Taas siperiankurmitsa

4.7. työpäivän jälkeen nukuin tyytyväisenä taas edellisviikonlopun univelkoja pois ja heräsin vasta seitsemän jälkeen illalla. Suunnittelin juuri punttisalille lähtöä, kun sain viestin, että Lappeenrannan Joutsenon Konnunsuolla oli siperian-/amerikankurmitsa! Päätin lähteä saman tien matkaan, vaikka vastahan pari viikkoa aiemmin olin samasta paikasta saanut siperiankurmitsan elikseksi ja sellaiseksi tätäkin lintua epäiltiin.
Tunnin ajon jälkeen pääsin perille ja lintu, joka oli jo varmistunut siperiankurmitsaksi, oli yhä hallinnassa niin lintutornilla ensimmäisillä bongareilla kuin alkuperäisillä löytäjillä Karri Kuitusella, Sampsa Caireniuksella sekä Ville Supposella hieman lähempänä pellon reunassa. Katsoin lintua ensin hetken lintutornilta, mutta päätin pian itsekin kävellä pellon reunaan, josta lintua pääsi tarkkailemaan edes hieman lähempää. Etäisyyttä toki oli yhä reilut 300 metriä.

Lintu oli tuntomerkeiltään varsin pitkälti edellisten selvien koiraan ja naaraan puolivälistä. Lajin tunnistus ei kuitenkaan tuottanut isompia ongelmia, vaikka eiväthän nämä mitään helppoja ole. Tällä kertaa lintu liikkui kuitenkin kapustarintaparven seurassa, joten se erottui kapuloista helposti paljon pienempänä, pitkäjalkaisempana ja ehkä hieman etupainoisempana. Tietysti paras ero oli rinnansivun valkoiset ”puuhkat”, jotka eivät jatkuneet kylkiin lainkaan.
Hetken tarkkailun jälkeen siperiankurmitsa lennähti parin kapustarinnan kanssa hieman lähemmäksi ja linnun kainalot näkyivät harmaina ja jopa mustaviklomaista ääntä kuului pariin kertaan. Kohta lintu kuitenkin piipersi erään ojan katveeseen, joten palasimme tornille, josta se yhä näkyi.
Bongareita oli jo saapunut lisää ja tunnin rupattelun jälkeen päätin lähteä yrittämään läheistä Tuohimäen viiriäistä vuodenpinnaksi. Hetken odottelun jälkeen pellolta kuului pytpytys ja pääsin lähtemään paluumatkalle kotia kohti. Tein vielä matkalla Parikkalan puolella pari pysähdystä, jotka tuottivat useita ruisrääkkiä 6 viitakerttusta, pensassirkkalinnun sekä kehrääjän ja pääsin kotiin yhden aikaan yöllä.

J.A.