Kevät etenee ja påsketon Pääsiäinen

6.4. Siikalahden käynnin parasta antia oli ylitsemme lentänyt esiaikuinen merilokki, muuten havainnot jäivät kiertelevään nuoreen merikotkaan, pesätarpeita keräilleisiin pyrstötiaisiin ym. Illalla kävin Lahdenkylän Peräsuolla, jossa laidunsi pronssi-iibispellolla mukavat 312 tundrametsähanhea, 18 tundrahanhea, 2 lyhytnokkaa sekä valkoposki. 7.4. vuodari napsahti jo odotetusta kuovista, joita meni 3 lintua. Maininnan ansaitsevat myös 15 länteen matkannutta pikkukäpylintua sekä lahden pohjoispäässä olleet 160 laulujoutsenta. Peräsuolla ei ollut hanhia, mutta 530 sepelkyyhkyn parvi ja Särkisalmen jo isossa sulassa uiskenteli hetken merihanhi, joka kuitenkin katosi johonkin saman tien. 8.4. Lahdella uiskenteli jo punasotkapari, rantaan laskeutui metsäviklo ja vuodariksi näkyi muuttanut kalasääski. 9.4. Siikalahden hanhimäärät olivat kohonneet jo 420 tundrametsähanheen ja 60 tundrahanheen, punasotkia oli jo 10 ja tukkasotkia 4, merikotka kierteli taas paikalla ja tikli matkasi länteen. 10.4. kävin korvakontrollissa Lappeenrannassa mutta matkan varren havikset jäivät Simpeleen Kangaskosken kahteen harmaapäätikkaan, joista toinen huusi ja toinen rummutti. Illalla Särkisalmelle oli saapunut pari silkkiuikkua. 11.4. Tiviän puolella lauleskeli peukaloinen sekä ensimmäinen laulurastas, lahdella näkyi 20 taigametsähanheakin, jo 22 punasotkaa, 7 tukkasotkaa, 5 uiveloa, pitkästä aikaa 3 kapustarintaa, sekä tavallinen selkälokki että esiaikuinen tuhkaselkälokki, tikli sekä pari parvea vauhdikkaasti pohjoiseen matkanneita urpiaisia.

Lauantaina 12.4. kävimme Lappeenrannassa shoppailemassa ym. ja menomatkalla näimme Simpeleellä sinisuohaukkanaaraan ja Joutsenon Muukonkankaalla 6-tien varressa langalla kangaskiurun. Paluumatkalla Peräsuolla oli komea vanha muuttohaukka säikyttelemässä hanhia ja kyyhkyjä. Siikalahdella havainnot jäivät merikotkaan ym. Sunnuntaina poljin heti aamusta lahdelle ja pitkä staiji palkittiin mm. 90 muuttaneella laulujoutsenella, 4 kanadanhanhella, 6 valkoposkihanhella, 2 lapasorsalla, 8 uivelolla, 5 kuikalla, merimetsolla, 9 ruskosuohaukalla, 25 piekanalla, 2 muuttohaukalla, ampuhaukalla, aikaisella valkoviklolla, 7 selkälokilla sekä tutulla tuhkiksella, sepelkyyhkyparvissa muuttaneilla uuttukyyhkyllä sekä yllättäen myös kesykyyhkyllä, 7 tilhellä, 2 hempolla, 40 järripeipolla sekä mm. 400 punakylkirastaalla. Ekopinnoja siis ropisi EKLY:n ekokisaan oikein roppakaupalla.

14.4. kävin hiljaisen Siikalahtikäynnin jälkeen tekemässä pikaisen Saaren retken ja Pohjanrannassa olikin melkoinen kuhina. Tundrametsähanhia oli 650, tundrahanhia 90, valkoposkia 9, jouhisorsia 80 ja kuoveja 65, mutta päivemmällä lintuja oli kuulemma ollut vielä paremmin ja mukana muutamia parempiakin lajeja, joita ei enää löytynyt. Muilla Saaren paikoilla oli yllättävän hiljaista, Riionsalmella kellui jopa 400 sinisorsan parvi ja Kanavalammella näkyi sinisuohaukka sekä merihanhi. 15.4. Siikalahdella näkyi vanha merikotka ja harmaapäätikka oli taas vaihteeksi äänessä. Tarvaslammella renkaidenvaihtoreissulla kuulimme palokärjen. 16.4. Siikalahdella näkyi ruokatunnilla muuttohaukka ja työpäivän jälkeen lähdin taas Saarelle. Matkalla stoppasin Rautalahdella, josta laskin 770 harmaata hanhea, mutta tuuli oli niin navakka, etten alkanut niitä erotella lajilleen, joutsenia oli 184 ja kandanhanhia 4. Kun olin jo lähdössä jatkamaan matkaa, plokkasin lahden päältä komean haarahaukan, joka jäikin saalistelemaan läheisille pelloille. Akanvaaran Tetrisuolla näin vain sinisuohaukan ja Pohjansuolla isolepinkäisen ja Pohjanrannassakin olivat lintumäärät jo vähentyneet selvästi: hanhia oli takapelloilla 470, jouhisorsia vielä 48, uiveloita 22, kuoveja 34 ja parhaina harmaahaikara sekä punajalkaviklo. Suurenjärvenlietteelläkin oli 320 hanhea ja 300 tavia muttei mitään parempaa, muilta paikoilta ei löytynyt mitään mainittavaa. 17.4. Siikalahdella näkyi ruokatunnilla sekä maakotka että merikotka ja työpäivän jälkeen vielä naaraspukuinen arosuohaukkakin! Kangaskylältä ekobongasin ilmoitetun meriharakan ja illalla kävimme Lötjösen Matin kanssa kiertelemässä ensimmäisen pöllönpönttökierroksen, joka oli kuitenkin ikäväksi yllätykseksi aivan nollakierros.

Pääsiäisloma:

Pitkäperjantaina suuntasimme herättyämme taas Siikalahdelle ja staijailimme neljä tuntia havaiten 2 kanadanhanhea, 7 valkoposkea, 250 tavia, merikotkan, sinisuohaukan, ampuhaukan, 6 kapustarintaa, valkoviklon, 300 järripeippoa, tiklin sekä parhaana itään matkanneen pähkinänakkelin. Iltapäivällä kävimme Järvenpään Kristiinan kanssa kiertelemässä Saarella, mutta linnut olivat todella vähissä ja parhaiksi haviksiksi jäivät Rautalahdella näkyneet 19 valkoposkea sekä kuulunut tikli, Akanvaaran Tetrisuolla näkynyt kivitasku, Pohjanrannan sinisuohaukka, Suurenjärvenlietteen 11 valkoposkea ja 51 jouhisorsaa sekä Jyrkilän pari uuttukyyhkyä. Illalla heitin Hannan autolla Siikalahdelle itse olin kohta paikalla pyörällä. Majoituimme yöksi opastuskeskukselle, jotta aamulla voisimme aloittaa retken helposti.

Lauantaina olikin vuorossa perinteinen yhteishavainnointi ja herättyämme klo 4:30 olimme pian kävelemässä patotiellä, jossa kuulimme luhtahuitin sekä jo useammankin luhtakanan. Meitä kertyikin jo heti aamuviideltä Siikalahden patotielle oikein mukava porukka, kun minun ja Hannan lisäksi paikalle saapuivat Jari Kiljunen, Harri Partanen ja Merja Laari, jotka olivat koko 10 tunnin ajan paikalla sekä Matti Lötjönen, Pauli Kantonen ja Rolf Mortensen, jotka olivat paikalla myös tuntitolkulla ja tietysti paikalla kävi myös lukuisa joukko muita joko havainnoinnissa auttaneita tai sitä häirinneitä immeisiä. Muutontarkkailu alkoi räväkästi, kun heti aamusta lahdelle saapui laulujoutsenen vanavedessä kyhmyjoutsen siivet viuhuen. Kyseessä oli ensimmäinen kyhmyjoutsen Parikkalassa pariin vuoteen. Aamutunnit olivat muutenkin ihan mukavia, sillä rastaita ja peippolintuja muutti ihan mukavasti ja sepelkyyhkyjäkin jonkin verran. Muu muutto oli kuitenkin todella vaisua ja puoliltapäivin kaikki muutto tyrehtyi lähes täysin. Ynnäsimme päivän aikana kuitenkin mm. 41 valkoposkihanhea, 14 kuikkaa, sinisuohaukan, 6 hiirihaukkaa, 10 piekanaa, ampuhaukan, 2 valkovikloa, 12 metsävikloa, 328 sepelkyyhkyä, uuttukyyhkyn, 18 västäräkkiä, 943 räkättirastasta, 519 pikkurastasta, 16 kulorastasta, 7 närheä, 38 kottaraista, 986 peippoa (sis. sp:t), 276 järriä, 178 pikku-carduelista, 694 PL:ää ja kruununa koko päivälle näimme kurjen kanssa muuttaneen kattohaikaran! Paikallisiakin lintuja oli toki näkynyt, parhaimpina heinätavi ja mustakurkku-uikku. Keli oli koko päivän ollut erinomainen ja tuulikin pitkästä aikaa lounaasta, mutta silti muutto oli ollut hieman pettymys – naama oli kuitenkin saanut väriä ja päivä oli ollut todella hauska, kun meitä oli ollut paikalla niin mukava porukka!

Pääsiäissunnuntaina 20.4. poljin taas aamusta lahdelle ja hoidettuani peukaloisen Torokanniemestä ekopinnaksi, olin patotiellä kahdeksalta. Staijailin taas leppoisat kuusi ja puoli tuntia vaihteeksi taas pohjoistuulessa. Ison osan ajasta oli Harri taas kaverina ja havikseen kirjautui mm. 19 valkoposkihanhea, 6 kuikkaa, 12 piekanaa, 5 hiirihaukkaa, tiltaltti ym. Päivemmällä muutto oli kuitenkin taas niin olematonta, että Harri pohti jo kaivavansa oksasakset takakontista ja käyvänsä kaatamaan patotien varren pajuja, mutta päätimme kuitenkin nauttia auringonpaisteesta ja jatkaa staijia. Klo 11:40 tornissa oli taas muutama maallikko puhumassa kovalla äänellä, kun kuulin takaamme jotain korkeaa ininää. En saanut alkuun äänestä tolkkua, joten sanoin Harrille meneväni tien varteen kuuntelemaan paremmin. En ehtinyt juuri lavalta alas, kun ääni taas kuului ja sehän oli selvästi pussitiaisen ääni! Ja kohta näin pienen linnun lentävän juuri niiden pajujen latvukseen, joita Harri oli meinannut alkaa raivata. Huusin Harrille ja tämäkin näki pussitiaisen saman tien! Lintu jatkoi kohta tien varren pajuja pitkin kohti länttä ja me seurasimme äänityslaitteen ja kameran kanssa perässä. Lintu oli hetken hukassa mutta onneksi se taas saapui tien varren pajuihin pian ja Harri sai muutaman kuvan ja minä äänitystä. Aivan yhtäkkiä ääntä kuitenkin alkoi kuulua kauempaa ruovikosta, vaikka olimme vielä aivan hetki sitten nähneet linnun edessämme. Mietimme jo, että olisiko lintuja kaksi, mutta kun lähellä ollutta lintua ei enää näkynyt kävelimme satakunta metriä tietä pitkin viimeksi kuulunutta ääntä kohti. Ja yllättäen silloin näimme kaksi pussitiaista pajujen latvuksissa. Harri sai taas muutaman kuva ja minäkin yhden skouppikuvankin otettua, ennen kuin linnut lensivät toisiaan jahdaten kauemmaksi ruovikkoon.

Kuulimme lintuja vain pari kertaa lyhyesti, ennen kuin bongareita alkoi valua paikalle. Linnut pysyivät kuitenkin kateissa. Lopulta päätin itse polkaista lahden pohjoispäähän, josko ne olisivat siirtyneet sinne. Perille päästyäni sain kuitenkin puhelun, että osa porukasta oli nyt nähnyt toisen linnun alkuperäisellä paikalla. Takaisin päästyäni oli lintu taas juuri löytynyt ja vihdoin loputkin lintuharrastajista näki linnun. Aivan kaikki eivät kuitenkaan sitä nähneet ennen kuin se taas katosi.
Staijailin vielä paikalla jonkin aikaa Veijalaisen Eskon sekä O-P Pietiläisen kanssa, mutta auringon paiste alkoi jo todella tuntua naamassa. Nähtyämme kevään ensimmäisen haarapääskyn, päätin lähteä polkemaan kotia kohti päivää todella tyytyväisenä.

Pääsiäismaanantaina poljin taas lahdelle ja hoidin matkalta eteläpuolelta ekopinnaksi pikkutikan. Patotiellä oli taas mukavasti porukkaa, osa pussitintin kannustamina. Linnut näyttäytyivätkin aamun aikana muutamaan kertaan ja kaikki halukkaat ne näkivät. Linnut vaikuttivat olevan pariskunta, mutta ne kyllä keskittyivät lähinnä syömiseen, eivätkä juuri kantaneet pesätarpeita mihinkään. Viiden tunnin staiji oli muutenkin ikimuistoinen: Vaikka muutto oli varsin vaisua, oli laatu kerrankin kohdillaan. Aamulla muutti pikkujoutsen 6 laulujoutsenen kanssa ja ennen kymmentä kuulimme, että Lappeenrannassa oli muuttanut nuori kiljuhanhi 15 metsähanhen parvessa. Kun parvi ilmoitettiin myös Joutsenon myllymäeltä, aloimme spekuloida, voisiko parvi tulla lahdelle ja kauanko sillä kestaisi tulla ja mistä puolelta lahtea se menisi. Veikkasimme ajaksi noin tunti 20 minuuttia Lappeenrannasta ja itse veikkasin, että se voisi ohittaa lahden kaakkoispuolelta kuten hanhiparvet yleensä tekevät – siis tympeästi vastavalon puolelta. Klo 11:11 “Konza” ja O-P huomasivat sopivan kokoisen parven lahden eteläpuolella ja se näytti kuin näyttikin juuri sopivalta. Ja sehän se olikin, 15 metsähanhen seurassa oli yksi todella pieni, pitkä- ja kapeasiipinen anseri mukanaan. Valitettavasti parvi oli ohittamassa meitä juuri ennustamallani tavalla eli vastavalon puolelta. Parvi meinasi pari kertaa kaartaa kohti lahtea, mutta ohitti kuitenkin meidät aika kaukaa, mutta itse olen niin paljon kiljuhanhien kanssa touhunnut, että pidin kyllä lintua kiljukkaana – toki toiveissa oli, että Lappeenrannassa kuulemma linnusta saadut kuvat vielä varmistaisivat määrityksen. Soitimme linnusta Saarella retkeilleillekin orneille ja hekin näkivät parven vielä, mutta jo rajavyöhykkeen päällä matkaamassa yhä vain kohti koillista.
Olimme vielä hieman tohkeissamme hanhihavainnosta, kun “Konza” alkoi höpöttää jotain mahdollisesti kuuluneesta lampiviklosta. Pian O-P ja Konza löysivät taivaalta siron viklon ja vaikka sekin ohitti meidät itäpuolelta ja aika kaukaa, näkyi siitä ihan riittävästi tuntomerkkejä, jotta se saatiin naulattua lampivikloksi! Kun taas meidät ylitti haarapääskykin, päätin lopulta lähteä polkemaan kotia kohti.
En kuitenkaan kauan malttanut levätä, vaan tuntia myöhemmin olimme taas Hanna ja Punnosen Pekan kanssa staijaamassa lahdella. Keli oli todella upea, mutta muutto nollassa. Pekka plokkasi pohjoispuoleltamme naaraspukuisen suohaukan, jonka saimme määritettyä varmaksi sirosuohaukaksi, mutta arosuohaukkamääritys jäi hieman epävarmaksi. Pussitiainen oli nyt hetken jopa laulutuulella ja itse pääsin vihdoin varmistamaan jo edellispäivänä lavan ympäristössä pari kertaa näkemäni perhosen isonokkosperhoseksi.
Vaikka olin ollut maastossa jo 12 tuntia, lähdin vielä illalla Harrin kanssa kiertämään pöllönpönttöjä. Kiersimmekin lopulta ainakin parikymmentä pönttöä ja vihdoin löytyi niistä asukkejakin. Yhdestä varpuspöllön pöntöstä vilahti emo ulos, kun olimme vasta kävelemässä sitä kohti. Pöntössä oli 4 varpuspöllön munaa. Ja illan jo hämärtyessä kierroksen toiseksi viimeisestä pöntöstä löytyi vihdoin helmipöllömamma, joka sai renkaan jalkaansa. Pöntössä oli jo 2 pientä poikasta sekä vielä ainakin 1 kuoriutumaton muna. Muutenkin kierros oli ollut onnistunut, sillä olimme nähneet teeriä, pari pyytä sekä komean metson sekä kuulleet harmaapäätikan. Kotiin ajellessa näin vielä Härskiinmutkasta tukkakoskelon sekä härkälinnun.
Eikä ilta ollut vielä tässäkään – kymmeneltä sain puhelun Ari Myllykseltä, että patotiellä surisi taas ruokosirkkalintu. Lähdimme heti matkaan ajatellen, että Ari laittaisi linnun toki tiedotukseenkin. Perille päästyämme kuulimme enää yhden aivan lyhyen sarjan sirkkelin surinaa, mutta se riitti! Jutustellessamme Arin kanssa kuulimme myös 3 huittia, 6 kanaa sekä aivan suoraan päällämme laukanneen jänkäkurpan – olipahan ollut melkoinen Pääsiäinen! Ja kotona näin vielä hanhikuvat, joissa oli selvä kiljuhanhi!

J.A.