Pääsiäisenä taas Siipyyssä

Koska kevät ei ottanut edetäkseen aloimme taas suunnitella Pääsiäisen viettämistä jossain länsirannikolla. Huhtikuun alku oli Parikkalassa yhä todella talvinen ja ainoa mieltä lämmittänyt havainto oli hiiripöllön näkyminen vielä Tetrisuolla ja 5.4. se oli pysytellyt Siikalahden alueella jo viisi kuukautta! Monen päivän totaalisen linnuttomuuden jälkeen 6.4. alkoi taas näkyä ”ensimmäisiä” hiirihaukkoja ja töyhtöhyyppiäkin. Mutta lunta oli edelleen turhan paljon, että olisi ollut pelkoa, että Pääsiäisenä olisi mitään kauhean merkittävää tapahtunut.

Alkuperäinen suunnitelmamme oli lähteä Eurajoen Luvian Säppiin, jonne olisimme lähteneet pienellä porukalla, mutta länsirannikollakin oli yhä vain ollut niin talvista, että moni veneenlaskupaikka oli yhä jäässä tai veneiden omistajat eivät muuten olleet vielä näheet tarpeelliseksi laskea veneitään veteen. Niinpä emme lopulta saaneet järjestettyä kyytiä Säppiin. Onneksi meillä oli hyvä varasuunnitelma ja suunnata taas Kristiinankaupungin Siipyyseen, jossa olemme parina aiempanakin Pääsiäisenä olleet. Siellä on kuitenkin aina ollut mahtava staijata merta huikeasta tornista, usein erinomaisessa valossa ja mikä parasta aina todella leppoisassa seurassa.

6.4. ajelimme yhden pysähdyksen taktiikalla Kristiinankaupunkiin ja sisämaan talvisuudesta kertoi hyvin se, ettemme tehneet ajomatkalla yhtäkään millään tavalla merkittävää lintuhavaintoa. Lopulta parkkeerasimme Siipyyseen, jonne pystytimme leirimme ja kömmimme makuupusseihin nukkumaan.

7.4. heräsimme hyvissä ajoin ennen kuutta ja klo 6:15 olimme kiipeämässä lintutorniin. Torniin kokoontui tuttu porukka ja pian paikalla olivat lisäksemme Jukka Koskelainen, Sami Jansson sekä Ilkka Iivonen.

Yö oli yhä ollut kylmä mutta keli oli aivan tyyni ja heti merellä alkoi näkyä muuttoa. Näkyvyys oli taas erinomainen, joten käytännössä kaikki mereltä löytyneet linnut pystyi myös määrittämään.

Muutto oli vilkkaimmillaan seitsemän ja yhdeksän välillä ja hiipui sitten aika nopeasti, joten päätimme pistää pillit pussiin jo klo 11:20. Vuodenpinnoja oli tietenkin meille sisiksille ropissut todella paljon, mutta mukavasti niitä oli tullut muillekin. Itselleni niitä oli tullut jopa 17 kappaletta: metsä-, tundra- ja merihanhi, ristisorsa (1m), tukkasotka, haahka (1314m), mustalintu (264m), uivelo (4m), tukkakoskelo (30m), kaakkuri (jopa 41m), harmaahaikara (1m), riskilä (jopa 38p), naurulokki, räkätti- ja kulorastas, pikkukäpylintu ja pajusirkku. Ekaekaa-retken sekä parin yllättävän sisämaahaviksen takia vuodarina siis olivat ennestään jo mm. pilkkasiipi, ruokki (1m), luotokirvinen (2p).

Päivällä teimme peltokierroksen, jonka aloitimme Härkmeren pelloilta, joilla ei juuri hanhia ollut mutta laulujoutsenia sitäkin enemmän. Hanhia kyllä lensi ylitsemme muutamia parvia, joten oletimme kyllä löytävämme niitä muualta. Valkoposkihanhi, kurki, kapustarinta, 7 uuttukyyhkyä ja pari niittykirvistä nähtiin. Sitten jatkoimme hanhien perässä Lillsundin pelloille, josta löytyikin muutamia satoja hanhia mukanaan ainakin 40 lyhytnokkahanheakin. Myös yksinäinen kuovi ruokaili mulloksella hyyppien seurassa.

Kävimme vielä Karijoen puolella Alakujan pelloilla, jossa hanhia oli myös satoja mutta aika kaukana. Pari valkoposkea löytyi sieltäkin.

Lopulta palailimme aika aikaisin Siipyyseen nukkumaan kunnon iltapäiväunet. Ja kunnon illallisen ja pienen kävelylenkin jälkeen jatkoimme yöunilla.

8.4. kokoonnuimme tornille samalla porukalla ja staijailimme klo 12:20 saakka. Muutto oli taas heti aamusta oikein vilkasta ja ihan mukavia havaintoja ja lukuja tehtiin. Muutto olisi ainakin naurulokeilla ja joutsenilla jatkunut päivällä varmasti pitempäänkin mutta aika huonojen yöunien takia mekään emme jaksaneet mekään pitempään.

Mukavimpia havaintoja olivat mm. ristisorsa 2m, haapana 30m, haahka 4027m, mustalintu 1628m, tuulihaukka 1m, meriharakka 98m, metsäviklo 1m, merikihu 3m, ruokki 1m, selkälokki 2m, uuttukyyhky 3m, suopöllö 1m, västäräkki 1m, isokäpylintu 1 sekä päivän kruunannut edestämme äännellen ja hyvässä valossa näkynyt muuttava virtavästäräkki.

Kävimme päivällä vain Härkmeressä, jossa näkyi mm. 16 lyhytnokkahanhea, pari harmaahaikaraa, piekana sekä pari kapustarintaa. Illalla teimme muutaman tunnin pöllökierroksen, jota häiritsivät alkuun joka paikassa mekastaneet laulujoutsenet ja merihanhet. Sisämaassa oli kuitenkin upea kuuntelukeli mutta lopulta löysimme vain yhden upeasti puputtaneen viirupollön.

9.4. yöllä oli todella kylmä, jopa -7 astetta. Heräsimme hyvissä ajoin ja tankkasimme kunnon aamupalan ja kipusimme taas torniin klo 6:15. Seuranamme olivat yhä Jukka ja Sami ja osan ajasta myös Paavo Sallinen, Keijo Linna sekä Staffan Blom.

Aamun aikana meri alkoi tyynessä kelissä jäätyä ja lopulta siinä näkyi enää kapeita sularaitoja. Muuttoa kuitenkin meni jään ylläkin. Mukavia havaintoja olivat mm. 227m kyhmyjoutsenta, 36m lyhytnokkahanhea, 1m ristisorsa, 9m jouhisorsaa, 50 uiveloa, 2002m haahkaa, 11m harmaahaikaraa, 1m ampuhaukka, 1m ruokki, 2m kangaskiurua, luotokirvinen, 1m laulurastas, 147m kulorastasta, 1m mustavaris, 11m järripeippoa, 1m lapinsirkku sekä parhaana äännellen ohitsemme muuttanut kirjosiipikäpylintu. Myös pikkukäpylintuja muutti mukavat 116 yksilöä ja punatulkkuja mukavat 220 lintua.

Päivällä nukuimme pitkät päikkärit ja illalla kävimme pikaisesti Härkmeren pelloilla, josta ei kuitenkaan löytynyt taivaanvuohta ja kymmentä lyhytnokkahanhea kummempaa.

10.4. tornille Pääsiäiskiireiltä oli päässyt Veikko Forsbergkin, joka aloitti staijin jo klo 5:45. Me muut eli me, Jukka ja Ilkka saavuimme taas klo 6:15. Meri oli edellispäivän auringonporotuksessa sulanut jonkin verran ja aamun aikana se suli kokonaan.

Muutto hiipui taas hyvissä ajoin ja me päätimme pakata automme klo 11:00 ja lähteä kotimatkalle. Muut jatkoivat kuitenkin vain puoli tuntia pitempään, kun mitään ei merellä enää liikkunut. Päivän antia olivat mm. ristisorsa 2m, lapasorsapari, punasotkakoiras, lapasotka 2/1m, haahka 3612m, pilkkasiipi 152m, uivelo 49m, kaakkuri 61m, kuikka 1m, härkälintu 1m, harmaahaikara 18m, tylli 2m, merikihu 4m, räyskä 2 etelään, ruokki 53m, naurulokki 1765m, kangaskiuru 1m, luotokirvinen 3 sekä rautiainen 1m.

Kotimatkalla stoppasimme pikaisesti Merikarvian Lankoskella, jossa ei virtavästäräkkiä näkynyt 5 minuutissa mutta pesää rakentanut koskikarapari olikin paljon mukavampi havis. Ulvilassa näkyi vauhdista ruskosuohaukkanaaras ja Pälkäneellä oli pakko tehdä stoppi, kun tien varressa oli täysin spontaanisti ja yllättäen HAV-15. Tähän voisi sanoa nykynuorisen termein, että tietäjät tietää… Ja lensipä siitä matkaa jatkaessamme ylitsemme vähintään yhtä yllättäen keskellä päivää peltoaukean yli lentänyt lehtokurppa.

Rautjärven Laikon risteyksessä näkyi vielä vauhdista langalta lentoon noussut kangaskiuru. Kotona olimme lopulta niin hyvissä ajoin, että ehdin vielä salibandyvuorollekin tönkköjaloin kävelemään.

Illalla kävin Siikalahdelle kuulosetelemassa äänimaailmaa ja joutsenten, hanhien ja kurkien ohella kuului yllättäen liejukanan lentoääntä. Kevät kuulosti saapuneet Siikalahdellekin!

J.A.