Kevätvuodareita

Kelit muuttuivat pikkuhiljaa keväisemmiksi ja lämpimämmiksi, mutta yöpakkasia vielä riitti. Lumipeite oheni silti silmissä, kun päivisin oli aurinkoista ja varsin tyyntä ja saatiinpa muutamia kunnon vesisateitakin.

9.4. Siikalahdella näkyi jo 45 västäräkin ja 20 niittykirvisen parvi ja vuodenpinnaksi näkyi 6 tundrametsähanhea, merihanhi, punajalkaviklo, 3 kapustarintaa sekä etelää kohti äännellen lentänyt tunturikiuru. Muita kevään toistaiseksi parhaan ruokatuntivisiitin haviksia olivat 8 naurulokkia, kana- ja tuulihaukka, valkoselkä- ja harmaapäätikka sekä hemppo. Iltapäivällä Särkisalmen sulalla näkyi 6 sinisorsaa, 6 telkkää sekä isokoskelo.

Mutta sitten seurasi taas vaisumpaa ja 10.4.ja havainnot jäivät merikotkaan, vuoden ekaan piekanaan, isolepinkäiseen, pariin ruskosuohaukkaan, pyrstötiaiseen sekä 5 pikkukäpylintuun. Ja 11.4. näkyi vain merikotka sekä ampuhaukka ja kaulushaikara kuului vaimeasti.

12.4. oli taas hieman parempi muutto ruokatunnilla, joten suuntasin lahdelle vielä lyhyesti työpäivän jälkeenkin. Yhteensä näin mm. 3 sinisuohaukkaa, 3 laulurastasta, 4 kalasääskeä, kangaskiurun, 65 västäräkin parven sekä 45 pulmusta. Iltapäiväkäynnillä Särkisalmella pari laulujoutsenta kävi ihmettelemässä rantakaislikossa seisoskellutta kaulushaikaraa, joka sitten levitti näille siipensä ja näin yritti näyttää uhkaavalta. Joutsenet hetken hämmästelivät yhä vain oudomman näköiseksi muuttunutta veijaria ja jatkoivat uimareissuaan.

Haarahaukka

13.4. aamulla Muttelinmäessä kuuluivat ensimmäiset punarinnat sekä rautiainen ja ruokatunnilla lahdella oli sen verran mukavaa, että suuntasin lahdelle myös työpäivän jälkeen. Havaintoja kertyi 43 tundrametsähanhesta, 3 tuulihaukasta, 2 kana- ja 8 varpushaukasta, 2 merikotkasta, lähes peräkkäin löytyneistä muuttavista haarahaukasta sekä vierestämme lentäneestä koiras arosuohaukasta, sini-/arosuohaukkanaaraasta sekä 4 hemposta ym.

14.4. kävin Lappeenrannassa pelaamassa lappeenrantalaisen Shootersin riveissä kaukalopallon SM-turnauksessa. Enpä olisi etukäteen uskonut, että ihan hyvin pysyin Suomen parhaidenkin pelimiesten kyydissä. Emmehän me pärjänneet, mutta eipä tarvinnut hävetäkään. Parin tappion lisäksi pelasimme kuitenkin tasapelin hopealle yltäneen joukkueen kanssa ja itsekin sain pari maalia tehtyä SM-tasolla 18 vuoden tauon jälkeen, jolloin edellisen kerran olin moisissa peleissä pelannut.
Pelien välissä ehdin käydä Joutsenon Konnunsuolla näkemässä muuttohaukan, 3 metsävikloa, kalalokkeja ja 5 piekanaa ym., Kivisaaressa 3 kuovia sekä Luukkaansalmella 4 selkälokkia.

15.4. staijailimme Siikalahdella pitkän päivän ja näimme 20 tundrahanhea, merihanhen, tavin, 18 sinisorsaa, 4 telkkää, 5 merikotkaa taas lähes peräkkäin muuttaneet arosuohaukkakoiraan ja haarahaukan, 2 sinisuohaukkaa, 2 piekanaa, 4 nokikanaa, 7 kuovia, 3 metsävikloa, 13 taivaanvuohta, 70 nauru, 4 kala- ja 2 selkälokkia, uuttukyyhkyn, kivitaskun, isolepinkäisen, järripeipon, tiklin sekä 25 käpylinnun parven.

Iltapäivällä Särkisalmella oli 86 sinisorsaa, 22 telkkää, 12 isokoskeloa sekä kanadanhanhi, mutta tämän jälkeen paikalla näkyi pienempiä määriä sorsia – lahdet alkoivat ilmeisesti olla sen verran sulia, että linnut siirtyivät jo reviireilleen.

Maanantaina 16.4. lahdella oli taas ruokiksella aika vaisu meno, mutta vanhojen herrojen Esa Sojamon ja Pertti Koskimiehen kanssa rupatellessa aika kului nopeasti. Luhtakana rääkäisi kertaalleen, kun ruskosuohaukka taisi yrittää napata sitä saaliikseen. Ja kuinka ollakaan kesken jutustelun äkkäsin koillispuolelta metsän päältä lupaavan näköisen roikkosiiven, joka määrittyi putkella helposti vanhaksi kiljukotkaksi! Kotka kaarteli tovin lahden pohjoispään päällä ja jatkoi lopulta luoteeseen.

17.4. lahdella oli ruokatuntivisiitillä todella hiljaista, vaikka keli oli edelleen mitä mainioin. Ehkä tuulta oli turhankin vähän? Lumi kuitenkin hupeni yhä kovaa vauhtia ja lahdella oli sulaa jo jonkin verran. 18.4. tuuli oli yhä heikkoa mutta kääntynyt taas pohjoisen puolelle. Lämmintä kuitenkin riitti, mutta muutolla näkyi lähinnä vain kuoveja. Paikallisessa reilun sadan tundra- ja tundrametsähanhen parvessa näkyi taigametsähanhi ja merihanhi kävi kiertelemässä lahden päällä. Taas näkyi esiaikuinen merikotkakin ja vuodariksi näkyi ja kuului muutama tiltaltti. Illalla näkyivät ensimmäiset lehtokurpat.

19.4. ruokatuntivisiitillä näkyi harmaahaikara, 8 haapanaa, merikotka sekä 12 tilhen muuttoparvi, mutta työpäivän jälkeinen käynti lahdella oli yllättäen paljon parempi, kun jo patotien lavalle kiivetessäni huomasin taivaalla pohjoista kohti leijuneen haarahaukan ja kohta lahden viereiselle pellolle saapui hanhiparvessa kyhmyjoutsen. Kohta sain hieman epämääräisiä viestejä Lötjösen Matilta Muttelinmäessä olleesta suuresta linnusta, jota päätin lähteä katsomaan. Jo ajaessani sain tiedon, että kyseessä oli lapinpöllö. Harvoinpa on tullut Siikalahdella tällaista eteläisen, itäisen ja pohjoisen lajin yhdistelmää nähtyä puolessa tunnissa. Kun kävimme vielä katsomassa kyhmyjoutsenta, joka nyt nukkui pellossa, löytyi samaisesta parvesta vielä pikkujoutsenkin. Aika harvoin on missään tullut nähtyä kolmea joutsenlajiakaan samassa pellossa. Mainittakoon vielä, että kyhmyjoutsen on ehkä kevään paras havainto toistaiseksi, niin uskomattomalta kuin se ehkä jostain rannikolla asuvasta tuntuukin.

18.4. aamuisella Särkisalmen sulan tsekkauksella näkyi 14 valkoposkihanhen kiertelevä parvi sekä pari silkkiuikkua, ruokiksella lahdella näkyivät ensimmäiset puna- ja tukkasotkat, muuttohaukka, merimetso sekä kuului valkoviklo. Iltakäynnillä lahden viereisellä pellolla oli jopa 4 merihanhea ja ilahduttavan monta taigametsähanhea, joita on nyt näkynyt hieman enemmän kuin vuosiin, mutta vähän silti. Aika monta tundrametsähanhiparvea saa yleensä seuloa niitä löytääkseen.

Viikonloppuna oli sitten taas perinteinen kevätviikonloppukeli – aivan järkyttävän kylmä pohjoistuuli ja sadettakin aika ajoin. Lauantaina teimme kunnon Saaren kierroksen, mutta havainnot jäivät vähiin: kolme merihanhea löytyi yhteensä, lapasorsapari näkyi Uukuniemen Suurenjärvenlietteellä ja ehkä voisi vielä mainita pari ampuhaukkaa sekä kapustarintaa. Köyhää…

Sunnuntaina 22.4. staijailimme mukavalla porukalla Siikalahdella aamusta pitkälle iltapäivään. Muutto oli edelleen tuulen ja kylmyyden takia vaisua, mutta sinnikyys palkittiin kuitenkin komeasti pariinkin kertaan näyttäytyneellä arosuohaukkanaaraalla, kaukana ja korkealla muuttaneella nuoremmalla maakotkalla sekä haarahaukalla. Muita havaintoja olivat 6 pikkujoutsenen parvi, 3 paikallista merihanhea, 14k ja 4 n punasotkaa, 2 merikotkaa, 34 piekanaa, 61 kurkea, 67 kuovia, pikkukuovi, patotien puskia pitkin muuttanut hippiäinen sekä yksinäinen pulmunen.

Viikko alkoi vaisusti ja maanantain havikset jäivät vähiin, ja tiistainakin ennen töitä näkyi vain muutama kuikka ja ruokiksella aikainen mustaviklo, pari merikotkaa, merihanhi, pikkukuovi ja 20 lapinsirkkua, mutta työpäivän jälkeen jouduin singahtamaan Uukuniemen Suurenjärvenlietteelle bongaamaan siellä näkynyttä mandariinisorsaa. Tulvat olivat todella laajat ja sorsia paljon, mutta mandariini jäi löytymättä. Laji oli uusi Parikkalaan ja mahdollisesti 300. kunnassa havaittu laji. Suurenjärvenlietteen mainittavin havainto oli 35 metsävikloa ja myös laulurastaita tuntui olevan joka paikassa, arvioin nähneeni noin 70 lintua. Kiertelin Saaren paikkoja lopulta laajemminkin ja löysin pari pikkujoutsenta, useita noin 40 kuovin parvia sekä pikkukuovin, mutta enemmän olisin odottanut löytyvän…

25.4. aamukäynti Särkisalmella tuotti 3 meriharakkaa, 2 kuikkaa ja 44 silkkiuikkua, mutta Siikalahdella näkyi pikakäynnillä vain 22 valkovikloa. Ilta menikin sitten Parikkalan ja Rautjärven Lintukerhon kuvaillassa. 26.4. Särkisalmi tuotti 11 mustalinnun parven sekä rantasipin ja ruokiksella näkyi taas merihanhi, nykyisin harvinainen heinätavi 130 tavin parvessa tavinaaraita liehittelemässä, lapasorsapari, pikkukuovi sekä taivaalta kuulunut tylli. Työpäivän jälkeen singahdin taas lahdelle ja kyllä kannatti, sillä heti torniin noustuani löysin pohjoispuolelta varisten takaa-ajaman 3kv kiljukotkan. Lintu oli nähty aiemminkin lahdella, mutta useampi tunti sitten eikä ollut lainkaan varmaa, että oliko se jäänyt paikalliseksi. Lintu näyttäytyi parin tunnin aikana kolme kertaa ja joka kerta sillä oli varikset riesanaan. Muita havaintoja olivat naaras sinisuohaukka sekä ensimmäinen haarapääsky. Illalla kävin tarkistamassa yhden pöllön pöntön, jossa oli kuin olikin taas viiripöllö hautomassa.

27.4. Särkisalmella kellui jo 72 silkkiuikkua, 24 kuikkaa, 2 härkälintua, 2 mustakurkku-uikkua, 3 tukkakoskeloa ja 14 uiveloa ym. Siikalahdella näkyi merihanhi, 4 merimetsoa, merikotka, ensimmäiset kolme pikkulokkia ja kuului metsäkirvinen. Illemmalla tapasin sovitusti neljän katalaanin porukan, joiden kanssa olin lupaillut retkeillä viikonloppuna. Illan havainnot jäivät aika vaisuiksi, mutta viirupöllön lisäksi pikkujoutsenia, teertä, pyrstötiaista, härkälintua sekä harmaapäätikkaa katseltiin mielellään.

28.4. suuntasin taas Siikalahdelle heti aamusta ja taas paikalla oli mukava porukka, joten staiji oli leppoisaa, vaikka lintuja liikkuikin vähän. Havaintoja kertyi päviän aikana harmaasorsaparista, mustakurkku-uikusta, 3 merikotkasta, 23 piekanasta, 2 sinisuohaukasta, 3 kalatiirasta sekä 10 isokäpylinnun parvesta. Itse olin patotieltä pois noin vartin ja silloin tietysti näkyi taas sama paria päivää aiemmin näkynyt kiljukotkakin. Onneksi katalaanit näkivät sen! Iltapäivällä teimme katalaanien kanssa kunnon Saaren kierroksen, mutta havainnot jäivät todella vähiin. Toki hanhia oli kiva katsella, mutta ainoa parempi havainto olivat Suurenjärvenlietteen pari harmaahaikaraa. Illalla pääsimme vielä Siikalahdella kuuntelemaan valkoselkätikan rummutusta, mutta lintua ei näkynyt.

29.4. aloitimme aamulla kuukkelimetsistä, mutta kuukkelit pysyivät piilossa. Onneksi löysimme koiras pohjantikan. Särkisalmella näkyi meriharakka ja loppupäivä kului taas Siikalahdella, jossa näkyi mm. pari pikkujoutsenta, 9 merimetsoa, 3 merikotkaa, koiras arosuohaukka, nuolihaukka, pari pikkukuovia, kevään ensimmäisessä suokukkoparvessa olleet pari mustapyrstökuiria, vihdoin ensimmäiset lirot sekä räystäspääsky.

Kuun viimeisenä 30.4. kotipihassa lauloi aamulla leppälintu, mutta Siikalahdella oli päivällä hiljaista. Illalla kävin juoksulenkillä Tarvaslammella ja näin vihdoin vuoden ensimmäisen metson. Saunan jälkeen suuntasimme vielä Siikalahdelle, jossa vuodariksi kuuluivat luhtahuitti sekä kerran kaukana klopsutellut jänkäkurppa.

Seuraavien parin viikon pitäisikin sitten olla lintuharrastajan parasta aikaa. Olisi jo aika löytää jotain oikeasti kovempaakin eikä vain jokakeväisiä pikkurareja…

J.A.