Pääsiäinen Siikalahdella

Kiirastorstaina 18.4. kävin viikon sairastelun jälkeen Siikalahdella vain ruokatunnilla ja havainnot jäivät jouhisorsapariin, kahteen paikalliseen vanhaan merikotkaan sekä sinisuohaukkaan. Pikakäynti Särkisalmella tuotti ensimmäiset 4 silkkiuikkua.

Pitkäperjantaina staijasimme Siikalahdelle klo 8:25-15:00 ja vaikka muutto oli vaisua, oli piekanoilla meno päällä! Tasan sata piekanaa muutti matalalla vastatuulessa kohti pohjoista. Muita mainittavia havaintoja olivat merihanhi, 20 valkoposkihanhea, 2 kuikkaa, 4 luhtakanaa, 2 pikkukuovia, punajalkaviklo, uuttukyyhky, pari tilheä ja 5 muuttavaa närheä. Pienen huilin jälkeen tein vielä iltakäynnin lahdelle ja näin vielä 2 piekanaa, sinisuohaukan ja tornilla käydessäni yllätyin, että lahti oli jo pitkälti sulanut. Rantatulvilta löysin 4 lapasorsaa ja 6 jouhisorsaa ja lahdella kellui mm. 12 uiveloa ja 3 tukkasotkaa.

20.4. olimme Siikalahdella klo 8:30-12:00 mutta edelleen muutto oli vastatuulesta johtuen vaisua. Yöllä oli vielä ollut pakkastakin. 6 ruskosuohaukkaa, sinisuohaukka, 15 piekanaa, 6 kalasääskeä ja 3 tikliä havaittiin. Lisäksi hetken kuului jostain aivan patotien lintulavan vierestä pussitiasmainen ääni, mutta mitään ei näkynyt, joten tämäkin havainto sai jäädä mappi-ööhön.

Päivällä suuntasimme Saarelle, jossa kiersimme kaikki vakiopaikat havaiten mm. 11 hemppoa Pohjanrannassa, sinisuohaukan, 8 kapustarintaa ja 3 valkovikloa Uukuniemen Suurenjärvenlietteellä, 7 kapustarintaa ja valkoselkätikan Tarassiinlahdella, 2 pikkujoutsenta Kanavalammella ja kivitaskun Karinmäessä. Näimme myös uteliaan lumikon tukkipinon alla. Illalla singahdin vielä bongaamaan Siikalahden Huhmarisen tulvalätäköllä olleen mustapyrstökuirin.

Pääsiäissunnuntaina oli muutto yhä vain vaisua. Klo 7:00-13:30 staiji tuotti heti aamusta haarahaukan ja päivällä vielä toisen, piekanoja muutti 4, kurkia 120, lisäksi näkyi pari hemppoa ja tiltaltti. Illalla suuntasimme vielä lintutornille, josta näkyi 45 tukkasotkaa, 36 punasotkaa, 13 uiveloa, 10 silkkiuikkua ja ohitsemme muutti komea vanha koiras muuttohaukka. Patotiellä emme kuulleet illan jo hämärryttyä toivomaamme jänkäkurppaa, vaikka taivaanvuohilla oli jo hyvin soidin päällä. Huhmarisessa kuitenkin kuului vielä reissun päätteeksi kaukainen sarvipöllö.

Pääsiäismaanantaina jaksoimme vielä kammeta itsemme staijiin ja onneksi päivä oli hieman pilvisempi, sillä olimme edellispäivinä saaneet aurinkoa ihan tarpeeksi. Tuulikin oli vihdoin kääntynyt etelän puolelle ja rastaita ja peippoja olikin liikenteessä runsaasti. Muuten muutto oli kuitenkin yhä vain vaisua. Klo 8:30-14:00 patotiellä havaitsimme mm. 5 paikallisina mekastanutta pikkujoutsenta, merihanhen, 10 kuikkaa, taas haarahaukan, joka kierteli tovin paikallisena lahdella, ennen kuin jatkoi kohti pohjoista, 17 piekanaa, mustapyrstökuirin, 3 valkovikloa, tuhkaselkälokin, laulurastaan, 32 kulorastasta, pari tiltalttia, 3 lapinsirkkua sekä hempon. Särkisalmelle oli saapunut jo 11 kuikkaa ja härkälintukin silkkiuikkujen seuraksi.

Pääsiäisenä oli tullut ulkoiltua oikein urakalla, mutta havainnot olivat kyllä olleet taas varsin ennalta-arvattavia…

J.A.