoatakaan Tiira-arvoista lintuhavaintoa! Lauantainakaan ei paria kuusitiaista ja puukiipijää kummempaa näkynyt. Sunnuntaina Siikalahden ruokinnallamme oli yhä 9 pyrstäriä ja Tyrjällä näkyi koskikara sekä isolepinkäinen.

Viikolla kävin taas yhden työpäivän Imatralla Honkaharjussa ja paluumatkalla tein pienen kierroksen, jonka varressa näin komean lapinpöllön sekä isohkon urpiaisparven, jossa ei kuitenkaan ollut kuin pelkkiä urpoja.

13.2. lauantaina näimme Siikalahdella pari valkoselkätikkaa ja samoja pyrstötiaisia sekä siellä täällä vielä useampiakin puukiipijöitä ja Tiviällä töyhtötiaisen sekä isolepinkäisen. Sunnuntaina ei löytynyt mitään uutta mainittavaa.

17.2. lyhyellä ruokiskierroksella löysin taas yhden lapinpöllön, tällä kertaa Ristimäestä. Samalla stopilla auton akku hyytyi, mutta onneksi sain ajettua sen pienen odottelun jälkeen autotarvikeliikkeen pihaan, jossa minulle vaihdettiin uusi akku ja ehdin vielä töihinkin ajoissa.

Viikonloppu alkoi taas uudella lapinpöllöllä tällä kertaa Siikalahdelta, joten mukava Siikalahtivuodari napsahti. Viime vuonnahan en saanut lajia edes vuodariksi. Pyrstötiaisia, harmaapäätikka ja isolepinkäinen näkyi myös lahdella ja onnistuimmepa vielä bongaamaan Moskuunniemestä eräällä ruokinnalla käyvän koiras pikkutikan vuodariksi – oli jo aikakin saada edes yksi vuodari helmikuussakin 20.2.

Sunnuntaina 21.2. suuntasimme retkelle Simpeleen Kokkolanjoelle, josta löysimme yhteensä 3/6 telkkää, 1/2 isokoskeloa, 4 koskikaraa, 4 laulujoutsenta, sinisorsan sekä parhaana Kangaskoskelta pikku-uikun! Iltapäivän juoksulenkillä napsahti taas vuodari, kun Vaaranperän metsälenkillä näkyi palokärki.

Ja kun vuodarivauhtiin oli päästy, niin maanantaina 22.2. sitten napsahti kunnolla, kun Hiski Hirvonen löysi Siikalahden Aittavaaran pellolta tunturipöllön! Lintu oli kadonnut kohti Huhmarista, mutta me singahdimme kotoa todella nopeasti sitä etsimään. Hanna jalkautui Linnunlaulun tienoille ja jatkoin itse kohti Siikalahtea ja kuinka ollakaan löysin pöllön aivan Siikalahden parkkipaikan läheltä. Lintu oli syvällä pellossa tien pohjoispuolella siten, että siltä näkyi vain pää! Olin niin lähellä pöllöä, etten juuri uskaltanut liikkua, mutta onneksi Hanna pääsi paikalle Partasen Harrin kyydissä ja kohta myös Lötjösen Matti ajoi peräämme linnun löytäjä Hiski kyydissään.

Pöllö tuijotteli meitä ja me sitä aika pitkään, kunnes pöllö nousi siivilleen ja lensi kovaa vauhtia pellon perälle katveeseen niin kauas kuin näimme kohti Liuharantaa. Hajaannuimme lintua etsimään ja Matti onnistui nähdä linnun lyhyesti Liuharannantien päästä kohti lentämässä, mutta lintu kuitenkin katosi peltoa vasten lentäessään.

Ilta alkoi jo hämärtää, mutta päätimme vielä käydä katsomassa paikan, jossa olimme linnun nähneet, josko sillä olisi jäänyt lumiseen peltoon joku saalis. Ja siellähän se ”ukuli” taas oli pellossa, mutta nousi jänis kynsissään lentoon ja laskeutui kauemmas pellolle. Oli jo aika pimeää mutta onneksi paikalle saapunut Poutasen Annekin sai vielä linnun nähtyä ennen kuin päätimme jättää linnun pimeään. Illalla hymyilytti, sillä olin saanut lähes kuuden vuoden tauon jälkeen Siikalahtipinnan sekä ohessa tietysti myös Parikkala- ja EKLY-pinnankin. Onnittelut ja kiitoksia hienosta löydöstä ja nopeasti ilmoittelusta Hiski!

Seuraavana aamuna kävimme ennen töitä etsimässä tunturipöllöä mutta sitä ei enää löytynyt. Keli oli todella kylmä ja tuulinen, joten ehkä se oli jossain tuulensuojassa piilottelemassa? Ruokatunnilla tapasin lintua koko aamun etsineen Olavi Kemppaisen ja siinä Huhmarisessa pellon reunassa jutustellessamme, huomasin taivaalta muuttavan vanhemman esiaikuisen maakotkan! Eipähän ollut tyhjä keikka Olavillekaan, vaikka pöllö jäikin näkemättä. Helmikuinen maakotka, tai yleensäkin maakotka milloin vain, on aina hieno HAV-15, etenkin tietysti Siikalahdella. Iltapäivän lisäetsinnät estyivät aivan karseaksi lumimyräkäksi muuttuneen sään takia. Kävin kyllä vielä kuvaamassa tunturipöllön eväspaikan jäljet. Melkoinen taistelu oli pupun kanssa käyty.

24.2. kävin lumituiskussa uudelleen Kokkolanjoella Kangaskoskella, jossa pikku-uikku piilotteli yhä lähes samassa paikassa. Koskikaroja näkyi kolme ja isokoskelo lensi yli. Kuutostieltä näkyi vielä joella neljä nuorta laulujoutsenta ja telkkä. Matkalla näkyi myös hirvikolmikko lumisella pellolla.

26.2. näkyi merikotka Härskiinmutkasta ja 27.2. saunareissulla kuului Tarvaslammella puputtava helmipöllö saunan portaille. Helmikuun viimeisenä kiersimme Soikkelin Miikan kanssa talvilintualaskennan ja valitettavasti ladut olivat isoilta osin ajamatta ja saimme tarpoa aika pitkään hankia pitkin. Havaintoja tuli ihan mukavasti, parhaimpina vihdoin vuodariksi näkynyt pyy sekä pohjantikka. Myös kana- ja varpushaukka, jopa 61 pulua, 6 käpytikkaa, “vaseti”, 109 tali- ja samoin 109 sinitiaista, 2 “tötiä”, 3 “hömppää”, 2 puukiipijää, isolepinkäinen, 9 närheä, 12 harakkaa, 108 naakkaa, 36 varista, 5 korppia, 48 pikkuvarpusta, 9 viherpeippoa, 28 punatulkkua ja 17 keltasirkkua havaittiin.

J.A.