Lopputalvea ja alkukevättä

Helmikuussa ei hirvesti ollut retkipaineita. 2.2. näkyi Raikanniemen ruokinnallamme mukavasti neljää lajia tikkoja ja viitatiainen näkyi taas Moskuunniemessä. Tintti näkyi myös 5.2. mutta tuolloin oli Moskuunniemessä alkanut liikkua myös varpushaukka, joten tinti oli muuttunut paljon vaikeammaksi havaita.

Joka päivä kiertelin ruokatuntiretkellä lähes samoilla paikoilla havaiten samoja lintuja, mutta muutama ylläri tuli kuitenkin vastaan, kuten 6.2. Tasaistenkallioiden varpuspöllö ja Kangaskylän kanahaukka ja 8.2. Tiviällä ylitseni muuttanut maakotka, kylällä näkynyt tikli ja kovassa pakkasessa viitatintti näkyi taas pitkästä aikaa Partasen Harrin ruokinnalla.

Muutamina viikonloppupäivinä vietimme aikaa myös ruokinnoillamme kojuista lintuja kuvaillen. Kuvaaminen tapahtui piilokojuista, jolloin linnut saivat ruokailla rauhassa.

Pari kertaa kävin Rautjärven puolella Kokkolanjoella mutta siellä näkyi vain muutamia laulujoutsenia ja koskikaroja ja 13.2. kävin katsomassa lapinpöllöä Melkoniemessä ja 16.2. löysin samanlaisen Siikalahdelle mennessäni.

17.2. oli yöllä ollut aivan karsea lumimyräkkä, mutta ajoimme Helsinkiin, jossa pointsasimme Tokoinrannasta harmaasorsan, tavin, tukkasotkan, kyhmyjoutsenen, kanadanhanhen, silkkiuikun, kala- ja harmaalokin sekä varpusen vuodariksi ennen kuin ajelimme Skyline hotellille ottamaan rennosti ja nukkumaan hyvin ennen seuraavan päivän pitkiä lentoja. Costa Rican reissusta tulee retkiraportti myöhemmin.

Reissun jälkeen kotiin palattuamme olivat edelliset päivä olleet todella lämpimiä ja keväisiä. 4.3. viitatintti oli yhä vain Moskuunniemessä ja Härskiinmutkassa näkyi jo kevään merkkejäkin – pari merikotkaa, pari muuttavaa laulujoutsenta sekä 18 harmaalokkia. 5.3. Siikalahdella näkyi 4 merikotkaa ja 6.3. pihassamme lauloi tikli.

Kelit muuttuivat taas talvisiksi ja teinkin vielä talvilintulaskennan pari päivää myöhässä 9.3. Havainnot olivat varsin tavanomaisia paria kunnon yllätystä lukuunottamatta. Havaitsin pyyn, ukkometson, harmaahaikaran, 2 harmaalokkia, 10 pulua, palokärjen, 9 käpytikkaa, valkoselkätikan, 7 pyrstö-, 35 sini-, 61 tali- ja 1 hömötiaisen, puukiipijän, isolepinkäisen, 16 närheä, 10 harakkaa, 63 naakkaa, 25 varista, 4 korppia, 13 pikkuvarpusta, 7 viherpeippoa, 2 urpiaista, 3 pikkukäpylintua ja 3 punatulkkua. Metso ja harmaahaikara olivat uusia lajeja reitille.

10.3. näkyi Muttelinmäessä varpushaukka ja 12.3. Siikalahdelle oli saapunut ensimmäinen joutsenpari ja ensimmäinen hiirihaukka näkyi muutolla. 13.3. hiirihaukan ohella muutti myös maakotka ja 15.3. näkyi pari kiurua.

16.3. oli ensimmäinen kunnon kevätrysäys, kun muutaman tunnin staijilla patotiellä näkyi jo 162 töyhtöhyyppää, 8 laulujoutsenta, merihanhi, merikotka, 7 kiurua, hemppo ym. Mutta keli muuttui saman tien todella talviseksi ja lähes kaikki muuttajat palasivat saman tien takaisin etelään.

17.3. viitatinttikäynnillä löytyi yllättäen hiiripöllö, jolle viitatintti kävi ainoana rohkeana lintuna vähän säksättämässä.

Viikolla havainnot jäivät tuttuun pähkinänakkeliin, pihalla laulaneeseen tikliin ja Särkisalmelta löytyneeseen varpuspöllöön. Perjantaina sentään näkyi taas jokunen töyhtähyyppäparvi, pari hiirihaukkaa sekä vihdoin 12 pulmusta.

Lauantaina keli oli vielä surkea, mutta silti värjöttelimme reilun tunnin patotiellä ja havaitsimme 3 hiirihaukkaa, 80 töyhtöhyyppää, 4 sepelkyyhkyä, kiurun, 6 kottaraista, samat 12 pulmusta sekä parhaina pari kolmen harmaalokin kanssa muuttanutta merilokkia.

Sunnuntaina 24.3. staijasimme jo ihan kunnon staijin ja saldona oli kanadanhanhi, 14 hiirihaukkaa, maakotka, tuulihaukka, 2 ampuhaukkaa, 2 kurkea, 320 töyhtöhyyppää, 12 uuttu- ja 12 sepelkyyhkyä, 3 harmaapäätikkaa, 2 palokärkeä, 3 valkoselkätikkaa ja pikkutikka, 20 kiurua,2 kulorastasta, 2 pyrstötiaista, taas yksi oudon näköinen isolepinkäsen sukuinen lintu, 20 kottaraista, 2 pikkukäpylintua, 120 pulmusta sekä 4 pajusirkkua.

25.2. ainoat uudet saapujat olivat muutolla näkynyt sinisorsapari ja 26.3. kuului pariin kertaan vaimeaa kaulushaikaran ääntelyä – merikotkia näkyi seitsemän. 27.3. näin minäkin vihdoin mustarastaita ja seuraavina päivinä niitä alkoikin pikkuhiljaa olla joka paikassa.

28.3. kiirastorstaina lopetin työpäivän ajoissa ja staijasimme isommalla porukalla. Mainittavampia havaintoja olivat 25 laulujoutsenta, 41 metsä-, 3 tundra- ja 39 harmaata hanhea, 11 merikotkaa, rusko- ja sinisuohaukka, 3 kanahaukkaa, 15 varpus- ja jopa 47 hiirihaukkaa, maakotka, 3 tuulihaukkaa, 13 kurkea, 326 töyhtöhyyppää, 9 uuttu- ja 83 sepelkyyhkyä, 3 palokärkeä, jopa 7 kangaskiurua, 36 kiurua, 10 niittykirvistä, västäräkki, 20 musta- ja 3 kulorastasta, 9 peippoa, 2 tikliä, 3 vihervarpusta, 4 hemppoa, 38 pulmusta ja 6 pajusirkkua.

Pitkäperjantain kului samoissa puuhissa ja nyt mainittavimpia havaintoja olivat 69 metsä- ja 5 tundrahanhea, tavi, 2 isokoskeloa, sinisuohaukka, 14 kurkea, taivaanvuohi, 3 naurulokkia, 16 uuttukyyhkyä, 3 västäräkkiä, 97 musta-, 14 räkätti- ja 24 kulorastasta, 5 hemppoa, 64 pulmusta ja 40 pajusirkkua. Illalla ajoimme vanhempieni luokse Kirkkonummelle.

30.3. suuntasimme Hankoon kunnon kokopäiväretkelle ja mukaan lähti myös isäni. Jo matkalla näimme Inkoo Lillbredsissä mustavariksen, Inkoon Degerbyn lennokkikentällä pari valkoposkihanhea sekä Karjaan Degerbyssä isolepinkäisen.

Hangossa aloitimme kävelemällä rauhallisesti Uddskatanin luontopolkua, jota pääsimme kävelemään oikein mukavassa kevätkelissä juuri sopivasti helppokulkuisen osan eli kapun penkille saakka, mutta sitten mereltä saapui sankka sumu. Onneksi ehdimme hyvin katsoa lintuja ennen sumun saapumista ja mainittavampia havaintoja olivat 2 haapanaa, 4 harmaasorsaa, jouhisorsa, 3 lapasotkaa, 250 haahkaa, 100 allia, allihaahka, 5 mustalintua, 3 pilkkasiipeä, 2 uiveloa, 4 tukkakoskeloa, 8 meriharakkaa, tylli, luotokirvinen, 4 peukaloista, noin 30 punarintaa, 5 laulurastasta, 10 järripeippoa ja 2 isokäpylintua.

Sumu haittasi loppuretkeämme mutta Vedagrundetilla näimme metsäviklon, Kobbenillä 4 punajalkavikloa ja Svanvikissä 5 punkkuvikloa lisää sekä heinätavin. Paluumatkalla stoppasimme vielä Inkoon Kopparnäsin lintutornilla, jossa näkyi ruskosuohaukka ja 3 viiksitimalia ja kuului jopa 8 luhtakanaa sekä pari harmaapäätikkaa.

31.3. teimme sumun takia vain lyhyen kierroksen Kirkkonummen pelloille taas isäni kanssa ja parhaita havaintoja olivat 3 pikkujoutsenta ja kapustarinta Saltfjärdenillä sekä piekana Mattbyssä. Illalla ajelimme takaisin kotio tehden pikastopin Kouvolan Elimäellä, jossa mainittavin havainto oli mustavaris ja Lappeenrannan Joutsenon Konnunsuolla, jossa juuri ja juuri myöhästyimme jalohaikarasta mutta näimme sentään iltahämärän jo haitatessa havainnointia kuukausipinnaksi kuovin.

1.4. Pääsiäismaanantain staijasimme taas patotiellä mutta vaikka keli oli jopa kesäinen ja tuuli etelästä, olivat linnut yllättävän vähissä. 3 taigametsähanhea, 59 tundrametsä- ja 78 tundrahanhea, 4 rusko- ja 2 sinisuohaukkaa, 23 varpus- ja 32 hiirihaukkaa, 2 ampuhaukkaa, 2 kapustarintaa, 2 metsävikloa, 10 taivaanvuohta, 67 naurulokkia, kalalokki, 584 sepelkyyhkyä, 80 niittykirvistä, 8 västäräkkiä, 87 räkätti- ja 23 kulorastasta, 10 hemppoa ym. nähtiin. Illalla löytyi lahdelta vielä lehtokurppa ja kuului pari luhtakanaa.

Viikolla keli taas muuttui surkeaksi. 2.4. lahdelle oli saapunut jo 80 sinisorsaa ja pari haapanaa mutta seuraavana yönä satoi ainakin parikymmentä senttiä lunta, joten muuttajilla oli taas todella ankeaa! Niinpä 3.4. havainnot jäivät Moskuunniemen ruokinnoilla olleisiin pariin punarintaan, tikleihin ja pajusirkkuun sekä yhä vain paikalla viihtyvään viitatiaiseen.

J.A.