Syyskuu 2009

Syyskuu

Syyskuun alussa retkeilin lähes päivittäin akselilla Siikalahti-Lahdensuo-Kullinsuo ja kämpille palatessa kävin vielä katsomassa Simpelejärvelle upealta uudelta tieltä Härskiinmutkasta. 3.9. Siikalahdelta löytyi naaraspukuinen harmaasorsa ja Lahdensuolta nuori tylli 14 kapustarinnan seurasta. 5.9. kotipihassa lauloi vaimeasti kaksi tiltalttia, Härskiinmutkasta näkyi harmaahaikara kököttämässä kivellä keskellä selkää sekä myös ennätysmäärä eli 25 kanadanhanhea ja Siikalahdella näin ensimmäistä kertaa pyyn parkkipaikan puissa. Lahdensuolla näkyi vielä sinisuohaukkaa, pikkulepinkäistä sekä pari hernekerttua ja petolintuja oli vielä useita lajeja siellä täällä. Illalla saunareissulla yritimme taas pöllöpyyntiä, jolloin helmipöllöatrapille tuli ärhentelemään pari lehtopöllöä. Verkkoon asti ne eivät kuitenkaan tulleet.

6.9. Siikalahdella muutti vesisateiden välissä pari lapinkirvistä ja Lahdensuolla minut säikäytti keskellä metsää lennellyt kokovalkoinen kyyhky – mikä lie kirjekyyhky? 7.9. Siikalahdella näkyi taas vanha tuttu merikotka, patotiellä huuteli nuori luhtakana ja ruokatunnin päätteeksi näytti, että hiirihaukat aloittivat päämuuttorynnäkkönsä, kun hetkessä näin 12 muuttavaa lintua. Ja olihan niitä sitten mennytkin, mutta itse oli töissä. Myös pääskyillä oli kova meno päällä! Töistä kotiin palatessani oli pihanurmellamme harmaapäätikka.

Seuraavina päivinä alkoivat linnut jo olla selvästi vähissä. Mm. viimeiset törmäpääskyt lentelivät vielä Siikalahdella ja Härskiinmutkassa näin vielä 2 kalatiiraa. Lahdensuolle oli saapunut syksyn viimeinen töyhtöhyyppä, jota hätyytteli kaksi eri sinisuohaukkaa. 10.9. Lahdensuolla oli 3 lapinkirvistä, 3 lapinsirkkua ja Siikalahdella näkyi vielä keltavästäräkkejä, harmaasieppo ja ruokokerttunen. Illalla kävin Lappeenrannan Joutsenon Konnunsuolla ja näin piekanan, pohjansirkun, keltavästäräkkejä, pikkulepinkäisen, töyhtöhyypän, pensastaskun, 20 kivitaskua ym., Kotasaaressa pikkusirrin ja Kivisaaressa lapinkirvisen.

Hailuodon ralli

11.9. lähdimme taas tuttuun tapaan, mutta taas vaihtuneeseen aikaan Hailuodon perinteiseen syysralliin. Tällä kertaa idästä oli enemmänkin lähtijöitä, kun Juvalta nappasin kyytiin sinne autolla Lappeenrannasta saapuneen Kiljusen ”jassin”, junalla Mikkeliin saapuneen Lindenin ”andyn” ja tietysti Suojarinteen ”potun”. Lähes yhtä kyytiä ajoimme aina Ouluun saakka, havaiten matkalla ainoastaan 3 tikliä Juvalla, 3 isolepinkäistä Siikalatvan Rantsilassa ja piekanan Tyrnävän Temmeksessä. Oulussa etsiskelimme jonkin aikaa haarahaukkaa Ruskon kaatopaikalta, mutta tuloksetta. Niinpä ajoimme ennen lopulta Oulunsalon lauttarantaan, jossa vielä näimme 30 kala- ja 1 lapintiiran. Lauttarantaan saapui veljeni Pirkkakin ja tuntia myöhemmin illan jo pimennyttyä olimme viimein perillä Hailuodon Pöllässä, josta meillä oli tuttuun tapaan mökki varattuna ja siellä olivatkin jo Oulun pojat eli Antti Vierimaa, Mikko Ala-Kojola sekä Harry Nyström paikalla.

Harry oli järjestänyt meille pitkien menu-suunnitelmien päätteeksi aivan järkyttävän määrän pizzaa, 3 superkuningas- ja yhden hyperkuningaspizzan! Nimet eivät kerro kaikkea, mutta kyllä ne olivat aivan tolkuttoman isoja – isoin aivan järjettömän kokoinen! Niinpä ilta meni jutustellessa ja syödessä ja jossain vaiheessa vähän saatiin aikaiseksi puhua rallistakin, mutta suunnitelmille tuli loppu, kun Harry kaivoi laukustaan jälkiruoat – aivan hervottoman kokoiset korvapuustit, joille potu antoikin nimen ”tukkapölly”!

12.9. heräsimme ajoissa ja pakkasimme ralliautot siten, että meidän joukkueemme minä, Pirkka, Andy ja potu sullouduimme tavaroinemme minun autooni ja Antti, Mikko, jassi ja Harry viimeksi mainitun autoon. Kaverijoukkueemme lähti jo tuttuun tapaan aloittamaan rallinsa Riisinnokalle, mutta me vedimme taskusta yllätyskortin ja suuntasimme aloittamaan Kirkkosalmen lintutorniin.
Olimme tornilla noin 6.30 ja tajusimme aloituspaikan loistavaksi, vielä kun jonkinlainen näkyvä pikkulintumuutto alkaisi! Seitsemältä alkoi ralli ja saimme varsin mukavia lajeja heti alkuun – ideammehan oli ollut aloittaa mahdollisimman lajirikkaasta paikasta, niinpä perinteiset Kirkkosalmilajit kuten harmaasorsa, ruskosuohaukka, nokikana, viiksitimali ja ruokokerttunen saivat seurakseen myös mm. pohjansirkun, lapinsirkun ja merihanhen. Pari tuntia myöhemmin olimme sitten matkalla kohti Riisinnokkaa ja näimme pari teertä sekä kuusitiaisen. Itse nokalta löytyi sitten runsaasti kyhmyjoutsenia, 6 kaakkuria, ampuhaukka, hiirihaukka, kapustarinta, 6 tundrakurmitsaa sekä pikkulokki.
Matkalla kohti toista Kirkkosalmikäyntiä löysimme pikkutikan ja Kirkkosalmelta irtosi vielä harmaasieppo ja pyrstötiaisparvi. Sitten olivat vuorossa Koivukylän kottaraiset, pikkuvarpunen ja kiuru, josta sitten Järventakustan tyhjien peltojen halki suuntasimme kämppämme ohi Pöllänrantaan, josta löytyi alli sekä harmaahaikara.
Sitten oli aika matkata luoteisrannoille ja kerrankin tie oli suhteellisen hyvässä ajokunnossa. Onnekas rastaspysäys Mäntyniemessä ei tuottanut rastaita, mutta kaksi kirjosiipikäpylintua oli mukava yllätys! Keskiniemessä jouduimme kävelemään todella paljon, mutta onneksi siinä ainoassa kahlaajaparvessa oli muutakin kuin suosirrejä eli 8 pulmussirriä, 2 pikkusirriä ja kuovisirri. Lahmuaminen palkittiin myös nuorella selkälokilla sekä ylitsemme muuttaneilla törmä- ja räystäspääskyillä. Ajomatkalla takaisin metsät olivat yhtäkkiä täynnä rastaita ja saimmekin viimein laulu- ja kulorastaan lajilistallemme.Ulkokarvo oli taas kerran yhtä tuottoista kuin ennenkin! Käsittämätön tilanne koettiin, kun kaikki joukkueemme jäsenet nuotittivat yhtä aika eri lajeja toisilleen! Lopulta sekamelskan keskeltä saimme muuttohaukan, töyhtöhyypän, suokukon ja uivelon hoidettua. Hetkeksi unohtunut kalatiirakin viimein muistettiin kuitata ja löytyipä listallemme myös härkälintu ennen merellä olleita 200 silkkiuikkua! Viimeiseksi lajiksemme löysimme vielä Potinlahdelta nuoren ristisorsan, joten lajimääräksemme tuli 95 lajia. Tällä irtosi rallissa 4. sija elikä varsin keskinkertainen suoritus taas tänäkin vuonna.
Pitkän purun jälkeen ohjelma muuttui onneksi rennommaksi, kun pääsimme taas omalla porukalla Pöllään. Iltaa vietettiinkin ”tukkapöllyjen” jämiä syöden, maailman vahvinta chiliä maistellen ym.

13.9. päätimme käydä luovossa vain Ulkokarvossa, koska rallissa ei ollut löytynyt mitään parempaa. Harmaahaikara, mustaviklo, härkälintu, kanahaukka, merihanhia, pikkulokkeja ja kalatiiroja ym. nähtiin ja tietysti närhikin lensi tien yli ollessamme matkalla kohti lauttarantaa.
Pirkka jatkoi kotia kohti, mutta me muut jatkoimme kohti Liminganlahtea. Perinteinen käynti Limingan kunnantalolla tuotti pari turkinkyyhkyä sekä pähkinähakin. Sitten jatkoimmekin kohti Lumijoen Pitkäänokkaa. Vesi oli todella korkealla, joten limppalahden lahmuaminen ei ollut kovinkaan tuottoisaa, mutta sentään jokunen merikotka, muuttohaukka, ampuhaukka, pikkusirri, 2 mustavikloa, metsähanhia ja leukistinen jouhisorsa nähtiin. Autoille päästyämme hyvästelimme Oululaiset, jotka jatkoivat kotia kohti ja me suuntasimme kulkumme jassin ja potun kanssa kohti Siikajoen Tauvon lintuasemaa. Olimme sopineet asemanhoitajien sekä asemalla miehittäjänä olleen rengastajan Sami Timosen kanssa, että saisimme majoittua asemalla ja avustaa aseman rutiineissa.
Niinpä asemalle saavuttuamme ja Samin kanssa hetken jutusteltuamme suuntasimmekin Ulkonokan kiertoon ja lintulaskentaan. Laskimme kaikki nokan kierrolla havainneemme linnut, joista mukavimpia olivat 23 kyhmyjoutsenta, tundrakurmitsa, 6 pulmussirriä, 4 punakuiria, lapinsirkku sekä pulmunen. Asemalle saavuimme auringon laskiessa ja Sami olikin jo laittanut varpuspöllöatrapin soimaan. Pian pöllönauha vaihtui toiseksi ja kohta verkossa killuikin ensimmäinen helmipöllö! Lopulta muutaman tunnin öinen pyynti tuotti viisi helmaria!

14.9. aamulla heräsimme potun kanssa aikaisin ja teimme rutiineihin kuuluvat aamumuuton seurannat eli staijasimme aseman tornista aina tunnin ensimmäiset 15 minuuttia. Avustimme Samia myös verkot kiertämällä, sillä verkoilla oli varsin mukavasti lintuja. Aamun atrapit olivat tuottaneet, 2 varpupöllöä ja ensimmäinen kierros tuotti myös mukavasti rastaita, pajusirkkuja ym. Parin tunnin jälkeen kuitenkin nousi todella sankka sumu ja lintujen liikehdintä tyrehtyi täysin. Olimme kuitenkin saaneet verkoilta mm. leppälinnun, pohjansirkun, peipon, järripeipon ja metsäkirvisen. Muutolla olimme havainneet mm. muutohaukan, hiirihaukan, ruskosuohaukan, harmaahaikaran, pohjantikan sekä pari rautiaista. Paikallisena kujersi jokunen teeri, pajulintu lauloi ja töyhtötiainen piipitti piha puussa.
Lopulta heitimme Samille ja Tauvolle hyvästit ja lähdimme Raahen Yrjänän pikatsekkauksen, joka ei tuottanut tällä kertaa mitään parempaa, kautta kohti kaakkoa.
Lopulta ajoimme yhtä kyytiä Juvalle, josta potu ja jassi jatkoivat kotejansa kohti ja minä ja andy jatoimme kohti Helsinkiä. Lopulta itse parkkeerasin Kirkkonummelle vanhempieni pihaan noin klo 22.00 todella väsyneenä.

Foulaan

Loppukuu meni sitten Iso-Britanniassa, pääosin Shetlannissa Foulan pienessä eristyneessä saaressa. Siellä retkeilimme yhdessä brittikavereittemme kanssa 2 viikkoa. Koko reissukertomuksen voit lukea tästä: Foulan reissu: 15.9.-5.10. 2009 (Mm. viitarastas, tundrakirvinen, tuhkakirvinen, idänpikkusieppo, tundraurpiaisia, lyhytvarvaskiuru, kyhmyhaahka ym.)