Maaliskuu 2009

Yhä Ahvenanmaalla

1.3. olimme yhä Ahvenanmaalla Pirkan, Suojarinteen ”potun” ja Ala-Kojolan Mikon kanssa. Varhaisen aamupalan jälkeen suuntasimme monen muun rallijoukkueen tavoin aamustaijille Styrsingsuddenille. Muuttoa ei ollut juuri lainkaan, pari haahkaa kellui merellä 25 riskilän ohella, mutta ainoat muuttajat olivat mukavia, lapasotkapari ja ruokki. Metsätien varrella kuulimme isokäpylintuja ja hippiäisiä sekä laulavan puukiipijän. Västerfjärdenillä näkyi peukaloinen ja Storbyssä toinen. Satamassa kellui haahkanaaraan kanssa mustalintu. Olimme jo matkalla kohti Hammaruddaa, kun saimme tiedon, että Storbyn Postbrygganilta oli löytynyt liejukana. Siinä ei närhikään paljoa meitä hidastanut, vaikka sekin oli niitä lajeja, joita olisi edellispäivän rallissa tarvittu. Takavedon komppaajat edesauttoivat paikalle kiiruhtaneita bongareitakin näkemään liejukanan kovalla komppauksellaan. Edellispäivänä kyseessä olisi ollut kova talvipinna! Jomalan Djurvikissa näimme ja äänitinkin laulavaa pikkukäpylintua ja Hammaruddassa näkyi riskilöiden ja tukkakoskeloiden lisäksi kuikka. Vielä ennen lauttarantaan ajoa kävimme Lemlandin Nåtössä kääntymässä ja näimme taas 15 harmaahaikaraa, Maarianhaminassa näkyi urpiaisparvessa tundraurpiainen ja viimeisiksi Ahvenanmaahavikseksi tuli lauttarannassa ylitsemme korkealla muuttanut hiirihaukka sekä lautalta vielä satama-aluella näkyneet pari harmaahaikaraa sekä naurulokki. Alkumatka staijattiin tietenkin kannella ja haviksiakin kertyi ihan mukavasti: 11 haahkaa, 2 mustalintua, 3 naurulokkia lisää ja parhaimpina 8 pilkkasiiven kanssa samassa parvessa olleet 8/7 allihaahkaa!

Maalisretkeilyä

Seuraavina päivinä talvisessa Parikkalassa retkeilymotivaatio oli arvatenkin hieman kateissa. Silti 3.2. kylällä eräällä pihalla roskalaatikon päällä seisoskelleet pari harmaalokkia olivat mukava yllätys. 6.3. Tyrjänjoella riemastuttivat niinkin upeat lajit kuin sinisorsat ja telkkä. Siikalahdella näkyi tutusti valkoselkätikka ja Melkoniemen Lahdenpohjassa käytiin yöllä kuuntelemassa lehtopöllöä.

8.3. Siikalahdella näkyi muuttava kanahaukka ja koko talven paikalla ollut isolepinkäinen oli yhä vain paikalla. Seuraavan päivän Saaren kierroksen parhaaksi jäi 27 tilhen parvi.

13.3. pöllöretki Koitsanlahden suuntaan tuotti ainoastaan yhden huuhkajan. Seuraavana päivänä urakoin jääkiekkoturnauksessa Simpeleellä ja pelin aikana näkyi pari joutsenta. Illalla piti kiiruhtaa Imatralle bongaamaan käsittämätöntä 8 kaakkurin parvea. Vuoksella oli myös jo 500 harmaalokkia sekä merilokki.

15.3. lyhyt kotkastaiji Tyrjällä tuotti ainostaan pikkukäpylinnun ja harmaalokin, mutta Siikalahdelle siirryttyäni näimme Pirhosen Jarmon kanssa komean vanhan merikotkan. Illalla kävimme Hannan kanssa Vuoksella katsomassa kaakkureita ja laskemassa lokkeja ja näimmekin komeat 1250 harmaalokkia, 2 merilokkia ja ilmeisen intermedius selkälokin sekä talvehtineet kanadanhanhen ja uivelon. Paluumatkalla kävimme yrittämässä tuttua lapinpöllöä ja onnistuimmekin lyhyesti kuulemaan muutaman kumean puhalluksen lapinpöllön soidinta. Pari helmipöllöäkin kuului.

16.3. ruokatuntistaiji Siikalahdella tuotti kaukaisen kotkan, joka piti jättää etäisyyden takia määrittämättä, vaikka kovin maakotkamainen olikin. Harmaapäätikka kuikutti komeasti ja valkoselkätikka ja palokärkikin näkyi.

18.3. taas ruokatunti kului Siikalahdella ja vaikka keli oli surkea, muutti komea vanha maakotka patotien yli hitaasti kohti pohjoista. Myös tiklin ääntä kuului taivaalta. Tyrjänkoskella näkyi pari joutsenta ja koskikara ja Särkisalmellakin 2 vanhaa ja yksi edellisvuotinen joutsen.

21.3. suuntasimme BirdLifen edustajistoviikonloppuun Kiljavalle ja matkan varrella pysähdyimme Vuoksella. Kuusankoskella tien yli lensi pari merilokkia ja Mäntsälässä näkyi pari hiirihaukkaa. 22.3. paluumatkalla kävimme Lahden Asemantaustalla katsomassa taas kerran töyhtökiurua ja Vuoksella näkyi pari merilokkia ja yhä pari kaakkuria sekä punasotkanaaras ym.

24.3. Siikalahden staijierikoisuus oli uskomattoman komea ”börringe” hiirihaukka. Myös pulmunen tuli vuodariksi ja kuten lähes päivittäin harmaapäätikka kuikutti ja valkoselkätikka näyttäytyi.

25.3. näkyi taas maakotka vaikka keli olikin taas todella surkea. Se jäikin ainoaksi havainnoksi puolikkaalla ruokatuntistaijilla. Seuraavan päivän antia olivat hiirihaukka sekä muutama joutsen. Iltapäivällä kävin pitkällä pyöräretkellä Tyrjällä, eipä olisi kannattanut…

Erämaaralli

28.3. oli vuorossa perinteinen Erämaaralli. Hannan kanssa kolusimme tuttuja paikkoja Tarvaslammen, Särkisalmen ja Rautalahden sisältävässä ruudussa, mutta vaikka kuinka yritimme, ei valkoselkätikkoja löytynyt. Yön antia olivat huuhkaja, viirupöllö sekä helmipöllö ja vielä hämärissä kuulimme varpuspöllön sekä käsittämättömät 13 pyytä! Loppupäivän havainnot jäivätkin sitten yhteen lisäpyyhyn, 6 teereen, 2 hiiri- ja kanahaukkaan, isolepinkäiseen ym. Illanvieton olivat taas Mikkolanniemessa ja mukavaa oli, porukkaakin oli ennätysmäärin!

Lisää ensimuuttajia

29.3. päivästaiji Siikalahdella tuotti kevään ensimmäiset 5 töyhtöhyyppää, sepelkyyhkyn, harmaapäätikan, käsittämättömän 3 naukuvan palokärjen parven, kiurun, räkättirastaan sekä vanhan merikotkan.

30.3. näkyi taas muuttava vanha merikotka sekä kottarainen, pari hiirihaukkaa ym. Kuun viimeinen päivä oli jo keväisempi, vaikka yhä satoi välillä lunta eikä aurinko oikein vieläkään lämmittänyt, silti parilla lyhyellä staijilla näkyneet 20 hyyppää, pari merikotkaa, 13 hiirihaukkaa, 2kv tundrahanhi, pari sepelkyyhkyä +3 sp:tä, kiuru, kottarainen sekä 3 pulmusta enteilivät jo kevättä!