Syystalven pimeydessä

Säpin reissun jälkeen 29.10. ehdin vielä nähdä Kannaksella palloilleen pahasti siipirikon kurjen hengissä. Metsästäjät olivat lopettamassa sitä, mikä oli mielestäni ihan oikea ratkaisu. Vaikka linnulle olisikin ollut vielä pelloilla ruokaa yllin kyllin, ei siitä eläjäksi olisi ollut, sillä siipi näytti olevan kokonaan poikki. Laulujoutsenia oli yhä siellä täällä pelloilla, vaikka lahdet olivat viikon kestäneiden pakkasten ansiosta lähes kokonaan jäässä. Härskiinmutkassa näkyi kuikka, Lahdensuolla 28 pulmusen parvi ja Siikalahdella pienessä sulassa joutsenten seassa tundrametsähanhi, 20 tukkasotkaa, 20 sinisorsaa, 15 haapanaa, 2 allia ja 18 telkkää.

30.10. Härskiinmutkasta näkyi hauska hanhien sekaparvi, jossa oli taigametsähanhi, 6 tundrametsähanhea, tundrahanhi sekä 13 valkoposkihanhea. Kirkkorannassa näkyi 112 sinisorsaa, 2 haapanaa, uivelo sekä merikotka. Ja kuun viimeisenä päivänä Siikalahdella näkyi vielä 30 haapanaa, 20 sinisorsaa, 16 tukkasotkaa, 13 telkkää sekä lapasotka.

Marraskuun alkuun kuitenkin kylmeni taas oikein kunnolla ja Siikalahtikin jäätyi entisestään. 1.11. näkyi laulujoutsenten ja sinisorsien ohella 2 haapanaa 10 tukkasotkaa ja 5 telkkää. Kangaskylällä näkyi taas pähkinähakki mutta pikaisen kauppareissun ylläri oli, kun löysin kylän pulujen seasta uuttukyyhkyn, joka näytti jo kotiutuneen pulujen seuraan – liekö jää talvehtimaan?

3.11. ajelin Lappeenrantaan ja pointsasin matkan varrelta vauhdista hiiripöllön Ruokolahden Oritlammelta. Imatran Immalanjärvellä näkyi tukka- ja lapasotka, 3 allia sekä pilkkasiipi.

4.11. oli vuorossa perinteinen talvilintulaskennan syyslaskenta. Keli ei näyttänyt kauhean lupaavalta, sillä sataa tihutti ja tiesin Siikalahden olevan jo täysin jäässä. Laskenta alkoi kuitenkin lupaavasti, sillä uuttukyyhky oli yhä paikalla, ohitseni lensi kanahaukka ja 7 tikliä ruokaili pulupaikan takiaisissa. Räkättirastaita liikkui todella runsaasti ja myös urpiaisilla ja tilhillä oli liikettä, joten yksilömäärät nousivat näillä mukaviksi! Kirkkoselän seulominen tuotti aika vähän lintuja; kalalokkeja, harmaalokin, jokusen isokoskelon sekä silkkiuikun. Muttelinmäeltä irtosi muutama mukava metsäpikkulintu ja ennen patotietä näin myös mm. tundraupiaisia, peippoja sekä järripeipon, mutta itse Siikalahden kierros oli sitten todella tuskaisan märkä, sillä jatkuva sade oli kastellut vallin kasvuston, joka oli ennätyskorkeaa. Onni potki kuitenkin vielä, kun yhdessä monista räkättiparvista näin laulurastaan sekä vielä kaksi parvea tiklejä, joista toisessa oli jopa 25 lintua!

Lopulta laskennan saldoksi tuli laulujoutsen 26, sinisorsa 6, telkkä 3, isokoskelo 7, teeri 11, silkkiuikku, kanahaukka 3, kalalokki 11, harmaalokki 1, kesykyyhky 20, uuttukyyhky 1, harmaapäätikka 2, käpytikka 11, tilhi 61, räkättirastas 806, laulurastas 1, hippiäinen 2, pyrstötiainen 8, sinitiainen 34, talitiainen 127, kuusitiainen 3, hömötiainen 6, töyhtötiainen 1, puukiipijä 4, närhi 13, harakka 13, naakka 99, varis 31, korppi 4, pikkuvarpunen 2, peippo 10, järripeippo 1, viherpeippo 44, tikli 34, vihervarpunen 4, urpiainen 135 (+1 ruskourpiainen), tundraurpiainen 2, pikkukäpylintu 2, punatulkku 58 ja keltasirkku 24. Lajimäärä 41 oli jaettu ennätys ja yksilömäärä uusi ennätys reitillä. Ainoa näkynyt nisäkäs oli saukko.

7.11. uuttupulu näkyi taas ja Siikalahden käynti tuotti laulujoutsenten seassa olleet 10 valkoposki- ja 1 tundrahanhen. 5 muutakin harmaahanhen näköistä näkyi aivan vastarannalla, mutta niin pahassa vastavalossa, että määritys jäi tekemättä, kun linnut vielä katosivatkin mystisesti. Myös haapana, 6 telkkää, merikotka, valkoselkätikka, 3 peippoa sekä 2 kanahaukkaa näkyi pikaisella ruokiskäynnillä. Seuraavan päivän vastaavanlainen käynti ei sitten tuottanutkaan oikein mitään. Illalla taivaalla loimottivat komeat revontulet.

9.11. Koitsanlahdella näkyi 4 mustalintua ja Ristimäessä isolepinkäinen ja työpaikan pihalla taas uuttari (kuten useampana seuraavanakin päivänä) sekä tiklejä. 10.11. Siikalahdella oli 301 laulujoutsenta, 4 kanadanhanhea ja taas merikotka ja läheiseltä Kannaksen pellolta löytyi vielä 27 laulujoutsenen seasta 2 pikkujoutsentakin. Pelireissulla stoppasin Imatran Immalanjärvellä, jossa näkyi pari lapasotkaa, jokunen alli ja mustalintu sekä pilkkasiipi.

12.11. Siikalahti oli taas lämmenneiden kelien myötä sulanut täysin ja lahdella näkyi joutsenporukoissa yhä pikkujoutsen sekä 3 tundrametsähanhea, haapana, 6 sinisorsaa sekä 3 telkkää. Valkoselkätikkakin näkyi taas. Vartialahdella kellui vielä silkkiuikku ja Kaukolassa näkyi taas isolepinkäinen.

13.11. kävin pikaisesti Simpeleellä, jossa Kokkolanjoen Uudellasillalla oli tutusti koskikara. 14.11. Vartialahdella näkyi taas silkkiuikku, Siikalahdella pikkujoutsen ja kylällä hakki sekä Lötjösen Matin löytämä punakylkirastas. 15.11. kylällä näkyi palokärki, Siikalahdella pari pikkujoutsenta ja Härskiinmutkasta silkkiuikku. 16.11. havikset jäivät Tähtiniemestä näkyneisiin kolmeen alliin. 17.11. Koitsanlahden Mantkanniemeen näkyi kivellä seisoskellut vanha merilokki, joka on yllättävän kova laji näillä nurkilla. Lahdella kellui myös pilkkasiipi sekä 2 mustalintua.

Viikonloppuna ajelin pääkaupunkiseudulle, jossa majoituin taas Kirkkonummelle ja lauantaina oli vuorossa Bongariliiton kokous. Olin suunnitellut retkeileväni sunnuntaina enemmänkin, mutta surkea sää vesitti suunnitelmat. Iltapäivällä suuntasin kuitenkin Tuusulaan pointsaamaan siellä Ruskelassa joutsenparvessa oleillutta lyhytnokkahanhea. Lintu löytyikin helposti ja sen päivitettyäni soitti Olkion Jouko, että läheisellä Tuusulanjärvellä kellui paikallisena pari päivää paikalla ollut pikkulokki, jossa kyllä hänen mielestään oli jotain outoa. Päätin singahtaa rantaan ja päädyin Järvenpään puoleiselle rannalle Joukon oltua vastarannalla Tuusulan puolella. Lintu löytyi saman tien vielä ollessani Joukon kanssa puhelimessa ja totesin saman tien, että: “Miksei tuo olisi rissa?”. Lintu kellui ikävän kaukana yksinään ja ei lentänyt lainkaan. Niinpä sitä tuijotettiin aika pitkään ja ihmeteltiin, miksei sillä ollut nuorelle pikkukajavalle ominaista tummaa niskalaikkua. Lopulta sen viereen laskeutui kalalokki ja määritys oli kuitenkin selvä – kyseessä oli pikkukajava! Kuin vakuudeksi lintu vielä lennähti muutaman metrin ja asia oli selviö. Lintu tiedotettiin vihdoin Lintutiedotukseen ja illan hämärtäessä muutama bongari ehti vielä pointsaamaan linnun.

20.11. Imatran reissulla Immalanjärvellä näkyi taas jokunen alli sekä pilkkasiipi ja 21.11. Siikalahdella kellui sinisorsien (48) kanssa lapasotka. Merikotkakin vielä väijyi Läähättäjäsaaren puissa ja pieni peippoparvikin näkyi lennossa. Kylällä näkyi taas pitkästä aikaa pähkinähakki ja uuttari se vain yhä notkui puluparven mukana.

24.11. pikainen Soininmäen käynti tuotti viimein vuodenpinnaksi taviokuurnan, kun lumisateiselta taivaalta kuului kerran tilulilu. Viikonloppu meni pelihommissa Lappeenrannan seudulla ja lauantaina näkyi Joutsenon Pätilässä kottarainen ja Lappeenrannan Luukkaansalmella silkkiuikku, merimetso sekä pari harmaahaikaraa ja Pappilanniemessä nakkeli. Sunnuntaina retkeilimme aamupäivän Caireniuksen Sampsan kanssa ja näimme Joutsenossa Pulpinrannassa harmaahaikaran, Punnanlahdessa mm. 67 järripeippoa sekä jokusen peipon ja Lappeenrannan Toikansuolla tavin ja 2 peukaloista ym.

27.11. näin Kannaksella vihdoin muutaman taviokuurnan ja 29.11. kävin moikkaamassa kuukkeleita ja näinkin 3 lintua. Marraskuun viimeisenä löysin yllättäen vielä Koitsanlahden Mantkanniemestä 3 tundrametsähanhea, 2 sinisorsaa ja 2 telkkää. Kirkonkylällä näkyi nakkeli ja Kangaskylän uuttari odotti myös talven vaihtumista vakiopaikallaan.

J.A.