Syksyn harmautta

Syyskuusta ei kauheasti jäänyt kerrottavaa, mutta yritetään nyt jotain.

Tetrisuolla punajalkahaukka päästi vihdoin kuvaamaankin itseään kuun ensimmäisinä päivinä. 2.9. tein hylsyreissun Luumäelle, jossa samainen Parikkalan läpi jossain vaiheessa huomaamatta livahtanut isohaarahaukka oli ollut pari päivää bongattavana ja nähty vielä samana aamuna mutta eipä sitä tietenkään enää näkynyt – missään muuallakaan.

3.9. kuului Siikalahdella vuodariksi pohjansirkku sekä pikkusieppo ja pari tylliä muutti ja 4.9. aloitimme syyspyynnit ja saaliiksi tuli peukaloinen, rautiainen, 8 punarintaa, 2 ruokokerttusta, herne-, pensas- ja 2 lehto- ja mustapääkerttua, 6 pajulintua, sini- ja 4 talitiaista, 10 peippoa, 2 kelta- ja 4 pohjansirkkua. Havaitsimme myös vuodariksi sinirinnan sekä kuusitiaisen, 4 muuttavaa pohjansirkkua sekä laskimme yöpymään saapuneita kurkia 639 ja jalohaikaroita 19 lintua ym.

6.9. hylsyilimme Soikkelin Elissan kanssa niittysuohaukkaa Savonlinnan Kerimäen Kitkasuolla mutta keskustan mandariinisorsa sentään löytyi helposti. 7.9. pääsin sentään kuvaamaan Tetrisuolla sinisuohaukkoja – hienoja nekin on.

Seuraava mainittava retki alkoi 9.9. jolloin suuntasimme Joensuun Enon Palovaaraan pohjansirkkurengastusretkelle. Illalla jo viritimme verkot ja yritimme pöllöjä. Kuulimme ja saimmekin yhden helmipöllön rengastettua.

10.9. aamun ensimmäinen lintu verkossa oli sinipyrstö ja päivän saalis muuten oli 2 metsäkirvistä, 8 rautiaista, 8 punarintaa, sinirinta, punakylkirastas, 2 hernekerttua, 3 tiltalttia, 5 pajulintua, hippiäinen, 3 talitiaista, urpiainen, ruskourpiainen, 11 pajusirkkua sekä pohjansirkkuja mukavat. 50r+3 kontrollia. Illalla verkoilla käviniin varpus- kuin helmipöllökin kääntymässä mutta kiinni niitä ei saatu.

11.9. laitoimme verkkoja vielä tuplamäärän mutta saalis ei kasvanut; 9 rautiaista, 15+1k punarintaa, 4 sinirintaa, 5 tiltalttia, 6 pajulintua, 4 hippiäistä, 4 talitiaista, hömötiainen, peippo, 11 urpiaista, 14 paju- sekä 48 pohjansirkkua sekä päivän parhaana taigauunilintu. Pohjansirkuilla oli kovaa muuttoa ja havaitsimme ainakin 80 muuttavaa lintua sekä myös mm. 11 isokäpylintua.

12.9. Siikalahdella näkyi jopa 22 jalohaikaraa sekä 841 kurkea ja 13.9. laskin Härskiinmutkasta 63 merimetsoa.

17.9. rengastelimme taas Siikalahdella ja käsittelimme peukaloisen, 3 rautiaista, musta- ja räkättirastaan, 3 herne-, 1 pensas- sekä 2 mustapääkerttua, 4 tiltalttia, 4 pajulintua, hippiäisen, 7 talitiaista, 14 peippoa, keltasirkun sekä 5 paju- ja 2 pohjansirkkua. Lisäksi näimme 6 muuttavaa pohjansirkkua ym.

18.9. verkkoilu tuotti metsäkirvisen, 2 rautisista, 2 punarintaa, 4 mustarastasta, 4 tiltalttia, 2 sini- ja 3 talitiaista, puukiipijän, 3+1k peippoa ja 2 pajusirkkua. Vain 3 pohjansirkkua havaittiin enää muutolla ja paras havainto oli muutolla näkynyt 2kv koiras arosuohaukka. Iltapäivän Saaren kierroskin oli varsin köyhä.

20.9. muutti lahdella komea 750 sepelhanhen parvi, myös pari kauluhaikaraa kuului yötaivaalta. Kurkisumma oli 798 ja jalluja näkyi 18. 22.9. ruokatunnilla lahdella näkyi pari pikkujoutsenta sekä 40 muuttavaa pilkkasiipeä ja illalla laskin 860 kurkea.

24.9. olimme taas ulkoiluttamassa verkkoja ja saimme mustarastas kontrollin, 2 peukaloista, 11 punarintaa, räkätti- ja laulurastaan, mustapääkertun, 6 tiltalttia, 3+1k sini-, 16+2k tali- ja hömötiaisen, peipon 12 kelta- ja 5 pajusirkkua. Muita havaintoja olivat pikkujoutsen, 268 sepelhanhea, 15300 muuttavaa muuta hanhea, 40 pilkkasiipeä,kaakkuri sekä nuori arosuohaukka ym. Hanna pääsi myös kuvaamaan patotien vieressä oleillutta luhtakanaa upeasti.

25.9. tuuli kovasti ja verkkosaalis jäi punarintaan, räkättirastaaseen, tiltalttiin, 3 sini- ja 1 hömötiaiseen sekä 3 keltasirkkuun. Sepelhanhia näkyi 128 ja kurkia 886. Ja tällä kertaa Hanna sai hyvät kuvat sinirinnasta.

26.9. Saaren kierroksella ei näkynyt mitään mainittavaa ja 28.9. ruokatunnilla Siikalahdella näkyi muutolla 5 pikkujoutsenta, 380 haapanaa, 115 jouhisorsaa, 30 tukka- ja 4 lapasotkaa, 250 allia ja 40 pilkkasiipeä. 30.9. kylällä lenteli vielä 3 haarapääskyä.

Lokakuukin alkoi vaisusti. 1.10. Saaren kierroksen mainittavimmat olivat Akonpohjan pari punasotkakoirasta sekä Pohjasuon pari isokäpylintua. Hanhetkin olivat ihmeen vähissä. Illalla Tarvaslammen saunareissulla saimme päivää vaille vuotta aiemmin rengastamamme helmipöllön kontrolloitua ja verkkojen päällä kävi myös lehtopöllö huutelemassa.

2.10. staijailimme Savonlinnan Punkaharjun Punkasalmella ilman mainittavia havaintoja. Sumu haittasi havainnointia mutta Veikka Kososen ja Oskari Sauniston kanssa jutustellessa aika sujui rattoisasti. Laakkiin käynnillä näimme harmaapää- sekä valkoselkätikan ja Parikkalaan palattuamme bongasimme Koitsanlahdelta kyhmyjoutsenen, joka oli 200. Parikkala-vuodarini.

5.10. Siikalahdella näkyi harmaasorsa ja 6.10. hylsyilin taas – tällä kertaa Espooseen asti. Edellispäivänä pikkumerimetso oli palannut illaksikin Laajalahdelle, mutta eihän se tietenkään enää palannut. Olin paikalla aivan pilkkopimeään saakka ja näin sentään pikku-uikun.

Muutaman surkean retken jälkeen seuraavat mainittavat havainnot olivat 7.10. yhä Saaren Pohjanrannassa viihtyneet 6 töyhtöhyyppää sekä 9.10. lahdella muuttanut muuttohaukka. Ja loppuviikosta alkoi vihdoin kauan odotettu syysloma.

J.A.