Valoa talven pimeyteen

Tammikuun lopussa satoi lunta oikein urakalla, mikä haittasi tietysti retkeilyä, mutta toi mukavasti valoa maisemaan. Retkeily jäi viikolla ruokatunnilla suoritettuihin pyöräilyihin kylällä. Kolme kottaraista värjötteli yhä ruokinnalla ja sen lähipihlajissa ja tiklit virittelivät jo lauluaan Yläkujalla, jossa 30.1. näkyi myös pikkutikka. Siellä täällä näkyi musta- ja räkättirastaita sekä tilhiä tummuneiden pihlajanmarjojen kimpussa. Siikalahden käynnillä näkyi 16 teeren parvi sekä puukiipijä ja Melkoniemen suunnalta löytyi pikkukäpylintuja ja harmaapäätikka ja Särkisalmelta 6 pyrstötiaista.

Kuun viimeisenä päätin toteuttaa päähänpistoni, että kiertäisin tänä vuonna talvilintulaskentareittini joka kuukausi. Reitti kulkee kuitenkin kohtalaisen hyvää lintupaikkaa sivuten, joten voisihan sen joskus kiertää muulloinkin kuin talvella. Niinpä talsin tuulisessa mutta lämpimässä kelissä 17 kilometriä havaiten harmaapäätikan, käpytikan, 37 tilheä, jopa 161 räkättirastasta, 6 mustarastasta, hippiäisen, 4 pyrstötiaista, 10 hömppää, 22 sinttiä, 85 tallaria, 2 närheä, 9 harakkaa, 40 naakkaa, 13 varista, 4 korppia, 2 kottaraista, 2 varpusta, 10 pikkuvarpusta, 16 viherpeippoa, 15 tikliä, 9 pikkukäpylintua, 14 punatulkkua sekä keltasirkun.

Tammikuun saldoksi tuli lopulta 86 lajia, joista 55 Etelä-Karjalassa ja 41 Parikkalassa.

Helmikuu alkoi mukavasti Yläkujan kottaraisilla ja nokkavarpusella ja Simpeleen Kokkolanjoella olleella joutsenperheellä. Imatran Vuoksella näkyi 14 merimetsoa sekä kanahakka ja Lappeenrannan Pappilanniemessä valkoselkätikka sekä puukiipijä. Toisenä päivänä kylällä näkyi pulu pitkästä aikaa ja tikli kävi laulamassa meidän pihassa.

4.2. kylällä pyöri kanahaukka variksia ja naakkoja säikytellen ja Siikalahdella pikkutikka piti mieletöntä älämölöä puiden latvustossa seuranaan kaksi hiljaisempaa kaveria, nokkavarpuspari. 5.2. kylältä löytyi vihervarpunen ja Simpeleen kierroksellä näkyi Kokkolanjoella tietysti koskikara mutta mukava yllätys oli Kangaskoskelta löytynyt varpuspöllö. Seuraavina päivinä näkyi vain tuttuja lintuja kylällä.

7.2. lähdimme aamulla Lappeenrantaan kauppareissulle, mutta pitihän Yläkujalla pysähtyä ensin ja nokkavarpunen oli taas paikalla. Rautjärven Pirttinotkossa näkyi vauhdista noin 20 taviokuurnan parvi ja Vuoksella lenteli vanha ja nuori harmaalokki ja jään reunalla seisoi 18 merimetsoa. Joutsenon Haukilahdessa onnistuimme bongaamaan taas pitkään paikalla olleen kulorastaan, josta minulle napsahti kuukausiässä. Lappeenrannan Pappilanniemessä europaea pähkinänakkelipari oli mukavasti näytillä ja Toikansuolla ainakin 7 kottaraista sekä peippo.

Päivät alkoivat tuntua jo pidemmiltä, kun työpäivän jälkeenkin saattoi vielä tehdä pikaretkiä. Olipa muutaman päivänä jopa ihan aurinkoistakin ja lämpimimmillään oltiin useampikin aste plussan puolella. Tiedäpä tuota, olisivatko muutamat havaitut vihervarpuset olleet jopa ihan kevätmuuttajia? Myös tikat alkoivat jo rummuttaa. Muuten seuraavien päivien havainnot jäivät samoihin kylän lintuihin, mutta rastaat ja tilhet vähenivät huomattavasti. Molempia kuukkeliparejakin kävin katsomassa, toista hiihtäen Hannan kanssa ja toisen parin kotikonnuille pääsi aurattuja teitä pitkin perille asti.

J.A.