Syksyä odotellessa

Hailuodosta palattuani alkoi viikko 13.8. ruokatunnilla nähdyillä kuudella jalohaikaralla. Aiemmin aamulla Siikalahdella oli nähty jopa kahdeksan linnun parvi! Harmaahaikaroita näkyi kuusi ja niitäkin oli aamulla näkynyt ainakin 15 lintua. Mutta vielä jalohaikaroitakin yllättävämpi havainto oli ohitsemme muuttanut sirriparvi, jossa oli 24 kuovi- ja 12 suosirriä! Kun vielä valkoselkätikkakin näkyi lentämässä lahden poikki, oli viikko alkanut oikein mukavasti.

Seuraavana aamuna innostuin menemään lahdelle jo ennen töitä ja jalluja näkyi taas kuusi lintua. Näin myös neljän harmaasorsan porukan laskeutuvan lahdelle ja luhtakanakin kuului todella pitkästä aikaa. Kylällä näkyi töihin mennessä taas pähkinähakki. Ruokatunnilla lahdella näkyi mm. merikotka ja sinisuohaukkakoiras ja kävimmepä lahdella vielä illallakin, jolloin näkyi mm. pari 84 kurkea, pari pikkulepinkäistä, suokukko sekä kapustarinta.

15.8. teimme aamulla pikaisen pyöräkierroksen lahdelle Lötjösen Matin kanssa, mutta havainnot jäivät pohjoispuolen laitumen tolpilla kuivatelleisiin neljään “jalluun”. Ruokiksella lahdella muutti kolme merimetsoa ja illalla saunareissulla yritimme rengastaa Tarvaslammella kehrääjiä, mutta vaikka pari lintua kävi verkoilla pyörähtämässä, eivät ne suostuneet osumaan verkkoon. Seuraavinakin päivinä patotieltä näkyi paria jallua ja 17.8. tornilta näkyi kolme punasotkaa ja pari uiveloa.

18.8. oli vuorossa taas Papinlahden SSP-kokeilu ja lintujahan alkoi tulla heti aamusta mukavasti. Lopulta verkoista tuli 2 metsäkirvistä, keltavästäräkki, 2 ruokokerttusta, 4 hernekerttua, pensaskerttu, 2 lehtokerttua, mustapääkerttu, tiltaltti, 9 pajulintua, sinitiainen, 20r ja 5kontr talitiaista, pikkulepinkäinen, 12 viherpeippoa sekä 7 kelta- ja 7 pajusirkkua.

19.8. staijailin aamun Siikalahdella ja mukavimpina havaintoina näin pikkusirrin, 2 lapinsirriä, tyllin, 9 harmaa- ja 7 jalohaikaraa. Päivällä teimme retken Saarelle ja heti Pohjanrannassa näkyi taas jalohaikara. Parin pikkulepinkäistä nähtiin myös mutta muuten seuraavilla paikoilla oli hiljaista, kunnes Jyrkilässä näkyi 260 kurkea ja Tarassiinlahden pelloilta löytyi 75 keltavästäräkin parvi, jossa oli mukana komea koiras lapinkirvinen.

20.8. alkoi sorsien metsästys klo 12:00 ja heti alkoi Siikalahdelle kerääntyä sorsia turvaan. Ainakin parisataa lintua, lähes kaikki sinisorsia, laskeutui molemmin puolin patotietä. Illalla kävin tornilla katsomassa, olisiko sorsien seassa jotain parempaa, mutta ainoina mainittavina löytyi 8 punasotkaa sekä 2 tukkasotkaa. Alkavat nämä sotkat käydä aika vähiin!

21.8. ruokiskäynti alkoi mukavasti, kun lähes välittömästi löysin siron suohaukan muuttamasta lahden itäreunaa pitkin. Lintu lensi todella hienosti läheltä ja jäi vielä kaartelemaan aika lähelle minut ohitettuaan. Kyseessä oli vanha arosuohaukkanaaras. Jalohaikaroita näkyi vaihteeksi neljä.

22.8. ruokiskäynnillä näkyi pitkästä aikaa kolmaskin haikaralaji eli kaulushaikara. Kanahaukka kaarteli taivaalla varislintuparvia pölläytellen. Illalla kävin Tarvaslammella saunaa ennen lenkillä ja yllättäen näin 3 koppeloa, ukkometson, 3 teertä sekä pyyn. Myös 3 kuovia oli yhä ylämaankarjan seurana lähipellolla. Saunan jälkeen yritimme taas kehrääjäpyyntiä, joka tuottikin tulosta! Saimme toisen kehrääjärengastuksemme, ensimmäisenhän Hanna oli saanut, kun olin itse Hailuodossa.

23.8. oli Siikalahdella nähty aamulla ainakin 9 “jallua”, joista itse kuitenkin näin ruokiksella vain 5. Illalla suuntasimme lahdelle laskemaan lahdelle saapuvat kurjet ja ynnäsimme 368 lintua. Pari luhtakanaa oli vaisusti äänessä ja haarapääskyjä saapui ruovikoihin yöpymään ainakin 300 lintua. 18 metsähanheakin saapui lahdelle yöpymään mutta liian pimeässä alalajimääritystä ajatellen.

24.8. jalohaikaroita näkyi 10 yksilöä, pari lapin-/pikkusirriä vilahti lennossa pohjoispuolen ruovikon päällä ja pari merikotkaa näkyi kauempana, mutta ne eivät saapuneet lahdelle lennättämään lintuja ja helpottamaan ”jallujen” laskemista.

25.8. ajelimme aamusta Helsingin Viikkiin lintumessuille. Hanna oli ”töissä” messuilla ja itsekin kiertelin aluetta tuttujen kanssa jutellen ja lopulta teimme myös isot kaupat, kun Hanna osti ensimmäisen Suomeen myydyn Zeiss Harpyia -kaukoputken ja itse ostin Zeiss Victory 10×42SF -kiikarit. Olikin jo aika vaihtaa vanhoista naarmuuntuneista kiikareista parempiin!

Hanna jäi Helsinkiin, sillä seuraavana päivänä oli BirdLifen hallituksen kokous, mutta itse kävin iltapäivällä Espoon Laajalahdella, jossa näkyi mm. ristisorsa, isosirri, pari kuovisirriä sekä lapinsirri. Illalla ajoin Hangon Vedagrundetille, jossa nukuin autossa.

26.8. aamulla satoi oikein kunnolla, mutta onneksi sade loppui ajoissa ja kävelin rantaan staijaamaan. Rannassa oli mukavasti kahlaajia ja näin aamun aikana mm. 2 isosirriä, 3 kuovisirriä, lapinsirrin, 29 suosirriä, karikukon ja 3 punakuiria. Toivomaani riuttatiiraa ei näkynyt ja muutenkin tiiroja hyvin niukasti, vain pari kalatiiraa ja muutama räyskä. Muita mainittavia havaintoja olivat merihanhiparveen laskeutunut punasotka ja syksyn ensimmäinen järripeippo.

Olin juuri lähdössä ajelemaan Kirkkonummelle vanhempieni kanssa syömään, kun sain viestin, että Hangon Haliaksella katseltiin paria paikallista riuttatiiraa. Niinpä suunnitelmiini tuli muutos ja kohta olin kävelemässä Haliaksen uudehkoa luontopolkua kohti Gåsörsvikenin kalliota. Valitettavasti merilokki oli ajanut tiirat tiehensä, mutta päätin silti jäädä vielä tunniksi staijailemaan paikalle. Tiiroja näkyi muutamia kymmeniä, joten oli helppo todeta, että olin ollut aamun aivan väärässä paikassa. Myös heinätavi, 2 isosirriä ja merikihu näkyi, mutta riuttatiira jäi yhä puuttumaan eliksistäni.

Illalla bongasimme vielä keskustelua herättäneen metsähanhenkuvatuksen Helsingin Malminkartanosta ja ajelimme takaisin Parikkalaan. Matkan varrella Lappeenrannassa huhuilimme sateiden hetkeksi tauottua tutulle huuhkajalle, joka innostuikin vastaamaan meille.

27.8. illan kurkilaskenta tuotti 330 Siikalahdelle saapunutta kurkea ja taas jopa 11 jalohaikaraa! Seuraavana päivänä patotiellä oli mukavasti pikkulintuvilinää ja mm. sinirinta, leppälintu ja 7 harmaasieppoa näkyi, lisäksi näkyi vaeltavan oloinen pähkinähakki. 29.8. havainnot jäivät Likolammella näkyneeseen pähkinänakkeliin ja Härskiinmutkan nuoreen pikkulokkiin. 30.8. iltakäynneillä Siikalahdelle näkyi pyy, teeri, lehtokurppa ja kehrääjä.

Kuun viimeisenä päivänä aamu alkoi Härskiinmutkasta nähdyillä 23 pilkkasiivellä ja 175 mustalinnulla, päivällä patotieltä näkyi mm. ampuhaukka, pähkinähakki, käki ja sinirinta ja Raikanniemestä löytyi pyrstötiaisia, kuusitiainen sekä lehtokerttu ym.

Syyskuun ensimmäinen alkoi kotipihassa olleella harmaapäätikalla ja Siikalahdelta löytyi mm. sinirinta sekä pensas- ja mustapääkerttu. Päivällä bongasin taas Kokkolanjoen virtaväiskin ja Lappeenrannassa kävin Askolassa, jossa näkyi mm. 2 pikkusirriä sekä merimetso.

2.9. teimme kauden viimeisen SSP-kokeilun Papinlahdella ja kostean aamun takia lintuja liikkui yllättävän niukasti. 10r+3kontr pajusirkkua, 11 pajulintua, 2 sinirintaa, 2 hernekerttua, 2 keltasirkkua, 1 metsäkirvinen, 1 rautiainen ja 1kontr talitiainen saatiin. Ohessa Hanna näki matalalla muuttaneen nuoren sirosuohaukan ja porukalla näimme 3 muuttanutta merimetsoa ja kuulimme ainakin yhden pohjansirkun. Itse näin vielä nuoren pikkulepinkäisen.

3.9. Siikalahdella näkyi jopa 12 jalohaikaraa, 2 harmaahaikaraa sekä liian kaukainen sirosuohaukka. 4.9. kurkilaskenta tuotti huikeat 741 kurkea, jotka kaikki saapuivat lahden pohjoispäähän yöpymään. Taas näkyi 11 ”jallua”, pari nuorta sinisuohaukkaa ja 26 tundrametsähanhen muuttoparvi.

Seuraavinakin päivinä kävin ruokisretkellä ja useimpina iltoina kurkia katsomassa ja näin tietysti ”jalluja” sekä taas joitakin kaulushaikaroitakin. 6. ja 7.9. lahdella pyöri edestakaisin ruovikoiden päällä saalistellut nuori arosuohaukka. 7.9. näin Härskiinmutkassa vanhan merilokin ja ruokatunnilla Siikalahdella upean 13 merikihun muuttoparven! Illan kurkilaskennassa laskimme 644 kurkea, mutta näimme myös muuttaneen punakuirin sekä pari sarvipöllöä, jotka kisailivat pimeässä aivan lintulavan edustalla.

8.9. staijailimme koko aamun patotiellä ja aamu alkoi todella mukavasti, kun kuulimme taigauunilinnun kutsuääntä. Pienen viheltely- ja atrappisession seurauksena lintu saapui aivan lintulavan viereen hetkeksi näytille ja ehtipä Hanna saada siitä jokusen kuvankin. Muita parempia havaintoja olivat tylli, lapinsirkku, lapinkirvinen sekä todella mukavat 5-7 pohjansirkkua!

9.9. toistimme pitkän aamustaijin ja tällä kertaa pääosan varastivat suohaukat! Näimme muutolla ainakin kolme eri yksilöä nuoria arosuohaukkoja sekä yhden vanhan koiraan. Lisäksi näkyi vielä yksi sirosuoksi jäänyt turhan kaukaa muuttanut yksilö ja pari sinisuohaukkaa. Lisäksi näimme mm. 80m tundrametsähanhea, a25 merimetsoa, haarahaukan, 17m mehiläishaukkaa, 36m6p hiirihaukkaa, 45m5p varpushaukkaa, 6 merikotkaa, vielä 6 nuolihaukkaa, suosirrin, lapinkirvisen, keltavästäräkin, lapinsirkun ja muutaman urpiaisen.

Päivällä tein pikaisen Saaren kierroksen, mutta havainnot jäivät Jyrkilän 285 kurkeen ja pariin sinisuohaukkaan. Illan kurkilaskennassa kurjet yllättivät ja menivätkin yöpymään lahden eteläpuolelle, joten summia ei saatu laskettua, mutta ohessa näimme muuttavan oloisen muuttohaukan, lehtokurpan, sinirinnan sekä tietysti jalohaikaroita, jotka lensivät aina illan viime valoilla pohjoispuolelta eteläpuolelle puihin yöpymään.

Viikolla säät muuttuivat jo selvästi syksyisemmiksi. Jalohaikaroita näkyi maanantaina ainakin 11 lintua ja kurkia saapui yhä lahdelle yöpymään vajaat 600 yksilöä. Sirosuohaukkakin näkyi taas turhan kaukaa. Sateet hieman haittasivat retkeilyä ja havinnot jäivätkin seuraavina päivinä vähäisiksi.

J.A.