Toukokuu 2009

Vauhdikas toukokuu!

Vappuna kiertelimme Saaren tienoilla Hannan ja tämän siskon Elissan kanssa, mutta ihmeellisemmiltä havainnoilta vältyttiin. Jyrkilässä näkyi pikkujoutsen ja Lammitauksella merikotka. Tavja ja oli liian paljon ja ne olivat niin levällään, ettei amerikantavia enää näkynyt, vaikka se yhä paikalla olikin. Syntymäpäiväni aloitin pikaisella yöretkellä ja kuulin pari viirupöllöä ja sarvipöllön, 4 luhtahuittia sekä 10 -kanaa. Aamulla kävimme ensin Oronmyllyllä katsomassa virtavästäräkkiä ja sitten Siikalahdella, jossa näkyi kaakkuri, piekana, muutama pikkukuovi sekä mm. 11 närhen vaellusparvi.

Virolahdelle

Päätimme kuitenkin lähteä viikonlopun viettoon muihin maisemiin ja suuntasimme Virolahdelle. Päivällä staijailimme kovassa tuulessa Kurkelassa ja näimmekin ainoana isompana petolintuna kohti Venäjää matkanneen kiljukotkan! Lintulahdella näkyi jokunen mustaviklo, pari räyskää, lapintiiraa ja kirjosieppoa ym. ja Hurpussa haahkoja ja härkälintuja. Teltan pystytimme Leerviikkiin tornin viereen. Yöllä uulimmekin telttaan mm. mustalintuparvia, alliparven sekä pikkujoutsenen.

3.5. staijailimme koko aamun Hurpussa ja havaitsimme mm. 56 pikkujoutsenta ja 249 tunnistamatonta joutsenta, 3195 hanhea, joista jo 2158 valkoposkea, ainakin 4000 mustalinnun oloista vesilintua, 128 kuikkaa, 736 meriharakkaa, 7 pikkukuovia, punakuirin sekä 5 merikotkaa. Kotimatkalla pysähdyimme Ylämaan Väkevänjärvellä, jossa kellui 10 allihaahkan parvi, kahlaili kattohaikara ja kaarteli haarahaukka. Lappeenrannan Joutsenon Konnunsuolla oli yhä yli 4000 harmaata hanhea ja illalla vielä pointsasimme liejukanan Imatran Lietteen jätäriltä ja ohitimme tien penkalla piilotelleen koppelon Rautjärven Miettilässä. Mukava pikainen reissu oli ollut!

Kevät etenee vauhdilla

4.5. ruokatunti Siikalahdella oli antoisa, kun patotien ylitti kattohaikaraa ja pohjoispuolella kaarteli haarahaukka. Vuoden projektilaji törmäpääskykin näkyi vuodariksi.

5.5. yöretki Siikalahdelle kovassa tuulessa tuotti kuin tuottikin jänkäkurpan ja 6.5. pitkä aamupyöräretki tuotti Tarvaslammelta yllättäen nokkavarpusen sekä käenpiian ja Siikalahdella näkyi illemmalla pikkutylli ja lapinsirri.

7.5. ”potu” eli Suojarinteen Miika saapui viikonlopuksi retkiseuraksi ja tietysti Tornien Taistoon. Sammallammelta bongasimme ”konzan” aamulla löytämän kuningaskalastajan ja ruokokerttusia kuului saapuneen. Pikainen yöretki tuotti viirupöllön sekä vain kaksi luhtahuittia ja 10 -kanaa sekä sarvipöllön.

8.5. kiertelimme Saaren suunnalla: Rautalahdelta löytyi 2 lyhytnokkahanhea, Akanvaaran Tetrisuolla näkyi peltosirkku ja 40 lapinsirkkua ja Lammintauksella tylli.

Tornien Taisto

9.5. oli Tornien Taisto, jossa joukkueemme minä, Hanna, potu, Lötjösen Matti sekä Kuusisalon Ilpo havaitsi 86 lintulajia. Mukavimpia havaintoja olivat 22 pikkujoutsenta, 2512 hanhea, joista 4 merihanhea ja suosirri. Muutto oli varsin vaisua mutta aurinkoa saatiin – hieman liikaakin! Illalla pointasimme vielä mustapyrstökuirin Tarassinlahdelta ja kotipihan iltastaijin kruunasi komea 2kv niittysuohaukka!

10.5. havaitsimme parikin käenpiikaa, 2 kattohaikaraa, mutta pian oli päästävä lepäämään. Pitkät retkipäivän vaativat aina veronsa ennen pitkää…

11.5. ilmeisesti samat edellispäivän pohjoiseen matkanneet kattohaikarat olivat palanneet Tetrisuon pelloille, josta ne kävin polkupyörällä vesisateessa bongaamassa. Sirittäjäkin oli viimein saapunut ja seuraavana päivänä saapui vihdoin hernekerttukin ja sitä seuraavana satakielikin minulle vuodariksi. 13.5. illan pönttöreissulla näin koppelon ja kävimme tarkistamassa, että helmipöllöllä oli kaikki pöntössään hyvin.

Taas Virolahdelle

15.5. suuntasin illalla viikonloppuretkelle Virolahdelle arktikaa katsomaan. Matkan varrella Konnunsuolla oli yhä toista tuhatta hanhea, mukanaan 7 lyhytnokkaa ja suopöllökin näkyi. Virolahden Lintulahdella tapasimme ”potun” kanssa ja jatkoimme kohti Hurppua. Leerviikissä näkyi karikukko ja Hurpussa ylitsemme muutti isosirri.

16.5. yöllä heräsimme jo kolmelta ja teimme muutaman yölaulajapysähdyksen matkalla kohti Lakakalliota, mutta vain satakieliä sekä pari luhtakanaa kuului. Lakalla staijasimme siten 8 tuntia havaiten 5 pikkujoutsenta, yht. 15419 hanhea, joista valtaosa harmaahanhia, lyhytnokkakin. Kuikkalintuja muutti 274, 3 haarahaukkaa kiepui mantereen päällä, 30 pikkukuovia, tervapääsky ja pikkulepinkäinen nähtiin myös. Kangaskiuru lauloi vieressämme koko päivän. Iltastaijilla muutti sitten lähinnä valkoposkihanhia muutama tuhat ja ainakin 50 000 vesilintua – mustalintua ja allia. Sinirinta piipahti laulamassa kalliolla ja merikihu muutti ylitsemme. Iltagrillauksen ohella kuului kehrääjä.

17.5. aloitimme staijin taas neljän aikoihin ja 7 tunnissa havaitsimme 32680 hanhea, nyt valtaosin valkoposkihanhia, joita määritettiin 20696. Päivän upein havainto oli 1300 valkoposkihanhen parvessa ylitsemme muuttanut kiljuhanhi. Tilanne oli kuitenkin niin nopea, että vaikka huomasin linnun aivan suoraan päältämme, ei kukaan muu onnistunut tätä vanhaa koiraslintua nähdä. Lapasotkia muutti 51, kuikkalintuja 266, merikihu, 2 suopöllöä, harmaasieppo ym. Hanna oli hollantilaisryhmineen myös Virolahdella arktikaa ihailemassa ja heidän onnistui nähdä jopa 4 kiljuhanhea eräässä valkoposkiparvessa!
Kotimatkalla pysähdyin taas Väkevänjärvellä, jossa näkyi 2 lapintiiraa, mehiläishaukka, 2 pensaskerttua ja kaulushaikara. Lappeenrannan Ihalaisessa pointsasin kultarinnan. Illalla olin kotona äärimmäisen väsyneenä, mutta silti innostuin mennä rantaan iltastaijille ja näinkin yli 7000 mustalintua ja allia sekä merikihun.

Välillä Parikkalassakin

18.5. Hanna oli saapunut Pohjois-Karjalasta ryhmänsä kanssa ja illalla menimme rengastamaan viirupöllön poikasia. Ryhmä saikin todellisen näytöksen, sillä edelliskesänä vain pariin hyökkäykseen innostunut pöllömamma puolusti poikasiaan nyt oikein toden teolla. Se hyökkäili jatkuvasti ja osuikin useampaan kertaan meitä päähän. Onneksi pehmustetut palomiehen kypärät suojasivat taas sekä meitä että pöllöä. Pointsasimme myös helmipöllömamman Tarvaslammelta ja samalla tarkistin, että pesässä oli nyt jopa 6 poikasta. Hannan veljen Miikan kanssa jatkoimme vielä toisenkin viirupöllöpoikueen rengastukseen. Tämä perhe oli huomattavasti rauhallisempi, naaras tyytyi pariin valesyöksyyn ja murinaan ja koiraskin innostui pariin kertaan huhuilemaan komeasti.

19.5. pikainen yöretki Siikalahdelle tuotti 10 luhtakanaa, 2 -huittia, 10 satakieltä ja sarvipöllön. Pyöräretkellä kuulin päivällä käenpiian. 20.5. Siikalahdella näkyi suosirri ja punajalkaviklo ja kävin myös pikaisella Saaren kierroksella mutta etsimiäni keräkurmitsoita ei vielä löytynyt. 21.5. vuodari oli punavarpunen, joita olikin saapunut jo runsaasti.

PPLY:n kevätrallireissu

22.5. lähdin kohti pohjoista ja Juvalta nappasin ”potun” kyytiin ja jatkoimme kohti Pohjois-Pohjanmaata ja PPLY:n kevätrallia. Siikalatvan Piippolan Kortteisella näimme tuttuun tapaan pari mustatiiraa ja Oulussa näimme tuttuun tapaan rantakurvin. Käytyämme majoittumassa veljelleni Rikulle ja seurusteltuamme hetken, suuntasimme vielä Vierimaan Antin kanssa Sanginjoen Kuparisenpolulle pohjustamaan tietoon saamaamme varpuspöllöä. Illalla vielä teimme pikavisiitin Pyykösjärvelle, josta löytyi punasotka ja yllättäen ohitsemme lensi vanha isolokki! Meillä oli ollut aika hyvä parin tunnin pohjustus! Klo 23.10. haimme vielä joukkueemme viimeisen lenkin eli Lindénin Andreaksen rautatieasemalta ja painuimme nukkumaan.

23.5. valoisa pohjoinen herätti meidät jo klo 7.00 ja pian olimmekin taas pohjustamassa. Kiviniemessä kuului pensaskerttu ja saatuamme Antinkin kyytiin suuntasimme Toppilaan, josta mustaleppälintu löytyi helposti. Lähipuskissa lauloi vielä mustapääkerttukin. Jätärillä oli aivan järkyttävä haju, mutta myös pari karikukkoa, punavarpusia ja merimetso, Huutilammen liejukanaa ei näkynyt, joten lopulta suuntasimme Kuparisenpolulle pohjustamaan sopivaa aloitusta. Pienimuotoisen sekoilun päätteeksi aloituslajiksemme tuli niinkin vaatimaton laji kuin pyy klo 10.58. Koko ajan laulanut tiltaltti tietenkin oli juuri sopivasti hiljentynyt. Varpupöllö hoitui helposti ja onneksi löysimme metsästä myös mm. palokärjen, rautiaisen, töyhtötiaisen, käpytikan, pikkukäpylintuja, puukiipijöitä, kulorastaita sekä hippiäisiä. Matkalla kohti Oulua näkyi vielä 3 tilheäkin, joten metsäkeikka oli onnistunut välttävästi. Huutilammen liejukanaa ei näkynyt vieläkään pikakäynnillä, joten suuntasimme pyykkärille. Mehiläishaukka kaarteli taivaalla ja järveltä löytyi kaikki tavalliset lokit, pohjustamamme punasotka sekä harmaasorsakoiras ym. Toppilankin pohjustuksetkin onnistuivat, toki mustaleppälintu vei hieman aikaa, mutta palkintona oli myös pikkutikka. Jätäriltä löytyi karikukot ja merimetso helposti ja pian suuntasimme hoitamaan rantakurvia ja lähistöltä hoitui myös fasaani sekä uuttukyyhky. Oulun Kiviniemeen saavuimme sopivasti, kun paikalla oli juuri nähty mehiläissyöjä. Andy näkikin sopivan näköisen linnun lyhyesti, mutta me muut emme saaneet lintu putkeen, kun lintu jo syöksyi puiden taa eikä sitä enää löytynyt. Varpus- ja ampuhaukka, pikkutiira, pensaskerttu ja kottarainen ym. lisättiin lajilistallemme. Oulunsaloa nykyisin oleva Kempeleenlahti tuotti mukavina lajeina punakuirin, jänkäsirriäisen sekä pikkusirrin ja Kempeleen Teppolan pelloilla näkyi jokunen mustapyrstökuiri, punavarpunen sekä suopöllö.
Jatkoimme Tyrnävän Murtoon, jossa peltosirkut lauloivat, tuulihaukkoja oli runsaasti, pari pikkukuovia näkyi ja kuului, suopöllöt saalistelivat ja mullospellolla seisoskeli yksinäinen keräkurmitsa. Limingan Virkkula oli pettymys, sillä ainoastaan ristisorsa ja merikotka olivat uusia lajeja. Nuijilistalle saatiin 3 kertaa lennossa näkemäni heinätavi, joka jäi lopulta ainoaksi peruslajipuutteeksemme. Lumijoen Letossa taivaalla näkyi lyhyesti jalohaukka, joka tippui heti metsän taakse, joten määritykseksi jäi nuoli-/punajalkahaukka. Puhkiavanperä vei vain aikaa ja Sannanlahdella käyntikin tuotti vain räyskän. Koskapa ilta oli jo pitkällä, päätimme ajaa suoraan Siikajoelle ja Tauvoon. Alhonmäellä kangaskiuru lauloi yhä puoliltaöin täyttä päätä ja Kaasassa näkyi naarasuivelo. Tauvossa oli myös vesi todella alhaalla, joten rantalietteitä ei ollut, vain valtaisa hiekka-autiomaa! Havainnot jäivät vähiin, mutta sentään merikihu, 2 mustakurkku-uikkua ja sinirinta nähtiin. Merellä näkyi 12 linnun parvi, joista tulivat mieleen allihaahkat, mutta ne menivät liian kaukana, jotta varma tunnistus olisi ollut mahdollinen.
Raahen kaatopaikan huuhkaja näkyi halpohkosti ja matka jatkui kohti etelää Pyhäjoelle. Heinikarinlammella teimme onnistuneen visiitin, kun luhtahuitin lisäksi kuulimme riekon ja useita metsävikloja. Yön kiepuimme pelloilla havaiten useita äänteleviä suopöllöjä, muttemme mitään uutta. Aamustaijille suuntasimme Elävisluotoon ja hyvin menikin! Kuikkalintuja liikkui merellä mukavasti kuten mustalintuja, pilkkasiipiä ja jokunen allikin. Lapasotkapari muutti ohitsemme ja pian myös 2 ruokkia ja haahkapari. Eräällä luodolla seisoskeli valkoposkihanhi ja myös pari merikihua muutti. Tankokarissa lauloi lehtokerttu ja pikakäynti Hanhikivellä tuotti härkälinnun. Kiireellä suuntasimme taas pohjoiseen ja Raahen Lapaluodosta hoidimme kyhmyjoutsenen ja ajonmatkalla hiirihaukan ja närhen. Siikajoen Säikänlahtea emme sankan ruovikon läpi edes nähneet, mutta pari järripeippoa kuultiin. Sääressä peltopysäykset tuottivat hemppoja, kapustarinnan sekä pikkulepinkäisen ja rannoilta löytyi pari metsähanhea sekä upea 45 isosirrin parvi. Piekanan näköinen haukka nähtiin kaukana muutolla, mutta lajia ei saatu varmistettua. Lumijoen puolella viimein kuului samaan pisteeseen tiltaltti ja sirittäjä ja lopetuspaikaksemme jäi Varjakka, josta ei kuusitiaista löytynyt mutta pohjantikkakoiras kyllä.

Lopulta havaitsimme 24 tunnin aikana 156 lintulajia ja sijoituimme kisassa kolmansiksi. Purkuun jäivät meitä ”Podicepsejä” edustamaan Antti ja ”andy”, me ”potun” kanssa lähdimme vielä ajamaan kohti kaakkoa ja kotia. Väsynyt ajo tarjosi sopivan piristysruiskeen Juvalla, jossa pääsimme bongaamaan komeaa koiras niittysuohaukkaa. Lopulta pääsin itse nukkumaan iltakymmeneltä 40 tuntia valvoneena.

Taas välillä Parikkalassa

26.5. jaksoin käydä lyhyellä ruokatuntiretkellä Siikalahdella ja näin 3 suosirriä ja lapinsirrin sekä kuulin rastaskerttusen. 28.5. tuotti kultarinnan ja ruisrääkän ja 29.5. kävin kuuntelemassa vuodariksi viita- ja pensassirkkalinnun, viitakerttusen ja kuhankeittäjän – tunnissa. Nyt kuulin patotieltä 2 rastaskerttusta.

Taas kutsuu mua Kuusamo

29.5. alkoi lomani ja lähdin suoraan töistä reissaamaan. Suuntasin karttoja sen kummemmin vilkaisematta kohti länttä ja ajoin lähes pysähtymättä Jalasjärven Hirvijärvelle saakka bongaamaan sinisiipitavia. Lintu oli juuri sopivasti löytynyt ja pääsin kuittaamaan eliksen suoraan muiden bongareiden putkista. Myös hieman aiemmin löytyneet lampiviklot olivat heti näkyvillä ja pian näimme ja kuulimme soidinta joka päättyi paritteluun. Upealla lintujärvellä oli muutenkin mukavasti lintuja ja illan aikana näin mm. 9 vesipääskyä, jänkäsirriäisen, tyllin, pikkutyllin, 2 lapinsirriä, punajalkaviklon, suokukon, ruskosuohaukan, suopöllön ja 4 heinätavia.
Yöllä lähdin ajamaan kohti pohjoista. Näin muutaman suopöllön ja Sievissä huuhkajankin ja lopulta pääsin aina Kärsämäen Nurmesjärvelle saakka, jossa nukuin autossa pitkälle aamuun. Päivän aikana pääsin vihdoin Kuusamoon saakka ja väsyneenä vilkaisin pikaisesti kaatopaikan lammen, jolla oli pikkutylli ja pari vesipääskyä ennen kuin suuntasin tutulle mökille, jolla muu rallijoukkueemme oli jo ollut majoittuneena – Jukka Salokangas kauemmin, Andreas Lindén, Jaakko Aarniala ja Vesa Jouhki pari päivää. Kunnon päiväunien jälkeen aloin minäkin yöllä 31.5. oman pohjustusurakkani, mutta pitkän kierroksen havainnot jäivät perin vaatimattomiksi. Aamulla kävin hoitamassa sinipyrstön Konttaiselta, jossa se kuului jo liikkuvaan autoon. Kuukausikin vaihtui pohjustaen Kuusamo ralliin, jossa meillä oli edellisvuotinen voitto puolustettavanamme.