IP-ralli taas Kouvolassa

Ajelimme Hannan kanssa Kouvolaan 5.12. työpäiväni päätyttyä. Illalla majoituimme Hannan siskon Elissan luokse, jossa söimme ensin tukevasti ja sitten lähdin itse vielä Ylätalon Teon kanssa lyhyelle pohjustusretkelle, jolla näimmekin sarvipöllön muttemme muuta.Retkemme aikana sisarukset ehtivät hyvin suunnitella omaa ralliaan.

6.12. herätyskellot soivat jo klo 5:20 ja Teo saapui hakemaan minua klo 6:00. Aloitimme samaiselta sarvipöllöltä mutta eihän sitä tietenkään löytynyt. Eikä löytynyt mitään muutakaan, joten lopulta klo 8:15 haimme Vänskän Antin kyytiin ja suuntasimme Tanttariin.

Aamun pikkuhiljaa valjetessa aukesi lajilistamme punatulkulla ja kasvoi pikkuhiljaa tavallisilla mutta myös muutamilla paremmilla lajeilla kuten peukaloisella, harmaapäätikalla, pyyllä ja varpuspöllöllä.

Jatkoimme Kymijoen rantaan, josta kuningaskalastaja ja harmaahaikara sekä pakolliset telkät, sinisorsat, isokoskelot ja telkät hoituivat nopeasti mutta pienen ajelun jälkeen olimme löytäneet myös mustalinnun, pari pilkkasiipeä sekä isolepinkäisen. Pari koskikaraakin löytyi helposti.

Varmat ja pakolliset turkinkyyhky ja pähkinähakki pettivät mutta pikkukäpylintu parvi sentään näkyi ennen kuin oli pikkuhiljaa aika siirtyä kohti etelää. Hiiripöllön sekä teeriparven pointsattuamme jatkoimme kohti Raussilaa, josta oli ilmoitettu niin uuttukyyhkyjä kuin peltopyyparvikin. Nämä ihme kyllä löytyivät nopeasti, joten päätimem ajaa aina Tammijärvelle asti, josta onneksi löytyi pohjustettu uivelo sekä pari varpushaukkaa.

Toinenkaan yritys turkinpuluille ei tuottanut tulosta mutta sentään peippo löytyi lajilistalle ja toinen Ratulan visiitti tuotti tulihaukan. Sitten alkoikin jo ilta hämärtää ja kiireellä haimme varmat fasaanit ennen kuin pääsimme Keltakankaan kaatopaikalle, josta jo kaikki naakat ja varikset olivat lähteneet muualle yöpymään. Pari kanahaukkaa, hiirihaukka sekä yllättäen myös pari hemppoa kuitenkin löytyi.

Ilta meni vielä epätoivoisessa sarvipöllöjahdissa, mutta ilman tulosta ja klo 16:30 päättyi ralli ja purku Anjalankosken ABC:lla alkoi klo 17:00. KyLY tarjosi taas osallistujille pizzat ja Mäkisen Antto toimi rallin purkajana. Mukana oli ollut vain kolme joukkuetta Kouvolassa liikkuen sekä yksi rannikolla kierrellyt ja yksi Kotkassa ekona liikkunut joukkue.

Ehkä hieman yllättäen emme tällä kertaa voittaneet rallia vaikka meillä oli mennyt ihan kohtuullisen hyvin. Toki meillä oli turhan paljon helppoja puutteita kuten räkättirastas, pyrstötiainen, useampikin tikka jne. mutta ihan mukavasti ässiäkin. Gulssit kuitenkin olivat keränneet pari lajia enemmän ja saaneet kasaan 54 lajia, kun meidän oli tyytyminen hopeaan 52 lajilla. Rannikon porukka jäi meistä jo hieman reilummin ja Hanna ja Elissa olivat ensikertalaisina löytäneet Kouvolasta 39 lajia – heilläkin kuitenkin muutama ässä ja useita meiltä puuttuneita lajeja.

Purun jälkeen ajelimme lumisateessa takaisin Parikkalaan, jossa onkin jo kaikki paikat jäässä, joten ennen maaliskuun loppu ei pahemmin lintuja tarvinne katsella…

J.A.