Joulukuu 2009

Joulukuu

Joulukuun ensimmäisenä olin Lappeenrannassa kouluttautumassa ja heti vapauduttuani kävin pointsaamassa Pallonlahdelta jouhisorsan ekly-talvipinnaksi. Kyseessä oli uusi talvilaji Etelä-Karjalaan. Pari pikaista pysähdystä Vuoksella ja Immalanjärvellä tuottivat kanadanhanhen, merimetson, lapasotkan, pilkkasiipiä sekä harmaalokkeja. Parikkalan puolella Koitsanlahdella oli vielä 42 laulujoutsenta ja Joukiossa yhä pari pilkkasiipeä sekä lapasotka. Iltalenkillä (siis ihan oikeasti juoksulenkillä) näin hyvän talvipinnan, kun Likolammella jaloista lähti lehtokurppa.

Kuun alussa oli Kirkkoselkä vielä auki, joten pihaltammekin näin mm. isokoskeloita, kalalokkeja sekä laulujoutsenia. Muutama pikkukäpylintu alkoi viihtyä pihasembrassamme ja enimmillään niitä oli paikalla seitsemän lintua.

Ralli

Perinteinen päivän talviralli pidettiin tällä kertaa 5.12. lauantaina. Oma osallistumiseni oli pitkään vaakalaudalla, mutta lopulta päätin osallistua yhdessä Hannan lintuja harrastamattoman, mutta jo pariinkin eri ralliin osallistuneen veljen Miikan kanssa. Edellisenä päivänä kesken tylsän koulutuksen rustasin paperille lyhykäisen rallisuunnitelman, joka alkoi klo 7.00 kuten rallikin, mutta päättyi jo klo 14.00 sillä minulla olisi jääkiekkopeli Suomenniemellä klo 16.00 ja hyppäisin joukkueen kyytiin Viipurinportilta klo 14.00.

Aamulla tasan klo 7 hain Miikan Tarvaslammelta ja reilun tunnin pyörimmekin ympäri Parikkalaa ja yritimme neljää eri lajia pöllöjä, mutta ainoastaan Oronmyllyn huuhkaja kuultiin listalle. Aamun toinen laji oli sinisorsa Siikalahdelta ja sitten aamu alkoikin jo valjeta, joten suuntasimme Melkoniemen saloille. Korppi ronksutti jo ja pyy lensi ylitsemme Oronmyllyllä ja hömötiainen ja hippiäinen pointsattiin ennen kuin kuukkelit saapuivat aamupalalleen vakiopaikallaan. Metsä ei kuitenkaan tarjonnut nopeilla pysähdyksillä enää muuta, joten jatkoimme Melkoniemen Lahdenpohjaan, jossa usean tavallisen ruokintapaikkalinnun lisäksi saimme listalle vihervarpusen. Tarvaslammen ruokintakaan ei tarjonnut yllätyksiä, joten matka jatkui Härskiinmutkan isokoskeloiden, laulujoutsenten ja kalalokkien kautta Kangaskylälle, jossa oli aivan käsittämättömän hiljaista. Pulun ja varpusten eteen joutui tekemään töitä eikä naakkoja löytynyt ensimmäistäkään.

Siikalahdelle suunnatessamme sain tiedon, että jääkiekkojoukkueemme linja-auto oli hajonnut ja Suomenniemelle mentäisiin omilla autoilla. Sain ylipuhuttua Miikan katsomaan peliä, joten tiesimme nyt, että saattaisimme rallata hieman pitempään. Mutta koska kuitenkin joutuisimme ajamaan Lappeerannan ohi, päätimme että yrittäisimme ehtiä koluamaan Lappeenrannankin paikoille, joten kiirettä oli pidettävä. Siikalahden nopea kierros tuotti isolepinkäisen sekä teeriparven mutta ei parempia tikkoja lainkaan. Onneksi teimme närhen takia pienen kierroksen Surumäessä, sillä närhen lisäksi löytyi räkättirastaspari sekä harmaapäätikka.

Simpeleen Kokkolanjoelta pointsattiin nopeasti koskikara ja pian matka jatkui kohti Imatraa. Immalanjärvellä päätimme tehdä kaksi stoppia, Rautiosta näimme ainoastaan pilkkasiiven ja Lietteeltä harmaalokin, pilkkasiiven ja kaksi tukkasotkaa. Vuoksella teimme kolme lyhyttä stoppia, sillä aikataulu oli todella tiukka! Itä-Siitolasta löytyi telkkien ohella kanadanhanhi ja urpiaisia ja Imatrankoskelta uivelokoiraat, merimetso sekä vastarannalta lapasotka.

Salo-Issakka oli harmiksemme, sen hetken minkä paikalla olimme, täysin linnuton eikä Konnunsuon tienookaan tuottanut mitään havaintoja, joten jatkoimme Kukkuroinmäelle, josta kottaraiset löytyivät todella helposti. Varislinnut ja harmaalokit kiertelivät aika ajoin paniikissa, mutta mitään petolintua emme saaneet näkyville. Niinpä suuntasimme Luukkaansalmelle, josta löysimme minuutissa neljä harmaahaikaraa ja nopeasti myös toisella puolella siltaa todella kaukana uineen härkälinnun.

Kello alkoi tässä vaiheessa olla jo niin paljon, ettei aikaa ollut enää paljon, sillä Suomenniemelle oli vieläkin pitkä matka. Niinpä ajoimme nopeasti Pallonlahdelle, josta tavi löytyi jään reunalta seisoskelemasta ja pian sinisorsamassasta jouhisorsakin. Syötettyämme aku-ankalle hieman leipää, suuntasimme vielä Toikansuolle, jossa päätimme vain ajaa suoran edestakaisin, josko tuurilla jotain näkyisi ja tuuri olikin puolellamme, kun puussa istuskeli suuri kanahaukka.

Lopulta oli pakko lähteä ajamaan Suomenniemelle, jossa olimme lopulta klo 15.30 ja ehdin näin pelin alkuun ihan mukavasti vaikka alkulämmittelyihin en ehtinytkään. Lopulta pelissä tuli turpiin niin, että tukka taipui, mutta rallissa saimme yllättäen jaetun voiton 45 lajillamme!

Iltakahdeksan aikaan ohitimme taas Lappeenrantaa ja päätimme kurvata Toikansuolle, josta huuhkaja kerrankin löytyi puusta istuskelemasta. Niinpä pääsimme vielä näkemään tämän pöllöjen kuninkaankin, joten päivä oli ollut varsin onnistunut. Heitettyäni Miikan Tarvaslammelle ja saunottuani, pääsin lopulta kotiin iltakymmenen jälkeen. Olipahan ollut pitkä päivä!

Jälkikäteen on helppo sanoa, että jos minun ei olisi tarvinnut olla Suomenniemellä klo 15.30, olisi meillä periaatteessa ollut noin pari tuntia aikaa enemmän käytettäväksi lintupaikoilla, tästä jopa tunti valoisaa aikaa. Tällöin skippaamamme Kupari ja Meltola sekä Toikansuo olisivat todennäköisesti tuottaneet jonkin lisälajin ja hieman enempi aikaa olisi voinut olla käytettävissä myös metsäpysähdyksiin, joten 50 lajin maaginen raja olisi voinut olla rikottavissa. Mutta toki aikaa olisi mieluusti käyttänyt nyt käymissämmekin paikoissa mieluusti enemmän, sillä välillä oli niin vauhti päällä, että meinasi mennä hosumiseksi. Mutta hauskaa oli taas, niin kuin ralleissa kuuluukin olla!

Talvi tulee

Itsenäisyyspäivänä tein pikakäynnin Siikalahdelle ja näin varpuspöllön ja koirasvalkoselkätikan. Särkisalmella näkyi räkättirastas ja varpushaukka. 7.12. Kannaksella pyöri 5 tiklin parvi ja 9.12. Siikalahdella näkyi isolepinkäinen ja jäätyneellä Siikalahdella patotien pienessä sulassa sitkutteli vielä koirassinisorsa.

11.12. näkyi Härskiinmutkassa jäätyvällä Simpelejärvellä viimeiset isokoskelot ja kalalokki, Siikalahdella naarasvaseti ja harmaapäätikka sekä pyrstötiaisia ja Vartialahdella vielä 48 laulujoutsenta sekä 2 sinisorsaa. 12.12. teimme pitkän pyöräretken Lötjösen Matin kanssa ja kävimme katsomassa ekosti kuukkeleita. Reissu onnistui yli odotusten kun näimme myös noin 20 taviokuurnan parven. Melkoniemen korppiparvi oli myös suurempi kuin koskaan – 80 lintua. Näin myös, kuinka Särkisalmella pitkään viivytellyt joutsenperhe otti siivet alleen ja lähti kohti etelää.

Talvi saapui kuun puolivälissä kunnolla. Järvet jäätyivät ja alkoi myös tulla lunta oikein toden teolla! 15.12. kävin bongaamassa Simpeleen Kokkolanjoelta pikku-uikun, joka jäi viimeiseksi ja 248. vuodenpinnakseni. Koskikaroja näkyi myös uudensillankoskella ja laskin joelta 16 talvehtimaan jäävää sinisorsaa. Onnekkaasti näin myös tien yli lentäneen ampuhaukan Simpele-cityssä. Kävin myös tarkistamassa, että Likolammen pähkinänakkeli viihtyi yhä ruokinnalla.

16.12. Tyrjän kierros tuotti isolepinkäisen, varpuspöllön pari koskikaraa sekä pari sinisorsaa. Seuraavana päivänä sinisorsia oli 4 ja 23 teeren parvi oli vastaanottamassa auringonsäteitä koivujen latvoissa – pakkasta kun oli noin 20 astetta. 18.12. Simpeleen pikku-uikku oli yhä paikalla ja Siikalahdella näkyi taas harmaapää- ja valkoselkätikat. 19.12. tein taas pitkän pyöräreissun ja kävin hoitamassa koskikaran ekovuodariksi Tyrjältä. Pakkasta oli reilusti ja pyöräily todella kankeaa.

20.12. pikainen Vuoksipysäys tuotti taas kanadanhanhen sekä pari merimetsoa, mutta muu aamupäiväretki ei tuottanut yhtään mitään, vaikka kiertelin mm. Lappeenrannan Toikansuolla ennen jouluostoksille menoani.

Jouluaattona kävin tutustumassa Siikalahden uuteen lintutorniin, joka oli rakennettu opastuskeskuksen taakse pitkosten alkupäähän. Torni on kyllä upea, mutta paikka sille on täysin järjetön! Näkyvyyttä ei ole kuin rajallisesti ja keskellä haavikkoa sijaitessaan, ei sieltä varmaan kesällä juuri mitään kuulekaan. Toivottavasti Metsähallitus tulee tekemään tornin edustan alueelle esim. jotain vastaavaa kuin Espoon Laajalahdella, niin saadaan tornille jotain käyttöä. Edustan aluehan sopisi erinomaisesti Laajalahden tyyliseksi kahlaaja-alueeksi. Lintuja en Siikalahdella nähnyt ainoatakaan, mutta paluumatkalla plokkasin Muttelinmäestä tilhiparven seasta 12 nokkavarpusta!

Joulupäivänä tein perinteisen talvilintulaskennan, joka oli äärimmäisen raskas, sillä monen päivän lumisateen jälkeen ei Siikalahdelle vielä ollut tehty latuja. Niinpä 18,5 kilometrin hiihtolenkistäni valtaosa oli umpihankihiihtoa. Onneksi laskenta alkoi todella mukavasti, kun asemalta löysin 9 taviokuurnan parven ja Muttelinmäeltä varpuspöllön – molemmat uusia laskentalajeja! Mutta sitten seuraavat 10 kilometriä olivatkin yhtä tuskaa! Lopulta lintuja alkoi taas löytyä kunnolla vasta, kun olin taas lähestymässä kotiamme. Yhteensä 20 lajia ja 399 lintuyksilöä kirjautui havikseeni. Mainittavia olivat muuten ainoastaan 7 räkättirastasta.

Loppuvuosi meni töiden ja urheilun merkeissä, joten viimeisiksi havainnoiksi kirjautuivat 26.12. Muttelinmäessä tien yli saaliin kanssa lentänyt varpushaukka sekä 31.12. Siikalahdella näkynyt 15 teeren parvi ja Tyrjällä yhä olleet koskikara ja 4 sinisorsaa.