Pöllöjä, tikkoja ja talvilintulaskentaa

Oulun reissun jälkeen helmikuu jatkui talvisissa merkeissä eikä lintumaailma pahemmin tähän aikaan pääse yllättämään. Tetrisuolla näkyi yhä usein hiiripöllöä ja harvemmin isolepinkäistä – yllättävämpi havainto oli 6.2. näkynyt 20 urpiaisen parvi, jonka isolepinkäinen kuitenkin ajoi saalistusyrityksensä myötä pois.

Kävin päivittäin ajelemassa pieniä metsälenkkejä eri puolillametsätiaisia ja vielä toistaiseksi talvesta selvinneitä hippiäisiä kartoitellen ja ohessa näkyi tietysti teeriparvia, pari kertaa pyitä ja yllättävän lähellä Siikalahtea myös jokunen metso: 10.2. Tiviällä koppelo ja 22.2. Tiviänsalontien varressa pari ukkometsoa.

11.2. kävin taas Rautjärven Simpeleen Kokkolanjoella pikaisesti ja pikku-uikku ja 4 laulujoutsenta näkyi yhä Lahnasella. 12.2. Siikalahdella kiikitti pikkutikka, Tarvaslammella näkyi yllättäen 10 tilheä ja Tetrisuolla hiiripöllökin seurasi katseellaan, kun 2kv maakotka muutti kohti pohjoista 6-tietä seuraillen. 13.2. näin taas Lahnasen pikku-uikun sekä nyt 5 laulujoutsenta ja Härskiinmutkasta näkyi jäällä kököttänyt ja pilkkimiesten kalatarjoiluja odotellut merikotka.

16.2. Laarin Merja löysi Siikalahdelta lapinpöllön, joka päästi kuvaamaan itseään oikein mukavasti. Lintu oli oikein hyväkuntoinen vanha yksilö, jota emme lähestyneet kertaakaan tieltä pois, jotta se tai sen saaliit eivät häiriintyisi. Mutta pariin otteeseen se lensi aivan tien viereen ja kertaalleen kuvaamisen kannalta jopa liian lähelle minua. Lopulta lintu lensi lahden puolelle metsään eikä sitä sen koommin nähty. Kuvailun ohessa näimme lahdella myös ihmeen kateissa olleen palokärjen.

17.2. merikotkapari istuskeli jäällä Kirkkoselällä ja pikaisella Simpeleen käynnillä näkyi 6 laulujoutsenta, telkkä- ja isokoskeloparit, taas palokärki sekä isolepinkäinen. 18.2. kävimme Punnosen Pekan kanssa yrittämässä Saaren Selänteellä yhä talvehtinutta turkinkyyhkyä mutta emme sitä nähneet. Keli oli aivan kauhea muta pihapiirin ylitti varpushaukka ja varpuspöllö saapui pihapuuhun kyttäämään ruokinnalla käynyttä runsasta pikkulintujoukkoa.

19.2. Tarvaslammella meillä kävi tuuri, kun pihaan saapuessamme nappasi varpuspöllö juuri keltasirkun saaliikseen piharuokinnalta. Pöllö tuuperrutti sirkun lumipenkkojen keskellä ja lensi sitten läheisen puun oksalle, josta pääsimme sitä kuvaamaan. Onneksi meillä molemmilla oli kamerat taas mukana! 20.2. Simpeleen pikakäynnillä näkyi taas pikku-uikku mutta nyt vain 2 joutsenta.

Siikalahdella ruokinnoillamme vieraili mukavasti tikkoja, joita Hanna kävi kuvaamassa parin britinkin kanssa muutamana päivänä hiihtolomallaan. Hanna oli saanut valmiiksi uuden vähän isomman siirrettävän kuvauskojun ja kuvauksia käytiin tekemässä myös myös Tarvaslammen kojulla, Simpeleen Kokkolanjoella ym.

24. ja 25.2. näin sekä Tetrisuon että Järvenpään hiiripöllöt ja Tiviällä näkyi kanahaukka ja myös parit pikkutikat havaittiin tavallisempien harmaapää- ja valkoselkätikkojen ohella. Pähkinänakkelipari oli taas saapunut perinteiselle reviirilleen Kannaksella.

26.2. kävimme Saarella hiihtoreissulla ja samalla kävimme taas tuulisessa kelissä odottelemassa turkinkyyhkyä saapuvaksi ruokinnalla. Kävimme paikalla jo ennen hiihtolenkkiä ja taas lenkin jälkeen, jolloin saimme odotella aika pitkään kunnes lopulta kyyhky saapui paikalle.

27.2. leiskuivat talven komeimmat revontulet.

Maaliskuun ensimmäisenä pikakäynnillä Simpeleellä näkyi yksi laulujoutsen sekä isokoskelopari ja Siikalahdella taas neljä lajia tikkoja ja Kannaksella nakkeli. 3.3. näkyi ”kevään” ensimmäinen harmaalokki jäällä Härskiinmutkasta.

4.3. oli vuorossa talvilintulaskenta ja vaikka sääennuste oli luvannut mainiota laskentakeliä. petti ennuste taas kerran ja etenkin Siikalahden patovallilla hiihtäessäni tuli lunta aivan taivaan täydeltä. Onneksi juuri tuolla pätkällä ei kauheasti yleensäkään tarvitse kuin hiihdellä sillä lintuja siellä ei ole. Nyt kuitenkin hiihtäminenkin oli mahdotonta, sillä kaikki taivaalta tullut lumi jäätyi suksen pohjiin! Lopulta käännyttyäni Mantilanniemen umpihankipätkälle keli parani ja lintujakin alkoi taas löytyä. Laskennan havainnot olivat; teeri 2 täysillä soidintanutta, 4 harmaalokkia pilkkimiesten lähistöllä Kirkkoselällä, 10 pulua, harmaapäätikka, palokärki, 16 käpytikkaa, valkoselkätikkapari, 5 hippiäistä, 6 pyrstö-, 44 sini-, 76 tali-, 2 töyhtö- ja vain 1 hömötiainen, 2 puukiipijää, isolepinkäinen, 9 närheä, 14 harakkaa, 26 naakkaa, 16 varista, 2 korppia, 20 pikkuvarpusta, 7 viherpeippoa, yllärinä elämäni ensimmäinen kevätpuolen taviokuurna Parikkalassa, 17 punatulkkua sekä 3 keltasirkkua.

7.3. näkyi pilkkimiesten ympärillä jo 8 harmaalokkia mutta sitten saapuivat oikein kunnon pakkaset ja enempiä muuttolintuja oli turha odotella vähään aikaan. Toki tiaisten ja viherpeippojen laulua kuului jo aamuisin ja yksittäinen vihervarpusparikin oli jo reviirillään keskellä kuusikkoa ja puukiipijäkin lurautti kertaalleen. Muutamana yönä oli todella kylmä, jopa alle -20 astetta, mutta sen jälkeenkin löysin metsistä vielä joitakin hippiäisiä, mutta monen sinnikäs talvehtimisyritys tyrehtyi näihin ehkä viimeisiin kunnon pakkasiin…

J.A.