Syysloman alku Tauvossa

Lauantaina 13.10. pelasin vielä Lappeenrannassa kaukisturnauksen, joka joukkueemme osalta päättyi turhankin aikaisin, mutta pääsinpähän ajattelemaani aikaisemmin pois hallilta. Ajoin kuitenkin vielä Parikkalaan, jonne tipautin pelikamani ja nappasin Yusufilta eväät matkaan ja lähdin ajamaan kohti Siikajokea.

Pitkä matka kului musiikkia kuunnellen nopeasti ja Pyhännällä kävin pikaisesti tankilla ja kaupassa ja lopulta kurvasin Tauvon hietapakan pikkutielle. Lastasin tavarani kottikärryihin ja käppäilin lintuasemalle, jossa jo raikasi tuttu helmipöllönauha.

Asemalla tapasin Pirkan sekä tämän mukana reissussa olevat lapset Iinan ja Veikan. Aika pian päätin itse suunnata piharakennukseen yöpuulle.

14.10. suuntasimme aamusta verkkoja kiertämään ennen auringon nousua ja verkkoon oli jo osunut punakylkirastas. Pikkuhiljaa lintuliikenne lisääntyi ja kiertelimme verkkoja välillä lasten kanssa, kun Pirkka mittaili ja rengasti vielä edellisen kierroksen saaliita. Verkkokierrosten lomassa havaitsin 19 teertä, muuttavan tiklin, pari isokäpylintuparvea ja piharuokinnalla piipahtaneet pari pikkuvarpusta. Yhteensä rengastuksia tuli: punakylkirastas, 7r+2k sinitiaista, 45r+4k talitiaista, 2r+3k hömötiaista, viherpeippo, 31 urpiaista, 9 tundraurpiaista.

Kävimme iltapäivällä pikaisesti kävelemässä Ulkonokan suunnalla, mutta vesi oli niin älyttömän korkealla, että päätimme aika pian kääntyä takaisin aseman suuntaan ja havainnot jäivät merikotkaan, ampuhaukkaan ja 105 laulu- ja 7 kyhmyjoutseneen.

Illalla huudatimme taas tuulisessa kelissä pöllöatrappeja ja yllättäen yksi helmipöllö eksyi verkkoonkin.

15.10. aamu alkoi samaisella helmipöllöllä, joka kiikkui yhdessä perimmäisistä verkoista. Aamulinnuista verkkoon oli osunut punarinta ja päivän aikana saaliiksi tuli mustapääkerttu, 25 pyrstötiaista, 5 sinitiaista, kuusitiainen, töyhtötiaiskontrolli, 5r+1k hömötiaista ja kontrollilla oli venäläinen rengas, närhi, urpiaiskontrolli, tundraurpiainen sekä punatulkku.

Yllättävimmän havainnon tein kuitenkin perimmäisillä verkoilla, jossa virittelin atrappilaitetta toimimaan, kun kuulin takaani kovan räsähdyksen. Käännyin katsomaan ja erotin tiheän pusikon keskellä tumman hahmon. Nostin kiikarit silmilleni ja täytyy myöntää, että hetki meni ennen kuin tajusin tuijottavani villisikaa, joka tuijotti minua hieman reilun 10 metrin päässä! Sain kamerani otettu repusta ja otettua pari kuvaa otuksesta, kun se kääntyi ympäri ja lähti aika rauhallisesti pois päin rääseikköön kadoten. Eihän kuvissa näy kuin otuksen hahmo, mutta en todellakaan tiedä, onko villisikaa koskaan aiemmin havaittu näillä nurkilla!

Muita mainittavia havaintoja olivat aseman pihalla kuikuttelemassa käynyt harmaapäätikka, joka jatkoi saman tien matkaansa ja myös pyy vihelteli lähes aseman pihassa.

16.10. aamu alkoi mukavasti mustarastasatrapin ansiosta petoverkkoon tupsahtaneilla parilla kulorastaalla. Yhdellä aamun verkkokierroksista näin lyhyesti erään pajun latvustossa hieman vastavalossa olleen juovattoman kerttusen, joka kuitenkin kohta nousi mäntyjen latvustoon täydelliseen vastavaloon kadoten. Linnusta jäi rytikerttusmainen fiilis, joka olisi melkoisen kova havainto näiltä leveyksiltä ja tietysti vielä kovempi tähän aikaan.

Verkkojen kiertely tuotti kulorastaiden lisäksi, 1r+1k punarintaa, 18 pyrstötiaista, 13r+5k sinitiaista ja yksi sinitinainen oli rengastettu aiemmin Ruotsin Uppsalassa, jopa 82r+22k talitiaista (näistä muuten oli reissussa huomattavan iso osa vanhoja), 3r+2k hömötiaista, vuodariksi napsahtaneen lapintiaisen, puukiipijän, 2 urpiaista, tundraurpiaisen, punatulkun sekä 2 keltasirkkua.

Lyhyet tornistaijit tuottivat kaukana merellä muuttaneet kuikan sekä härkälinnun, 5 allia ym. Kanahaukkakin nähtiin lentelemässä Ulkonokan päällä. Illalla verkkoon tupsahti taas helmipöllö.

17.10. verkoista saatiin pikkutikka, laulurastas, 1r+5k pyrstötiaista, 7r+3k sinitiaiasta, 70r+30k talitiaista, 1r+3k hömötiaista, lapintiainen, 9 urpiaista 8 tundraurpiaista ja 2 punatulkkua.

Päivällä kävin kiertämässä Ulkonokan ja olipahan melkoinen urakka! Vesi oli järjettömän korkealla ja eihän rantaan meinannut muutenkaan edes löytää ruovikoiden takaa. Kaiken lisäksi alkoi vielä sataa ja ihan kunnolla. Havainnot jäivät 10 kyhmäriin, 12 mustalintuun, pilkkasiipeen, 2 silkkiuikkuun, tundrakurmitsaan, jänkäkurppaan, 12 naurulokkiin ja 40 pulmuseen.

18.10. Koko yön jatkunut sade loppui onneksi aamuksi mutta märät puskat eivät oikein innostaneet lintuja liikkumaan. Rengastuksia kertyi vain 3 punarintaa, 3 sinitiaista, 13r+14k talitiaista, 3r+3k hömötiaista, taas lapintiainen, 2 viherpeippoa, 72 urpiaista sekä 30 tundraurpiaista.

Aamun aikana pihalla kuikutteli taas pariin otteeseen harmaapäätikka, mutta verkkoon lintu/linnut ei suostunut osumaan.

Iltapäivällä siivosimme aseman ja purimme verkot ym. ja pääsin lähtemään pitkälle kotimatkalle mukavan ajoissa.

J.A.