Loppukesän retkiltä

28.7. oli aikalailla huilipäivä, sillä lähipäivinä oli ollut sen verran kuuma, että kämpässämme oli taas ollut aivan mahdoton nukkua. Päivällä Kiteen Kesälahdelta ilmoitettiin löydetyn kuningaskalastaja ja kun Hannan sisko Elissa oli joka tapauksessa menossa lintua bongaamaan, päätin lähteä mukaan. Matkaahan ei Kesälahdelle ole paljon, mutta henkinen siirtyminen Pohjois-Karjalan puolelle on paljon pitempi. En edes muistanut, milloin olisin edellisen kerran käynytkään peekoossa.

Löysimme Taipaleenrantaan aika helposti ja olimme saaneet linnun jo nähneeltä bongarilta hieman lisäohjeita ja niinpä itse kuningaskalastajakin löytyi saman tien. Lintu istuskeli veteen kaatuneen kuusen oksalla ja tähysteli saalista. Käppäilimme hieman lähemmäksikin lintua ja saimme siitä skoupattua jonkinlaiset kuvatkin.

Paluumatkalla stoppasimme Kuolemanlammella, jonka ränsistyneeseen lintutorniin ei enää ollut asiaa. Saaren Pohjanrannassa näkyi kolme harmaahaikaraa. Iltapäivän lenkillä kuulin Tiviällä pohjantikan ja illalla Siikalahdella näkyi kaulushaikara ja 22 kurkea.

29.7. sateisiin kyllästyneenä suuntasin illalla Savon puolella olevalle kaakkurilammelle, jolla näkyi molemmat vanhemmat poikasen kanssa. Matkalla näin yllättäen metsoperheen, jossa oli emon lisäksi sekä koiras että naaraspoikasia yhteensä ainakin neljä isoa poikasta.

1.8. minulla oli työpäivä Imatralla, joten päätin samalla haukata palan kakkua ja olin liikenteessä jo aamuyön pimeydessä. Nappasin Caireniuksen Sampsan Joutsenosta kyytiin ja jatkoimme Taipalsaaren Liukkolaan. Odottelimme hetken rantalaiturilla staijaillen ja yllättäen lyhytnokkahanhi saapui yksin ehjin siivin lentäen lähilaitumelle, jolla pääsimme katselemaan ja kuvaamaan sitä todella läheltä.

Koska kuukausipinnahanhi oli näkynyt niin helposti, suuntasimme Lappeenrannan Toikansuolle mutta Askolan altailla oli hiljaista. Sampsan takaisin Joutsenoon tipautettuani kävin vielä Korvenkylän altaalla, jossa oli nähty aiemmin pariin otteeseen pikku-uikkua, mutta näin vain mustakurkku-uikkuemon poikasen kanssa.

Työpäivän jälkeen pysähdyin vielä kotimatkalla Simpeleen Lahnasella, jossa virtavästäräkkikoiras näkyi saman tien. Vieläkään mikään ei kuitenkaan viitannut siihen, että se olisi kantanut ruokaa poikasille.

2.8. ainoaksi mainittavaksi havainnoksi näkyi Siikalahdella taas jalohaikara, mutta 3.8. suuntasimme Hannan ja Elissan kanssa Lappeenrantaan yhdistetylle lintu- ja kauppareissulle. Aloitimme Korvenkylän altaalta, jossa pikku-uikku näkyi nyt hienosti mutta lyhyesti. Ravattilan turkinkyyhkyt pysyivät taas kerran piilossa, mutta jokunen uuttukyyhky sentään nähtiin. Kotasaaren altailla sitten etsiskelimme sitruunavästäräkkejä. Näimme heti saavuttuamme hyvän näköisen juv-kandin vilahtavan kasvustoon ja Hanna kuuli sopivan äänenkin, mutta sitten reiluun puoleen tuntiin emme enää nähneet saati kuulleet mitään. Olimme juuri lähdössä pois, kun kuulimme terävää sittiksen ääntä taivaalta ja näimme naaraan laskeutuvan ihan mukavasti näkyviin lietteen kasvustoon.
Toikansuollakin kävimme, mutta havainnot jäivät neljään lapinsirriin, pariin pikkutylliin, pyrstötiaisparveen sekä vilaukselta näkemääni ampuhaukkaan. Kauppakierroksen jälkeen päätimme vielä käydä Taipalsaaren Liukkolassa, jossa lyhytnokka uiskenteli kanadanhanhiparvessa, mutta koko parvi ui lähes saman tien katveeseen, joten päätimme lähteä kotimatkalle.

Kävimme vielä uudelleen vetämässä Ravattilassa vesiperän ja Immalanjärven stoppi tuotti vain tolkuttomat määrät – 175 kalatiiraa ja 170 silkkiuikkua sekä muutaman pikkulokin ja valkoselkätikan.

4.8. iltakäynti Siikalahden tornille tuotti mieluisan yllätyksen, kun näimme heinätavinaaraan neljän vielä aika pienen poikasen kanssa. 5.8. iltamyöhäinen rengastussessio Tarvaslammella tuotti kaksi kehrääjää.

6.8. Härskiinmutkasta näkyi merimetso ja Siikalahdella lauloi vielä vaisusti kuhankeittäjä. Illalla kävimme Saaren Pohjanrannassa, jossa näkyi jalohaikara. 8.8. Siikalahden iltaretkellä näkyi jo 132 yöpymään saapuvaa kurkea ja 9.8. lahdella näkyi pitkästä aikaa kanahaukka.

10.8. oli vuorossa taas SSP. Aamu alkoi todella mukavasti, kun verkkoja pystytellessämme lensi juuri vielä avattavanamme olevaan verkkoon nuori viitasirkkalintu! Olimme odottaneet, että verkoilla olisi nyt todella vilkasta, mutta lintuja tuli koko aamun aika vähän mutta tasaisesti kuitenkin. Yksilömäärä ei noussut kuin 40 rengastukseen sekä 1 kontrolliin, mutta lajimäärä oli sitäkin komeampi. Saldomme oli punarinta, leppälintu, pensastasku, viitasirkkalintu, ruokokerttunen 4, hernekerttu 6, pensaskerttu 3, lehtokerttu 4, pajulintu 7+1k, kirjosieppo, talitiainen, pikkulepinkäinen, peippo, punavarpunen 3, keltasirkku sekä pajusirkku 3. Rengastelun ohessa näimme myös pari kaakkuria, pari harmaahaikaraa, kanahaukan, 9 tikliä sekä kuulimme harmaapäätikan ja kuusitiaisen. Illalla Siikalahdella näkyi vielä jallu sekä vaseti.

11.8. teimme Hanna, Elissan ja Miikan kanssa Saaren kierroksen, jonka saldoa olivat mm. pari jalohaikaraa Pohjanrannassa, uuttukyyhky Kirjavalassa sekä kuuden parvi Pohjasuolla – tämä saattoi hyvinkin olla Parikkalan ensipesintä? Sinisuohaukkanaaraat nähtiin niin Tetrisuolla kuin Pohjasuolla, merikotka Kanavalammella ja yllättävimpänä näimme Karinmäessä tien varressa esillä käväisseen ruisrääkän.

12.8. näkyi Siikalahdella kaksi pohjoiseen matkannutta jalohaikaraa sekä merikotka ja kuului harmaapäätikka. Ja 13.8. lahdella näkyi mm. kaulushaikara, 247 kurkea, uivelo, 6 punasotkaa, satakieli sekä kuului 7 luhtakanaa sekä 1-2 liejukanaa.

15.8. Kullinsuolla laskin yhdeltä pellolta huikeat 52 pensastaskua ja illalla laskin lahdelta 243 kurkea sekä näin 7 muuttavaa kapustarintaa.

16.8. lähdimme Caireniuksen Sampsan kanssa Hankoon, sillä taas kerran edessä oli lähes vuosittainen epätoivoinen riuttatiiraelistyritykseni. Matkan varrella teimme illan jo hämärtäessä stopin Espoon Ämmässuolla, jossa yritimme löytää paikalla harmaalokkien seassa olleita aroharmaalokkeja, mutta ainoat näkemämme kandit olivat liian kaukana. Jatkettuamme matkaa näimme vielä Raaseporin Tammisaaren Trollbölessä lehtopöllön, joka liiti tien yli ja nappasi jonkin otuksen evääkseen pyörätieltä ja jatkoi matkaa.

Nukuimme muutaman tunnin erään sataman parkkipaikalla, Sampsa autossa ja minä telttapatjalla männikössä. Nukkumista häiritsivät kaiken maailman hiipparit, joista eräskin suunnisti metsässä surkean otsalampun kanssa ja kävi mm. keskellä yötä koputtamassa auton ikkunaan ja pyytämässä Sampsalta vettä. Niinpä ainakin itselläni unet jäivät noin tuntiin.

17.8. amulla olimme sitten jo ennen auringon nousua kävelemässä Uddskatanin niemen luontopolkua. Stopppasimme Gåsörsvikenillä, jolta löytyi mukavasti kahlaajia. Vuodariksi napsahtivat 2 punakuiria, 10 isosirriä sekä äännellen ylitsemme lentänyt tundrakurmitsa. Myös mm. tyllejä oli 55, suosirrejä 45, mustaviklo, 42 valkovikloa, 2 punajalkavikloa mutta särkällä ainoa iso tiira oli räyskä ja muutenkin merellä näkyi todella vähän tiiroja ja nekin olivat kaikki kalatiiroja.

Lopulta jatkoimme Haliakselle, jossa Aintilan Aki kutsui meidät staijiseurakseen bunkkerille. Muutaman tunnin staijilla näkyi jonkin verran vastatuuleen muuttaneita metsäkirvisiä ja keltavästäräkkejä, muutama pikkukuovi, 19 kapustarinnan parvi sekä viimeisenä lajina parin tyllin kanssa muuttanut pulmussirri.

Päivällä kävimme vielä Vedagrundetilla, jossa kaiken maailman rannassa hiippaavat ihmiset olivat ajaneet tai juuri ajamassa kahlaajia tiehensä. Sentään kolme kuovisirriä näkyi vuodariksi ja särkällä loikoili kalatiirojen seurassa pari räyskää. Riuttatiira jäi kuitenkin edelleen näkemättä.

Iltapäivällä olimme taas Ämmässuolla, josta pitkällesten lokkiseulontojen jälkeen löytyi kuin löytyikin yksi nuori aroharmaalokki. Kyseisenlaisesta yksilöstä emme olleet nähneet kuvia Tiirassa tai Facebookissa ja kun vielä kerran aloin tarkistella kuvia Tiirasta, olivat lokkilaskijat juuri ladanneet päivän havaintonsa Tiiraan ja kuvattuna oli juuri kyseinen loppukesän yhdeksäs aroharmaalokki. Meille tämä oli siis käytännössä sponde.

Stoppasimme vielä paluumatkalla Kouvolan Korian Oivonojalla, jolla ei näkynyt kahlaajia, mutta lähistöllä näimme keskenään kisailleet pahasti sulkivan koiras sinisuohaukan sekä nuoren naaras kanahaukan.

18.8. muutaman tunnin yöunien jälkeen suuntasimme Hannan kanssa taas SSP-pyyntiin. Odotuksemme olivat korkealla, mutta yhä vain verkoilla oli tasaisen vaisua. Tiaiset eivät ole vielä liikkeellä, joten ne eivät ole nostamassa saalismäärää. Saldona oli metsäkirvinen, punarinta 1k, pensastasku 3+1k, laulurastas, ruokokerttunen 4, pensaskerttu 2, lehtokerttu, hernekerttu 6, pajulintu 3, kirjosieppo, pikkulepinkäinen 6, viherpeippo 2 ja pajusirkku 6. Kuulimme ohessa palokärjen, harmaapäätikan, pikkukäpylintuja sekä punavarpusen ja näimme taas tiklejä.

Viikolla Siikalahden käynneillä näkyi ensin 19.8. vain yhtä jalohaikaraa, joka oli kuitenkin uusi tuttavuus täysin ehjine siipineen ja 20.8. paikalle oli saapunut sille kaveriksi viisi hieman risasiipistä lintua. Ruokatuntikäynnin muuta antia olivat länteen kurkku täynnä lentänyt pähkinähakki, pari merikotkaa sekä metsästyksen alettua saapuneiden sinisorsaparvien ohessa lahdelle laskeutunut 24 lapasorsan parvi. Muuten viikolla näkyi vielä harmaapäätikkaa, valkoselkätikkaa ym. ja iltaisilla kurkilaskentakäynneillä näkyi lehtokurppia ja kuului luhtakanoja ja enimmillään laskimme 22.8. Partasen Harrin kanssa 402 kurkea ja 23.8. perjantaina havainnot jäivät kolmeen jalohaikaran ohella, merikotkaan, nuoreen kanahaukkaan, käkeen, pikkulepinkäiseen sekä 110 räystäspääskyyn.

J.A.