Marraskuu 2009

Pimeä marraskuu

Marraskuun alussa oli talvista. Jopa lunta oli mukavasti ja linnut olivat talven myötä lähteneet etelään. Kuitenkin ennen kuun puoltaväliä taas lämpeni ja loppukuun oli todella synkkää ja vesisateista. Jopa jo pitkään jäässä ollut Siikalahti suli kokonaan kuun viimeisinä päivinä. Lintujakin alkoi taas liikkua hieman enemmän, kun vielä pohjoisessa viivytelleitä vesilintuja saapui sulille vesille niinä harvoina vähemmän sateisina päivinä.

Alkukuusta retkeilin lähinnä vain tutulla akselilla Härskiinmutka-Siikalahti-Vartialahti ja havainnot jäivät varsin vaisuiksi. Kotipihasta näkyneet pari pilkkasiipeä, mustalintu, silkkiuikku, pari naurulokkia ja pari kottaraista, Likolammella näkynyt pikkutikka, Kannaksella räksäparvessa ollut punakylkirastas, Vartialahden kuikka, 22 kanadanhanhea, haapana, jokunen alli ja pilkkasiipi sekä Siikalahden merikotkapari olivat kuun alkupuolen ainoita mainittavia havaintoja.

14.11. olivat odotetut EKLY:n 40-vuotisjuhlat sekä Erämaalinnustoseminaari. Edellisiltana meille saapuneen Pirkan kanssa suuntasimme aamuhämärissä kohti Lappeenrantaa. Matkan varrella retkeilimme muutaman tunnin Imatralla havaiten Immalanjärvellä silkkiuikun, 3 allia, 6 pilkkasiipeä, mustalinnun, pari lapasotkaa sekä tukkasotkan ja Vuoksella kanadanhanhen, 3 lapasotkaa, tukkasotkan, uivelon, pari pilkkasiipeä ja mustalintua, pari tikliä sekä peräti 26 merimetsoa. Päivä meni upeita esityksiä katsellen, joista erityisesti Pertti Koskimiehen tunturihaukka-, Kimmo Martiskaisen valkoselkätikka- ja Alexander Kondratjevin tundraesitys ansaitsevat tulla mainituiksi! Illalla juhlistettiin EKLY:ä ja palkittiin huikea määrä vanhoja toimihenkilöitä, jopa kolme henkilöä (Koskimies, Sojamo ja Terho Poutanen) sai kultaisen ansiomerkin. Lisäksi Esa Sojamo näytti upeita kuvia Saimaalta ja loppuhuipennuksena oli Jari Kontiokorven hauska lintuaiheinen kisa. Seuraavana aamuna oli sitten vielä BirdLifen edustajiston kokous, josta porukka lähti sitten suoraan kohti kotejansa. Itse jäin kärvistelemään Lappeenrantaan, kun illalla oli vielä kaukispeli siellä.

Seuraavan viikon rerkeily oli taas vähäistä, kun vettä tuli koko ajan taivaan täydeltä ja oli niin järkyttävän pimeää ja ankeaa.

20.11. suuntasimme kohti Helsinkiä, Hanna jo aamusta, jotta ehti päiväksi Eläinmuseolle tutustumaan taas kuukauden työrupeamaansa, ja minä työpäiväni jälkeen. Pikaiset pysähdykset Immalanjärvellä ja Vuoksella tuottivat taas aivan samaa lajistoa kuin edellinenkin käynti, näyttäisi taas siltä, että Vuoksen talvehtijat olisivat samat kuin monena vuonna aiemminkin.
21.11. aamusta suuntasin Kirkkonummen Medvastölle, jossa pitkällisen tapituksen jälkeen näin kaukana väreilyssä kelluneessa vesilintumassassa harmaasorsan lennossa. Kuukausipinna olisi kuitenkin hoitunut paljon helpommin Suomenojalta, jossa kellui 9 repesorsaa. Laajalahdellakin kävin pikaisesti ennen kuin suuntasin Helsingin keskustaan ja Yliopiston päärakennukselle Bongariliiton syyskokoukseen, jossa Dick Forsman näytti upeita välimerenhaukkakuvia ja kertoi lajin määrityksestä ja brittipariskunta Alan Davies ja Ruth Miller kertoivat The Biggest Twitch –maailmanpinnabongausvuodestaan. Olihan minulla sinne Vuoden bongari -taulukin palautettavana ja jouduinpa liiton hallitukseen varajäseneksikin. Iltaa vietettiin porukalla vielä Iguanassa, joten oli todella mukavaa!
22.11. retkeilin vielä Kirkkonummella havaiten mm. varpuspöllön Eestinkylässä, järkyttävän komeasarvisen valkohäntäpeuran Saltfjärdenillä ja tuttuja merimaisemia Porkkalassa. Päivällä lähdin sitten kotia kohti, jottei koko matkaa tarvinnut ajaa pimeässä.

Loppukuun oli reilut 5 astetta lämmintä eikä edes yöpakkasista tietoakaan. Simpelejärvellä pyöri yhä reilut parikymmentä kalalokkia, jokunen harmaalokki sekä 3 naurulokkia. Joukionsalmesta löytyi lapasotka ja Lahdenkylästä varpuspöllö. Isolepinkäisiä oli myös siellä täällä, joten myyränpurijoilla lienee vihdoin jotain tarjolla. Sulaneella Siikalahdella popsi kaloja yhä vanhat komeat merikotkat ja joutsenia oli kerääntyneenä suojaisille lahdille isompiinkin porukoihin.
29.11. kävin taas Imatralla, mutta havainnot olivat yhä sitä samaa: Immalanjärvellä oli 2 lapasotkaa, 5 tukkasotkaa, 6 pilkkasiipeä sekä 10 harmaalokkia ja Vuoksella uivelo, 2 pilkkasiipeä, koskikara ja merimetsoja. Kuun viimeisenä päivänä löysin vielä Kukkaronlahdelta pari pilkkasiipeä ja kylälle saapui reilun sadan tilhen parvi tyhjentämään viimeisiä pihlajia marjoista.