Kuun vaihteen kimpoilua

PPLY-rallin (joka oli 25.-26.5.) jälkeen palailin Parikkalaan väsyneenä selviämään arkirutiineista. 27.5. Siikalahdella kellui pari tundrahanhea sekä yksi tundrametsähanhi ja illalla singahdin Virolahdelle bongaamaan elistä. Lappeenrannassa hyppäsin Salakan Petrin kyytiin, jossa Punnosen Pekkakin oli ja jatkoimme suoraan Lintulahdelle, jossa kiipesimme torniin vain kuullaksemme, että valkosiipitiira oli nähty viimeksi 15 minuuttia aiemmin. Odottelimme ja odottelimme, mutta tiiraa ei tullut näkyviin. Kerran sydämeni jätti muutaman iskun väliin, kun löysin lahdelta tumman chlidonias -tiiran, mutta sekunnissa tajusin, että kyseessä oli kuin olikin mustatiira. Eipä ole tosisponde mustatiira ennen ketuttanut yhtä paljon. Mustatiira jäi lahdelle pyörimään joksikin aikaa, mutta elislaji oli jatkanut matkaansa. Illan hämärtyessä näimme vielä kauniin 38 punakuirin parven, mutta eipä sekään pahemmin lämmittänyt. Lopulta kymmenen aikaan lähdimme väsyneelle paluumatkalle.

Seuraavien päivien havainnot jäivät pariin muuttavaan hanhiparveen, pyyhyn, pikkulepinkäiseen ja kuhankeittäjään ym. Paras havis lie ollut pyörälenkillä Simpeleen puolella yhä laulanut pikkusieppo? 30.5. kävin aamulenkillä Siikalahden lähimetsissä ihan kunnon maastoreiteillä ja kuulin idänuunilinnun, pikkusiepon, viitasirkkalinnun, luhtakerttusen, kultarinnan sekä useita viitakerttusia ym. 31.5. Siikalahdella näkyi vielä pari valkoposkihanhea ja pyörälenkki tarjosi harmaapäätikan, pyrstötiaisen sekä vihdoin myös sarvipöllön vuodariksi.

1.6. suuntasin retkelle Lappeenrantaan, jossa yritimme Petrin ja Pekan kanssa vielä löytää Kaislasella ollutta ruskosotkaa kuukausipinnaksi, mutta eihän sitä enää löytynyt. 7 sepelhanhea nousi muutolle järveltä, jolla kellui tukka- ja punasotkien seurassa myös yksi lapasotkanaaras sekä pari allia. Toikansuolla lauloi pari luhtakerttusta mutta Askolassa oli hiljaista ja Kukkuroinmäenkin parhaaksi havainnoksi jäi tänä vuonna harvinaiset 2 koiras ja 1 naaras heinätavia. Kotasaaren miellyttävin havainto oli nähdä paikalla vielä pesivän pari paria mustakurkku-uikkuja. Kivisaaren suoralla lauloi viitasirkkalintu ja Konnunsuolta bongasimme pellolla valkoposkihanhiparvessa pari päivää viihtyneen 2kv punakaulahanhen. Peltotien varresta bongasimme sitten Pekan ja Petrin aiemmin löytämän pesivän pikkukultarintaparin. Linnut eivät juuri äännelleet mutta näkyivät hyvin keräillessään pesätarpeita ja ruokaa kasvustosta. Myös pari peltosirkkua lauloi lähistöllä. Pekan kanssa jatkoimme vielä Vainikkalaan, jossa etsiskelimme jonkin aikaa alueella ilmeisesti pesivää mustaleppälintua ja näimmekin lopulta molemmat linnun aivan vilaukselta. Sen verran molemmat linnusta kuitenkin saimme irti, että kehtasin juuri ja juuri laskea lajin vuodariksi. Haapajärveltä laskimme jopa 249 laulujoutsenta ja harmaasorsakoiraskin näkyi. Sitten oli aika palailla pahasti pätkivällä autollani kohti Parikkalaa.

Iltapäivällä suuntasimme Hannan kanssa vielä Saarelle, jossa etsiskelimme jonkin aikaa eräästä metsästä lapinpöllön pesää, mutta emme havainneet pöllöjä lainkaan. Saaren Kanavalammelta löysimme sitten puolivahingossa valkoselkätikan pesän, joka kuitenkin oli jo tiedossa alueen tikkatutkijoilla. Uukuniemen Suurenjärvenlietteellä lauloi peltosirkku ja siellä täällä kuultiin viitakerttusia ja näimme vielä muutamia valkoposkihanhiparviakin.

2.6. teimme pitkähkön yökierroksen Siikalahdelle, jossa havaitsin mm. ruokosirkkalinnun, 5 kaulushaikaraa, 4 luhtakanaa, luhtahuitin, 8 ruisrääkkää, 3 satakieltä, 9 viitakerttusta, 3 kuhankeittäjää ym. Muuallakin kuului pitkälti samoja lajeja, mutta Kullinsuolla kuulimme vielä sepelkyyhkyjen kanssa vuorolaulua esittäneen uuttukyyhkyn. Seuraavana iltayönä kävin vielä bongaamassa Kontiolammelta pensassirkkalinnun ja seuraavan vuorokauden puolella pointsasin vielä Haukkavaarassa pytpyttäneen viiriäisen vuodariksi. Ja kun kerran yöelämään oli totuttu, niin seuraavana iltana olimme taas bongaamassa ja tällä kertaa hoidimme taas tutulle soidinpaikalle saapuneet heinäkurpat, joita kuului ja näkyi kaukana eräällä pellolla ainakin kolme lintua. Valitettavasti linnut olivat varsin kaukana, joten niiden seuraaminen oli lähinnä tuskaa valtavien hyttysmäärien takia.

4.6. lähdimme sitten kohti Helsinkiä ja pohjustimme Kontiokorven Jarin meille neuvoman harmaapäätikan pesän Simpeleeltä, ennen kuin jatkoimme hakemaan vanhaa ystäväämme Paul Frenchiä sekä tämän ystävää Tim Sykesiä Helsinki-Vantaalta retkeilemään ympäri Itä-Suomea seuraavaksi 8 päiväksi. Tämä on kuitenkin oma tarinansa, jonka voi lukea täältä:

J.A.