Pihabongaus ja viikonloppubongailua Kymenlaaksossa

Lauantaina 24.1. heräsimme ajoissa ja auringon nousun jälkeen kävelimme kylän parhaan ruokinnan lähelle Yläkujan päähän Pihabongaamaan. Meillä ei tänä vuonna ollut omaa ruokintaa lainkaan eikä pihassamme muutenkaan ollut näkynyt juuri lintuja, joten päätimme bongata paikassa, jossa ainakin saataisiin jotain laskettavaa.

Tiedossa oli, että ruokinnalla viihtyi pari mustarastasta, kolme kottaraista sekä muuten mukavasti tavallisia ruokintalintuja ja lähistöllä oli pyrinyt 15 tiklin parvi, mutta reilun puolen tunnin Pihabongauksemme tulos oli silti melkoinen yllätys; näimme jopa 70 tilheä, 2 mustarastasta, 165 räkättirastasta (joista toki 135 ylimuuttaneita), kuusitiaisen, 6 sinitiaista, 15 talitiaista, 3 harakkaa, 2 varista, 15 naakkaa, 3 kottaraista, 20 pikkuvarpusta, 20 viherpeippoa, 25 tikliä, 10 punatulkkua, nokkavarpusen sekä 14 keltasirkkua.

Pihabongauksen jälkeen lähdin ajamaan kohti etelää ja stoppasin Kokkolanjoella karaa ja Vuoksella merimetsoa katsomassa. Seuraava stoppi oli Lappeenrannan Joutsenon Haukilahdessa, josta löysin paikalla viihtyneen kulorastaan helposti. Sitten jatkoinkin Lappeenrantaan, jossa minulla oli kaukalopallovuoro sekä myöhemmin vielä jääpallopeli. Illalla jäin yöpymään Punnosen Pekalle.

25.1. lähdimme aikaisin Pekan kanssa liikenteeseen ja hoidettuamme taas kerran perinteisen huuhkajan, jatkoimme kohti Kymenlaaksoa ja lopulta olimme Haminan Ruotsinkylässä auringon noustessa. Kävelimme katuja ympäriinsä alueeseen tutustuen ja näimme runsaasti mustarastaita, räkättejä ja tilhiä, muttemme pari päivää paikalla ollutta mustakaularastasta. Pikkuhiljaa paikalle kertyi muitakin bongareita ja hajaannuimme kiertelemään aluetta laajemmin. Nähtyämme Pekan kanssa pari järripeippoa, näin itse ensin ylitseni lentäneen kulorastaan, koiras fasaanin sekä parin muun bongarin kanssa vielä laulurastaankin ennen kuin lopulta tuli tieto, että mustakaularastas oli vihdoin löytynyt hieman eri suunnalta kylää. Talsimme paikalle ja lintu oli onneksi hyvin hoidettavissa ja pääsimme näkemään sen oikein mukavasti. Linnulla näkyi jonkin verran punaista pyrstössä, jonka muistin olevan ihan ok mustakaularastaalle, mutta myöhemmin lintua alettiin pitää todennäköisenä musta- ja punakaularastaan risteymänä.

Päätimme tankilla käytyämme suunnata vielä Kotkan Laajakoskelle, josta hoidimme onneksi paikalla jo loppusyksystä saakka olleen viitatiaisen todella nopeasti. Niinpä pääsimme jatkamaan takaisin Lappeenrantaan, jossa ehdin yhdeltä katsomaan Suomi-Kazakhstan jääpallomaaottelua, jonka jälkeen minulla oli vielä itselläni jääpallo-ottelu.

J.A.