Marrasaikaa

Lokakuun 30. kiertelimme hieman Siikalahtea ja Tyrjää havaiten vielä 40 valkoposkihanhen parven, haapanoita, uiveloita, merikotkan, isolepinkäisen sekä Tyrjänjoella koskikaran.

Vaikkei tänä vuonna ollut marraskisasta ollut mitään puhetta, alkoi muutama paikallinen kerätä lajeja, joten pitihän minunkin vähintään heidän kiusakseen hieman kierrellä lajien perässä. 2.11. näkyi Vartialahdessa mustalintuja ja pilkkasiipiä, Härskiinmutkasta silkkiuikku, merimetsoja sekä merikotka ja Tyrjänjoella koskikara. 3.11. Siikalahdella kellui vielä 77 laulujoutsenta, 4 haapanaa ja uivelo ym. ja 4.11. näkyi parissakin paikassa merikotkia sekä naurulokkeja, Kirkonkylällä pieni tilhiparvi ja Rautalahdella isolepinkäinen ym.

5.11. tein talvilintulaskennan, jonka saldoa olivat enää vain 7 laulujoutsenta, 2 valkoposkihanhea, tukkasotka, 3 telkkää, 193 isokoskeloa, hurjat 75 teertä, 5 merimetsoa, 4 merikotkaa, kanahaukka, 17 kala- ja 5 harmaalokkia, Huhmarisessa tien vieressä päivystänyt hiiripöllö, 5 käpytikkaa, aamulla kotirannassa totaalisesti yllättänyt västäräkki, Mantilanniemen rannassa olleet pari punakylkirastasta, jopa 15 hippiäistä, 79 sini-, 153 tali- ja vain 2 hömötiaista, 6 puukiipijää, 20 närheä, 16 harakkaa, 42 naakkaa, vain 5 varista, jopa 23 korppia, 6 pikkuvarpusta, 19 viherpeippoa, 66 vihervarpusta, 36 urpiaista, tundraurpiainen, 20 punatulkkua sekä 40 keltasirkkua.

6.11. teimme Saaren kierroksen Partasen Harrin kanssa ja mukavampia haviksia olivat Pohjanrannan 50 valkoposkihanhen parvessa ollut nuori tundrahanhi, muutamat lapa- ja tukkasotkat, alli, uivelot, merikotkat, isolepinkäinen, Pohjasuolta pikkuvarpusten seasta vielä löytynyt yksi varpunen sekä yksi risteymävarpunen ja Akanvaaran Tetrisuolla viherpeippoparvessa olleet 5 järripeippoa. Sittenpä menikin aika hiljaiseksi ja etenkin pimeäksi, joten uusia lajeja ei näkynyt.

12.11. ajelimme Joensuuhun PKLTY:n 50 vuotisjuhliin sekä BirdLifen edustajiston kokoukseen. Matkan varrella näkyi Kiteellä metso, kanahaukka sekä räkättirastas. Viikonloppu oli mukava, kun näkyi tuttuja pitkästä aikaa!

Särkisalmella oli vielä 14.11. naurulokki paikalla ja uudeksi marraslajiksi näkyi harmaapäätikka, mutta päivän lintu oli Partasen Harrin edellispäivänä Tiviän pelloilta löytämä isolepinkäisen kuvatus. Edellisiltana Harri laittoi minulle kuvan lentävästä lepinkäisestä, joka heti näytti epäilyttävältä. Pyysin kuvia lisää ja lintu näytti yhä vain mielenkiintoisemmalta. Ruokatunnilla kävin sitten itse paikalla ja lintuhan lensi heti vielä liikkuvan autoni edestä myyrää kantaen. Se laskeutui lyhyeksi aikaa pensaaseen ja ehdin katsoa sitä kiikareilla ja ottaa muutaman kuvan ja kyllä epäilykset taigaisolepinkäisestä vain vahvistuivat. Valitettavasti ruokatuntini on lyhyt ja vaikka lintu jäi paikalle, en voinut jäädä sitä sen enempää kyttäämään.

Palasin kuitenkin paikalle myös seuraavien päivien ruokatunneilla ja lähes joka kerta lepinkäinen löytyi onneksi näkyville. Lopulta pääsin ottamaan siitä parempia kuviakin vaikka se oli ärsyttävän arka ja lensi aina kauas, kun yritin sitä lähestyä. 15.11. näkyi myös viimeiset tukkasotka ja pilkkasiipi. 17.11. oli niin tuulista, ettei lepinkäinen ollut näytillä mutta Järvenpään peltojen kohdilta Harri Hölttä löysi hiiripöllön, jonka näin ohi ajaessani. 18.11. oli lepinkäinen taas näytillä ja seuraavana päivänä, lauantaina, suuntasimme Hannan kanssa heti aamusta sitä kyttäämään. Lintu oli taas todella liikkuva mutta Hanna sai jotain lisäkuvia ja mikä tärkeintä otimme oksennuspallon talteen DNA-tutkimuksia varten.

Jatkoimme retkeä kuukkelimetsiin ja kuukkelit löytyivätkin helposti, kun viimeiset neljä lintua tuli taas meitä moikkaamaan. Metsäretki tuotti myös pohjantikan, töyhtötiaisen sekä pari metsoa. Kangaskylältä hoidimme Hannan aiemmin löytämän pähkinänakkelin.

20.11. tein toisen metsäretken samoille mestoille ja sain lisälajiksi vielä pikkukäpylinnun, Muuten lajisto oli samaa, mainittavampina merikotka sekä samainen hiiripöllö, joka jäikin 6-tien varteen pitemmäksi aikaa.

26.11. näkyi Tiviällä valkoselkätikka pari, joten seuraavana päivänä laitoimme paikalle taas tikka ym. ruokinnan pystyyn. Ruokintaa pystytellessämme löytyi lähipuista nakkelipari. Niinpä jo seuraavana aamuna 27.11. olimme paikalla kokeilemassa, saisimmeko nakkelit renkaisiin. Ruokinnalla ja sen liepeillä näkyi pari valkoselkätikkaa ja hömötiaista sekä kymmenkunta pyrstötiaista ja nakkeli kuului taas lähistöltä, mutta ruokinnalle ne eivät vielä olleet löytäneet. Renkaan sai siten vain kymmenkunta sini- ja talitinttiä sekä käpytikka. Yksi sinitintti oli vanha kontrolli ja kaikkein mukavin kontrolli oli kolme vuotta aiemmin paikalla rengastamamme puukiipijä. Kävimme kokeilemassa myös hiiripöllön rengastusta, mutta sitä ei tekomyyrämme kiinnostanut sitten pätkääkään, kun aitojakin näytti olevan tarjolla.

Seuraavana päivänä olivat nakkelit löytäneet ruokinnalle kuten harmaapää- ja valkoselkätikkakin sekä korppi ja pari närheä. Lisää marraslajeja ei enää löytynyt ja vaatimaton retkeily tuotti vaatimattoman lajimäärän eli 58 lajia. Mutta oli tämä kyllä poikkeuksellisen huono marraskuu – luonnollisena jatkona muutenkin poikkeuksellisen huonolle vuodelle!

3.12. kiertelimme jäätymässä olleet Simpelejärven selät Höltän Harrin kanssa mutta näimme vain laulujoutsenen, 23 sinisorsaa, isokoskeloita sekä jokusen kala- ja harmaalokin sekä Tähtiniemen pelloilla isolepinkäisen. Eli köyhää oli! Hiiripöllö oli nyt Kukonkannan paikkeilla ja Tarvaslammen visiitillä näkyi mustarastas, jota en ollut marraskuussa nähnyt lainkaan.

4.12. kävimme sitten pyydystämässä nakkelit ruokinnalta ja tämä nuori pari sai yksilölliset värirenkaat, joista ne tunnistaa jatkossa hyvin. Saa nähdä, jäävätkö ne lähistölle asumaan? Taas näkyi pyrstötiaisia ja harmaapää sekä pikkutikkakin mutta verkosta tuli vain tali- ja sinitiaisia.

J.A.