Elokuu 2009

Elokuu

Elokuun ensimmäisenä kävin vielä yöllä kuuntelemassa Siikalahdella luhtakanaa, sarvipöllön poikasia sekä ruisrääkkää. Aamulla suuntasimme kauppareissulle Lappeenrantaan ja matkalla Joutsenon Perä-Aholassa näimme pari mehiläishaukkaa ja pikkulepinkäistä, Kotasaaressa jo pitempään viihtyneen nuoren mustapyrstökuirin sekä muita tavallisia kahlaajia ym. ja Saikkolasta bongasimme kylän langoilla viihtyneen 2kv arosuohaukan. Askolassa ei näkynyt ihmeempiä, joten loppuilta meni shoppaillen ja elokuvissa ym.

2.8. saimme mukavan tiedon, että Rolf Mortensenin mökillä oli käen poikanen, jota västäräkki ruokki maapesään. Niinpä suuntasimme heti aamusta Kesälahden Ruokkeeseen ja siellä kuvasimme useamman tunnin ajan käkeä, joka kerjäsi parin metrin korkuisen hiekkaharjanteen huippulipan alla äänekkäästi ruokaa emoiltaan. Pihassa liikkui myös muita lintuja mukavasti, mm. kolmen palokärjen kiekuva parvi. Alkuviikosta kävin Siikalahdella, mutta mainittavimmat havainnot olivat 2 suosirriä ja 15 suokukkoa.

5.8. aloitimme pitkän viikonloppuvapaan, kun suuntasimme Helsinkiin Madonnan konserttiin. Matkalla kävimme tutustumassa Porvoon Ruskikseen, jossa ei paria lapinsirriä kummempaa kuitenkaan näkynyt. 6.8. menikin sitten keikalla. Aamusta ajoimme Lauttasaareen parkkiin, josta kävelimme keskustaan shoppailemaan ja illalla keikalle.
7.8. Hanna lähti junalla takaisin kotiin ja töihin, mutta itse retkeilin leppoisasti. Ensin suuntasin Laajalahdelle, jossa parhaimpina näkyi pikkusirri, heinätavi ja räyskä ja rytikerttunen lauloi. Suomenojalla laskin 120 harmaasorsaa ja 31 liejukanaa. Saltfjärdeniltä ei ihmeitä löytynyt.
8.8. suuntasin Hankoon aikaisin aamulla ja jo auringon noustessa saavuin Vedagrundetille. Päivän tavoitteena oli tietysti sponde elis eli riuttatiira. Pitkä aamustaiji tuotti kuitenkin vain kaakkurin, riskilän, 9 merikotkaa, pari pilkkasiipeä, merikihun ym. Muutto oli kyllä todella vaisua.
PU:n ja Kim Vinarin kanssa jatkoimme Långörenille, jossa sinnikkäästi seuloimme västäräkkejä kunnes löysimme etsimämme eli paikalla koko kesän viihtyneen englanninvästäräkin. Täktomissa staijasimme vielä paahteessa petoja ennen kuin kaverit jatkoivat Helsinkiin ja minä tutustumaan muihin paikkoihin. Täktbukten, Högholmen ja Svanvik eivät kuitenkaan ihmeitä tarjonneet, joten jatkoin Siuntion Sjundbyhyn, jossa bongasin onnistuneesti mekastaneen kuningaskalastajan.
9.8. ajoin takaisin Parikkalaan ilman havaintoja.

10.8. lähdin suoraan töistä Kiteen Hatunvaaraan bongaamaan paikalla pari päivää viihtynyttä käärmekotkaa. Olin perillä viiden aikaan ja paikallisia harrastajia seuraten tuijottelimme parin tunnin ajan taivasta suuntiin, joissa lintu kuulemma oli nähty. Onneksi sitten Parviaisen Ari tuli paikalle ja vihjaisi, että olimme koko ajan seisseet sellaisessa paikassa, josta hallitsi kyllä horisontin yhtä suuntaa lukuun ottamatta hyvin, mutta kun se lintu oli ollut juuri siinä katveessa olevassa suunnassa! Toista tuntia tuijottelimme sitten oikeaan suuntaan mutta pikkuhiljaa väki alkoi jo luovuttaa. Olin jo jäänyt kyseiselle paikalle yksin, kun huomasin ison pedon istumasta erään kelon nokassa. Linnusta näkyi puiden takaa vain jalat ja pyrstö, joten soitin muutkin paikalle, jotta uskalsin siirtyä paikkaan, josta otus näkyisi paremmin. Ja siellähän se oli noin kahden kilometrin päässä, itse asiassa vielä samassa kelossa kuin Ari oli sen edellispäivänäkin nähnyt. Valitettavasti lintu vain istui eikä enää lennellyt, mutta pääasia että näkyi.

11.8. Siikalahdella näkyi vanha merikotka ja Kirkonkylällä näin sattumalta kaksikin eri viitakerttusta. 13.8. Siikalahdella rätisi pikkusieppo.

Viron ralli

14.8. lähdimme jo kolmatta vuotta peräkkäin Viroon ja Estonian Openiin Sampsa Caireniuksen, Erkki Valstan ja tällä kertaa myös Miika Suojarinteen kanssa. Matka sujui ilman mainittavia havaintoja, mutta illalla ehdimme pohjustaa hieman Tallinnassa, sillä rallialue oli Harjumaa. Ensin suuntasimme Paljassaaren lahdelle, josta löytyikin ristisorsa, tukkakoskeloita, harmaasorsia, punakuireja, tundrakurmitsoita, isosirri, mustakurkku-uikku sekä kanahaukka. Stroomirannassa näkyi vielä pari pikkukuovia. Yöksi majoituimme majataloon Paldiskissa.

15.8. ralli alkoi taas kolmelta aamuyöllä. Me toki aloitimme silloin vasta aamupalamme. Pikkuhiljaa suuntasimme metsiin ja tuulisessa kelissä onnistuimme löytää varpus- ja lehtopöllön, pari kehrääjää sekä lehtokurpan. Auringon noustessa tärkeistä lajeista löytyi vielä punakylkirastas. Eräällä mullospellolla pysähdyttyämme huomasi Sampsa käen, joka kuitenkin katosi metsään. Ihmettelimme kuitenkin pellolta kuuluneita ääniä, jotka kuuluivat neljälle kangaskiurulle. Vihterpalun suunnalla havaitsimme alkuun kalasääsken, lapasorsien muuttoparven, taivaanvuohen, 9 valkoposkihanhen muuttoparven ja viimein myös tiedossa olleen turturikyyhkyn. Vihterpalujoen varressa huusivat viitatiaiset ja palokärjet ja läheisellä suoalueella näimme niittykirvisiä, kaukana lentäneen pähkinähakin ja kuulimme pikkutikan. Keikussa näimme ensin sinisuohaukan ja rannassa nuoren pikkulokin. Rantapuskat olivat aivan käsittämättömän täynnä pikkulintuja ja löysimmekin mm. kultarinnan, punavarpusen, kuusitiaisen, pari sirittäjää sekä kaikki kertut kirjokerttu mukaan lukien! Seuraavaksi suuntasimme meristaijille Ristnaan ja heti löysimme kuikan, härkälintuja, pari kaakkuria, 6 jouhisorsaa ja reilun tunnin aikana näimme myös 3 merihanhea, 150 mustalintua, kolmessa parvessa 280 meriharakkaa, jokusen pilkkasiiven, pari lapasotkaa, 25 isosirriä, 15 punakuiria, 55 tundrakurmitsaa, pikkusirrin, 3 merikihua ym. Läheiseltä rannalta löytyi vielä alli, kuovisirrejä, pari lapintiiraa ym. Alliklepassa kuului närhi ja lähirannasta löytyi lapinsirri ja taivaalta löytyivät ensimmäiset merikotkat. Lähimetsästä pyrähti vielä pyy lentoon.
Harju-Ristissä näkyi jo päivän toinen merihanhiparvi, jopa 10 merikotkaa, tuulihaukka, nuolihaukka, tiedotukseen jo aiemmin tullut nuori punajalkahaukka sekä pari mustaleppälintua. Kömmastessa mullospellolla oli vanha selkälokki. Vasalemmasta Padisen paska-altailta löysimme pari liejukanaa sekä mustakurkku-uikkua ja Sampsa näki vilaukselta mustahaikaran ja Eva satakielen, joita muut eivät nähneet. Laokylässä paikasimme epäonnea kuitenkin koiras niittysuohaukalla. Kloogajärveltä löytyi helposti harmaasorsia, punasotkia, räyskiä ja nokikanoja. Karjakylän kettutarhalla ei ollut paikallisia msutavaakkuja, mutta onneksi taivaalla matkanneesta varisparvesta löytyi yksi. Lopulta ajan jo käydessä vähiin suuntasimme Tallinnaan ja Paljassaaren lahdelle, josta löysimme nopeasti 4 ristisorsaa, tukkakoskeloita ja kottaraisia ja vielä ehdimme Paljassaaren lintutornin maisemiin lopettamaan monen muun joukkueen tavoin ja hoitamaan ylitsemme äännellen lentäneen kapustarinnan, hetken laulaneen ruokokerttusen, useammankin luhtakanan ja viimeisenä lajina 2 minuuttia ennen loppua lähelle ääntelemään saapuneet viiksitimalit.
Lopulta saimme kasaan 15 tunnin aikana 145 lintulajia, joka riitti rallissa tasatulokseen voittajajoukkueen kanssa, mutta heillä oli 3 ässää eli lajia, jota ei millään muulla joukkueella ollut, meidän yhtä ässäämme vastaan. Hieno suoritus kuitenkin! Rallin tulosten purkamisen jälkeen yövyimme purkupaikassa.

16.8. lähdimme aamupalan jälkeen Loksan Nömmeveskiin ja havaitsimme matkalla mm. niinkin katkeran lajin kuin räkättirastaan, jota siis emme olleet edellispäivänä havainneet. Olisi räksä riittänyt voittoon perhana! Jokivarresta etsimme paikalla pesinyttä virtavästäräkkiä, jota paikalta jo poistumassa ollut Takavedon joukkue ei ollut löytänyt. Kuningaskalastaja näkyi jo sillalle, mutta virtaväiskiä saimme hakea pitkään ja hartaasti kunnes viimein löysimme sen. Lintu oli vaihtopukuinen koiras, joka lienee jäänyt vielä puolustamaan reviiriään muun perheen jo lähdettyä? Myös peukaloinen rätisi jokivarren puskissa.
Jatkoimme taas rannikkoa kohti havaiten Kuuksalun Valklassa 5 merihanhea. Jatkoimme Kaberneemeen, jossa kirjosieppo ärsytti meitä tahallaan – edellispäivänä sieppomme jäivät sataan harmaasieppoon. Lähisaaren rannalla piipersi pari pulmussirriä, pari vanhaa pikkutiiraa lensi editsemme ja pyrstötiaiset tirskuivat puiden latvustoissa.
Tallinnaa kohti ajaessamme pysähdyimme Maardujärvellä, josta rallia ennen löytynyt, mutta pimitetty jalohaikara löytyi helposti. Myös kanahaukka ja selkälokki nähtiin. Lopulta jatkoimme lauttarantaan ja lautalta vielä näimme merikotkan ja tuhkaselkäisen selkälokin, mutta loppumatka sujui laivan sisätiloissa. Koko retken lajimääräksi Virosta tuli jopa 160 lajia.
Helsinkiin päästyämme tipautimme Evan kämpilleen ja jatkoimme Etu-Viikkiin bongaamaan siellä päivän viettänyttä punakaulahanhea. Illan jo pimentyessä onnistuimmekin löytää hanhen satojen valkoposkien seasta. Väsymyksestä huolimatta loppumatka kotiin sujui oikein mukavasti.

Viikolla kävin taas joka päivä vähintään Siikalahdella, mutta mainittavimpia havaintoja olivat 21.8. 160 kurkea, 410 nokikanaa, 250 tavia. 22.8. illalla näin vilaukselta kotkan, joka jäi hieman vaivaamaan. 23.8. lähdin aamusta pyöräretkelle ja Ristimäestä löysin aivan valtaisan pikkulintuparven, josta löytyi kerttujen seasta myös kultarinta. Valkoselkätikka koputteli myös oksistossa ja 4 tikliä lensi ylitseni. Joukiosta löysin varoittelevan pikkulepinkäisen ja Lahdensuolla saalisteli sinisuohaukka ja puskassa käväisi punavarpunen. Siikalahdella en ehtinyt kuin pitkoksille, kun sain varmistuksen edellispäivän kotkastani – komea vanhempi esiaikuinen kiljukotka lensi ohitseni! Myös vanha merikotka päivysti lahdella ja nuori luhtakana mekasti ruovikossa. Härskiinmutkasta näin vielä pari nuorta pikkulokkia ja kotipihallamme viihtyi yhä nuori kirjosieppo. Lopulta 6 tunnin pyöräretkellä havaitsin hurjat 86 lintulajia!

25.8. Hanna oli oman lintumaalausnäyttelynsä avajaisissa Inkoon Galleria Karaijassa, mutta minulla oli ihan normaali arki. Ruokatunnilla näin taas saman kiljukotkan, joka rundasi komeasti patotielle kokoontuneen harrastajaporukan päällä. Myös kaksi nuorta sinisuohaukkaa saalisteli lahdella. Illalla suuntasin vielä Konnunsuolle bongaamaan sieltä löytynyttä mustapäätaskua, joka olikin mukavasti valmiina putkessa, kun saavuin paikalle – kiitos tästä löytäjille ym. Mukava oli saada ekly-pinna pitkästä aikaa. Loppukuusta kävin yhä päivittäin retkillä, mutta havainnot eivät päätä huimanneet: 28.8. Lahdensuolla oli tylli, Argusjärvellä valkoselkätikka ja Saaren kierros tuotti pari lapinkirvistä (250. vuodari) Akanvaaran Terisuolta ja Pohjasuolta, jossa oli myös nuori kangaskiuru. Tarassiinlahdella pyöri 2 nuorta pikkulokkia ja Tyrjällä oli jopa 100 keltavästäräkkiä. Illalla kävimme saunomassa Tarvaslammella ja kokeilimme keskiyöhön asti pöllöpyyntiä, joka tuottikin heti alkuillasta yhden söötin varpuspöllön.

29.8. kaveriporukan kesken kisasimme Harjulinnan kentällä 10-ottelun ja yllättäen kesken korkeushypyn löysin lähipuista ääntelevän pähkinänakkelin. 31.8. näin Simpelejärvellä noin parikymmentä kanadanhanhea ja myöskin 2 valkoposkihanhea. Keli oli jo varsin syksyinen ja seuraavana päivänä olikin jo syyskuu.