Maurus mustapäätasku

16.7. teimme ostos- ja leffareissun Lappeenrantaan. Matkalla kävimme tarkistamassa Joutsenon Kotasaaren, josko siellä olisi ollut syysmuutollaan levähtäviä kahlaajia, etupäässä toiveissa oli nähdä sirrejä. Yllättäen altaista vain etummaisella oli vettä, taka-allas joka yleensä on ollut parempi oli täysin kuiva ja etualtaallakin kahlaajat olivat todella piilossa. Havainnot jäivät 34 liroon, 5 suokukkoon, pikkutylliin ja valkovikloon.

Seuraavaksi suuntasimme Lappeenrannan Heimosiltaan, jossa oli jo useita päiviä ollut paikalla itäinen maurus -alalajin mustapäätasku. Tapasimme jo matkalla vanhan ystävämme Ilkka Jarvan, jonka kanssa olimme sopineet tapaavamme paikalla. Perille päästyämme lintu löytyi helosti, sillä myös Jarmo Pirhonen oli paikalla ja osoitti linnun paikan meille kamerallaan, lintua kuvatessaan. Tämä sulkasatoinen koiras mustapäätasku esiintyikin meille oikein mukavasti lähimmillään vain noin 15 metrin etäisyydellä, joten saimme siitä oikein mukavat kuvat otettua.

Ilkan kanssa kävimme vielä Askolan altailla Hannan mentyä siskonsa Elissan kanssa jo kaupoille. Altailta ei kuitenkaan löytynyt kuin pikkutylli ja rantasipi, joten pian suuntasin itsekin kaupoille. Loppuilta menikin sitten elokuvissa.

19.7. tein työreissun Lappeenrantaan ja aamusta lähdin liikeelle hyvissä ajoin, jotta ehdin taas käydä samat paikat läpi kuin muutamaa päivää aiemminkin. Kotasaari oli vielä tyhjempi kuin viimeksi, mustapäätaskua ei näkynyt, mutta Askolan kolmesta kahlaajasta rantasipi oli sama kuin viimeksi, mutta suosirri ja etenkin 250. vuodenpinna eli pikkusirri olivat ihan piristäviä havaintoja.

Alla muuten vielä video samaisesta mustapäätaskusta kuvattuna 4.8. jolloin sulkasato on edennyt reilusti.

J.A.