Kevät etenee

Jurmosta paluun jälkeen oli Parikkalassa yhä aika talvista. Kottarainen oli yhä vakioruokinnallaan ja maanantaina 18.3. muuttolintuhavainnot jäivät harmaalokkeihin. 19.3. ruokatuntikäynti Siikalahdelle tuotti 7 laulujoutsenta sekä 5 töyhtöhyyppää.

21.3. näkyi muuttava kottarainen, hiirihaukka sekä merikotka ja 22.3. illalla Siikalahden tien varressa päivysti komea lapinpöllö.

23.3. lahdella näkyi jo 25 hyyppää, 3 mustarastasta, 3 hiirihaukkaa sekä kiuru ja illalla parin tunnin pöllöretki oli muuten tyhjä, mutta Siikalahden tien varressa kuului aktiivisesti huhuillut sarvipöllö.

24.3. oli ensimmäinen kunnon kevätpäivä ja pitkän staijin aikana näkyi mm. 3 merihanhea, 3 kanadanhanhea, 4 merikotkaa, 2 varpushaukkaa, 6 hiirihaukkaa, 70 töyhtöhyyppää, 4 uuttukyyhkyä, 6 sepelkyyhkyä, 6 kiurua, niittykirvinen, 8 kottaraista, tikli sekä pajusirkku. Myös pari harmaapäätikkaa sekä palokärki nähtiin.

Viikolla oli sitten taas talvisempaa ja havainnot jäivät 35 pulmusen parveen ja aivan yksittäisiin muuttajiin.

29.3. alkoi taas tapahtua ja Siikalahdella pienen sulan laitamilla viihtyi jo 31 laulujoutsenta seurassaan yllättäen pari pikkujoutsenta, pari merihanhea sekä 19 tundrametsä- ja 2 taigametsähanhea. Töyhtöhyyppiä näkyi taas 70, merikotkia 2-3, sepelkyyhkyjä 17, kiuruja 14, mustavaris sekä 3 pajusirkkua.

30.3. aamuyöstä alkoi Erämaaralli, johon osallistuimme yhdessä Loipon Miskan kanssa. Olimme saaneet Lohko C:n eli alueemme oli laaja aina Tyrjän rajalta kapeana suikaleena luoteeseen Saaren Akanvaaran nurkille. Ensimmäinen pysäyksemme oli ikimuistoinen, kun kuulimme huuhkajaparin upeaa duettohuutelua, joka huipentui paritteluun ja kaikkiin mahdollisiin erilaisiin ääntelyihin.

Mutta muita pöllöjä emme sitten kuulleetkaan ja aamu valkeni aivan lian nopeasti. Niinpä töpeksimme parhaan aamun osittain, mutta onneksi ehdimme vielä laskemaan rajan tienoon palokärkiä ja käpytikkoja ym. Aamun parhaimmistoa olivat pari soidintavaa kanahaukkaa, pari metsoa, komea 30 naarasteeren parvi, pikkukäpylintuparvi, valkoselkätikka sekä Hannan löytämät pari kangaskiurua. Hippiäinen ja vihervarpunenkin tulivat viimein vuodariksi.

Kiertelimme taas koko alueen ja Hanna käveli aamusta kymmenen kilometriä rajaseudulla. Päivällä alkoi tuulla voimakkaasti, mikä haittasi pahasti havainnointia. Hieman toista tuntia staijasimmeTyrjällä nähden hiirihaukkoja sekä pari merikotkaa. Muita iltapäivän havaintoja olivat mm. kulorastas ja koskikara.

Kisan purku oli taas Pitkäjärvellä ja olivatpahan lintuja nähneet muutkin! Me tulimme taas tutun voittajan eli Valosten porukan jälkeen toiseksi niukalla erolla. Olisimme itse asiassa voittaneet, mikäli nisäkkäistäkin ei saisi pisteitä – me kun emme nähneet ainoatakaan nisäkästä…

31.3. aprillipäivänä staijailimme vielä Miskan kanssa patotiellä ja ainakin yksi pikkujoutsen oli edelleen paikalla. Kaulushaikara oli saapunut ja äänteli muutamaan otteeseen vaisusti. Muita havaintoja olivat ampuhaukka, 2 kurkea, aina täällä yhtä vaikea merilokki sekä tutut harmaapää- ja valkoselkätikat sekä pikkutikka.

Aprillipäivänälahdella näkyi yhä pikkujoutsen, 5 merikotkaa ja vuodariksi hemppo. 2.4. laulujoutsenia oli jo 88 lintua, mutta pikkujoutsenta ei enää näkynyt. Metsähanhien ohella näkyi pari tundrahanhea, merihanhi sekä lahdelle jämähtäneitä kanadanhanhia. Muitakin muuttajia näkyi vähän muttei mitään uutta.

3.4. vuodenpinnaksi napsahtivat sinisuohaukka kolmen koiraan, taivaanvuohi kahden yksilön voimin sekä västäräkki. Kottaraisia näkyi ilahduttavasti 53 linnun parvi. 4.4. näkyi sitten ruskosuohaukka, tuulihaukka sekä pari kapustarintaa ja pari nokikanaakin oli saapunut jo kasvavaan sulaan.

5.4. parhaimmistoa olivat 100 pulmusen parvi, uuttukyyhky, piekana sekä harmaahaikara. Iltapäivällä lähdin ajelemaan kohti Iisalmea, jossa olin illalla perillä vanhan oululaisen ystäväni Antti Hyvärisen mökillä. Paikalle saapui pari vanhaa kaveria Rovaniemeltäkin ja ilta meni savusaunoen ja Tuppea pelaillen. Viikonloppuna osallistuimme ikämiesten +40-v kaukalopallo SM-turnaukseen Kuopiossa, josta saimme kotiintuomisiksi pronssia. Vuodenpinnaksi Kuopiossa näkyi 7.4. selkälokki ja kotiin palattuani kävin vielä Siikalahdella, jossa näkyi punasotka.

8.4. kuului matkalla lahdelle ensimmäiset peukaloiset ja punarinnat ja kuuluipa lahden rantametsissä pähkinänakkelikin. Itse lahdelle olivat saapuneet ensimmäiset tavit ja isokoskelot ja taas näkyi uuttukyyhky. 9.4. vuodariksi napsahtivat metsäviklo sekä punakylkirastas, joita näkyi useampiakin. Myös isolepinkäinen näkyi ensimmäistä kertaa tälle vuodelle lahdella ja iltapäivän juoksulenkillä kotipihassa näkyi vielä tundraurpiainen.

11.4 vuodenpinnaksi kirjautuivat kalasääski sekä kuovi ja seuraavana päivänä näkyi kaukana kaakossa valinut kotkalaji, joka jäi määrittämättä – olisi voinut olla se keväinen perusrari?

Viikonloppuna osallistuimme Varkaudessa kaukalopallon SM-turnaukseen, mutta itse katsoin pelit katsomosta kuumeessa. En olisi ollut kunnossa sunnuntain jatkopeleissäkään, joista kuitenkin karsuiduimme niukasti yhden maalin erolla. Kotiin palattuani kävin kipeänä lyhyesti Siikalahdella, jossa näkyi 9 piekanaa muutolla ja ampuhaukka.

Hanna vietti turnausviikonloppuna useita tunteja kuvauskojussa. Ruokinnalle oli tullut vihdoin kevätmuuttajia; kottaraisia, punarintoja ja vihervarpusia.15.4. lahdella näkyi 7 merikotkaa, taas 9 piekanaa, 51 kurkea, haapanapari, uuttukyyhky ja yllättäen Huhmarisen lätäköstä löytyi pari aikaista pikkutylliä. Illalla näkyi vielä lehtokurppakin. Hanhia oli jo parisen sataa alueella lentelemässä edestakaisin ja metsähanhien seurassa tundrahanhiakin jo mukavammin.

Seuraavana päivänä, 16.4. uusia saapujia olivat 3 uiveloa, punasotkia oli jo kymmenen, sinisuohaukkoja näkyi 4, varpuhaukkoja 25 ja piekanoja mukavat 31 lintua. Ja taas näkyi hyvä kiljukotkakandi, mutta aivan liian kaukana ja vain valumassa pois päin siipiään liikauttamatta. Ensimmäinen luhtakana rääkyi pariin otteeseen, kuoveja ja selkälokkeja muutti kymmenkunta, peippoja jo toista tuhatta mukanaan muutama järripeippokin. 17.4. ruokatunnin havainnot jäivät kuuden merikotkan parveen.

Illalla kävimme Hannan kanssa taas Siikalahden piilokojulla, jonka edessä oli kuvauksellisesti parvi keskenään nahistelevia laulujoutsenia.

J.A.