Takatalvesta kesään viikossa

Taas kylmentyneessä kelissä retkeily oli varsin vähäistä ja tuloksetonta: 8.5. paras havainto oli 20 meriharakan parvi Härskiinmutkasta nähtynä, 9.5. Siikalahdella näkyi muuttava muuttohaukka ja kuinka ollakaan 10.5. maahan satoi taas ihan kunnon lumikerros, joka onneksi suli taas nopeasti.

11.5. Siikalahden visiiteillä vuodariksi näkyivät pari pensastaskua sekä kirjosieppo ja muita havaintoja olivat mm. tikli, leppälintu sekä piekana. Härskiinmutkasta näkyi jopa 52 kuikkaa ja iltapäivällä kävimme kokemassa tyhjiä pöllönpönttöjä, mutta näimme matkoilla pyyparin sekä vihdoin vuodariksi koppelon. Yllättäen paluumatkalla Aseman sembrojen alla touhusi pähkinähakki, jota ei kyllä ennen ollut tullut Parikkalassa vastaan tähän aikaa vuodesta.

12.5. tein koko kevään ensimmäisen staijin pihapiirissä, mutta aika olematonta oli lintuliikenne pohjoistuulessa. Iltapäivällä teimme Soikkelin Miikan kanssa kierroksen Saarelle, jossa parhaimmistoa olivat harmaasorsa Pohjanrannassa, punajalkaviklo Suurenjärvenlietteellä sekä 5-6 uuttukyyhkyä Jyrkilässä.

13.5. tein aamusta taas vesilintulaskennan Siikalahdella, jonka ohessa ja sen jälkeen näkyi muitakin lintuja. Aamun mukavampaa satoa olivat 2 merihanhea, muuttanut muuttohaukka, pyy, punajalkaviklo, sinirinta, hernekerttu, tervapääsky sekä Hannan löytämä pikkusieppo, jota Hanna pääsi jopa kuvaamaan mukavasti! Päivän paras laji oli kuitenkin lampiviklo, jonka löysin äänestä ja onneksi kohta laskeutuneena aivan edessämme olleelle pikkusaarelle, jossa se piilotteli muiden kahlureiden takana kymmenisen minuuttia, kunnes nousi taivaalle liroparven mukana. Iltapäivällä teimme pikavisiitin Saarelle, jossa Pohjanrannassa oli yhä jo aiemmin muiden löytämä punakuiriparvi yhä paikallisena; me näimme 20 lintua, mutta muuten havainnot jäivät vaisuiksi.

14.5. aamu alkoi alliparvessa olleilla 7 lapasotkalla Härskiinmutkasta ja sitten suuntasimme Siikalahdelle kunnon aamustaijille, joka olikin mukavan tuottoisa. 11 pilkkasiiven, 2 merimetsoa, haarahaukka, 6 merikotkaa, sinisuohaukka, naaras arosuohaukka, todella kaukana lyhyesti näkynyt nuoremman puoleinen maakotka, 2kv muuttohaukka, 110 kapustarintaa, mustapyrstökuiri, 2 suosirriä, 150 liroa, 18 tervapääskyä, harmaapäätikka, pikkutikka, ylitsemme äännellen muuttanut lapinkirvinen, aktiivisesti laulanut sinirinta, ruokokerttunen ja hernekerttu olivat jo sellaisia havaintoja, että vihdoin retkeily alkoi meininki tuntua kunnolla keväiseltä!

15.5. Härskiinmutkasta näkyi 10 lapasotkaa ja ruokatuntivisiitillä lahdelle näkyi harmaasieppo. 16.5. ruokis tuotti mm. mehiläishaukan ja iltapäivällä suuntasimme Miikan kanssa taas Saarelle. Pohjanrannassa näkyi muuttohaukka sekä heinätavi, Pohjasuolla 390 kapustarinnan parvi, Suurenjärvenlietteellä valkoposkiparvessa 4 sepelhanhea, 2 pikkutylliä, 18 tylliä, lapinsirri sekä lapinsirkku, Jyrkilässä taas muutama uuttukyyhky ja Kanavalammella 80 liroa ja suosirri.

17.5. staijailin taas aamusta tovin kotipihassa ennen töitä ja näin valkoposkiparvissa noin 40 sepelhanhea sekä 4 pilkkasiipeä ym. Moskuuniemessä kuului pensaskerttu vuodariksi ja ruokatunnilla Siikalahdella näkyi haarahaukka. Illalla suuntasimme Hannan ja Miikan kanssa tsekkaamaan kaikki pesivät pöllömme ja heti ensimmäisellä pöntöllä odotti pettymys, kun ilmeisesti näätä oli käynyt tyhjentämässä helmipöllön pöntön. Molemmilla varpuspöllöillä oli yhä 7 munaa ja toisella jäljelle jääneistä helmipöllöistä 5 munaa ja toisella 5 vielä aika pientä poikasta. Loppuun jätimme sitten jännitysmomentit eli viirupöllön poikasten rengastuksen. Ensimmäisellä pesällä kaikki sujui oikein mukavasti, kun mammapöllö ei oikein intoutunut hyökkäilemään ja pari poikasta saivat hilut kinttuun nopeasti. Mutta toisella pöntöllä, jossa edellisvuonna samainen mamma oli ollut aivan nössö, pamautti se Hannaa päähän oikein kunnolla jo kun olimme vasta lähestymässä pönttöä! Ja lintu tuli kirjaimellisesti aivan puun takaa eli Hanna ei ehtinyt väistää lainkaan! Onneksi meillä on molemmilla todella hyvät palomiehen kypärät pehmustettuina sängynpatjalla, joten niin Hanna kuin pöllömammakin säilyivät täysin vahingoittumattomina. Pöllö hyökkäili sitten koko ajan myös kahta poikasta pöntöstä noukkiessamme, mutta kuljetettuamme poikaset auton luokse, saimme suorittaa rengastuksen rauhassa, mutta sama hyökkäily jatkui taas, kun palautin poikaset pönttöön.

18.5. Siikalahden patotiellä lauleskeli 2 sinirintaa ja punavarpunenkin kävi lyhyesti laulamassa puskien latvuksessa ja taas näkyi suosirri. 19.6. olikin sitten ensimmäinen kesäinen päivä eli kunnon kevät oli kyllä jäänyt ennätyslyhyeksi! Aamuvarhainen käynti lahdella tuotti mm. pari satakieltä sekä mustapääkertun yllättäen myös pensassirkkalinnun ja ruisrääkän. Härskiinmutkassa näkyi merimetso sekä 6 lapasotkaa.

J.A.