SSP-rengastuksia ja punajalkahaukkoja

Ranskan Guayanan reissun jälkeen ajelimme iltamyöhällä Helsinki-Vantaalta kohti Parikkalaa ja havaitsimme matkan varrella Haminassa kehrääjän ja Rautjärven Simpeleen Kankaan pelloilla lähes edessämme ajaneen rekan tuulilasiin törmänneen huuhkajan.

Olimme Parikkalassa yhden aikaan yöllä ja ajoimme saman tien SSP-paikallemme pystyttämään verkot. Sitten nukuimme pari tuntia ja olimme auringon noustessa jo laittaneet verkot pyyntiin. 7.8. saaliimme oli punakylkirastas, ruokokerttunen, 3 viitakerttusta, jopa 22 herne-, 15 pensas- ja 9 lehtokerttua, 4 pajulintua, 2 kirjosieppoa, talitiainen ja 2 punavarpusta. Pari harmaahaikaraa näkyi ja kertaalleen kuului rannasta jalohaikarankin rääkäisy.

Motivaatio Suomiretkeilyyn ei ollut kauhean korkealla, mutta onneksi alkamassa oli paremmat lintuajat, joten pikkuhiljaa motivaatio alkoi nousta. 8.8. Siikalahdellakin oli jo 13 jalohaikaraa ja myös niin kaulus- kuin harmaahaikarakin näkyi. Nuoret luhtakanat ääntelivät ja muutama uuttukyyhky näkyi lennossa. 9.8. jetlagista toipuessamme kotipihamme yli muutti pikkukuovi äännellen.

12.8. kotipihassamme oli pikkukiviä syömässä 250 vihervarpusen parvi. Linnut olivat ilmeisesti kivien syönnistä niin pökerryksissä, että niitä piti käsien siirrellä pois tieltä, etteivät jää autojen alle.

13.8. teimme Saaren kierroksen, jonka parasta antia olivat 6 merihanhea Pohjanrannassa ja 10 uuttukyyhkyä Pohjasuolla. Paluumatkalla kävimme Tarvaspohjassa etsimässä Tiiraan maallikon ilmoittamaa ruskohaikaraa mutta paikalla oli vain jalohaikara sekä nuori harmaahaikara (joka epäilemättä oli ollut ilmoitettu lintu).

14.8. oli taas SSP:n vuoro ja saaliiksi tuli metsäkirvinen, leppälintu 1k, musta- ja laulurastas, viitakerttunen, 10r+1k herne-, 3 pensas- ja 1 lehtokerttu, 3 pajulintua sekä 3 punavarpusta. Illalla Siikalahdella näkyi 19 jalohaikaraa.

15.8. aamulla Härskiinmutkasta näkyi niin jalo- kuin harmaahaikara Akankivillä. Ruokatuntistaijin kruunasi komea esiaikuinen kiljukotka, joka matkasi pohjoista kohti.

17. ja 18.8. aamuina Härskiinmutkasta näkyi mustalintuparvet sekä jo parisenkymmentä merimetsoa. 18.8. näkyi Siikalahdella myös vuoden ensimmäinen ja ainoa pikkulepinkäinen – vähissä ovat! Ja seuraavana aamuna Härskiinmutkasta näkyi 25 merimetsoa ja 81 silkkiuikkua ja yhdellä emolla oli aivan pienet poikaset vielä selässään!

20.8. ajelimme aamusta kohti Helsinkiä ja Lintumessuja. Matkan varrella Pyhtään Siltakylässä näimme tien vartta lentäneen nuoren sirosuohaukan, mutta moottoritiellä ei ollut mitään mahdollisuutta pysähtyä. Hanna oli taas nakkihommissa messuilla mutta itse kävelin Viikissä Hakalan lintutorniin staijaamaan. Edellisinä päivinä oli Liettua-Latvia-Viro akselilla ilmoiteltu sellaisia määriä pohjoiseen matkaavia punajalkahaukkoja, että niitä oli pakko olla tulossa Suomeenkin. Muutamia oli jo nähty eri puolella Suomea aiemmin, mutta nyt aamun aikana niitä olikin alettu ilmoitella reilumminkin ja olipa ensimmäinen jo käynyt Lintumessuväellekin näyttäytymässä.

Hakalan tornilla sataijasimme pikkuporukalla iltapäivään ja lopulta näimme kaksi määritettyä nuorta punajalkahaukkaa ja kahdeksan pientä falcoa, joista mielestäni ainakin neljä oli punajalkahaukkoja mutta näkyivät sen verran huonosti kovaa kohti pohjoista ja vastavalon puolella matkatessaan, että nekin jätettiin kuitenkin määrittämättä. Muuten lahdella oli hiljaista, vain pari suo- ja lapinsirriä, mustavikloa ja kapustarintaa näkyi.

Itse kiertelin messuilla vain viimeisen tunnin ja neljältä autoime sitten messujen purkamisessa. Veljeni Pirkka oli ollut puolueensa kokouksessa Eduskuntatalolla ja hän saapui Viikkiin metroasemalta käveltyään juuri sopivasti, kun olimme saaneet kaikki pakettiin ja kuinka ollakaan Lintutiedotus oli sopivasti ilmoittanut Sipoon Söderkullassa olevasta palmukyyhkystä. Parikin eri palmukyyhkyähän oli seikkaillut Helsingin seudulla ja reilut pari viikkoa ja meillä oli ollut bongausyritys lähellä jo reissusta palattuamme, mutta juuri sinä aamuna ei enää muutaman päivän Vantaan Hiekkaharjussa viihtynyttä lintu ollutkaan enää näkynyt.

Meillä oli vain perikymmentä kilometriä Söderkullaan ja siellä olikin onneksi Jari Kostet paikalla ja lintu hänellä hallussa torkkumassa puskan alla. Palmukyyhkyhän ei Suomessa ole ns. pinnakelpoinen vaan oletettavasti tarhasta tms. karannut – tai niin ainakin vielä luullaan. Laji on viime vuosina laajentanut levinnäisyyttään Euroopan puolelle ja ainakin ajankohta sopisi hyvin harhailijallekin. Kuvailimme lintua tovin ja juttelimme paikalle saapuneiden tuttujen bongareiden kanssa, ennen kuin meidän oli lähdettävä kohti Kirkkonummea. Majoituimme kaikki kolme yöksi vanhempieni luokse.

21.8. lähdimme aamulla aikaisin kohti Hankoa kyydissämme niin Pirkka kuin isänikin. Aloitimme stoppaamalla Siuntion ja Inkoon rajalla Billskogissa ja löysimmekin helposti paikalta edellisiltana ilmoitetun punajalkahaukan, joka lähti pian sähkölinjalta lentoon ja katosi lopulta peltoaukean taakse. Näimme myös 30 hempon parven sekä 12 kapustarintaa.

Jatkettuamme matkaa plokkasin Kämpbackassa pari nuorta suohaukkaa, jotka laskutuivat mullokselle mutta nousivat taas lentoon, kun saimme auton parkkiin. Toinen oli nuori sinisuohaukka mutta toinen näytti arosuohaukalta. Linnut lensivät aivan suoraan pellon perälle ja katosivat metsän taakse. Pian ne kuitenkin nousivat metsän päälle mutta vastavalo oli aivan kauhea. Onneksi Hanna oli saanut linnuista pari kuvaa, joista alkuperäiset määrityksemme pystyi toteamaan oikeiksi.

Hangossa ei näin korkeapaineella kauheasti ollut lintuja, mutta Vedagrundetilla näimme mm. pilkkasiiven, Svanvikissa tundrakurmitsan, meriharakan ja 14 räyskää, Täktomissa 150 keltavästäräkkiä ja Långörenillä nuoren kuovisirrin jne. Lopulta kävimme vielä Hangossa syömässä ennen kuin jatkoimme takaisin Kirkkonummelle.

Lyhyen seurustelun jälkeen ajoimme vielä parilla autolla Espoon Laajalahdelle, jossa Maarin tornissa näkyi tietysti tuttuja mutta myös mm. 7 kuovi-, 7 suo- ja 2 pikkusirriä ja pari jalohaikaraa ym. Lopulta meidän piti lähteä kotimatkalle ja isäni lähti heittämään Pirkkaa jonnekin, josta tämä pääsisi sitten lentoasemalle.

Kotimatkalla stoppasimme vielä Loviisan Vanhakylässä, jossa oli aiemmin päivällä ollut jopa 22 punajalkahaukkaa. Paikalla oli meneillään rengastusyritys, jota jäimme mekin katselemaan. Valitettavasti haukkoja ei saatu kiinni eivätkä ne myöskään esiintyneet lainkaan kuvauksellisesti mutta 10 haukkaa mekin kuitenkin näimme. Lopulta olimme kotona puolen yön aikaan.

22.8. ruokatunnilla kiersin Parikkalan lähipellot punajalkahaukkoja etsien ja lopulta löysin yhden linnun Tiviän Tarhamäeltä. Lintu kaarteli taivaalla tuulihaukan kanssa ja lähti sitten kohti koillista. Illemmalla kävimme kiertämässä Saaren peltoja mutta yllätykseksemme emme löytäneet lainkaan ”vespareita”. Havaintomme jäivät kolmeen sinisuohaukkaan ja isolepinkäiseen ym.

23.8. löysin punajalkahaukan Kolmikannan Koskuinmäestä ja Siikalahdella oli myös kolme lintua paikallisena. Illemmalla kaksi lintua löytyi Tetrisuoltakin ja näistä toista pääsimme hieman kuvaamaankin sen kököttäessä puun latvassa.

24.7. odottelimme patotiellä toiveenamme nähdä Kiteen ja Kesälahden alueella nähty isohaarahaukka jatkamassa matkaansa kohti etelää mutta kuten arvata saattaa näimme vain kaksi tavallista haarahaukkaa. Kolme vesparia oli yhä paikalla ja illalla kävimme laskemassa jallut ja kurjet, joita saimme 22 ja 475 kappaletta.

25.8. ruokiksella kuului tyllin ääntä ja 22 kapustarintaa näkyi muutolla. Iltapäivän Saaren kierroksella Akonpohjassa näkyi 15 pyrstötiaista, Pohjanrannasta löytyi heti ad ja juv räyskä lentelemässä lahden yllä ja myös 2 jalohaikaraa, harmaahaikara ja 2 uuttukyyhkyä sekä 165 keltavästäräkkiä nähtiin. Muuten Saaren kierros oli hiljainen, sentään isolepinkäinen näkyi vielä Akanvaaran Tetrisuolla ym.

26.8. Siikalahdella näkyi ainakin pari vesparia sekä käki mutta peltokierroksella ei löytynyt oikein mitään, Kirkkorannassa taas pari jalohaikaraa. 27.8. oli sitten viimeisen SSP-rengastuksen vuoro. Keli oli yhä kesäisen helteinen, joten lajistokaan ei siten ollut lainkaan yllätyksellistä. Saaliksi saimme punarinnan, 3 leppälintua, ruokokerttusen, 6 herne-, 1 pensas- ja 5 lehtokerttua, 7 pajulintua, harmaasiepon, 1+1k sinitiaista, 1+1k punatulkkua ja 3 pajusirkkua. Kun olimme puskamassa verkkoja löysin taivaalta viimeisen verkon yläpaulaa kurotellessani muuttavan punajalkahaukan. Lintu otti korkeutta ja katosi lopulta pilveen, joten muuttosuuntaa emme saaneet selville. Muutaman tunnin Siikalahtistaijilla näkyi taas 2-3 vesparia, kaulushaikara, pari merikotkaa, kanahaukka, 6p ja 14m mehiläishaukkaa ym.

28.8. kokeilimme atrappipyyntiä SSP-paikallamme mutta pohjansirkkuja ei vielä ollut liikkeellä. Aamu oli todella sumuinen ja kostea, joten saalis ei muutenkaan ollut odotetunlainen, mutta kuitenkin metsäkirvinen, punarinta, ruoko- ja 2 viitakerttusta, 3 herne-, 2 pensas-, 7 lehto- ja 1 mustapääkerttu, tiltaltti, 15 pajulintua, 2 viherpeippoa, punavarpunen, 4 punatulkkua ja 3 pajusirkkua saatiin.

Päivällä staijasimme taas muutaman tunnin patotiellä ja taas muutti tavallinen haarahaukka. Se ei paljon lohduttanut, sillä jossain vaiheessa Parikkalankin läpi muuttanut isohaarahaukka oli aamulla ollut Lappeenrannan Vihtolassa bongattavissa. Ehkä sellaisen minäkin joskus näen spontaanisti jopa Siikalahdella? Yksi punajalkahaukka oli yhä paikalla, syksyn ensimmäiset 14 tundrametsähanhea näkyi muutolla ja myöhäinen kuhankeittäjä näkyi lennossa.

29.8. Härskiinmutkasta näkyi jopa 28 merimetsoa ja illalla laskimme Siikalahdella 584 kurkea ja 15 jalohaikaraa yöpymislennoiltaan. Loppukuun havainnot jäivät ihan nollaan yrityksestä huolimatta.

J.A.