Syysretkeilyä Siikalahdella ja vähän muuallakin

Jalohaikara14.9. syksyn tuntua oli ilmassa, kun parkkeerasimme Siikalahden patotielle aamuhämärissä. Kävimme laittamassa taas sirkkuverkon lähimetsään ja kapusimme ihastelemaan kurkien aamulentoa. Kurjet kuitenkin nousivat niin suurina parvina ilmaan lahden pohjoispuolelta, ettei niiden laskemisesta tullut mitään. Kurkien ohessa näkyi taas 8 jalohaikaraakin.

Aurinko oli juuri nousemassa, kun huomasin siron suohaukan ohittamassa meitä itäpuolelta. Lintu näytti heti erilaiselta kuin olin odottanut, sillä kun ei erottunut minkäänlaista kauluria saati puuhkaa vaikka alapuoli olikin kauniin punertava ja viiruton. Onneksi se kaarsi pari kertaa metsää vasten ja siipien alapintojen kuviointi sekä käsisulkien tummat kärjet erottuivat ja naulasivat määrityksen nuoreksi niittysuohaukaksi.

Petoliikennettä oli muutenkin heti aamusta ja laskimme yhteensä 3 mehiläishaukkaa, 3 sinisuohaukkaa, 24 muuttavaa ja 4 paikallista hiirihaukkaa, 3 tuulihaukkaa, 2 ampuhaukkaa ja paikallisina näkyivät lisäksi 2 merikotkaa, 3 ruskosuohaukkaa sekä 2 kalasääskeä.

Verkoilla oli hiljaista, sillä renkaan saivat jalkaansa vain peukaloinen, 2 punarintaa sekä 2 keltasirkkua. Liejukana oli välillä äänessä lähiruovikossa, mutta ei suostunut näyttäytymään ja lisäksi näimme mm. 4 merimetsoa sekä kuuden sepelhanhen parven.

Kelin huononnuttua kävimme vielä viemässä nakkelipyydyksen Likolammelle, jossa näkyi pari nakkelia, joista toinen oli 3 vuotta aiemmin rengastettu koiras ja naaraan Hanna saikin renkaisiin paria päivää myöhemmin.

15.9. vietimme taas aamusta puolille päivin patotiellä, jossa verkosta saatiin 7r+1k punarintaa, ruokokerttunen, vanha hernekerttu, mustapääkerttu, 4+1k talitiaista sekä keltasirkku. Teeri pulisi syyssoidintaan ja harmaapäätikan ohella äänessä oli pikkutikkakin ja lisäksi näimme vaeltavan pohjantikan. Kurkia nousi yöpymästä 741 lintua mukanaan tällä kertaa 6 jalohaikaraa sekä harmaahaikara.

Kurkia
HernekerttuMustapääkerttu

Aamulla liikkui peippoja muutamia tuhansia ja vihervarpusia joitakin satoja, mutta muuten muutto oli kohtuullisen vaisua, mutta muutama suurempi haapanaparvi (yht. 500) nähtiin mukanaan 50 jouhisorsaa. Petolintupuolelta mainittavimmat olivat pari sinisuohaukkaa sekä nuolihaukka ja päivän parhaat havainnot olivat yllättäen kahlaajia, sillä näimme pari parvea, yhteensä 54 suosirriä sekä 4 tundrakurmitsaa.

Kotiin palatessamme kävimme Kirjolankankaalla toteamassa, että sielläkin oli pari renkaatonta nakkelia.

Alkuviikosta havainnot olivat aika vaisuja: tiistaina sentään näkyi 5 piekanaa sekä taas 8 ”jallua”. Keskiviikkona 18.9. valkoposkia näkyi jo 1300, 60 sepelhanhea, 50 metsähanhea sekä 12 tundrahanhea, kurkia oli muutolla 110 lintua ja kaulushaikarakin näyttäytyi tauon jälkeen, taas 6 jalohaikaraa, 4 suokukkoa sekä taas vaeltava pohjantikka. Iltakäynnillä näkyi isolepinkäinen, ennätykselliset 751 yöpymään saapuvaa kurkea sekä lehtokurppa.

20.9. näkyi pihassa syksyn ensimmäiset tilhet ja Härskiinmutkassa 8 merimetsoa. Illalla vanhempani saapuivat viikonloppuvieraiksi ja koska isäni oli innostunut keräämään Suomi 100 -hengessä lintulajeja ja hurahtanut pelottavan pahasti lintuihin oli viikonlopun ohjelma suunniteltu aikalailla linturetkeilypainotteiseksi. Niinpä käytyämme syömässä ja tutustumassa pikaisesti kylällä parahiksi olleeseen Pimeän kaupan iltaan, suuntasimme patotielle kurkien iltalentoa katsomaan. Laskimmekin taas mukavat 747 kurkea ja näimme ohessa 6 jalohaikaraa, 2 harmaahaikaraa, piekanan, muutaman metsähanhen ym.

21.9. suuntasimme Hannan kanssa lahdelle taas ennen auringon nousua ja pian oli verkko taas lähimetsikössä pyynnissä. Verkolla oli odotetun hiljaista, sillä renkaan saivat vain 2 punarintaa, 3 talitiaista, 5 sinitiaista ja keltasirkku. Aamun piristyksenä näkyi sinirinta sekä suosirri ja närhiä vaelsi länteen 57 lintua. Vanhempani saapuivat Laatolanportissa tarjotun aamupalan jälkeen ja heidän kanssaan pääsimme näkemään jalo- ja harmaahaikaroita oikein hienosti, harmaapäätikan, 18 pyrstötiaisen parven jne.


Sinirinta

Päivän pääohjelma oli kuitenkin Saaren kierros, jonne lähdimme puolilta päivin. Aloitimme Pohjasuolta, jossa näkyi piekana, Uukuniemen Suurenjärvenlietteellä päästiin katselemaan ampuhaukkaa ja sieltä matkaa jatkettuamme lensi tien yli pyy. Jyrkilässä nähtiin merikotka sekä isolepinkäinen ja Tarassiinlahdelta löytyi sitten vihdoin hanhiakin, sillä niitähän me olimme vanhemmilleni luvanneet näyttää.

Tornilta näkyi järvellä noin kymmenen tuhannen valkoposkihanhen porukka ja muutamia tuhansia oli vielä lähipellolla. Piekana saalisteli lähistöllä ja merikotka lensi ylitsemme ja valkoselkätikka ohitsemme. Seuloin uimassa ollutta hanhimassaa noin viidettä kertaa, kun huomasin joukossa toiveissa olleen punakaulahanhen! Hanna onnistui näkemään linnun putkestani, mutta isäni ei onnistunut erottamaan sitä massasta. Ja kohta lintu olikin sitten mennyt hukkaan. Etsimme sitä aika pitkään turhaan, kunnes päätin tarkastaa myös lähipellon hanhet ja sieltähän se onneksi löytyi ja vanhempanikin pääsivät tämän kauniin harvinaisuuden näkemään.

Piekana
Karinmäellä näkyi taas ampuhaukka ja Kanavalammella kellui lähes ainoana lintuna nuori kaakkuri. Pohjanrannassa oli taas valkoposkihanhimassaa ja koko kierroksen ainoa harmaahanhi, metsähanhi. Ilta vietettiinkin sitten Tarvaslammella yhdessä vanhempiemme kanssa hyvin syöden ja saunoen.

Kurkia22.9. sunnuntaina keli oli tuulinen joten pidimme verkkoa pyynnissä vain pari tuntia ja saimme vain yhden punatulkun ja yhden keltasirkun. Valkoposkihanhia muutti mukavasti mutta tympeän läntistä reittiä arviolta noin 13000 lintua. Sepelhanhia näkyi 310, kaulushaikara näyttäytyi taas ja ”jalluja” näkyi nyt 5 ja syksyn ensimmäinen pikkujoutseninkin nähtiin. Piekanoja muutti 10, ampuhaukkoja 2, kurkia 316 ja sepelkyyhkyjä 1270. Keli oli kylmän pohjoistuulinen, joten kun vanhempani saapuivat, päätimme siirtyä päälintutornille, jossa metsikkö suojasi tuulelta. Havainnot jäivät aika vähiin, mutta sentään uivelo ja tundrametsähanhien seurassa ollut taigametsähanhi nähtiin. Kävimme vielä tutustumassa Kullinsuon ja Lahdenkylän peltoalueisiin, joilta ei havaintoja kertynyt ja sitten pitikin suunnata syömään ja hyvästellä vanhempani kotimatkalle. Illan juoksulenkillä näin vielä Siikalahdella muuttohaukan.

Viikolla hanhia kertyi Siikalahdelle lisää ja 24.9. paikalla oli jo ainakin 6500 valkoposkea, mutta harmaat hanhet olivat yhä kateissa. 25.9. näin kylällä pähkinähakin ja lahdella muutti 6 piekanaa. 26.9. Härskiinmutkasta näkyi muuttava pikkujoutsen, kivillä jopa 15 merimetsoa ja tihkusateessa järven pinnalla saalisteli syksyn viimeinen haarapääsky. Muuten viikon havainnot olivat lähes päivittäin samoja tuttuja lintuja.

Perjantaina 27.9. päätin aloittaa viikonlopun vieton räväkästi eksymällä rajan väärälle puolelle Pohjois-Karjalaan, sillä Joensuun Höytiäisen suistosta oli paria päivää aiemmin löytynyt nuori punapäälepinkäinen, jollaista en ollut kuuna päivänä nähnyt missään päin Maailmaa. Löydettyäni perille kävelin pitkoksia pitkin kohti lintutornia ja näin jo ennen tornia lepinkäisen näköisen linnun lentämässä kohti tornia. Paikalla oli kuvaaja, joka oli juuri kuvannut lintua, mutta kadottanut vilkasliikenteisen linnun juuri hetkeä aiemmin. Hän kuitenkin löysi linnun männystä, jonka suuntaan olin itse nähnyt linnun lentävän, mutta jotenkin en onnistunut itse sitä spottaamaan ennen kuin se taas lensi kohti tornia.

Kipusin torniin, josta oli parempi näkyvyys alueelle ja eipä aikaakaan kun lintu löytyi vihdoin paremmin näkyville. Lintu kuitenkin liikkui todella alhaalla kasvuston katveessa ja vaihtoi paikkaa vilkkaasti. Pystyin kuitenkin näyttämään putkella linnun paikalle sitä katsomaan suoraan töistä ilman kiikareita saapuneelle harrastajallekin.

Koska lintu oli niin vaikean oloinen kuvattavaksi ja menikin kohta taas hukkaan, päätin seuloa järven tyyntä selkää muiden havaintojen toivossa. Yllättäen selältä löytyikin kelluva kihu! Lintu nousi lopulta pienen odottelun jälkeen lentoon ja paljastui vanhaksi vaaleaksi merikihuksi, joka lähti matalalla järven selälle välillä lokkeja jahdaten. Selällä näkyi myös 5 merimetsoa ja ylitsemme muutti myös kapustarinta sekä 6 pikkujoutsenta ja pikkutikka kävi tornin vieressä näytillä. Kun paikalle saapui vielä toinenkin aloittelevampi bongari, alkoi sataa ja lepinkäinen pysyi odotetusti taas piilossa. Päätin kuitenkin auttaa tätäkin harrastelijaa näkemään lepinkäisen ja onneksi lopulta lintu nousi verkkotolpan nokkaan ja pysyikin paikalla niin kauan, että sain siitä ihan kelpo kuvatkin otettua!

Lauantaina 28.9. oli vuorossa perinteinen Siikalahden syyslintupäivä, jona yritimme löytää lahdelta mahdollisimman monta lintulajia. Aloitimme Hannan kanssa pitkällä aamukävelyllä patotieltä Raikanniemeen ja takaisin ja saimmekin hyvän pohjan 50 lajilla. Mitään luhtakanaa, harmaapäätikkaa, peukaloista ja tiltalttia parempaa emme kuitenkaan löytäneet. Pilvien yläpuolelta sentään kuulimme useampia mustalintuparvia. Patotielle palattuamme oli sielläkin aamun havainnot jääneet vähiin ja tyynessä kelissä muutto olikin varsin olematonta. Päivän aikana näkyi kuitenkin yhteensä 1000 sepelhanhea, 31 kuikkaa, 6 tukkakoskeloa, tutut 6 jallua ja 2 harmaahaikaraa, 5 merikotkaa, 4 kanahaukkaa, 3 piekanaa, muuttohaukka, 215 kurkea, 2 kapustarintaa, töyhtöhyyppä, 3 harmaapäätikkaa, 2 valkoselkätikkaa, pohjantikka, 100 tilheä ym. Tornillakin tietysti kävimme, mutta lisälajit sieltä jäivät vähiin. Yhteensä päivän aikana Siikalahdella havaittiin lopulta 76 lintulajia.

Sunnuntaina 29.9. teimme vielä kunnon Saaren kierroksen, mutta linnut olivat käsittämättömän vähissä! Emme alkuun meinanneet löytää edes hanhia, jotka olivat joka pellolla menossa olleiden puintien takia hieman oudoissa paikoissa ja pääosin keskellä järvenselkiä. Emme kuitenkaan jaksaneet hanhia pahemmin seuloa vaan toiveissamme oli mitä tahansa muuta parempaa syyslajistoa, mutta havainnot jäivät todella vähiin. Tarassiilla sentään kellui syksyn ensimmäiset 8 allia ja Kanavalammella samainen kaakkuri oli yhä vain paikalla.

Piekana

Kuun viimeisenä Siikalahdella oli jo kunnon hanhihässäkkä, sillä lahdella oli ainakin 13000 valkoposkea ja harmaahanhiakin jo muutamia satoja. Muuten havainnot jäivät 3 alliin ja 4 uiveloon ym.

J.A.