Talvi – tai joku sen tapainen

1.12. Talvilinturetkeily aloitettiin Joutsenon kierroksella Caireniuksen Sampsan kanssa. Suuntasimme alkuun Pätilän pelloille, josta löytyi lähes välittömästi äännellen peltojen päällä kierrellyt pulmunen. Isolepinkäinen kuitenkin hyökkäsi pulmusen kimppuun ja molemmat linnut katosivat katveeseen puiden taakse. Ei ole herkkua kyllä talvisilla harvinaisuuksilla, kun pedot käyvät heti kimppuun. Muita Pätilästä löytyneitä lintuja olivat pari peippoa, tikli ja teeri. Kiertelimme aamulla muitakin Joutsenon paikkoja, mutta havainnot jäivät vaisuiksi, jokunen peippo lisää, pari mustarastasta, valkoselkätikka, 4 pyrstötiaista sekä Saimaan rannassa näkynyt merikotka sekä ylitsemme lentänyt kalalokki.

Lappeenrannassa Laihiassa näkyi kanahaukka, Leirissä tundraurpiainen sekä Toikansuon ojalla yllättäen punarinta. Pari mustarastastakin näkyi vielä ennen kuin tipautin Sampsan jatkamaan vielä retkeään ja suuntasin itse kaukalopallopeliin.

2.12. Vartialahdella kellui vielä 23 laulujoutsenta ja 19 sinisorsaa ja Muttelinmäessä näkyi aina mukava keskellä päivää saalistellut varpuspöllö. 3.12. terkkarin yli lensi sekä merikotka että mustarastas ja Härskiinmutkasta näkyi jäätyvällä järvenselällä nuori harmaalokki ja seuraavana päivänä tämä oli saanut kaverikseen neljä kalalokkia.

Itsenäisyyspäivänä suuntasin metsäretkelle stopaten ensin Härskiinmutkassa, josta näkyi pari kalalokkia sekä 31 isokoskeloa. Metsäkierros alkoi lupaavasti, kun näin jo ajomatkalla kolme ukkometsoa. Kuukkelimetsästä löytyi kuukkeliparin lisäksi pohjantikka, muutama hippiäinen, kuusi- ja hömötiaisia, puukiipijä sekä urpiaisparvessa ollut tundraurpiainen.

8.12. kävimme kuukkelimetsässä Hannan, Elissan ja Miikan kanssa ja törmäsimme paikalla vielä Partasen Harriinkin. Nyt näkyi ilahduttavasti kolme kuukkelia, taas pari metsoa, pari töyhtötiaista, muutama kuusitiainen Savon puolella ja 7 pikkukäpylintua. Tarvaslammella kuului vielä harmaapäätikka. 9.12. Vartialahdella oli vielä 10 sinisorsaa sekä 42 isokoskeloa ja samainen varpuspöllö näkyi taas Muttelinmäessä. 10.12. näkyi Muttelinmäen asiatica-nakkeli, Kirkonkylällä näkyi pari europaea-nakkelia ja Kirjolassa ylitseni lensi isolepinkäinen. 11.12. jo täysin jäätyneellä Kirkkoselällä kökötti yksinäinen merikotka ja 13.12. näkyi tilhiparvi Kolmiopuistossa. Yhä näkyi aika yleisesti vihervarpusia siellä täällä.

20.12. kävin Tyrjänjoella, jossa näkyi pari sinisorsaa sekä harmaapäätikka ja Siikalahden kierrolla näkyi kolmessa parvessa yhteensä 13 teertä.

21.12. tein talvilintulaskennan hieman etuajassa. Keli oli aika kehnon tuulinen, joten havainnot jäivät ehkä hieman vaisuiksi. Yhteensä havaitsin 32 teertä, 3 pulua, 3 käpytikkaa, 50 sini-, 60 tali- ja 2 hömötiaista, asiatica-nakkelin, 3 närheä, 7 harakkaa, 10 naakkaa, 18 varista, 4 korppia, 22 pikkuvarpusta, 33 viherpeippoa, 55 urpiaista, tundraurpiaisen, 4 punatulkkua ja 55 keltasirkkua, joiden seurassa oli yksi hyvin vaalea mäntysirkkunaarasta muistuttanut yksilö, mutta epäilen, että kyseessä oli korkeintaan risteymä tai sitten vain poikkeuksellisen vaalea keltasirkku.

Joululoman vietimmekin sitten Indonesian Balilla.

Loppiaisena 6.1. laskeuduttuamme varsin syksyisen näköiseen maisemaan Helsinki-Vantaalle ja päästyämme ulos terminaalista näkyi ensimmäisiksi vuodenpinnoiksi varis ja kesykyyhky ja Lentoparkissa näkyi vielä käpytikka ja harakka. Lähdettyämme liikenteeseen näkyi talitiainen, naakkoja sekä pari räkättirastasparvea. Porvoossa näkyi laulujoutsenperhe, Kotkassa tien yli lentänyt merikotka, Haminassa korppeja ja Luumäellä närhi. Ainoan stopin teimme Lappeenrannan Toikansuon ojalla, josta löytyi ilahduttavasti peukaloinen, punarinta sekä hippiäinen ja vuodari oli toki sinisorsakin.

7.1. pikapyrähdys metsäretkelle tuotti vuodarin kuukkelista ja ohessa näkyi pyy sekä kuului pari pikkukäpylintua. Moskuunniemestä hoitui vuodariksi myös sinitiainen, urpiainen sekä vihervarpunen. 8.1. Muttelinmäen nakkeli oli yhä paikalla, Siikalahdella näkyi isolepinkäinen ja Kannaksella valkoselkätikka sekä pikkuvarpunen. 9.1. hoitui vuodariksi Kangaskylästä viherpeipot ja varpuset ja Rautjärven Simpeleen Kokkolanjoelta koskikara.

10.1. Siikalahdella näkyi harmaapäätikka ja valkoselkätikka jo rummutti! Hömötiaisestakin tuli vuodari ja isolepinkäinen näkyi taas. Vartialahdella näkyi pyrstötiainen, Kannaksella keltasirkkuja ja Tiviällä toinen päiväaktiivinen varpuspöllö. Illalla Imatrankäynnillä vuodariksi pimeältä Vuokselta löytyi telkkiä ja merimetsoja.

11.1. oli Karjalan valkoselkätikkaimmeisillä perinteinen kokoontuminen, johon emme tälläkään kertaa osallistuneet, mutta lupauduimme roikottamaan aamusta verkkoja eräällä valkoselkätikkaläskillä aika lähellä kotiamme. Vasetia ei havaittu lainkaan, mutta yksi käpytikka ja yksi sinitiainen osuivat verkkoon ja pääsivät jatkamaan matkaansa rengas jalassaan. Muutenkin havaintoja tuli niin vähän, vain punatulkku sekä yhä vain maisemissa kierteleviä vihervarpusia ym., että päästimme lähteä aika pian metsäretkelle. Matkalla näkyi pari uutta isolepinkäistä ja parin kuukkelin lisäksi näkyi vuodariksi palokärki.

12.1. aamusta näkyi Kokkolanjoella 12 laulujoutsenta 6-tietä ajaessani. Vuoksella Itä-Siitolassa näkyi telkkiä, isokoskeloita ja merimetsoja sekä yllättäen 2kv kalalokki. Imatrankoskella uiskenteli naaras uivelo ja Kyyrönkoskella sukelteli koskikara. Jatkoin rajan tuntumassa Joutsenoon ja näin Kuurmanpohjassa isolepinkäisen sekä Suokumaalla yllättäen koiras fasaanin. Ravattilassa näkyi 20 teeren parvi ja sitten jatkoin Lappeenrantaan, jossa Luukkaansalmella näkyi taas nuori kalalokki, harmaahaikara sekä isokoskeloita. Tirilässä kovassa tuulessa vilahti ylitseni neljä tilheä ennen kuin piti kiiruhtaa pelaamaan. Pelin jälkeen kävin vielä hoitamassa huuhkajan vuodariksi vakiopaikastaan.

13.1. Siikalahdella näkyi jopa 300 keltasirkun parvi, mutta joukosta ei löytynyt mitään muuta. Erittäin lauhojen kelien innostamana kävin 14.1. Haikanniemessä, josta näkyi kuin näkyikin aika iso sula Kurhonselällä! Nuori harmaalokki oli kuitenkin sulan ainoa lintu. Myös pari teertä näkyi ja yllättäen Joukiossa näkyi 25 pulun parvi ja Suurisuolla vielä isolepinkäinen. 16.1. kävin uudelleen Haikanniemessä, sillä tämä oli ennätyspäivä – kuulemma ennen ei ollut Simpelejärvellä ollut sulaa näin myöhään talvella. Sama harmaalokki oli edelleen paikalla.

17.1. ajelimme Hannan kanssa Ouluun, jonne olimme sopineet veljestapaamisen! Viikonlopun ohjelmaan kuuluikin kaukalopalloa piiitkästä aikaa Rikun kanssa samalla puolella, Dream Theaterin keikka Teatrialla sekä sunnuntaina 19.1. tietysti myös linturetkeilyä Pirkan kanssa. Haviksia tuli mm. Hietasaaren lapintiaisesta, Pateniemen Kuivasmeren harmaalokkien seassa olleista merilokeista, kalalokista sekä 2kv ja 3kv isolokeista, merikotkista, räkättirastaista ym. Viikonlopun lopuksi kävimme vielä isolla porukalla syömässä, ennen kuin lähdimme ajelemaan takaisin kohti kotia. Matkan ainoa havainto näkyi jo Kempeleen Teppolassa, jossa puun latvassa päivysti isolepinkäinen.

Lumet olivat leutojen kelien myötä taas huvenneet, mutta silti en olisi uskonut 21.1. näkeväni Siikalahden pelloilla 15 laulujoutsenta! Ja Tyrjänjoelta löytyi vielä yksinäinen joutsen sekä kuului kertaalleen hyvin kuningaskalastajamainen ääni, mutta kun se kuului vain kerran, niin esimerkiksi saukko jäi poissulkematta.

22.1. kävin taas Haikanniemen sulaa katsomassa ja sulassa kellui isokoskelopari. Joukiossa näkyi tieltä noussut 22 tiklin parvi – keväisiä havaintoja nämäkin. 23.1. Tyrjänjoella näkyi sama joutsen, 7 sinisorsaa ja koskella koskikara.

25.1. näkyi kylällä kanahaukka, Mustiinpohjassa 28 teeren parvi ja pelihommiin taas ajellessani tein taas parit stopit Vuoksella, josta laskin yhteensä 22 merimetsoa, Itä-Siitolassa lenteli nuori harmaalokki ja Kuparin rannassa sukelteli pikku-uikku. Kuparin ruokinnalla näkyi vielä harmaapäätikka, 5 peippoa sekä tundraurpiainen.

26.1. Kirkonkylällä näkyi kuusitiainen ja pihamme yli lensi iso parvi, jossa oli urpiaisia sekä vihervarpusia. Eipä ole näillä nurkilla ennen näin pitkälle talvea näkynyt vihervarpusia näin runsaasti. 27.1. sama tuttu varpuspöllö oli nyt hieman lähempänä Siikalahtea ja lahdelta löytyi mahdollisesti Muttelinmäestä tikkaläskeille siirtynyt asiatica-nakkeli. 29.1. sama varpuspöllö oli taas vakiopaikallaan ja Särkisalmella eräällä piharuokinnalla oli yksinäinen tilhi. 30.1. Kirkkoselällä kökötti keskellä jäistä selkää merikotka ja 31.1. lensi pihamme ylitse harmaalokki. Leudon talven ansiosta täällä lentelee kaikenlaista näemmä.

Helmikuun avasimme taas kuukkelimetsissä Hannan ja tämän sisarusten kanssa ja lopulta yksinäinen kuukkeli löytyi. Näimme myös useita töyhtötiaisia, puukiipijän, pikkukäpylintuja sekä kuulimme pari pyytä. 2.2. kolusimme taas Tyrjänjokea, josta löytyi 3 sinisorsaa, koskikara, teeri, kuusitiainen sekä pikkukäpylintuja. Kannaksella näkyi vuodariksi mustarastas.

7.2. alkaen Siikalahden pellolla viihtyi joutsenperhe, jossa oli yksi nuorukainen, useina päivinä näillä oli seuranaan vaihteleva määrä vanhoja joutsenia, jotka ilmeisesti tulevat Kokkolanjoelta, jossa talvehtivat. Kovin kauas eivät siis Siikalahden joutsenten enää tarvitse kovillakaan pakkasilla muuttaa nykyisin. Patotiellä jo harmaapäätikka kuikutti ja Tiviällä näkyi pyy syömässä koivu silmuja. 8.2. Siikalahden kierrolla näky myösi pari isolepinkäistä, ja valkoselkätikka ja Kannakselta löytyi yllättäen järripeippo.

9.2. Tarvaslammella lensi ylitseni pari isokäpylintua ja Simpelejärven kierrolla näkyi myös pikkukäpylintuja. Peruspohjanjoelta löytyi muutamalla stopilla kaksi koskikaraa ja Simpeleen Kokkolanjoelta muutamalla stopilla eri puolilla yhteensä 14 joutsenta, 3 isokoskeloa, 3 telkkää, 9 sinisorsaa sekä kara.

11.2. varpuspöllö näkyi nyt Torokanniemen liepeillä, pari valkoselkätikkaakin löytyi. 12.2. vesisadekelissä Härskiinmutkasta näkyi pilkkijöiden seurana kaksi merikotkaparia sekä kuusi vanhaa harmaalokkia ja seuraavana päivänä Haikanniemessä näkyi 8 ja pihamme yli lensi 15 kailottavaa “argaria”! Kevättä alkaa jo pukata!

15.2. varpuspöllö näkyi taas ja Siikalahdellakin tutu nakkeli, vaseti sekä hapäti. 16.2. lauhassa vesisadekelissä suuntasin Kouvolan Valkealan Sydänmaalle bongaamaan tunturipöllöä, kun sellaista ei ollut tullut nähtyä pariinkymmeneen vuoteen. Lintu näkyi kyllä, mutta toivomani kuvat jäivät saamatta, sillä lintu oli juuri ennen saapumistani lentänyt pajuryteikköön ja näkyi vain hahmona. Kauan en paikalla kerinnyt olla, sillä onnaksi tarkistin kaukalopallopelini ajan ja se olikin tuntia aiemmin kuin olin muistanut ja niinpä minulle tulikin kiire Lappeenrantaan.

Seuraavina päivinä näkyi Siikalahdella päivittäin vaihteleva määrä laulujoutsenia, asiatica-nakkeli oli yhä paikalla, välillä näkyi tai kuului valkoselkätikkaa ja harmaapäätikkaakin, isolepinkäistä sekä teeriä. 17.2. vihervapusia löytyi Kirkonkylältä noin 50 linnun parvi ja 20.2. Siikalahdella näkyi vuodariksi pikkutikkakoiras. 21.2. Härskiinmutkasta näkyi jo jopa 40 harmaalokkia sekä merikotka ja seuraavana päivänä tuttu nakkeli Siikalahdella ja merikotkapari järven jäällä.

Kevään eka lintupäivä oli sitten 23.2. ja aloitimme kotkastaijilla Tyrjänmäellä, jossa sää kuitenkin oli huonompi kuin olimme odottaneet. Staijailimme silti parisen tuntia mutta petolintuja ei näkynyt. Yksinäinen kirjosiipikäpylintu lensi kuitenkin äännellen ylitsemme, joten käynti oli silti oikein onnistunut. Jatkoimme staijia Siikalahden patotiellä ja ensimmäinen ylläri oli varisten seurassa hetken ollut kottarainen! Meinasimme jo lähteä kotiin, kun hetken satoi todella sankasti lunta, mutta onneksi emme lähteneet, sillä sateen jälkeen löytyi taivaalta ensin kohti pohjoista matkannut 2kv merikotka ja sitten koilliseen lentänyt vanha merikotka, joka saattoi toki olla paikallistakin porukkaa. Mutta kun etelästä nousi vielä maakotkakin taivaalle, oli tunnelma korkealla! Maakotka harmiksemme suuntasi kohti etelää eikä näin tullut oikein hyvin näytille, mutta puoleen tuntiin kolme kotkaa ei ollut hassummin. Muita havaintoja olivat pyrstötiainen, palokärki sekä hetkeksi tiiviiksi porukaksi kokoontunut 50 harakan parvi. Kotiin palaillessamme näimme vielä Härskiinmutkasta tutun merikotkaparin jäällä.

Sitten keli muuttuikin selvästi talvisemmaksi ja yöpakkaset laskivat pahimmillaan pitkälti toiselle kymmenelle. Niinpä viikolla havainnot olivat samoja tuttuja lintuja. Mm. tuttua nakkelia käytiin katsomassa ja varpuspöllökin taas näyttäytyi. Hanna vietti hiihtolomaa ja viettikin kameran kanssa aikaa niin Tarvaslammen piilokojussaan kuin myös pakkasessa Siikalahdella.

J.A.