Parikkalan syksyä

15.9. alkoi syksy virallisesti, kun ensimmäinen valkoposkihanhi kävi kiertelemässä Siikalahden yllä. Metsähanhia näkyi sekaparvi, jossa oli 10 tundra- ja 2 taigametsähanhea, muita mainittavampia havaintoja olivat ampuhaukka, pari lapinkirvistä ja sinirintaa, 13 vaeltavaa kuusitiaista, 2 pohjansirkkua sekä ns. kahlaajalutakolta löytynyt suosirri. Lisäksi Kannaksella näkyi pari pähkinänakkelia, Vartialahdella mustalintu sekä pari jalohaikaraa kuten Siikalahdellakin ja Kullinsuolla näkyi pari sinisuohaukkaa.

16.9. Siikalahdella näkyi jallujen seassa harmaahaikarakin, jo 70 valkoposkihanhea, 6 rusko- ja 4 sinisuohaukkaa sekä pari liian kaukaa ja huonossa valossa muuttanutta sirosuohaukkaa, vielä 3 nuolihaukkaa, 3 lapinkirvistä, sinirinta, mustapääkerttu sekä pohjansirkku ym.

Kävimme Partasen Harrin ja Soikkelin Elissan kanssa yrittämässä Savonlinnan mandariinisorsan bongausta, mutta eihän sitä tietenkään juuri tänä päivänä näkynyt missään. Ainoaksi havainnoksi jäi Haapasalmessa näkynyt pähkinähakki.

17.9. näkyivät ensimmäiset tilhet sekä parit sepelhanhiparvet. 18.9. patotiellä jo pariin kertaan noin viikon välein lyhyesti kuulunut mutta vielä määrittämättä jäänyt nuori liejukana suvaitsi viimein näyttäytyä. Kurkia saapui illalla vielä jopa 665 lintua yöpymään lahdelle ja kaulushaikara sekä harmaahaikara täydensivät päivän haikarasaldoa.

19.9. terkkarin pihassa näkyi lyhyesti keltavästäräkki ja seuraavana päivänä laskin Parikkalan ennätysmäärän puluja, 40 lintua.

Kävin Siikalahdella joka päivä vähintään ruokatuntiretkellä, mutta havainnot toistivat itseään. Viikonloppuna 22.9. kävin paikalla vain aamulla, sillä päivällä aikaa meni Joutsenon puolimaratonissa. Olisipa lenkistä voinut nopeamminkin suoriutua, mutta kun ei ole ukko kunnossa…

23.9. sunnuntaina Siikalahdella näkyi 10 pikkujoutsenta, pieni sepelhanhiparvi, taas jopa 12 jalohaikaraa, kaulushaikara, mehiläishaukka, pari nuolihaukkaa, nuori muuttohaukka, myöhäinen liro, lapinkirvinen, 20 kuusitiaista jne.

24.9. näkyi pari lapinsirkkua ja kuului taas liejukana, mutta tämän äänestä määrittäminen osoittautui todella vaikeaksi, sillä patotien lähistöllä möykkää myös todella omituisella äänellä luhtakana, parin normaalisti kypyttelevän lisäksi sekä myöskin varsin äänekäs saukkoperhe!

25.9. ensimmäiset pari piekanaa muuttivat. Iltakäynnillä näkyi jalluja jopa 13 lintua ja myöhäinen ruokokerttunen sekä vielä myöhäisempi liro. Muutaman mitäänsanomattoman seuraavan päivän parhaimmistoa olivat 28.9. näkyneet 3 haarapääskyä.

29.9. vietettiin taas Siikalahdella perinteistä Lintupaikkapäivää ja valkoposkihanhia näkyi arviolta 1500p ja 7000m, haapanoita muutti noin 600 mukanaan 45 jouhisorsaa sekä jokunen lapasorsa. Punasotka kävi pyörähtämässä lahdella, jolla kellui tukkasotkaparvessa naaraspukuinen lapasotkakin. 21 merimetsoa muutti parvessa, jalohaikaroita näkyi 8-10, pari harmaahaikaraa, vielä ruskosuohaukkanuorukainen, 3 sinisuohaukkaa, 6 hiirihaukkaa, 7 piekanaa, muuttohaukka, liejukana kuului parin luhtakanan ohella, kurkia näkyi enää 5, 3 kapustarintaa, suokukko, joka lenteli yhdessä suosirrin kanssa, 100 tilheä, 14 kulorastasta, 12 kuusitiaista, 4 isolepinkäistä ym. Yhteensä päivän aikana lahdella havaittiin 76 lajia, vaikka muutama hyvin tavallinen laji jäi löytämättä.


30.9. kävimme Saarella, jossa parhaana löytyi Jyrkilästä kovin pikkukanadanhanhimainen lintu, jota ei kuitenkaan päästy näkemään kovinkaan hyvin. Ei se kuitenkaan ainakaan tyypilliseen hutchinsii -alalajiin sopinut, muttei kyllä minimaankaan. Mikä lie? Akonpohjassa ja Kanavalammella näimme jalohaikarat, hanhia, jotka lähes kaikki olivat valkoposkihanhia näkyi yhteensä vain kymmenisentuhatta, joukossa vihdoin jokunen tundrahanhikin. Tarassiinlahdella näkyi muuttohaukka. Yllättäen näimme Saarella parissakin paikassa myös puluja, yhteensä 8 lintua.

Lokakuun aluksi suuntasin Siikalahdelle jo ennen työpäivää ja toiveeni toteutui, kun jalohaikaran ohella hoitui myös kaulushaikara viimein kuukausipinnaksi. Terkkarin pihalla näkyi ja kuului pähkinähakki ja päivällä kävimme Kirkonkylällä tutkailemassa erästä hoidossa ollutta kanahaukkaa ja näimme ohessa 1-2 pähkinänakkelia.

2.10. jouduin työpäivän päätteeksi singahtamaan Rautalahden Muukkosenselällä nähdyn suulan perään, mutta lintu oli kadonnut löytäjän vaihtaessa paikkaa ja eipä sitä enää löytynyt, vaikka hälytin paikallisia harrastajia tarkistamaan muutamat helpot paikat ja kiersin itse kaikki muut Simpelejärven selät, jossa menikin loppu valoisa aika. Kierroksen muutkin havainnot jäivät pariin teereen sekä 5 merimetsoon. Illan pimennyttyä Siikalahdella kuului vielä liejukana, pari luhtakanaa sekä viimeinen paikallinen kurki saapui vielä yöpymään 9 jallun sekaan ruovikon keskelle.

3.10. Muukkosenselällä näkyi 7 allia ja Härskiinmutkassa nykyisin syyskaudella harvinaisia naurulokkeja 5 lintua. Tuulien viimein osuttua kohdalleen oli vuorokauden ajan todella kova hanhimuutto, mutta olin itse estynyt sitä seuraamasta. Seuraavat päivät olikin sitten taas surkea keli ja havainnot sitä itseään. ja 5.10. aamulla oli patotieltä näkyvät osat lahdesta jäässä! Onneksi silti mm. jalohaikaroita oli yhä paikalla, joten vielä ei ollut tarpeen vaipua synkkyyteen.

6.10. staijailimme aamun Siikalahdella, mutta kun muuttoa ei juuri ollut suuntasimme Soikkelin sisarusten kera Saarelle, jossa Akanvaaran Terisuolle takakautta ajo (renkaita säästäen) kannatti, sillä löysimme lähes välittömästä peltojen yllä äännellen kierrelleen tunturikiurun. Lintu päästiin näkemään lopulta maassakin. Myös pari uuttukyyhkyä, kivitasku, hemppo sekä kiuruja, niittykirvisiä, järrejä ym. nähtiin. Muuten Saaren kierros olikin vaisu ja hanhiakin näkyi enemmän vain Pohjasuolla. Yhteensäkin hanhia näkyi kuitenkin vain vajaat 8000 lintua, eikä seasta löytynyt mitään parempaa. Joutsenkertymiä ei ollut missään ja muutenkin oli hiljaista. Tarassiilla mullospellossa oli 350 räkätin ja kymmenien punakylkirastaiden seurana 3 kapustarintaa ja 2 suokukkoa ja isolepinkäisiä näkyi siellä täällä.

7.10. staijailin itse jopa 9 tuntia Siikalahdella ja palkittiinhan sinnikkyys sentään jotenkin, kun mm. pikkujoutsen, raa’asti arvioiden 12000 valkoposkihanhea, 1770m ja 1 kiert sepelhanhea, 7 jallua, 4 merikotkaa, joista 3 nuorempaa muutti yhdessä, nuori maakotka, 31 piekanaa, tuuli-, ampu- ja muuttohaukka ja 3 luhtakanaa tuli havaittua.

8.10. näkyi 6-8 jallua ja muutama piekana ja 10.8. 50 sepelhanhen ja 50 allin parvet, illalla yritimme helmipöllöpyyntiä Tarvaslammella, mutta havainnot jäivät yhteen napsumassa käyneeseen yksilöön. 11.10. Hanna värirengasti Likolammelta pari pähkinänakkelia ja 12.10. lahdella näkyi taas jopa 11 jalohaikaraa sekä pari piekanaa. 13.10. ruokiskäynnin ylläri oli patotien yli äännellen muuttanut keltavästäräkki. Ääni kuulosti kovin särähtävältä ja lintu oli jotenkin muutenkin oudon näköinen, pitkäpyrstöinen ja kontrastikas – mikä lie itäinen tyyppi? Iltapäivällä alkoikin sitten todella kauan odotettu loma!

J.A.