Huhtikuu 2009

Huhtikuu

Huhtikuun ensimmäisenä hoidin paluumatkalla epäonnistuneelta mustakaularastasreissulta pähkinähakin Punkaharjun Lustolta ja Parikkalassa muuttajista näkyi muutamia joutsenia, telkkiä, töyhtöhyyppiä, sepelkyyhkyjä, mustarastaita, hiirihaukka ja pulmunen. Seuraavina päivinä näkyi myös kottaraisia, kiuruja, pari kanadanhanhea ja Rautjärven Lahnaselta pointsasin merihanhen ja Likolammella näin nyt 2 pähkinänakkelia.

4.4. Siikalahdella näkyi jo mm. 30 töyhtöhyyppää, 7 hiirihaukkaa, 52 sepelkyyhkyä, mustavaris, tikli ja pajusirkku ym. Pikkutikkakin näkyi ”tavallisten” valkoselkätikkojen, harmaapäätikan, palokärjen ja tietysti käpytikkojen lisäksi. Iltapäivän pönttöreissun paras havainto oli ylitseni muuttanut nuori merikotka. Seuraavina päivinä oli taas kylmempää, joten töyhtöhyyppiä ja sepelkyyhkyjä painoi pääasiassa etelään eikä ihme sillä Parikkalassa oli vielä todella lumista ja pohjoisempana vielä ihan talvi!

5.4. suuntasinkin Joutsenon Konnunsuolle, jossa oli jo astetta keväisempää. Metsähanhia näkyi pari parvea, hiirihaukkoja ja piekanoja oli talven jäljiltä yhä runsaasti, peippoja muutti joitakin. Vuodarilista karttui niittykirvisellä ja uuttukyyhkyllä. Imatralla kellui Vuoksessa yhä 2 kaakkuria. 6.4. sulilta löytyi muutama telkkä sekä ensimmäinen nokikana. 7.4. aamusta kävin ihmettelemässä Kannakselta löytynyttä pähkinänakkeliparia. Koiras lauloi ihan hullun lailla, joten äänityksiäkin tuli tietysti. Iltapäivällä suuntasin Caireniuksen Sampsan kanssa Ylämaan Leinoon pointsaamaan sieltä löytynyttä jalohaikaraa ekly-pinnaksi. Lintu löytyi helpohkosti ja päätyi lopulta jäälle joutsenten seuraan seisoskelemaan, oli aika eksoottinen näky! Västäräkkikin käpötteli jään reunalla kevättä enteillen. Vuoksella näkyi paluumatkalla jokunen naurulokki.

8.4. Siikalahdellakin oli mukavaa, kun työpäivän jälkeen Mortensenin ”rollen” kanssa staijasimme muutaman tunnin havaiten kalasääsken, ruskosuohaukan, ampuhaukan, uuttukyyhkyn, västäräkin, tiklin, peipon, kulorastaita, kurkia, kuovin sekä parhaimpina 3 merikotkaa sekä nuoren maakotkan. Harmaapäätikkakin kävi vielä kuikuttelemassa lähipuissa ja teeret pulisivat. 9.4. staijin parhaita olivat merimetso, ensimmäinen vulpinus-hiirihaukka, pari kulorastasta. Takatalvea enteillen jopa 500 sepelkyyhkyä ja 250 töyhtöhyyppää painoi kovaa kohti etelää. Seuraavana päivänä kävimme Mikkelissä sukuloimassa mummoni luona, joten havaintoja ei juuri kertynyt, mutta kelikin oli kyllä ainakin siellä aivan kauhea!

11.4. Siikalahdella kuitenkin oli taas muutto päällä. Vaikka keli oli yhä surkea, olivat ainakin kuovit päättäneet, että on kevät, sillä niitä muutti 68 lintua. Naurulokkeja näkyi 45, 3 selkä- ja 2 kalalokkia, 40 kiurua, kangaskiuru, 2 laulu- ja 4 kulorastasta, 10 punakylkeä, 24 räksää, 25 niittykirvistä, 100 kottaraista, 500 peippoa ja 25 vihervarpusta. 15 pyrstötiaistakin oli liikekannalla kohti itää. Kannaksella nakkeli jatkoi lauluaan, mutta toista lintua ei enää paikalla näkynyt. Särkisalmella ja Lemmikonsalmella sinisorsat, telkät, isokoskelot ja nokikanat olivat aika ahtaasti pienissä sulissa. 12.4. oli sorsien seassa pari metsä- ja kanadanhanhea. Imatran Vuoksensuulla oli pari ristisorsaa bongattavina ja Joutsenon Konnunsuolla oli jo 550 metsä-, 50 tundra- ja 6 lyhytnokkahanhea, 6 sinisuo-, 4 ruskosuo-, 4 ampuhaukkaa sekä muuttohaukka, 10 kapustarintaa, metsäviklo, hemppoja, lapinsirkkuja ja mm. ainakin 5000 paikallista peippoa.

13.4. päätin lähteä pitemmälle bongaamaan. Vuoksensuun satamassa oli kyhmyjoutsen ja meriharakka, mutta matka jatkui aina Pukkilan Kantelejärvelle saakka. Parkkeerattuani autoni sain kiittää paria paikalla ollutta ornia, joilla oli elis minulle tukevasti hallinnassa, vaikka lintua oli todella vaikea seurata – amerikantavi hiippaili mullospellolla suurehkon taviparven seassa. Keli oli yhä kolea, mutta näin etelämpänä oli jo mukavasti muuttolintuja, joten päätin jäädä alueelle retkeilemään. Jouhisorsia, haapanoita sekä puna- ja tukkasotkia oli mukava katsella pitkästä aikaa. Jossain vaiheessa kuulin, että läheisillä Ruhan pelloilla olisi taas mukavasti hanhia, joten päätin siirtyä sinne. Parkkeerattuani mäelle ja saatuani putken pystyyn ehdin todeta eräälle ornille, että: ”Onneksi se tavi ei ole täällä tulvalutakolla. Olisi aika vaikea varmaan löytää… Tai aika hyvinhän tästä ton lutakon hallitsee… Tossa se on!” Samainen amerikantavi oli sillä aikaa, kun olimme ajaneet paikalle, lentänyt useamman kilometrin päästä Pukkilan Kantelejärven tulvalta tänne Orimattilan puolelle. Samalla se oli näin siirtynyt Itä-Uudeltamaalta Päijät-Hämeen puolelle. Hanhiakin oli ihan mukavasti, 280 metsuria, 20 tundraa sekä 3 lyhytnokkaa ja 5 pikkujoutsenta. Paluumatkalla yritin bongata mustaleppälintua Lappeenrannasta mutta vuodarit jäivät kivitaskuun. Luukkaansalmella oli nyt pari ristisorsaa.

14.4. näkyi vihdoin kevään ensimmäinen piekana Siikalahdellakin, etelänpänähän näitä oli ollut koko talven vaikka kuinka! Västäräkkejä muutti jo 40. Sulat olivat yhä pieniä ja lajisto niukkaa, sentään pari tavia uusina. 15.4. Siikalahden parempia haviksia olivat 8 kanadanhanhea, 2 metsuria, 3 merimetsoa, 4 taivaanvuohta, 3 tikliä jne. mutta sitten alkoi sataa lunta ja tuulla todella kylmästi pohjoisesta, joten iltapäivällä päätin lähteä pönttöjä kiertämään. Yksi hautova viirupöllö löytyikin. Sulilta löytyi kaulushaikara, punasotka ja illalla Rautjärven Lahnasella näkyi harmaahaikara sekä 2 ristisorsaa, jotka olivat ilmeisesti samat, jotka olivat seikkailleet jo pitkään edes takaisin etelämpänä. Seuraavina päivinä oli takatalvista, joten retkeily keskittyi metsiin ja pöllön pöntöille. 16.4. Siikalahdella kierteli merihanhi ja 17.4. löytyi toinen hautova viirupöllö ja 18.4. ensimmäinen hautova helmipöllö. 19.4. näkyi ensimmäinen lehtokurppa ja 20.4. Siikalahdella hiippaili jäällä kaulushaikara.

21.4. 2 nuorta merikotkaa kaarteli lahdella, ruskosuohaukkoja oli jo 4/3 ja mustavaris hiippaili varisten kanssa pellolla, mutta muuten oli yhä varsin vaisua. 22.4. kuoveja muutti 125, 75 metsähanhea kierteli edestakaisin ja nyt näkyi pari mustavarista ja kuoviparvesta löytyi pikkukuovi. Sulilla oli jo ahdasta, kun lokkejakin oli jo satoja, muttei mitään parempaa.

23.4. aamuinen sulakierros tuotti haapanan ja sinisorsan risteymäkoiraan, ensimmäiset silkkiuikut ja haapanan ja ruokatunnin kruunasi Kaukolan pelloilla kierrellyt ad koiras arosuohaukka! Iltapäivällä singahdin Lappeenrannan Vainikkalaan, jossa oli jo muutaman päivän ollut Löfgrenin Sepon pihalla sieppo, jota oli ensin pidetty kirjosieppona, mutta pikkuhiljaa alettu epäillä joksikin muuksi… Jouhkin Vesa ja Lindénin Andreas olivatkin juuri linnun löytäneet ja se oli hyvin hallinnassa, kun saavuimme paikalle. Lintu oli todellakin mielenkiintoisen näköinen. Minulle se toi heti mieleen balkaninsiepon, joita olin nähnyt runsaasti Israelissa, Kuwaitissa ja Armeniassa. Lintua kävi katsomassa vain kourallinen kärkibongareita ja paikallisia ja sitä yritettiin kuvata mahdollisimman paljon, mutta moninaisten sekoilujen ansiosta sitä ei saatu pyydystettyä tarkkoja tutkimuksia varten. Ääntelemäänkään se ei suostunut, vaikka pari tuntia sitä mikrofonin kanssa jahtasin. Niinpä jää ihan valokuvien varaan, saadaanko lintua koskaan tunnistetuksi?

24.4. sulille oli saapunut yhä lisää tavallisia vesiäisiä mukanaan jokunen uivelo. Siikalahdella muutti pari pikkujoutsenta ja pieneen sulaan olivat saapuneet jo ensimmäiset punasotkakin. Sinisuohaukkapari kierteli alueella ja valkoviklo sekä hemppo muuttivat ylitseni äännellen. Illalla kuului jo 3 luhtakanaakin.

25.4. oli yhteishavainnointipäivä. Päätimme pyöräillä aamuviideksi Siikalahdelle ja matkalla kuulimme jo laulavia pari rautiaista sekä peukaloista. Aamumuutto oli vihdoin etelän puolelle kääntyneen tuulin ansiosta todella hurjaa! Rastaita ja pikkulintuja, lähinnä peippoja, muutti todella runsaasti! 8 tunnin staijin saldoksi tuli lopulta 5212 rastasta, 7369 pikkulintua (mukaan lukien peipot ja carduelikset), 1746 sepelkyyhkyä, 93 västäräkkiä, 80 laulujoutsenta, 420 anser-hanhea, 7 kuikkaa, 2 tukkakoskeloa, 36 piekanaa, 201 töyhtöhyyppää, 105 kuovia, 655 naurulokkia, kalatiira, 2 räystäspääskyä, 3 metsäkirvistä ja paikalliseksi oli saapunut tai saapui mm. harmaasorsapari, 102 tavia, 350 sini-, 6 jouhi-, 5 lapasorsaa ym. Illalla Rautjärven Kankaanpellolla patsasteli bongattavana kattohaikara.

26.4. sulissa oli jo tungosta: yhteensä Särkisalmella ja Lemmikonsalmella yli 200 telkkää ja tavia, 128 sinisorsaa, 31 silkkiuikkua ja uiveloa, rantasipi ja tiltaltti lauloi. Siikalahdella oli kuitenkin yllättävän hiljaista, pari mustakurkku-uikkua ja pikkulokkia, heinätavi, merikotka ja kalatiira, mutta itse päätin lähteä kiertelemään Saaren sulia jonkin harvinaisuuden toivossa. Valkovikloja, lapa- ja jouhisorsia sekä runsaasti taveja oli joka sulalla, Jyrkilästä löytyi pari lyhytnokkahanhea ja runsaasti taveja. Päätin kuten niin usein aiemminkin seuloa joka ikisen tavin amerikantavin toivossa. Lammintauksella oli myös mukavasti hanhia ja taas todella runsaasti taveja. Seuloessani taveja toiseen kertaan putkeen osui vihdoin kauan odotettu sponde pystyjuovatavi – amerikantavi! Pidin lintua toista tuntia putkessa ensimmäisiä bongareita varten ja otin samalla pari sataa kuvaa linnusta, joka uiskenteli aktiivisesti edes takaisin muutaman sadan tavin seassa. Vaikka lintu oli varsin helppo löytää, oli se myös äärimmäisen helppo hukata tavien sekaan! Lisäksi tuuli oli todella kova, joten jouduin istumaan auton penkillä huonossa asennossa, jotta saisin seurata ja kuvata lintua edes jotenkin tuulelta suojassa. Kun bongarit viimein saapuivat, olin jo aivan kangistunut huonoon asentooni. Silloin amerikantavi päätti tietysti asettua nukkumaan uskomattoman hyvin näkyviin, joten bongareilla oli todella helppo työ kuitata laji pinnoihinsa. Tuskin edes arvasivat, minkälaisen työn olin tehnyt pitäessäni lintua tunnin hallinnassa? Seuraavina päivinä pääsin todistamaan Parikkalan kautta aikain ensimmäistä virtavästäräkkiä, joka kuulutti reviiriään eräällä joella. Sen toivossa, että lintu löytäisi itselleen parin, on paikka salainen.

28.4. Lemmikonsalmella oli merihanhi ja heinätavipari ja Siikalahdella jo 14 mustakurkku-uikkua, 10 kalasääskeä, pari punajalkavikloa, suokukko, nuolihaukka, 2 haarapääskyä, pensastasku jne. Illalla pyöräretkellä näin Tetrisuolla mustavariksen ja kuulin Siikalahdella jo ensimmäisen luhtahuitinkin. Yöllä kävimme vielä Punnosen Pekan kanssa kiertämässä lahden ja kuulimme 5 luhtakanaa ja sarvipöllön.

29.4. kävin rengastamassa helmipöllömamman pesästä, jossa oli nyt 6 munaa, muuten laajentuneet sulat ja Siikalahti eivät tuottaneet kummoisia havaintoja. Kuun viimeisenä kiertelimme Saarella, jossa pointsasimme nyt 820 tavin seurassa olleen amerikantavin Lemmikonsalmelta Hannalle elikseksi. Myös punajalkaviklo oli tulvalla ja keltavästäräkki lensi äännellen ylitsemme. Pohjanrannassa näkyi lähe täysin talvipukuinen mustaviklo, Akanvaaran Tetrisuolla jo 5 kivi- ja pensastaskua ja hanhia näkyi yhteensä nelisensataa. Tarassiinlahdella rummutti pikkutikka ja öinen retki Siikalahdelle tuotti 6 luhtakanaa, 2 kaulushaikaraa, 2 sarvipöllöä ja viirupöllön.