Heinäkuu 2009

Heinäkuu

Heinäkuussa innostuin taas retkeilemään päivittäin, mutta tulokset olivat varsin laihoja. Pääasiassa tein lyhyitä yöretkiä, mutta joka päivä pyrin käymään Siikalahdellakin.

1.7. olin yöretkellä Dani Burgaksen ja tämän veljen Albertin kanssa. Alkuun stoppasimme tietysti Siikalahdella, jossa näimme saalista kantaneen suopöllön ja kuulimme luhtahuitin. Sitten hoidimme tietysti heinäkurpan, ainakin yksi lintu soi vielä näkyvillä Kullinsuolla. Ruisrääkät ja jo reissun toinen suopöllö olivat myös mukavia haviksia espanjalaisille.
Sitten suuntasimme Poutalaan, jossa Lötjösen Matti oli paria yötä aiemmin nähnyt aivan rajavyöhykkeen rajalla lapinpöllön. Ja löytyihän tämä upea otus pienen pellon keskellä olleen katajan latvasta. Siitä se lennähti peltoon ja seisoskeli siellä ainakin puoli tuntia tuijotellen oletettavasti myyrän kolon suulle. Lopulta se lennähti metsän reunaan, josta se pimenevässä yössä näkyi varsin heikosti.
Jatkettuamme matkaa kuulimme pari viitakerttusta ja näimme runsaasti lehtokurppia, joista yksi herätti suurta kummastusta retkikavereissani istuskelemalla ladon katolla. Sammallammella kuulimme lisää rääkkiä ja viitakerttusen ja Sounion kehrääjäkin hoitui vauhdista.
Tyrjän kierros tuotti lisää rääkkiä sekä viitasirkkalinnun ja aamun jo sarastaessa hoidimme Koitsanlahdelta viiriäisen, lisää rääkkiä sekä sarvipöllön.
Kolmen aikaan aamulla olimme sitten Rautjärven Simpeleen Lahnasella, mutta reiluun tuntiin ei pikkukultarintaa kuulunut. Lopulta Dani ja Albert plokkasivat caligatan eräästä puskasta, josta kuitenkin kohta talitiainen ajoi sen pois. Lintu kuitenkin saatiin määritettyä ja näin Danille elis ja Albertille jo reissun toinen.

Vielä 4.7. näin heinäkurpan, mutta enää ei soidinintoa ollut. Päivällä kävimme laskemassa Sounion sorakuopalta törmäpääskynpesät, jotta saimme BirdLifen projektilajin osalta velvoitteemme tehtyä. 5.7. kuulin vielä pari uutta viitakerttusta ja näin hämmästyttävää kyllä vasta kesän ensimmäiset pikkulepinkäiset Parikkalassa. Punnosen Pekan kanssa tekemämme Saaren kierros oli vaisu: pari rengastettua töyhtöhyypän poikasta, pari kuhankeittäjää ja sinisuohaukka sekä hauska nuori punatulkku, joka piti meitä hetken pilkkanaan.

6.7. näin kotipihallamme käenpiian ja yöllä suuntasin Sulkavalle määrittämään sieltä löytynyttä outoa tai oikeastaan kahtakin sirkkalintua. Mahdollinen viirusirkka määrittyi helposti viitasirkkalinnuksi, mutta se vieressä lauloi todella oudonkuuloinen lintu! Mutta kyllä sekin oli selvä viitasirkkeli, vaikkei sitä näkyviin saatukaan. – Outo viitasirkkalintu -äänitys – Ruokolahden ja Rautjärven läpi palailin pikkuteitä havaiten muutaman hirven, pari kehrääjää sekä teeren.

9.7. Siikalahdella näkyi syksyn ensimmäiset pari harmaahaikaraa ja Kullinsuolla naaras sinisuohaukka. Rengastin taas hyypän poikasen ja Lahdensuolla näin pari pikkukuovia.

11.7. yöretken parhaita olivat yhä Koitsanlahdella pytpyttänyt viiriäinen ja pikkulepinkäistä varoitellut satakielipari ja taas yksi hyypän poikanen.

12.7. aloitin päivittäiset Siikalahden kahlaajakäynnit ja kävinkin koko loppukuun pari kertaa tsekkaamassa tilanteen. Kovin hääppöisiä eivät saldot olleet: Parhaimmillaan töyhtöhyyppiä oli 102, liroja 30, suokukkoja 17, suosirrejä 3, lapinsirrejä 3, pikkukuoveja 2, valkovikloja 10, metsävikloja 2 ja mustavikloja 2. Vain pari kertaa kuitenkin lintuja oli enemmälti, yleensä vain hyvin vähän. Loppukuusta kävin myös lähes joka yö lyhyillä yöretkillä, kun en oikein koskaan enää heinäkuun lopulla ollut niin tehnyt aiemmin: kehrääjä lauloi varovaisesti vielä 18.7. mutta tämän jälkeen kuului lähinnä enää sammakkoääniä, matkintani innoittamina ne kyllä vielä innostuivat laulamaankin. Siikalahden patotiellä kuulin yhtenä yönä (16.7.) viitasirkkalinnun ja 17.7. löysin Kannakselta pensassirkkalinnun. Sarvipöllöpoikueita oli muutamia ympäri lahtea. Muuten havainnot olivat perin vaatimattomia: heinätavi, tikli ja muuta jo edellä mainittua tai muuten ajan kohtaan kuuluvaa.

Perjantaina 24.7. lähdin pitkälle ajomatkalle länteen halki Suomen. Illalla parkkeerasin Kristiinankaupungissa Kiilin satamaan ja pienen odottelun jälkeen laituriin saapui buster-vene kyydissään pari onnellista bongaria. Muutama sana vaihdettiin pikaisesti samalla, kun me erään toisen bongarin kanssa nousimme Toni Vilkin ohjastamaan veneeseen ja lähdimme kohti läheistä Domarkobbanin saarta. Riskilä nousi lentoon edestämme, mutta kohta jo rantauduimme kallioiselle rannalle ja vain muutamia sekunteja myöhemmin, löysin kiikareilla läheisessä poukamassa vilkkaasti liikehdelleen ylänkötyllin! Tämä Suomen ensimmäinen ylänkötylli oli löytynyt edellispäivänä ja jo saman päivän aikana sadat bongarit olivat käyneet saaressa useammankin veneen kyyditessä bongareita non-stoppina edestakaisin. Paikallisille harrastajille valtaisa kiitos, että he jaksoivat useamman päivän ajan tätä touhua vielä jatkaakin, aina niin pitkään kuin lintu oli paikalla. Sunnuntaiaamuna lintua ei enää löytynyt.
Illalla alkoi sataa kaatamalla, mutta kävin vielä Lintutornioppaan opastamana kiertämässä Kristiinankaupingin lintutornit havaiten Siipyyssä pari merikihua sekä valtavat määrät merimetsoja. Olinpa lyhyesti näkevinäni ylänkötyllin vakiokivelläänkin, paremmalla säällä kyseisestä paikasta lintu olisi kyllä hoitunut rannallekin.
Yöksi suuntasin Raumalle, jonne pääsin kaverini Honkasen Juhan luokse yöpymään. Ja seuraava päivä menikin Juhan kanssa Sonisphere festareilla, jossa mm. Linkin Park ja Metallica esiintyivät.

Sunnuntaina 26.7. retkeilin Porissa ja ensin suuntasin Yyteriin. Jo matkalla näin pari turkinkyyhkyä sekä pähkinähakin ja heti parkkipaikan viereisestä metsästä löytyi varpuspöllö.
Tornilla oli helppo tajuta, että vesi oli todella korkealla. Päätin kuitenkin lähteä pienelle kahlailukierrokselle ja niinpä käppäilin puolisen tuntia paljain jaloin rantavedessä ja löysinkin etsimäni ruostesorsan sekä paljon muuta. Mm. 88 ristisorsaa, punakuiri, 2 tundrakurmitsaa, 8 kuovisirriä, 35 suosirriä ym. olivat ”sisikiselle” oikein mukavia haviksia.
Päivällä kävin vielä Kirrinsannassa ihmettelemässä 36 räyskää sekä Yyterin hiekkarannoilla ja Kaarluodossa, ennen kuin lähdin taas halki Suomen kohti kotia.