Lokakuu 2009

Vielä Foulalla

Syyskuu vaihtui lokakuu vaihtui Shetlannin Foulalla. Lokakuun ensimmäinen päivä olikin ikimuistoinen, kun edellispäivänä löytyneet tuhka- ja tundrakirvinen olivat yhä paikalla ja hyvin kuvattavissa ja illalla löysimme Hannan kanssa reissun kovimman lajin, vasta Shetlannin toisen ja Iso-Britannian kahdeksannen viitarastaan! 2.10. siirryimme vielä Shetlannin pääsaarelle retkeilemään ja vasta 5.10. palailimme koti-Suomeen. Koko reissukertomuksen voit lukea tästä: Foulan reissu: 15.9.-5.10. 2009 (Mm. viitarastas, tundrakirvinen, tuhkakirvinen, idänpikkusieppo, tundraurpiaisia, lyhytvarvaskiuru, nummiriekkoja ym.)

Loppuarktikaa

6.10. oli minulla onneksi vielä vapaana, sillä reissu oli ollut rankka ja olimme lopulta olleet kotona vasta myöhään yöllä. Niinpä nukuin varsin pitkään ennen kuin jaksoin lähteä retkelle ja katsomaan, vieläkö arktisia hanhia olisi pelloilla paikallisina. Ja olihan niitä! Jo kotipihalla näkyi ensimmäinen valkoposkihanhien muuttoparvi ja pohjoista kohti ajaessani niitä alkoi näkyä lisää. Särkisalmi, Akanvaaran Tetrisuo, Pohjasuo ja Lammintaus olivat kuitenkin yllättävän tyhjiä, yhteensä tuhatkunta valkoposkea, joutsenia, jokunen teeri, pari kanahaukkaa ja isolepinkäinen näkyi. Mutta Jyrkilässä sitten paukahti, kun siellä oli komeat 10500 valkoposkea levittäytyneenä ympäri peltoaukeaa ja oletettavasti järvessä oli vielä runsaasti lisää näkymättömissä. Muita hanhia oli parvissa käsittämättömän vähän, sillä vain 2 metsähanhea ja 1 tundrahanhi löytyi. Myös kurki kökötti pellolla. Joutsenia oli 230, joukossaan pikkujoutsen ja harmaapäätikka lensi ylitseni.
Honkakylässä oli 2000 valkoposkea seassaan 2 tundrahanhea ja seuraavat hanhilössit löytyivät sitten rajatietä Parikkalaan palattuani Tyrjältä, jossa oli 2000 valkkaria ja tundrahanhi. Kontiolammella kuitenkin velloi vielä suurempi parvi, 4000 valkkaria, joita seuloessani löysin nopeasti niiden joukosta kauniin punakaulahanhen!

Pääsin saman tien näkemään linnun jalat hyvin ja sain varmistettua, ettei sillä ollut renkaita ja laitettuani linnusta tiedon Lintutiedotukseen, parvi yhtäkkiä säikähti jotain, nousi taivaalle ja levisi ympäriinsä. Palanneiden lintujen joukosta en enää punakaulaa löytänyt. Niinpä jatkoin Kullinsuolle jatkamaan hanhilaskentaa ja sieltä löytyikin taas 3000 valkoposkea ja lähes välittömästi huomasin, että kaiketi sama punakaulahanhi oli parven seassa. Lötjösen Mattikin ehti paikalla lintua katsomaan, ennen kuin parvi taas kahahti ilmaan ja punakaulaa ei enää sen koommin löytynyt. Pyörin loppuillan Siikalahdella sen toivossa, että punakaula löytyisi sieltä Siikalahtipinnaksi, mutta vain 500 valkkaria pyöri lahdella merikotkan säikyteltävinä. Muita lahdella nähtyjä lintuja olivat mm. 450 haapanaa, 4 lapasorsaa, 230 joutsenta, 35 tukkasotkaa, lapasotka, 70 nokikanaa ja kurki.

7.10. Siikalahden pikainen kierros tuotti huvittavan vuodarin, sillä näin nyt vasta vuoden ensimmäisen sepelhanhen, joka laidunsi pellolla 700 valkoposken kanssa. Tiviällä pellolla taapersi 227 laulujoutsenta mukanaan pikkujoutsen. Kontiolammen ja Tyrjän tienoilla velloi suuri 6000 valkoposkihanhen pari mukanaan 30 metsä- ja 2 tundrahanhea.

Seuraavina parina päivinä tein vastaavanlaiset Siikalahtikierrokset pitkälti samanlaisin tuloksin, valkoposkia oli parhaimmillaan hieman toista tuhatta ja Tyrjällä 4000 lisää, metsähanhia oli toistakymmentä ja tundrahanhia oli reilut 30. Tiviänlammella kellui mustalintu ja Härskiinmutkasta näkyi merimetso, Likolammella kuikutti harmaapäätikka. 10.10. pöllöpyynti Tarvaslammella tuotti helmipöllörengastuksen.

11.10. Härskiinmutkassa kellui 3 allia, Särkisalmella 1200 valkkaria seuloessamme ylitsemme lensi isokäpylintu, Akanvaaran Tetrisuolla oli 1000 valkkaria, Pohjasuolla 3800 seassaan outo todennäköinen valkoposken ja punakaulan risteymä, Ala-Ollukassa 4000 valkkaria sekä toinen samanlainen risteymä sekä pikkujoutsenperhe, jossa molemmilla vanhemmilla oli kaularenkaat ja paluumatkalla vielä Liuharannan pelloilla oli 3000 valkoposkea.

Seuraavina päivinä hanhet olivat pääosin lähteneet, sillä vain muutamia pikkuparvia näkyi siellä täällä ja muutenkin oli todella hiljaista. Perinteiset kierrokset lähiseudulla tuottivat mm. pari kuikkaa Härskiinmutkasta, uiveloita Tiviänlammelta ja vesilintuja ja joutsenia sekä kolme isolepinkäistä Siikalahdelta.

17.10. Savonlinnan reissulla näimme tuttuun tapaan pari pähkinähakkia Punkaharjulla. 18.10. Siikalahdella muutti 1780 allia, 196 tundrahanhea, 5 lapasotkaa, 22 pilkkasiipeä sekä taivaalta kuului kerran päivänselvä iso-/mongoliankirvisen ääni! Lintua ei vain nähty eikä se äännellyt kuin kerran, mutta todella lähellä. Ilmeisesti se laskeutui jonnekin lähellemme keskelle lahtea. Myös 3 tikliä ja 8 pyrstötiaista näkyi muutolla ja harmaapäätikka ja valkoselkätikka tappelivat keskenään.

Seuraavina päivinä havainnot toistivat itseään eikä mitään mainittavampaa löytynyt 21.10. Siikalahdella oli 3 kuusitiaista ja lehtokurppa ja Vartialahdella alli, 2 mustalintua sekä pyy. 22.10. Siikalahdella näkyi viimeinen 76 valkoposkihanhen parvi, 3 lapasotkaa, 30 muuttavaa ja 1 paikallinen alli, 2 merikotkaa, kanahaukka ja 3 isolepinkäistä. Härskiinmutkassa kierteli vielä 30 tundrahanhen porukka.
23.10. erehdyin ottamaan työpaikalla influenssarokotteen, joka nosti välittömästi minulle kuumeen ja muutenkin olo oli todella huono. Muutenhan sairastaminen olisi kyllä sopinut, mutta kun piti lähteä yrittämään eliksiä! Niinpä särkylääkkeiden voimin ajoin töistä suoraan Kajaaniin yrittämään kashmirinuunilintua iltapäivän pariksi tunniksi. Kuulinkin linnun ainakin pariin kertaan, mutta vain kerran ja aika kaukaa, mutten päässyt näkemään lintua lainkaan. Vielä iltahämärissä Österbergin Jukan kanssa löysimme puskista mustapää- ja lehtokertun, mutta elislajista ei saatu sellaista havaintoa, että sen olisi kehdannut pointsata. Illalla ajoin Ouluun, jossa majoituin veljeni Rikun perheen luokse.

24.10. heräsin aikaisin ja suuntasin klo 7.30 Hailuodon lauttaan. Lautalla oli pari autollista muitakin orneja, mm. Väyrysen Tuomas, jonka maasturilla päätimme jatkaa yhdessä kohti Tömppää. Tömpässä ajoimme hieman pitemmälle kuin mitä tavallisella autolla olisi päässyt ja jatkoimme loppumatkan rantaan kävellen. Pian muukin porukka sai meidät kiinni ja yhdessä aloimme seuloa lähes tyhjää rantaa kurmitsojen toivossa. Ensin löysimme vain pulmusparven ja sitten pian myös suosirrejä, isosirrin sekä tundrakurmitsan. Onneksi porilaiset olivat vaihtaneet tapaamansa Esa Aallon kanssa puhelinnumeroita, sillä tämä oli suunnannut suoraan Riisinnokkaan ja soitti sieltä, että skvattien seassa oli amerikankurmitsan näköinen lintu Isomatalalla.
Niinpä me lahmusimme rantaa pitkin, pari jänkäkurppaa ilmaan säikyttäen, Riisinnokalle välittämättä yhdestä porukasta bongareita, joka tuuletti takanamme elistä ilmeisesti luultuaan isosirriä amerikankurmitsaksi tai sitten he vain saivat jonkun päivän pinnan siitä – kiva kun muilla on hauskaa! Onneksi oikea lintu löytyi Isomatalalta, jossa se kahlaili yhdessä neljän tundrakurmitsan ja suosirrien kanssa. Pian myös Tömpän kahlurit lensivät paikalle ja yhteensä siis näimme 11 suosirriä, 5 tundrakurmitsaa, isosirrin ja Suomen ensimmäisen amerikankurmitsan! Ylitsemme muutti myös västäräkki ja merellä kellui pari kyhmyjoutsenta.
Aikamme kurmitsaa ihmeteltyämme ja opiskeltuamme, päätimme lähteä Tuomaksen kanssa sponderetkelle muualle luotoon. Pitkän kävelyn päätteeksi olimme autollamme ja Riisintien varressa näimme mm. 2 närheä, teeren, pyrstötiaisia ja pikkutikan, kaikki hyviä luotolajeja. Päätimme ajaa Mäntyniemen kautta, jossa näimme iso- ja pikkukäpylintujen sekaparven, Keskiniemeen, jossa oli täysin tyhjää, mutta ylitsemme muutti läheltä äännellen luotokirvinen!
Pöllässä ja Kuivasäikällä näimme 8 teertä ja muutaman merikotkan, mutta Ojakylänlahti oli taas täynnä lintuja! Parin sadan joutsenen ja tuhannen sorsan seassa kellui mm. 60 uiveloa, lapasorsa, 3 lapasotkaa, meri- sekä metsähanhi ja kyhmyjoutsenperhe. Myös merikotka, naurulokkeja ja pajusirkku nähtiin ennen kuin meidän piti kiirehtiä lautalle.

25.10. heräsin taas aikaisin ja lähdin taas kohti Kajaania. Vuottolahdessa huomasin tiellä ison linnun raadon ja pysähdyin katsomaan, mikä se oikein oli. Yllätys oli melkoinen, kun tajusin, että tiellä oli kuollut leveäpyrstökihu! Kirjastonrantaan päästyäni sain kuulla, että kashmirinuunilintu oli jo aamulla nähty kertaalleen. Monta tuntia komppasin useiden muiden kanssa pientä aluetta havaitsematta muuta kuin koskikaran ja mustapääkertun, kunnes noin klo 12 aikaan kuulimme selkeästi viiden äänen sarjan kashmirinuunilinnuin ”tsuit” -ääntä. Mutta taas kerran lintu katosi eikä sitä nähty koko päivän aikana.
Lopulta reilun 7 tuntia kompattuani olin kuullut tämän sarjan lisäksi ainostaan pari kertaa kaukaiset yksittäiset äänet. Kuitenkin tämä viiden äänen sarja oli ollut niin päivän selvä humei, että saatoin todeta saaneeni 600. wp-pinnani, mutta silti suurempiin juhliin ei jaksanut innostua, sillä havainto oli kuitenkin ollut varsin tylsä!

27.10. Siikalahdella oli vielä 156 joutsenta ja Härskiinmutkassa näkyi pilkkasiipi ja kuikka. 28.10. kylällä näkyi vielä 18 kottaraista ja 29.10. Saharannassa 120 kala-, 4 nauru- ja 4 harmaalokkia ja Siikalahdella 83 joutsenta, 110 sinisorsaa, 35 haapanaa, jouhisorsa, tavi, 5 tukkasotkaa, 4 lapasotkaa, 2 uiveloa ja jopa 35 telkkää. Pohjoisessa oli siis selvästi kylmentynyt!

Ja pian sitten kylmeni meilläkin ja Siikalahti taisi jäätyä lopullisesti. Vielä 30.10. railoissa oli 72 joutsenta, 14 sinisorsaa, 4 haapanaa, 7 tukkasotkaa, 4 telkkää ja uivelo. Kävin myös talvisissa tunnelmissa tervehtimässä kuukkeleita, jotka tulivatkin heti pirteinä minua moikkaamaan.

Kuun viimeisenä teimme talvilintulaskennan ja kävelimme reilut 18 kilometriä kotipihasta Siikalahden ympäri. Siikalahti oli jäätynyt täysin ja joutsenet seisoskelivat jäällä tai olivat pienissä sulana pitämissään lampareissa. Reitin mukavimpina havaintoina näkyi 54 joutsenta, haapana, 7 sinisorsaa, pyy, 3 teertä, 2 merikotkaa, 70 kalalokkia, 100 isokoskeloa, palokärki, valkoselkätikka, 7 pyrstötiaista, isolepinkäinen, 4 kottaraista jne. Yhteensä näkyi 34 lajia ja 876 lintuyksilöä.