Syksynjatkoa

Säpistä palattua olin sairaana. Jo Säpissä olivat pari viimeistä päivää menneet toipilaana ja etenkin öisin olo oli ollut aika kamala. Päivisinkin oli ihmetyttänyt, että oliko kuuden viikon komppaus vienyt äijästä voimat kokonaan vai miksi saaren kierto oli ollut niin raskasta.

Niinpä 26.10. maanantaiaamu alkoi koronatestillä terkkarilla ja sitä seurasi tietysti karanteeni siihen asti, kun tulokset saapuisivat. Kotipihassa näkyi yllättäen pari kottaraista sekä pari parvea valkoposkihanhia, joita ei ollut ollut ikävä…

Koska päivisin olo ei kuitenkaan ollut mitenkään erityisen huono, suuntasin päivällä Lappeenrantaan pointsaamaan kashmirinuunilinnun EKLY-pinnaksi. Lintua sai hakea pari tuntia, kunnes se lopulta oli hetken aikaa äänessä aktiivisesti puiden latvustossa, mutta näkyville se ei suostunut tulemaan.

Seuraavana aamuna kävin Simpeleellä etsimässä kunkkua ja päivällä tein Siikalahden vesilintulaskennan, jonka saldoa olivat mm. tavi, lapasotka, alli, pilkkasiipi, 14 uiveloa sekä muita tavallisia vesilintuja. Iltapäivällä olo olikin sitten taas ihan kauhea ja koska pari punkin puremakohtaa punoittivat pahasti ja koska myöskin Pirkalla oli ollut Säpin jälkeen aivan samat oireet kuin minulla ja paljon vielä selvempi punainen rinkula punkin kiinniolokohdassa, päätin hakea terkkarilta kunnon antibioottikuurit.

Lääkekuuri puri heti ensimmäisenä yönä ja aamulla päivällä tulivat sitten koronatestituloksetkin odotetusti negatiivisina. Pidin kuitenkin vielä huilipäivän käyden kuitenkin lyhyellä metsäretkellä ja järvikierroksella, jolla ei kuitenkaan asiatica ja europaea -nakkeleita, 11 merimetsoa ja 21 lapasotkaa kummempaa näkynyt. Kottarainen näkyi yhä vain pihassa.

29.10. aloitin työt pitkästä aikaa ja aika paljon oli loman aikana muuttunut, kun laitteisto oli mennyt lähes kokonaisuudessaan uusiksi. Ruokatunnilla näkyi parhaimpina Siikalahdella yhä oleilleet pari vanhaa kurkea.

30.10. ruokiksella ei ihmeitä näkynyt, mutta pian piti singahtaa työpaikan viereiselle levikkeelle Härskiinmutkaan, kun Partasen Harri ilmoitti paikallisena kelluvasta kihusta. Lintu oli onneksi paikalla ja näytti heti leveäpyrstökihulta. Jonkin ajan odoteltuamme se nousi kalalokin perään lentoon ja lajimääritys varmistui. Muutaman kuvankin sain napattua ennen kuin se siirtyi paljon kauemmaksi selälle kellumaan ja minun piti tietysti palata työmaalle.

Iltapäivällä kihu oli yhä paikalla ja ohessa näkyi myös mm. kuikka, kaakkuri, muutama pilkkasiipi, vielä 8 merimetsoa ja 16 silkkiuikkua ja Rautalahdella 2 mustalintua, 19 silkkiuikkua ja iltapimeässä Siikalahdella näkyi vielä muutolle noussut taivaanvuohi.

31.10. tein talvilintulaskennan ja melkoisen mukavaa olikin. Leveäpyrstökihu näkyi kaukana kellumassa, mutta muita mukavia olivat mm. Tetrisuolla ollut pikkujoutsen, 4 muuttavaa metsähanhea, yhteensä 6 tundrahanhea, ”vain” 7 valkoposkihanhea, 5 haapanaa, 22 sinisorsaa, 7 tukkasotkaa, lapasotka, 13 allia, 5 telkkää, 7 uiveloa, teeri, silkkiuikku, 9 merimetsoa, 5 merikotkaa, 2 kurkea, 2 naurulokkia, 3 harmaapäätikkaa, palokärki, niittykirvinen, 25 pyrstötiaista, kuusitiainen, 6 puukiipijää, varpusristeymä, 6 pikkukäpylintua sekä tietysti kaikki tavalliset lajit päälle…

Sitten alkoikin marraskuu ja perinteinen Lintukerhomme marraskisa. Niinpä 1.11. piti tietysti tehdä kunnon retki, jonka tavoitteeksi otin 50 lajia. Aloitimme aamun kunnon yllärillä, kun Siikalahden tornille kuului parikin luhtakanaa! Pikkujoutsen, pari tundrahanhea, lapasotka, alli, 3 pilkkasiipeä, uivelo, teeri, kuikka, kaakkuri, silkkiuikku, merimetsot, merikotkat, kurjet, naurulokit ym. olivat yhä paikallaan, mutta muita yllätyksiä ei meinannut tulla vastaan. Pari kanahaukkaa ja töyhtötiainen olivat melkein ainoat linnut, joita en ollut jo nähnyt viime päivinä, kunnes sitten toista kertaa kihua yrittäessämme, noin tunnin odottelun jälkeen löysimme vastarannan päällä lentävän nuoren maakotkan! Ja lähes pari tuntia odoteltuamme suostui lepykihukin taas näyttäytymään. Lopulta 50 lajia tuli täyteen ja ylittyikin yhdellä.

2.11. kihu näkyi heti, kun stoppasin Härskiinmutkaan ja se olikin sitten viimeinen havaintoni linnusta, Toki keli oli muuttunut niin tuuliseksi, etten juuri paikalla käynyt. Bongareita oli lintua käynyt katsomassa yllättävän paljon, sillä laji oli ollut tänä vuonna todella vähissä. Ja vielä seuraavana päivänä joku ilmoitti linnun nähneen, mutta silloin sen jälkeen paikalla kävi vain hylsyäjiä. Päivän marraslajilistan lisälajit olivat hömö- ja kuusitiainen.

3.11. Muikkulahdella näkyi 3 kanadanhanhea ja Tarvaspohjassa 4 lapasotkaa kamalassa kelissä ja Siikalahdelta hoitui varpuspöllö. Ja seuraavana päivänä Härskiinmutkasta löytyi yllättäen vanha pikkulokki, joka piti tietysti bongata. Myös kuikka näkyi yhä selällä. Kuukkelit sen sijaan hoituivat vakiometsästään. 5.11. surkean kelin ainoa lisälaji oli tikli työpaikan pihasta ja 6.11. pikkulokki näkyi yhä Härskiinmutkasta ja kisaan hoitui viimein pähkinänakkeli sekä iltaretkellä Siikalahdelta löytyneet tavit sekä huippumyöhäinen taivaanvuohi. Kurjet näkyivät viimeistä kertaa.

7.11. teimme Saaren kierroksen Partasen Harrin kanssa. Linnut olivat vähissä, mutta Rautalahdella näkyi ja kuului pikkukäpylintuja, Pohjanrannassa näkyi mm. taveja ja lapasotka, Jyrkilässä mellasti pari harmaapäätikkaa, Karinmäellä näkyi varpushaukka ja parhaana Kanavalammelta löytyi lapasorsa.

8.11. Tetrisuolla oli yhä vain pari tundrahanhea sekä pikkujoutsen laukkareiden seassa ja kuukkelimetsästä löytyi neljän kuukkelin lisäksi myös mm. ainakin kolme taviokuurnaa.

Sitten menikin muutama päivä ilman mitään mainittavaa uutta. Tundrahanhet näkyivät viimeisen kerran 10.11. jonka jälkeen myös muut Siikalahden vesilinnut vähenivät. 13. ja 14.11. Tetrisuolla oli laulujoutsenten seurassa pari pikkujoutsenta. Viikonloppuna paremmat havainnot jäivät vihervarpuseen ja muutamiin nakkeleihin.

Viikolla havainnot jäivät vähiin surkea sään, pimeyden ja innon puutteenkin takia. 19.11. tuulessa ja sateessa arvion Tetrisuolta 340 laulujoutsenta ja atrappiin tuli pyrstötiaisia sekä töyhtötiainen ja hippiäinen meuhkaamaan – mainittakoon, että hippiäisiä ja puukiipijöitä tuntui jääneen talvehtimista yrittämään enemmän kuin koskaan, mutta siemensyöjät olivat täysin kateissa.

20.11. näkyi parikin varpushaukkaa ja Siikalahdella harmaapäätikka vihelteli kuin keväällä ja olipa siellä imikkäkin kukassa!

21.11. lauantaina teimme lyhyen kierroksen mutta uusi asiatica-nakkeli ja pari mustalintua olivat ainoita mainittavampia havaintoja. Sitten suuntasimme yhtä viirupöllönpönttöä siirtämään Siikalahden lähistöllä ja avuksi tulleet Elissa ja Miika plokkasivat yllättäen Huhmarisesta hiiripöllön! Pöntön vietyämme alkoi hämärtää ja saimme houkuteltua parkkipaikalle varpuspöllön näkyviin. Pieni kierros lahden pikkuteillä tuotti vielä tien yli lentäneen ison strixin, jota emme nähneet tarpeeksi hyvin.

22.11. suuntasimme päivällä Rautalahdelle, jossa ollessamme tuli tieto Pirhosten Akonpohjasta löytämästä kyhmyjoutsenesta. Koska olimme jo yli puolessa matkassa, pitihän se Parikkala- ja EKLY-vuodari käydä pointsaamassa. Kävimme sekä mennessä että palatessa tsekkaamassa yhden ruokinnan Rautalahdella ja se kannatti sillä marraslajiksi hoitui mennessä peippo ja palatessa räkättirastas. Iltapäivällä kävin huonontuneessa kelissä vielä epätoivoisella metsäkierroksella mutta kuukkeli sentään näkyi.

Viikolla oli taas köyhää: pari mustalintua ja merikotka Vartialahdella, pari kaukaista pilkkasiipeä Kirkkoselällä ja 27.11. yllättäen kottarainen maatilan pihalla Siikalahdella.

Lauantain 28.11. retki alkoi sitten sitäkin paremmin, kun Moskuunniemestä näkyi harmaalokkien seurassa kivellä seisoskellut nuori isolokki! Sponde Parikkala-pinna! Montaa ei ole Parikkalassa aiemmin havaittukaan ja edellisestä taisi olla jo 18 vuotta? Pari bongaria ehti linnun nähdä ennen kuin se nousi harmaalokit kimpussaan lentoon ja lähti yksinään NE eikä enää löytynyt.

Särkisalmelta löytyi lokkia etsiessä uivelo ja Härskiinmutkaan näkyi merikotka, mutta muuten havainnot jäivät vähiin.

Sunnuntaina 29.11. kiersimme Simpelejärven Simpeleelle havaiten metsissä vain tiaisia ja hippiäisiä. Pari nakkelia bongattiin ja yllättäen näkyi mustarastas. Koskikaraakin sai hakea ihan urakalla ennen kuin löytyi viimeiseksi ja 77. kisalajiksi.

Kuun viimeisen päivän lyhyt ruokiskäynti tuotti yllättäen pari vanhaa naurulokkia Härskiinmutkassa ja pyyn Siikalahdella. Seuraavana päivänä olikin sitten jo virallisesti talvi…

J.A.