Marraskisan aikaan

Palattuamme Islannista ajoimme kotiin Hollolan kautta, josta bongasimme tuplaksi nunnataskun. Lintu oli hienosti näytillä hämärtyvässä illassa. Ohimennen näimme lähipellolla kanadanhanhien ja valkoposkihanhen kanssa olleen lyhytnokkahanhen sekä lähirannassa olleet 4 merimetsoakin.

26.10. singahdin heti ruokatunnilla Siikalahdelle, jossa oli yllättäen yhä 1600 valkoposkihanhea, 200 sinisorsaa, tavi, 21 tukkasotkaa, 6 allia, 10 telkkää sekä tietysti 230 laulujoutsenta sekä yhä vain 2 vanhaa sekä 1 2kv merikotka.

Seuraavina päivinä valkoposket lähtivät nopeasti ja 27.10. oli vielä 590 vapoa sekä taas vaihteeksi koko neljän merikotkan poppoo sekä kanahaukka ja kiertelevät kaakkuri sekä kuikka ja 16 tilheä. Seuraavana yönä oli kuitenkin kova pakkanen ja Siikalahti jäätyi ja tietysti linnut vähenivät nopeasti. 28.10. Siikalahdella oli vielä valkoposkiakin, mutta jäällä pajattamassa. Tiviänlammella näkyi 10 uiveloa.

Kuun viimeisten päivien havainnot jäivät 3 kanadanhanheen Härskiinmutkassa sekä Siikalahden merikotkiin, parin kanahaukkaan, Soinimäen visiitin 3 kuukkeliin ja 5 kuusitiaiseen, Haljakanrannan pariin tukkakoskeloon ja silkkiuikkuun sekä Härskiinmutkan naurulokkiin.

Marraskuussa alkoi Parikkalan ha Rautjärven Lintukerhon perinteinen Marraskisa, joten retkellä tuli käytyä alkukuusta joka päivä. Toki arkisin retket jäivät lyhyiksi ruokatuntipyrähdyksiksi.

Heti 1.11. tein talvilintulaskennan syysosion ja kävelin siis jo 11. kertaa vuoden aikana talvilintulaskentareittini. tuloksena oli mm. 305 laulujoutsenta, 5 tukkakoskeloa, vain 3 isokoskeloa, ja vaikka Siikalahti oli taas sulanut niin vain 1 sinisorsa, 3 teertä, silkkiuikku, merikotka, varpus- sekä kanahaukka, lehtokurppa, naurulokki, palokärki, mustarastas, 5 räkättiä, 1 hippiäinen, 2 pyrstötiaista, vain 1 hömötiainen, isolepinkäinen, urpiainen ym. Yhteensä havaitsin 34 lintulajia.

2.11. Siikalahdella näkyi juuri siinä osassa eteläpään lahtea, joka ei näy laskentareitilleni 10 haapanoita, tukkasotkia, telkkiä ja lahden yli lensi harmaapäätikka. Joukion käynti tuotti pikkutikan, Moskuuniemestä bongasin peipon ja kylällä näkyi pieni tilhiparvi.

3.11. Särkisalmella oli vielä 3 naurulokkia, Tähtiniemessä näkyi kanahaukka, Koitsanlahdessa pari mustalintua sekä vihervarpunen ja Oravaniemessä kaakkuri sekä töyhtötiainen. 4.11. Siikalahden tukkasotkien seuraan oli tupsahtanut lapasotkakin, mutta muita uusia lajeja ei herunut..

5.11. Kangaskylällä näkyi pitkästä aikaa pähkinähakki ja vihdoin pari varpustakin. 6.11. Oravaniemessä näkyi palokärki sekä 25 pyrstötiaisen parvi ja sumukelistä huolimatta suuntasin myös Saarelle, jossa kiertelin kaikki paikat havaiten ainoastaan 14 räkättiä Pohjasuolla ja haapanan Kanavalammella. Olin jo ihan täynnä marrasretkeilyä, mutta päätin ajaa rajatietä takaisin Parikkalaan ja se kannatti sillä reitin varrella näkyi 2 teertä, pyy, koskikara Tyrjänjoella, varpuspöllö sekä parhaana komea lapinpöllö!

7.11. olin salibandyturnauksessa Simpeleellä, mutta mennessä näin Pistoniemessä 4 pilkkasiiven parven. 8.11. teimme alkaneen sateen takia lyhyen metsäretken kuukkelimetsiin, mutta 3 kuukkelin lisäksi löysimme vain pari kuusitiaista sekä muita jo havaittuja lajeja. Muikkulahdella kelluivat samat tutut kanadanhanhet. 9.11. olikin sitten ensimmäinen päivä ilman uusia lajeja. Oravaniemessä näin merikotkan sekä silkkiuikun ja Siikalahdella oli vieläkin 8 haapanaa, 45 sinisorsaa, 7 telkkää sekä 240 laulujoutsenta. Seuraavien päivien sadekelit eivät sitten innostaneet maastoon juuri lainkaan.

Seuraavat paremmat havainnot olivat 12.11. Oravanniementien varressa näkynyt pohjantikka ja S-marketin rantaan oli ilmestynyt 7 valkoposkihanhea. 13.11. S-marketin rannassa oli 2 kottaraista, Moskuunniemestä näkyi naurulokki, Saaren Lahdenpohjasta löytyi 6 uiveloa sekä Rautalahdelta pilkkasiipi.

Viikonlopun vietin Lappeenrannassa pelihommissa ja lauantaina retkeilin matkan varrella. Tutustuin mm. Imatran Immalanjäven rantaan nousevaan todella hyvään lintutorniin, josta näin allin, 9 lapasotkaa, 2 tukkasotkaa sekä 6 pilkkasiipeä. Lappeenrannan puolelta bongasin kuikan Mustolanlammelta ja punasotkan Kaislaselta mutta Huhtiniemen metsähanhea en löytänyt, vaikka 34 kanadanhanhen parven näinkin. Sunnuntain pikaisen aamuretken havainnot jäivät Pappilanniemen pähkinänakkeliin.

Sittenpä alkoikin olla maastossa jo hiljaista. Kävin kyllä yhä joka ruokatunti jossain, mutta havainnot olivat samoja vanhoja tuttuja. 16.11. Oravaniemessä oli vielä silkkiuikku ja 17.11. valkoposkia näkyi vielä 6 lintua. Seuraava uusi laji marraskisaan tulikin sitten 20.11. kun Siikalahdella näkyi alli.

J.A.