Pöllönpöntöillä

22.4. vietin taas ruokatunnin Siikalahdella ja saatoin taas todeta, että ruokatuntini ajoitus osuu usein päivän parhaalle tunnille, sillä näin pari merikotkaa, 5 liroa, punajalkaviklon sekä todella aikaisen mustaviklon. Loppupäivän otin rennosti, sillä Pääsiäisen revityksen jäljiltä olin aika poikki eikä pohjoistuuli oikein kannustanut maastoon. Illalla kävin parilla lyhyellä pyörälenkillä testailemassa, että cyclocrossini oli kunnossa ja havaitsin lehtokurpan. Myöhäisillan futismatsin katsottuani innostuin kuitenkin vielä pyöräilemään Harri Partasen kanssa lahdelle ja hoidimme taas vain muutaman sekunnin surisseen ruokosirkkalinnun sekä kertaalleen klopsuttaneen jänkäkurpan ekopinnaksi. Huitteja ja kanoja oli taas äänessä mukavasti ja tse kuulin kertaalleen härkälinnunkin.

23.4. kävimme Kiljusen “jassin” kanssa kiertelemässä Simpelejärven toisen puolen pöntöt ja laitoimme myös yhden lapinpöllön tekopesän metsään, jossa keväällä oli kuultu huuteleva lappari. Urakkaa riitti lähes neljäksi tunniksi, mutta onneksi kotiin ei tarvinnut palata tyhjin käsin, sillä löysimme pöntöisä yhden hautovan varpus- ja yhden helmipöllön. Molemmat saivat renkaan jalkaansa ja laskimme helmarilta 4 ja varpuspöllöltä peräti 10 munaa ja lisää oli vielä tulossa! Ja muutenkin teimme ihan mukavia haviksia, sillä kuulimme peukaloisen ja näimme pari metsoa.

24.4. pohjoistuuli oli todella voimakas, joten kiertelin ruokatunnilla lähiseudun loput pöntöt ja iltapäivällä kävimme Lötjösen Matin kanssa laittamassa yhden metsähakkuun jalkoihin jääneen viirupöllön pöntön uuteen paikkaan. Ilta meni Hannan kanssa kiertäessä loput Melkoniemen pöntöt sekä kaikki Punkaharjun pöntöt. Muutaman tunnin kierros tuotti taas metson, pyyn, palokärjen ja peukaloisen sekä yhden varpuspöllömamman, joka hautoi 9 munaa. Tämä pöllö oli sama, joka oli edellisvuonna pesinyt muutaman kilometrin päässä, joten tästä sain mukavan kontrollin. Illalla kävimme vielä kuuntelemassa parempaan aikaan ruokosirkkalintua ja nyt lintu olikin oikein aktiivisesti äänessä lähellä patotien lavaa.

25.4. kävin ruokatunnilla Siikalahden lintutornilla, mutta havainnot jäivät vaatimattomiksi – pajulinnusta sentään tuli vuodari. Työpäivän jälkeen lähdin Rautjärvelle tarkistamaan siellä aivan levällään olevat viimeiset neljä pönttöämme. Yllättäen Simpeleen helmarin pöntöstä löytyi mamma, joka makoili 4 jo yllättävän isokokoisen poikasen päällä. Lopulta jatkoin Lappeenrantaan, josta lähdimme Eksoten kaukisporukalla Jyväskylään turnaukseen, josta irtosi pettymykseksemme vain SM-hopeaa seuraavana päivänä.

Jyväskylästä palattuani, oli vanha ystävämme Ilkka Jarva saapunut meille ja lopulta, kun maltoimme käydä nukkumaan, soivat herätyskellot vain muutamia tunteja myöhemmin. Lähdimme Ilkan kanssa Siikalahdelle jo klo 5:30. Kävimme ensin lintutornilla ja lintuja näkyikin oikein mukavasti! Vuodarit paukkuivat harmaasorsaparilla sekä kahdella koiraalla, 4 pikkulokilla, metsäkirvisillä, suokukolla sekä ohitsemme muuttaneella mustapyrstökuirilla ja ehkä kuitenkin paras havainto oli muuttanut naaras arosuohaukka. Vaihdettuamme patotielle, jossa oli muitakin tuttuja mukavasti, jatkoi vuodareiden saanti vielä nuolihaukalla, pikkukuovilla ja keltavästäräkillä. Muutto kuitenkin tyrehtyi nopeasti, mutta klo 12:30 mennessä näimme vielä toisen, paikalliseksi jääneen mustapyrstökuirin, 51 valkovikloa, mustaviklon, 3 suokukkoa lisää, sinisuohaukka, kuulimme valkoselkätikan rummutusta sekä lyhyesti keskellä päivääkin surisseen ruokosirkkelin.
Käytyämme syömässä lähdimme Saarelle, jossa Pohjanrannassa näimme punajalka- ja mustaviklon, 4 pikkulokkia sekä 6 tilheä, mutta muuten linnut olivat vähentyneet. Akanvaaran Tetrisuolla näkyi sinisuohaukka ja Suurenjärvenlietteellä 260 tundra-, 140 metsä- ja 53 valkoposkihanhea ja Jyrkilässä näkyi muuttohaukka mutta muuten emme nähneet oikein mitään, vaikka palailimme Parikkalaan päin vasta iltaseitsemän jälkeen. Stoppasimme vielä Rautalahdella, jossa 138 laulujoutsenen seurassa kellui yksinäinen pikkujoutsen, järven puolelle näkyi 10 mustalinnun parvi ja tien varressa vielä kivitasku. Siikalahden pikastoppi ei vieläkään tuottanut Ilkan toivomaa pussitiaista, vaikka se oli edellispäivänäkin havaittu.

28.4. aamulla Härskiinmutkasta näkyi 3 allia. Ruokatuntistaiji oli aika vaisu, mutta vuodariksi näkyi törmäpääsky ja heinätavipari näkyi ja ruokosirkkalintu kuului. Illalla saunareissulla kävin nappaamassa kiinni jo pari kertaa pöntöstä livahtaneen varpuspöllön kiinni ja renkaisiin, ohessa näkyi taas koppelokin. 29.4. kotirannasta näkyi kalatiiroja ja aamukäynti Siikalahdelle ennen töitä tuotti ruokokerttusen sekä harmaasorsaparin ja ruokatunnilla näin 8 räystäspääskyä, 2 nuolihaukkaa ym. 30.4. aamuretki tuotti 2 koppeloa Kolmikannassa sekä hernekertun ja kirjosiepon Siikalahdelta. Ruokatunnilla näkyi vielä pensastasku, jo 35 haarapääskyä jne.

J.A.