Marraskuun kisailua

Palattuani Azoreilta koitti paluu arkeen nopeasti. Onneksi sunnuntaina 3.11. oli vielä vapaapäivä ja pääsimme Hannan kanssa tekemään talvilintulaskennan. Kävelimme kotipihalta lähtien Siikalahden ympäri ja laskentakeli oli mitä leppoisin. Lämmintä oli kokonaista pari astetta, mutta tuulta ei juuri ollut ja välillä jopa aurinko vilahteli pilvien takaa. Lintuja oli reitillä odotettua vähemmän ja etenkin vesilintupuoli petti pahasti. Siikalahti oli jo toki kertaalleen ollut kokonaan jäässä, mutta Simpelejärvellä olin odottanut näkeväni enemmän lintuja. Vesilintupuolelta näimme lopulta yhteensä 112 laulujoutsenta, joista 110 Siikalahdella, 12 sinisorsaa (3 Siikalahdella), 7 isokoskeloa (6) sekä 2 silkkiuikkua. Kalalokkeja oli 25 ja vain 1 harmaalokki. Siikalahdella oli oleillut vielä jopa parisen sataa valkoposkihanhea, mutta emme niitä reitillemme nähneet. Mukavimpia havaintoja reitillämme olivat Muttelinmäessä mekastaneet 2 pyytä sekä Tiviällä nähdyt hiiripöllö sekä varpuspöllö. Tikat olivat vähissä, sillä käpytikkoja ja valkoselkätikkoja näkyi molempia 2 ja lisäksi kuului harmaapäätikka. Muita havaintoja olivat mustarastas, 8 hippiäistä, 12 pyrstötiaista, 11 hömö-, 44 sini- ja 200 talitiaista, 7 puukiipijää, isolepinkäinen, jopa 30 närheä, 19 harakkaa, reitin kautta aikain toinen pähkinähakki Muttelinmäessä, 80 naakkaa, 22 varista, vain 6 varpusta, 26 pikkuvarpusta sekä varpusen ja pikkuvarpusen risteymä, 58 viherpeippoa, 17 urpiaista, 4 punatulkkua ja 6 keltasirkkua.

Seuraavana päivänä 4.11. näin Eskolan pelloilla 17 valkoposkihanhea sekä nuoren tundrahanhen ja Siikalahden pelloilla 47 valkoposkihanhea. Vartialahdella nökyi 12 allia, 3 pilkkasiipeä sekä silkkiuikku ja Särkisalmella telkkä ja pari naurulokkia.

Käynnissä ollut Parikkalan ja Rautjärven Lintukerhon marraskuun pinnakisa kannusti käymään joka ruokatunti jossain pikaretkellä ja seuraavina parina päivinä näin mm. haapanan Moskuunniemessä, allin Särkisalmella, kuikan Härskiinmutkassa.

7.11. aamu sai shokkialun, kun Kontiokorven Jari löysi pronssi-iibiksen Lahdenkylän Peräsuon pellolta laulujoutsenparvesta. Pitihän paikalle singahtaa saman tien ja lopulta ehdin käydä paikalla ihan soveliaasti kahvitauon mittaisen tauon aikana eli 12 minuutissa. Ruokatunnilla suuntasin sitten paikalle paremmalla ajalla ja sain jonkinlaiset kuvatkin linnusta, vaikka pellolla olikin varsin hämärää. Kävimme paikalla Hannankin kanssa, joten Hanna sai linnusta Suomi-pinnan kuitattua.

8.11. perjantain hieman pitemmän Simpelejärviretken haviksia olivat mm. yhteensä 19 pilkkasiipeä, 3 tukkakoskeloa, kaakkuri, 4 kuikkaa, 5 silkkiuikkua, Simpeleen Kokkolanjoen koskikara, useampikin korppi ja Joukiossa vauhdista näkemäni hiiripöllö sekä Joukionsalmessa kelluneet 2 valkoposkihanhea. Illan hämärässä menin vielä tarkistamaan, että pronssi-iibis oli yhä paikalla, sillä seuraavana aamuna oli paikalle vielä tulossa bongarituttuja. Lintu jäi paikalle vielä vaikka viimeisetkin laulujoutsenet lähtivät aivan pimeässä jonnekin yöpymään.

9.11. kävin muutaman pronssi-iibisbongarin sekä Partasen Harrin kanssa katsomassa Melkoniemen kuukkeleita ja neljä lintua saapui hakemaan meiltä makupaloja varastoitavaksi. Etelästä saapuneiden bongareiden mielestä kuukkelit olivat heille päivän ehdoton kohokohta, vaikka toki iibiskin oli yhä ollut paikalla. Näimme paikalla myös palokärjen ja kuulimme lisäksi töyhtötiaisen sekä teeren pulputusta ja Harrin kanssa pois ajaessa näimme vielä komean ukkometson. Pysähdyin pikaisesti vielä Särkisalmella, jossa kellui 10 kanadanhanhea ja 6 allia ja rannan puissa oli 2 vihervarpusen, 3 urpiaisen ja 2 tundraurpiaisen sekaparvi. Päivällä lähdin ajelemaan Lappeenrannan kautta Mikkeliin salibandyturnaukseen ja matkalla näin Rautjärvellä hiiripöllön sekä Joutsenossa hiirihaukan.

Yövyin turnauksen jälkeen Mikkelissä Suojarinteen Potulla ja aamulla varhain lähdimme kohti Orivettä. Olimme yhdeksän aikoihin perillä Pappilanniemen lintutornilla, jossa saimme tunnin verran tuijotella tuulista osmankäämikköä, ennen kuin vihdoin 7 bongarin riemuksi löysin rantapajukossa liikuskelleen, paikalla jo joitakin päiviä viihtyneen sepeltaskun stejnegeri –alalajin yksilön. Lintu liikkui valitettavan kaukana, joten kuvat ja videot jäivät vaatimattomiksi. Näimme paikalla myös töyhtöhyypän, josta sain jopa kuukausipinnan.

Lähdettyämme paluumatkalle näimme taas vaihteeksi joka paikan hiiripöllöjä ensin Orivedellä Pirkanmaapinnaksi, sitten Jämsän ja Jyväskylän rajalla Keski-Suomipinnaksi ja vielä Kangasniemelläkin. Kävimme vielä parilla paikalla Mikkelissäkin, mutta vesisateessa havainnot jäivät pariin haapanaan. Lopulta lähdin ajelemaan kohti Parikkalaa, nyt sitä oikeaa reittiä eli Savonlinnan kautta.

11.11. näin Siikalahdella jopa 205 valkoposkihanhea sekä nuoren tundrahanhen, Vartialahdella 2 silkkiuikkua ja Kannaksella tundraupiaisen. 12.11. Siikalahdella oli enää 27 valkoposkea sekä myöskin isolepinkäinen ja terkkarin yli äännellen lentäneestä pikkukäpylinnusta sain marraskisapinnan. 13.11. kävin Rautalahdella, jossa näkyi taas yksi hiiripöllö sekä 13 kanadanhanhea ja 2 pilkkasiipeä. Särkisalmen pilkkasiipi ja 6 allia sekä vielä 1 naurulokki olivat yhä paikalla. 14.11. pikakäynti kuukkelimetsissä tuotti huudelleen kanahaukan ja stoppi Tarvaspohjassa uivelon. Muita havaintoja olivat teeri, 6 pyrstötiaista sekä puukiipijä.

15.11. kiertelin taas lähiympäristön pelloilla ja löysin taas yhden uuden hiiripöllön Kullinsuolta, jossa näin myös 400 keltasirkun parven. Tiviällä näkyi myös vanha tuttu, syksyn ensimmäinen Parikkalassa näkemäni hiiripöllö. Joukionsalmella näkyi vielä 2 valkoposkihanhea, Lahdensuolla isolepinkäinen, Lahdenkylässä pyy ja Vartialahdella 7 pilkkasiipeä ja 3 allia.

16.11. ani varhain lähdin ajelemaan kohti Helsinkiä. Matkalla näin Lapinjärven Pukarossa taas yhden hiiripöllön ja lopulta yhdeksän aikaan olin Helsingissä. Jätin auton hotellin kalliiseen parkkiin ja kävelin Kluuviin, jossa viikonlopun kokoukset alkoivat Bongariliiton hallituksen kokouksella. Päivällä vuorossa oli sitten Bongariliiton syyskokous, jonka jälkeen vanhat tutu ruotsalainen Staffan Rodebrand sekä ranskalainen Pierre-Andre Crochét esitelmöivät Azoreista. Jälkimmäisen esitelmän ollessa lopuillaan, jouduin singahtamaan reilun kilometrin takaisin hotellille, jossa alkoivat ikävästi samalle viikonlopulle osuneiden BirdLifen 40-vuotiskekkereiden iltaohjelmat illallisineen ja illanistujaisineen. Kuuluipa ohjelmaan mm. Eelis Raritétin historiallinen live-esiintyminen! Iltaa vietettiinkin pitkälle yöhön mukavassa porukassa.

Seuraava aamu alkoi sitten BirdLifen edustajiston kokouksella, jota istuttiin aina kahteen asti. Sitten oli vuorossa ruokailu, jonka jälkeen kävin vielä katsomassa mummoani, jota saanen kiittää siitä, että ylipäänsä lintuja harrastan! Ilta meni sitten kotiin ajellessa aina vaan näin syystalven keleissä oireilevalla autollani.

18.11. pikainen ruokatuntiretki tuotti yhden vanhan tutun hiiripöllön, uuden isolepinkäisen sekä taas yhden pilkkasiiven. 19.11. Rautalahdella kellui 46 laulujoutsenta, 13 kanadanhanhea ja pilkkasiipi ja 20.11. Joukionsalmella värjötteli yhä pari valkoposkihanhea ja lahdella kellui silkkiuikku, yhteensä parista pisteestä näin Simpelejärvellä 36 kalalokkia. Seuraavan päivän ainoa havis oli aivan iltapäivän viimeisillä valoilla Härskiinmutkasta bongaamani merimetso.

23.11. Suuntasimme Hannan kanssa taas kuukkelimetsiin. Matkalla näimme isolepinkäisen sekä harmaapäätikan ja perille päästyämme näimme yllättäen naaras valkoselkätikan! Olipahan oudoimmassa biotoopissa koskaan näkemäni! Samat tutut neljä kuukkelia löytyivät taas nopeasti. Ruokimme ja kuvailimme näitä kesyjä veijareita jonkin aikaa ja samaan aikaan kuulimme pienessä tihkusateessa innokkaasti huudelleen varpuspöllön. Sitten käppäilimme metsissä jonkin aikaa mutta ainoastaan kuulimme pohjantikan. Paluumatkalla tsekkasimme vielä Härskiinmutkan, josta näimme kaukaisen kaakkurin.

24.11. kävimme pitkästä aikaa Siikalahden lintutornilla, jolta ei kuitenkaan näkynyt enää kuin 63 laulujoutsenta ja yksi sinisorsa. Kiertelimme vielä hieman lähistöllä ja kävimme mm. katsomassa Tiviän hiiripöllöä ja Joukionsalmen valkoposkihanhia, jotka olivat yhä paikalla. Sitten illalla alkoikin pakastua ja yöllä oli jo kymmenkunta astetta pakkasta. Niinpä seuraavana aamuna oli Simpelejärven lahdet pääosin jäässä. Siikalahdella pieneen sulaan oli ahtautunut joutsenten seuraan 40 sinisorsaa sekä haapana. Muttelinmäeltä hoidin viimein marraskisapinnaksi kuusitiaisen. 26.11. aamulla hoidin Kirkonkylältä pähknänakkelin marraslistalle. Ruokatuntivisiitillä Siikalahti oli jo aivan täysin jäätynyt eikä paikalla ollut enää joutseniakaan. Rautalahdelta sen sijaan löytyi vielä pikkuruisesta sulasta sinisorsien kanssa olleet 2 tavia, joka oli marraslaji numero 60.

27.11. näin Tiviällä 22 pilkkasiiven muuttoparven mutta pikainen Simpelejärven tsekkaus tuotti enää vain 2 kala- ja 1 harmaalokin sekä muutamia kymmeniä laulujoutsenia. Koitsanlahdella näkyi syksyn ties kuinka mones hiiripöllö. 28.11. kävin ruokatunnilla pikakäynnin Simpeleellä – pitihän tehtaalta hoitaa kesäkyyhky marraskisaan. Ohessa näin koskikaran Kokkolanjoella, hiiripöllön Joukion Saareksessa, taas osin sulaneen lahden ja pellon myötä paikalle palanneet 2 valkoposkihanhea sekä ylitseni äännellen etelää kohti matkanneen tiklin.

29.11. kiersimme aamupäivällä Partasen Harrin kanssa Saaren lintupaikat ja vaikka maisema alkoi jo olla hieman talvisempi, löysimme kierroksella yhteensä 4 isolepinkäistä sekä 3 hiiripöllöä, joista ensimmäinen oli Uukuniemen puolelle Suurenjärvenlietteellä, jossa näkyi myös kanahaukka ja kaksi muuta hiiripöllöä olivat Saaren Karinpäässä. Lisäksi Jyrkilässä näkyi 10 teertä ja viimeistenkin sulien ollessa juuri jäätymässä näkemistämme laulujoutsenparvista toinen nousi juuri muutolle kohti etelää. 30.11. pikaisen aamuretken havainnot jäivät 294 isokoskelon parveen, 33 kalalokkiin, 5 harmaalokkiin, Siikalahden valkoselkätikkaan sekä tuttuihin kuukkeleihin, joita näkyi nyt 3. Järven isommatkin selät olivat kovaa vauhtia jäätymässä, joten talvi oli todellakin alkamassa juuri kalenterin mukaan.

J.A.