Tiibetinhanhi ja syyskuun loppu

23.9. Syksy todellakin saapui! Parikkalassa oli harmaata, sateista ja todella tuulista. Mutta tuuli oli kääntynyt puhaltamaan pohjoisista ilmansuunnista, joten lintujen muutto oli todella voimakasta. Kaakkois-Suomen ja etenkin Parikkalan päälle jumiutui kuitenkin saderintama, jota linnut, etenkin hanhet lähtivät kiertämään ja niinpä hanhimassoista saatiin ihailla Keski-Suomessa mutta parvia riitti jopa Länsi-Suomeen. Itse olin taas enemmän tai vähemmän sairaana, joten kylmään sadekeliin meno aika rupuista muuttoa katsomaan ei kiinnostanut, niinpä näin vain joitakin hajaparvia ruokatunneilla. 24.9. suuntasin sentään työpäivän jälkeen Siikalahdelle, jossa näkyikin jotain. Lähes heti patotien torniin noustuani plokkasin ison pedon lahden päältä – komea 2kv maakotkahan se siinä rundaili! Lintu pyöri lahden päällä vartin verran noin 3500 valkoposkihanhen lennellessä välillä sen alapuolella. Sitten alkoi sataa ihan kunnolla ja päätin lähteä katsomaan, olisiko Saarelle tippunut paljon hanhia paikalliseksi.
Saarella oli kuitenkin yllättävän vaisua. Joitakin satoja valkoposkihanhia löytyi pelloilta ja lopulta Jyrkilästä noin 2500 ja Tarassiinlahdelta 7500 valkoposkea. Tundrametsä- ja tundrahanhia näkyi aika vähän, etenkin tundrahanhia oli vain muutama. Joutsenparvetkin olivat vielä puhtaita laulujoutsenparvia, joten vielä on odotettavissa arktikaa lähiviikoillekin…

25.9. satoi koko päivän ja oli todella kylmä – hetken satoi jopa räntää! Kävin kiertämässä Siikalahden pellot, mutten löytänyt kuin parin tuhannen valkoposkihanhen parven. Illalla sain viestin, että Kontiokorvet olivat löytäneet Kinnarniemen pelloilta tiibetinhanhen! Kello oli jo paljon ja ilta alkoi hämärtää, joten päätin singahtaa paikalla nopeasti. Parvi löytyi helposti Jarin ohjeiden mukaan ja jo vauhdista löytyi tiibetinhanhikin, joka tallusteli varsin lähellä 6-tietä parven etuosassa. Pysähdyin varovaisesti tien varteen ja en uskaltanut nousta lainkaan autosta, sillä parvi olisi voinut säikähtää. Tiesin, että paikalle saattoi olla tulossa muitakin. Ehdin katsella lintua kiikareilla märän auton ikkunan läpi ja todeta linnun renkaattomaksi, kunnes iso rekka ja linja-auto ajoivat parven ohi ja kaikki linnut nousivat ilmaan. Parvi suuntasi suoraan Simpelejärvelle ja itse ajoin perään. Löysinkin parven kellumasta kaukaa järven selältä, mutta oli jo niin hämärä ja lisäksi järvellä oli paha väreily, ettei yksittäiset linnut enää erottuneet.

Seuraavana aamuna suuntasin jo ennen seitsemää katsomaan, olisiko parvi palannut samalle pellolle yövyttyään järvellä. Alkuun pelto näytti tyhjältä, mutta onneksi näin jotain aivan pellon perällä. Ajoin Matikaisennurkantietä toista kilometriä ja siellähän se parvi oli! Tiibetinhanhikin löytyi nopeasti ja onnistuin ajamaan metsän taakse aika lähelle parvea ja digiskouppaamaan sitä. Linnut eivät välittäneet minusta lainkaan vaan hanhet kävelivät jopa lähemmäksi koko ajan, mutta pian tietä pitkin lähestyi varovasti erään paikallisen lintuharrastajan auto, jota linnut lähtivät ensin kävellen kauemmaksi ja sitten nousivat taas ilmaan. Onneksi koko parvi kuitenkin tippui taas toiselle puolelle peltoa, joten saatoin todeta linnun yhä löytyvän paikalta ja suunnata töihin.

Ruokatunnilla oli hetken taukoa sateesta, joten suuntasin taas kerran katsomaan tiibetinhanhea. Lintu nukkui pienemmässä valkoposkihanhiparvessa, josta siirtyi koko ajan lintuja aivan pellon perällä olleeseen isompaan hanhilössiin. Kohta tiibetiläinen heräsi ja alkoi sukia itseään ja sitten viimeistenkin valkoposkien lähdettyä, nousi sekin lentoon ja siirtyi isompaan parveen.

27.9. muutti taas hanhia ihan jonkin verran, mutta alkuiltapäivä oli kuitenkin aika hiljainen. Niinpä Kiljusen “Jassin” kanssa kävimme kiertämässä lähipeltoja, joilta ei kuitenkaan löytynyt mitään mainittavaa. Ylitsemme kuitenkin muutti komea anser-parvi, jossa oli mukana 39 pikkujoutsenta. Niinpä arvelimme muuton paranevan ja palasinkin itse taas Siikalahdelle. Muutto vilkastuikin ja iltapäivällä arvioin Siikalahden ohittaneen noin 1200 harmaata hanhea ja 2500 valkoposkea. Pikkujoutseniakin näkyi vielä 42 lintua lisää, kurkia näkyi yhteensä vielä 110. Valkoposkia pyöri paikallisena noin 5000 lintua.Muita mainittavia havaintoja olivat suokukko, pikkutikka ja myöhäiset nuoret ruskosuohaukka ja mehiläishaukka.

28.9. staijasin aamusta 4 tuntia Punkaharjun Punkasalmen levikkeellä paikallisten kanssa, mutta muutto oli aika vaisua. Hanhiparvia ruiskutti molemmin puolin mutta kaukaa. Yhteensä hanhia näkyi noin nelisen tuhatta. Muita haviksia olivat 40 kuikkaa, 5 kaakkuria, alli, merimetso ja 2 nuorta merikotkaa. Parikkalaan palattuani suuntasin Siikalahden patotielle ja juuri ollessani parkkeeraamassa, soitti Rantasen Jouko Saaren Vaaranmäeltä, että tiibetinhanhi oli käynyt isossa valkoposkihanhiparvessa pyörimässä tornin lähellä ja olivat jokin aika lähteneet muuttavan oloisesti kohti Siikalahtea. Nousin nopeasti torniin ja löysin heti kaksi isoa valkoposkihanhiparvea tulossa lahden pohjoispuolelta kohti. Ensimmäinen parvi oli puhdas valkoposkiparvi, mutta toisesta löysin kuin löysinkin tiibetinhanhen, vaikka parvi oli varsin kaukana. Parvi näytti jatkavan matalalla noin 6-tietä seuraillen kohti etelää. Tetrisuon pelloilla näin yllättäen vielä leppälinnun.

Illalla yritimme taas Tarvaslammella pöllöpyyntiä, mutta vain yksi helmipöllö kävi naksumassa taivaalla. Hanhi kuitenkin muutti koko illan ja alkuyön aivan järjettömän paljon! Parvia kuului käytännössä koko ajan! Valtalajina oli selvästi tundrahanhi, mutta myös valkoposkia ja metsähanhia muutti todella paljon!

29.9. staijailimme todella kylmässä, noin +2 ateen kelissä patotiellä pari tuntia, mutta muutto oli yllättävän vaisua. Noin 3500 valkoposkea muutti ja niiden mukana yksi valkoposken ja kanadanhanhen risteymä. Muita mainittavampia havaintoja olivat sama ruskis, palokärki, tiltaltti, 3 isolepinkäistä ja 7 pyrstötiaista. Kotimatkalla Tokmannin semroilla näkyi pari pähkinähakkia. Iltapäivällä kiersin Saaren paikat, mutta löysin lähinnä vain valkoposkihanhia – noin 15000 lintua. Muita haviksia oivat pyy, metso, 2 pyrstötiaista, 2 sinisuohaukkaa, pikkujoutsen, kapustarinta ja jänkäkurppa.

J.A.