Tornien Taisto -viikko

Toukokuu, odotettu rarikuukausi, alkoi heti Vapulta lupaavasti, kun Siikalahden pitkä staiji tuotti taas muutaman minuutin sisään löytyneet haarahaukan sekä naaras arosuohaukan. Muutenkin lintuja näkyi mukavasti ja havikseen kirjautuivat mm. lapasotkanaaras, 2 merikotkaa, 2 sinisuohaukkanaarasta, kanahaukka, 3 nuolihaukkaa, meriharakka, 72 kapustarintaa, tuhkaselkälokki, 2 törmäpääskyä, keltavästäräkki sekä pyrstötiainen. Iltapäivällä kävimme kiertämässä Tyrjän suunnan pöntöt ja näimme metson. Illalla kävimme vielä varmistamassa Parikkalan ensimmäisen pähkinänakkelin pesinnän, kun naaras hautoi eräässä pöntössä.

2.5. synttäripäiväni sää oli sitten ihan hanurista. Kaukolan pellolla näkyi merihanhi ja kymmenkunta pikkujoutsenta 200 laulujoutsenen seurassa ja pikaisella pönttöilykierroksella kuului vuodenpinnaksi käki ja näkyi kolme pyytä. Mutta lopulta alkoi sataa liian rankasti.

3.5. Siikalahtikäynti tuotti vain pari tavallista vuodaria – pajulinnun ja pensastaskun ja 4.5. vuorossa oli ruokokerttunen. Juuri mitään muuta ei sitten näkynytkään. Iltaisella Oronmyllyn pönttökierroksella löytyi sentään hautova jo edellisvuosilta tuttu varpuspöllö.

Kyy5.5. oli vuorossa Tornien Taisto. Herätyt oli epäinhimillisen aikaisin ja yöllä meille saapunut Pirkka ei monta tuntia ollut ehtinyt silmiään ummistaa. Itse poljin taas tuttuun tapaan lahdelle pyörällä ja muut tulivat perässä autolla. Huhmarisen kohdalla tulvalammikossa näkyi matkalla harmaasorsapari. Parkkipaikalla tapasimme Soikkelin Miikan sekä Elissan sekä Punnosen Pekan ja Savolaisen Jukan ja tornille käppäiltyämme saapui kohta Lötjösen Mattikin eli joukkueemme oli hyvissä ajoin kasassa jo varttia ennen taiston alkua.

Mitään kummempaa aloituslajia emme löytäneet, joten kellon lyötyä viisi aloimme kuitata tavallisia lajeja. Sää oli huonompi kuin mitä oli luvattu ja pikkuhiljaa se huononi entisestään ja auringon noustua keli tuntui entistäkin kylmemmältä luoteistuulen navakoiduttua. Aika pian oli kuitenkin viitisenkymmentä tavallista lajia plakkarissa, mutta mitään parempaa ei meinannut löytyä. Tuhkaselkälokki löytyi kahlaajalutakolta lokkien seasta, mutta siitähän sai lajiksi vain selkälokin. Äännellen ohitsemme lentänyt pikkujoutsen oli Pirkalle mukava laji, mutta meille muille jokapäiväistä kauraa tähän aikaan. Aamun muita mainittavampia havaintoja olivat pari kanadanhanhea, uivelot, teeri, sinisuohaukkanaaras, käki, pari harmaapäätikkaa, useampikin kivitasku, pensastasku, ruokokerttunen, pari pientä lapinsirkkuparvea sekä aivan koko ajan laulanut tiltaltti.

Aamukahdeksan molemmin puolin oli taas kerran pitkä pätkä ettemme saaneet ainoatakaan lajia ja sää sen kuin vain huononi ja alkoi jopa sataa tihkua. Olimme kaikki aikalailla jäässä!

Onneksi pikkuhiljaa sää alkoi parantua ja lajejakin alkoi taas tippua hiljalleen. Harmaasorsat suorittivat ohilennon, komeassa 32 kuikan parvessa oli kaakkuri, pari lehtokurppaa lensi hetken avoimesti lahden päällä, tilhiparvi muutti länsipuolen metsän päällä ja viimein määrittyivät urpiaiset ja järripeipotkin. Lopulta alkoi taivaalle nousta petolintujakin ja niinpä saimme kuitattua aika nopeassa tahdissa nuolihaukan, piekanan, merikotkan sekä hiirihaukan. Muita keskipäivän tuntumassa hoituneita lajeja olivat tukkakoskelo sekä närhi.

Tarassiinlahdella kisannut joukkue piipitteli vähän väliä heidän löytämäänsä mehiläissyöjää, joka poltteli osaa joukkuettamme niin paljon, että pari paineisinta lähti jo ennen taiston päättymistä bongaamaan. Me sinnikkäästi kisasimme kuitenkin aina yhteen asti ja lopulta laskimme havainneemme 90 lintulajia.

Käveltyämme autolle lähdimme me kolme Aaltoa sekä kaksi Soikkelia ajamaan kohti Tarassiinlahtea, mutta jo matkalla saimme tiedon, että mehiläissyöjä oli tehnyt omituisen katoamistempun. Tietysti ne pari joukkueessamme kisannutta olivat ehtineet linnun näkemään, mutta heidän pystyttäessään omia kaukoputkiaan lintu oli kadonnut.

Etsiskelimme mehiläissyöjää pari tuntia sitä kuitenkaan enää löytämättä. Havaitsimme kyllä muutamia lajeja, joita olisimme mieluummin nähneet päivän aikana Siikalahdella kuten valkoselkätikan, metsäviklon sekä mustapyrstökuirin. Muita pahoja puutteita lahdella olivat olleet mm. luhtakana, mustakurkku-uikku, kirjosieppo, viherpeippo sekä keltasirkku.


Kävimme iltapäivällä Tarvaslammella syömässä ja kotimatkalla päätimme tehdä pikastopin Särkisalmelle. Päivällä paras valo lahdelle on Rajaniementien varresta, joten kurvasimme mattojenpesupaikalle. Lähes ensimmäinen lintu, joka osui putkeeni, olikin sitten naaras punapäänarsku! Niinpä pikastoppimme venyi melko pitkäksi, kun paikalle valui bongareita, sillä olihan kyseessä vasta Etelä-Karjalan seitsemäs havainto lajista ja ensimmäinen havainto 13 vuoteen! Havainnoista on kuitenkin viisi yhteensä kuudesta linnusta Parikkalasta ja neljä näistä havainnoista on 2000-luvulta. Muut havainnot ovat ensimmäinen Imatralla talvehtinut 50-luvulta, Parikkalan ensimmäinen Uukuniemellä 76 marraskuussa ammuttu ja viikkoa tätä myöhemmin Lappeenrannassa joulukuun alussa nähty lintu.

Illalla teimme Pirkan kanssa vielä retken lähipeltojen kautta yölintuja kuuntelemaan. Pelloilta ei juuri mitään löytynyt, mutta patotiellä kuului 4 luhtakanaa, 2 –huittia ja upeasti soidintanut jänkäkurppa. Taivasta vasten erottui puun latvustossa pöllön siluetti, joka pienellä säätämisellä saatiin määritettyä, kun paikalla ollut Punnosen Pekka haki kaukoputken ja Pirkka ajoi auton siten, että pitkät valot valaisivat pöllöä, joka oli kuin olikin suopöllö.

Kapustarintoja6.5. pointsattuamme Pirkalle pähkinänakkeliparin, joka nyt jo tuntui ruokkivan poikasiaan, suuntasimme aamusta Saaren kierrokselle. Akanvaaran Tetrisuolta löytyi pari suurta kapustarintaparvea, joissa oli yhteensä 880 lintua. Muuten kierros oli taas tutun surkea ja emme löytäneet mitään mainittavaa ennen kuin vasta Tarassiinlahdelta, jossa keskellä järveä kellui yksinään ristisorsa. Sorsa lähti pian kohti Kanavalampea ja sieltä se sitten löytyikin rannasta nukkumasta. Kanavalampea seuloessamme alkoi vieressämme varoitella pensaskerttu, joka kohta innostui laulamaankin.

Siikalahtea kohti ajaessamme koukkasimme mutkan Valkialammelle, jossa oli kuin olikin taas mustakurkku-uikkupari. Siikalahdella lyhyt staiji helteisessä kevätsäässä tuotti vain merikotkan sekä pari yhdessä muuttanutta naaraspukuista suohaukkaa, jotka menivät turhan kaukaa, mutta ainakin toinen näistä oli sirosuohaukka.

Käytyämme syömässä ABC:lla, lähti Pirkka pitkälle kotimatkalleen ja aika pian painuin itse pitkille päiväunille, sillä taas oli univajetta tullut kerättyä turhan paljon.

J.A.