Messuilua, haukkaetsintää ja sirkkupyyntiä

Viikonloppun suuntasimme Kirkkonummelle illaksi ja aamulla suuntasimme Helsinkiin ja Viikkiin Lintumessuille. Hanna oli töissä messuilla koko päivän mutta itse kiertelin tuttuja tapaillen ja hieman shoppaillen messuilla puolille päivin. Paikalle saapuivat myös Elissa ja Miika sekä julkisilla myös isäni ja pienen lisäkiertelyn jälkeen lähdimme linturetkelle.

Suuntasimme aluksi Espoon Laajalahdelle, jossa heti löysin lietteen kahlaajien seasta jänkäsirriäisen. Suosirrien joukosta löytyi kohta myös pikkusirri ja kohta paikalla koko aamun päivystäneet tutut kertoivat mistä lintumassan keskeltä löytyi myös kuovisirri. Eli vähemmän kahlaajia nähneet retkikaverini pääsivät heti herkuttelemaan hieman paremmillakin kahlaajilla. Toki Laajalahden lintumassasta löytyi myös kapustarintaa, töyhtöhyyppiä, tyllejä, metsä- ja valkovikloja, liroja, rantasipejä, räyskiä, harmaasorsia. harmaahaikaroita, pikkulepinkäinen ym.

Jatkoimme retkeämme Suomenojalle, jossa pienen etsinnän jälkeen näimme 4 liejukanaa, harmaasorsia, punasotka sekä mustakurkku-uikun. Retken viimeinen etappimme oli sitten Ämmässuon kaatopaikk, kun ajattelin, että nyt saattaisi olla retkiseurueeni paras mahdollisuus koskaan nähdä aroharmaalokki. Kaatopaikan aidan takaa näki kyllä aika mukavasti lokkeja, mutta tuuli oli suoraan kompostikasoilta ja niinpä tarkkailupaikallamme oli aivan järkyttävä haju. Puolisen tuntia jaksoimme lokkeja seuloa ja vaikka aroharmaalokkia emme löytäneet, saipahan porukka hieman esimakua ”laridismistä” ja siitä kuinka vaikeita lokit ovat! Vain kertaalleen näin itse yhden kandin, mutta se lennähti lähes saman tien katveeseen.

Kirkkonummella kävin illalla vielä itsekseni Saltfjärdenillä, jossa tapasin Juha Ojalan, jonka kanssa laskimme 675 kurkea, 223 merihanhea ja näimme myös pari jalohaikaraa.

Sunnuntaina suuntasin aika myöhään aamulla taas Laajalahdelle, jossa staijailin tuttujen kanssa mukavaa varpushaukkamuuttoa. Yhteensä laskimme 199 nisaria. 4 jalohaikaraa kalasteli avoimesti lietteellä ja kahlaajamäärät olivat pienentyneet eikä paremmista sirreistä ollut paikalla enää kuin pikkusirri. Päivän parhaat havainnot olivat aika ikäviä, sillä kiljukotkalajin huomasimme hieman liian myöhään sen jo ylitettyä meidät, eikä poispäin liukuneesta linnusta näkynyt oikein mitään tuntomerkkejä – lähinnä clangalta se kuitenkin omasta mielestäni näytti. Korkealta taivaalta löytynyt kurmitsa sen sijaan ei alkuun tuonut järkevää lajiarvaustakaan mieleeni, kunnes Bruunin Mika totesi, että: ”Tuon täytyy olla keräkurmitsa”. Lintu kierteli aivan tolkuttoman korkealla ja kovaa lahden päällä ja olin itse ainoa, joka sai linnun kaukoputkeen ja kyllähän se nuori keräkurmitsa oli!

Päivällä hain Hannan Helsingistä, jossa tämä oli ollut BirdLifen hallituksen kokouksessa ja lähdimme kotimatkalle. Lappeenrannassa stoppasimme Kourulanmäellä bongaamaan edellisiltana löytyneitä mustaleppälintuja ja onnistuimmekin näkemään toisen paikalla olleista nuorista linnuista. Näimme paikalla myös useita kymmeniä hemppoja.

Viikolla kävin taas Siikalahdella, jossa näkyi jalo- (ainakin 3), harmaa (enimmillään 5) ja kaulushaikaroita (ainakin 2), merikotka, ainakin pari sinisuohaukkaa, töyhtöhyyppiä, harmaapäätikka ja iltaisin luhtakanat rääkyivät ja kurkia saapui pohjoispuolelle yöpymään 27.8. 617 yksilöä. 29.8. näkyi ruokiksella nuoren sinisuohaukan kanssa muuttanut nuori arosuohaukka ja illalla teimme lyhyen Saaren kierroksen, jolla näimme Pohjanrannassa 3 sinisuohaukkaa, Suurenjärvenlietteellä sinirinta, punavarpusen ja pari pensaskerttua ja Ryhjässä tien yli lentäneen nokkavarpusen. Illalla suuntasimme vielä patotien lavalle, jossa kurkia saatiin laskettua lähes kautta aikain ennätyssumma 734 lintua. Ja seuraavana päivänä piti taas suunnata Saarelle siinä toivossa, että punajalkahaukkainvaasio olisi ehtinyt tänne asti, mutta havainnot jäivät pariin sinisuohaukkaan, yhteen inhottavan hyvältä näyttäneeseen mutta liian nopeasti katveeseen lentäneeseen pieneen jalohaukkaan, Pohjanrannan ”jalluun” ym.

31.8. kokeilimme sirkkurengastusta Siikalahden ympäristössä yhdellä verkolla ja pohjansirkkuatrapilla. Anivarhain verkosta tuli mukavimpina mustapääkerttu sekä pari lehtokerttua ja muita rengastuksia olivat 2 ruokokerttusta, 3 punarintaa, 2 peippoa, sinitiainen ja 5 talitiaista, muttei yhtä ainoaa sirkkua. Pari pohjansirkkua kävi lavan vieressä tiksahtamassa, mutta verkkopaikalla näitä ei havaittu ainuttakaan. Rengastuksen ohessa staijailimme patotien lavalla koko aamun havaiten 11 päiväpetolintulajia, muttei vieläkään yhtään ”vesparia”. Paras laji näistä oli etelään muuttanut vanha koiras muuttohaukka. Myös 4 ”jallua”, 8 nuolihaukkaa, 2 mehiläishaukkaa, merikotka, kanahaukka, 16 varpus- ja 12 hiirihaukkaa ym. nähtiin. Teimme taas Saaren kierroksenkin mutta tutun laihoin tuloksin, parhaana näkyi taas 3 ”sisua”, punavarpunen Suurenjärvenlietteellä ja Pohjanrannassa ”jallu” ja paluumatkalla Härskiinmutkasta näkyi Akankivillä jopa 12 merimetsoa.

1.9. oli vuorossa ”kesän” viimeinen SSP-pyynti. Meillä oli taas Elli sekä myöskin Hannan muutamia oppilaita seuraamassa rengastusta. Aamu oli yllättävän hiljainen ja verkoista saatiin 1r+1k punarinta, sinirinta, viitakerttunen, hernekerttu, 2 pajulintua, sinitiainen, keltasirkku sekä 12 pajusirkkua. Paras havainto oli pariin otteeseen aivan verkkojen vieressä vaisusti mutta selvästi tunnistettavasti laulanut huippumyöhäinen viitasirkkalintu, jota ei kuitenkaan saatu verkkoon pienellä ajollakaan. Ylitsemme muutti kymmenkunta rautiaista sekä lapinkirvinen, teeri pulisi anivarhain ja myös pähkinänakkelin ääntä kuultiin, harmaapäätikka kuikutti vähän väliä ja kuusitiainen lauloi lähes koko aamun aktiivisesti.

Päivän juoksulenkillä näin Liuharannassa ainakin 35 tiklin parven ja illalla kävimme taas laskemassa kurkia, mutta niitä ei näkynyt kuin 419, sen sijaan jalohaikaroita näkyi nyt 7 lintua.

2.9. lyhyt Siikalahden stoppi tuotti merikotkan takia lennossa olleessa haapanaparvessa näkyneen harmaasorsan. Tuulen takia päätin suunnata lähipelloille, mikä palkittiin, kun viimein löysin nuoren punajalkahaukan Kullinsuolta. Lintu nousi lähes saman tien lentoon langalta ja otettuani siitä pari lentokuvaa enkä sen jälkeen enää löytänyt sitä sinitaivaalta. Illemmalla Härskiinmutkasta näkyi mm. 30 kanadanhanhea.

Muuten viikolla havainnot jäivät vähiin. Oletettavasti samainen harmaasorsa uiskenteli patotien edustalla, töyhtöhyyppiä näkyi enimmillään 15 lintua, 5.9. laskimme 620 kurkea ja taas näkyi 7 ”jallua” ja 6.9. näkyi taas kaulushaikarakin. Yhtenä iltana teimme iltakierroksen lähipelloille ja tarkistimme samalla, josko punajalkahaukka olisi kuitenkin jäänyt Kullinsuolle paikalliseksi. Lintuhavaintoja ei retkeltä kertynyt mutta Kontiolammella näimme komean ilveksen, joka hölkkäsi hetken automme edessä.

8.9. kokeilimme taas sirkkupyyntiä ja havaitsimmekin muutaman pohjansirkun jo ennen kuin yksi löysi tiensä verkoonkin. Muita rengastuslajeja olivat 11 punarintaa, ruokokerttunen, tiltaltti, 2 sinitiaista, 6 talitiaista, puukiipijä, 3 keltasirkkua ja pajusirkku. Puskista löysimme myös rätisevät peukaloisen ja pikkusiepon sekä hernekertun, hippiäisiä sekä hii-äänisen tiltaltin, jota ei kuitenkaan nähty kovin hyvin. Patotien staiji tuotti parhaana kaakkoon muuttaneen punajalkahaukan, mutta myös mm. harmaahaikaran, 5 “jallua”, 3 mehiläishaukkaa, sinisuohaukan, kapustarinnan, suokukon, 5 palokärkeä, harmaapää-, valkoselkä-, pikku sekä pohjantikan, parisataa metsäkirvistä, rautiaisia, kuusitiaisen, harmaasiepon sekä pari lapinsirkkua.

9.9. lintutornilta näkyi uivelo ja tiistai-iltapäivästä lämpötila nousi vielä kertaalleen hellelukemiin. Vietin leppoisaa kesäiltaa kurkia laskien ja laskinkin 734 yksilöä. Paras havainto oli kuitenkin puskista tien reunaan ilmestyny ja hetken suoraan minua kohti hölkännyt villisika! Otus kuitenkin kuuli jo kaukaa auton olevan tulossa ja katosi takaisin puskiin eikä enää tullu näkyviin uudelleen. Näin myös 7 jalohaikaraa, kaulushaikaran sekä 4 liroa.

Sitten sää muuttuikin huomattavasti syksyisemmäksi. Toki tuuli oli yhä navakasti etelästä. 12.9. lahdella näkyi 6 metsähanhea muutolla sekä 6 suosirriä laskeutumassa ruovikon taakse piiloon.

J.A.