Perhosia ja vähän lintujakin

8.7. näkyi Siikalahdella taas jalohaikara. 10.7. lenkillä kuului Likolammella kuhankeittäjä ja näkyi vilaukselta valkoselkätikka ja lenkillä näkyi myös haapa- ja häiveperhosia. 11.7. Siikalahdella lauloi taas rytikerttunen ja muutti pikkukuovi.

12.7. suuntasin illasta kohti Joutsenoa, jossa kävin ensin Korvenkylän altaalla nähden liejukanan, mustakurkku-uikkuperheen sekä naaras heinätavin. Sitten nappasin Caireniuksen Sampsan kyytiin ja jatkoimme Taipalsaaren Liukkolaan, jossa olivat kuukausipinnabongarit jo pointsanneet Suomen ensimmäistä heinäkuista lyhytnokkahanhea toista viikkoa vaihtelevalla menestyksellä. Lintu oli liikkunut isolla alueella Saimaata kanadanhanhiparvessa ja jotkut olivat saaneet hakea lintua useita kertoja ja kymmeniä tunteja ennen kuin olivat sen nähneet. Sampsallekin yritys oli jo kolmas mutta onneksi nyt lintu löytyi helposti. Tämä sulkiva lintu uiskenteli kanadanhanhiparvessa, jossa oli vielä kohtuullisen pieniäkin poikasia mukana, joten eiköhän lintua joudu bongaamaan taas elokuussakin?

Jatkoimme Sampsan kanssa retkeä Lappeenrannan Askolan altaille, jossa näkyi 11 lapinsirriä, pikkusirri, suosirri, punajalkaviklo, 4 pikkutylliä, 5 meriharakkaa ym. sekä jo jokusen päivän paikalla viihtynyt ristisorsa. Näimme myös pitkäpyrstöisen ja lupaavan oloisen västäräkin lennossa altaiden päällä, mutta kalkkia oli niin pahasti ilmassa, että linnun väreistä ei saatu mitään selvää.

Pappilanniemen visiitin jälkeen suuntasimme taas Joutsenoon ja kiertelimmekin Joutsenon lintupaikkoja koko yön. Yön parhaita havaintoja olivat lehtopöllöpoikue ja peltosirkku Ravattilassa, viiriäinen sekä suopöllöpoikue Konnunsuolla, muutama pensassirkkalintu, viitakerttuset, lukuisat ruisrääkät ja useampikin sarvipöllöpoikue.

Aamun vihdoin lämmettyä suuntasimme Kotasaareen, josta löytyi jo aiemmin paikalla vilaukselta nähty sitruunavästäräkkipoikue. Pari poikasta näkyi helposti mutta aika kauan saimme etsiskellä emoa näkyviin, vaikka senkin äänen kuulimme sitä ennen useita kertoja. Paikalla näkyi myös pikkutylli, lapinsirri sekä kuului rytikerttunen, keltavästäräkki, harmaapäätikka ja fasaani.

Aamulla ajellessani jo kohti kotia näin Joutsenon Pappilankankaalla pari kangaskiurua ja monista västäräkkihavainnoista innostuneena pysähdyin vielä Rautjärven Kokkolanjoella Lahnasen voimalalle ja kuinka ollakaan padon alla näkyi västäräkkien ohella virtavästäräkkinaaras!

14.7. aamusta suuntasin Melkoniemen metsiin ja pitkästä aikaa näin metsän yksinäisen kuukkelin. Kuulin myös pari pikkukäpylintua. Kävin myös naapurin puolella Savossa tarkistamassa, että kaakkuri oli onnistunut pesinnässään ja emon kanssa lammella uiskenteli jo isokokoinen poikanen. Keskipäivän pitkällä juoksulenkillä kuului Siikalahden Huhmarisessa aktiivisesti mutta vain hetken laulanut idänuunilintu. Lähistöllä lauloi myös tiltaltti ja äänteli töyhtötiainen.

15.7. kuului Parikkalan aseman suunnasta jo odotettu pähkinähakin rääyntä vuodenpinnaksi ja seuraavana päivänä 16.7. näkyi S-Marketin takarannassa valkoposkihanhipoikue. Siikalahden visiitillä näkyi jalohaikara, pari kaulushaikaraa sekä kuului kuhankeittäjä ym. Ja 17.7. näkyi kylällä pitkästä aikaa niin hemppo kuin tiklikin. Hanna kuvasi osittaisen kuunpimennyksen alun iltayöstä. Muutamana seuraavana päivänä havainnot olivat vain jo edellä mainittuja lintuja.

20.7. suuntasimme Hannan ja Elissan kanssa Saaren kierrokselle, joka alkoi Rautalahdella nähdyillä harmaahaikaralla sekä pikkulepinkäisparilla ja sitten Saaren Akanvaaran Tetrisuolla vain Hanna kuuli hetken äänessä olleen viiriäisen. Pohjanrannassa näkyi taas pikkulepinkäinen sekä perhoselikseksi isokultasiipinaaras. Suurenjärvenlietteellä käynnistä ei jäänyt mitään kerrottavaa. Jyrkilässä näkyi kuoviparvessa pari suokukkoa sekä pikkukuovi ja Tarassiinlahdella näkyi pikkulokki. Kanavalammella 2v merikotka säikytteli sorsia, joiden joukossa ei kuitenkaan ollut mitään parempaa. Palailimme lopuksi vielä kertaalleen yrittämään viiriäistä mikä kannatti sillä 6-tien päältä löytyi matalalla saalista etsiskellyt haarahaukka. Tarkistettuaan ainakin yhden kumisaappaan sekä rekan renkaan palasia, haukka siirtyi erään maatilan päälle kaartelemaan. Viiriäistä ei kuitenkaan kuulunut.

21.7. oli vuorossa taas SSP-pyynti ja aamu alkoikin lupaavasti, kun verkoista tuli mukavasti lintuja. Tahti kuitenkin hiljeni muttei onneksi hyytynyt täysin missään vaiheessa ja niinpä kuuden tunnin pyynti tuotti 14+2k ruokokerttusta, 14+1k pajulintua, 3 viitakerttusta, 3 pajusirkkua, 2+1k pensaskerttua, 2 keltasirkkua, 2 punavarpusta, peukaloisen, metsäkirvisen, lehtokertun sekä viherpeipon. Oheishavainnot jäivät 7 harmaahaikaraan.

Iltapäivän perhoskierroksella ihmettelimme keisarinviittojen runsautta ja taas näkyi yksi häiveperhonenkin, joka on ollut ilahduttavan runsas. Lenkillä näin Siikalahdella vielä rantakäärmeen ja iltakäynnillä patotiellä lauloi taas rytikerttunen varsin äänekkäästi.

Viikolla ei uusilla havainnoilla mässäilty, 23.7. Lahnasella käytiin tarkistamassa virtavästäräkkitilanne ja nähtiinkin ilahduttavasti koiraslintu eli paikalla on pari ja toivottavasti vielä myöhäinen pesintäkin. jalohaikaroita näkyi vaihteeksi taas kaksi lintua ja 25.7. näkyi lahdella kaksi jalohaikaraa. 25.-26.7. yöllä kävin kuuntelemassa viimeksi nuijaamani viiriäisen Akanvaaran Tetrisuolta, jossa se pytpytteli aktiivisesti vaihtaen välillä paikkaa aika paljonkin. Ohessa kuului kapustarinnan ääntä ja näkyi kehrääjä.

Päiväperhoslajisto muuttui ja isoja tummia ei juuri enää näkynyt, haapaperhosnaaras ainoana Tarvaslammella. Sen sijaan toisen sukupolven tummia karttaperhosia alkoi näkyä siellä täällä ja hellekelien mukana saapui taas aivan tolkuttomasti ohdakeperhosia, myös ensimmäiset neitoperhoset nähtiin.

27.7. oli historian lämpimin SSP-pyynti ja jo aamuyöstä oli jo 18,5 astetta jo kymmeneltä mittari lähenteli jo 30 astetta. Lintuja kuitenkin liikkui ihan mukavasti, etenkin ruokokerttusia. Aamun verkkosaldo oli: ruokokerttunen 24+4k, pajulintu 7+1k, viitakerttunen 5, viherpeippo 3, pajusirkku 2+1k, hernekerttu 2, pensaskerttu 2, lehtokerttu, sinitiainen, talitiainen, punarinta, pensastasku sekä laulurastas 1. Ohessa kuului länteen muuttanut kirjosiipikäpylintu.

J.A.