Heinäkuu 2007

Heinäkuussakin näkee lintuja

1.7. atlasrallin jälkeinen yö oli vietetty Junkkarikämpällä Rautjärvellä ja aamulla suuntasimme Kiljusen Jarin kanssa retkelle kohti Joutsenoa. Kuurmanpohjassa näkyi muutamia tavallisia petoja, Anolassa uuttukyyhky ja Kotasaaren lampiviklonaaras poikasineen näkyi kuukausipinnaksi. Muuten oli hiljaista ja edellispäiväisen rallin väsymys painaa siihen malliin, että jatkoin pian kotiin.

2.-3.7. yöllä retkeilimme yhdessä ranskalaisen Pierre-Andre Crochétin ja tämän kaverin kanssa. Siikalahdella kuului useita luhtahuitteja, samoin Rautalahdella. Akonpohjassa lauloivat viita- ja pensasirkkalintu sekä joka pellolla narisi ruisrääkkiä. Kanavalammella kuului jopa yhdeksän luhtahuittia ja Tyrjällä lauloivat yhä satakieli ja viitakerttunen ja näkyi sarvipöllö sekä yllättäen 24 muuttavan valkoposkihanhen parvi.

4.-5.7. suuntasin taas Joutsenoon, tällä kertaa äänittämään Korvenkylästä löytynyttä viirusirkkalintua. Lintu löytyi helposti ja oli oikein helppo äänitettävä, ainoastaan 6-tien läheisyys häiritsi äänitystä. Paikalla lauloi myös viitakerttunen ja pensassirkkalintu sekä tietysti rääkkiä. Kotasaaren lampivikloilla oli edelleen kaikki hyvin ja Kuurmanpohjasta löysin sponttaanin viiriäisen, joka ei pytpyttänyt lainkaan vaan vain narisi. Jatkoin aamunvaljetessa Perä-Aholaan bongaamaan vielä turturikyyhkyjä ja pienen etsiskelyn jälkeen löysinkin pari turisevaa turturia eräästä metsiköstä. Matkalla aamuksi töihin näin vielä tänä kesänä harvinaisen sinisuohaukan Rautjärven Kankaan pelloilla.

6.7. suuntasimme Helsinkiin. 7.7. saapui hyvä ystävämme Paul French Englannista retkeilemään kanssamme kahden viikon ajan Suomessa ja Pohjois-Norjassa. Koko Suomi-Norja reissukertomus (222 lajia, monia harvinaisuuksia, paljon kuvia ja rankkaa retkeilyä!).

Reissun jälkeen olimme todella poikki, joten ensimmäiset lintuhavainnotkin tehtiin oikeastaan vasta 28.7. jolloin Siikalahdella näkyi mm. 4 suosirriä ja 3 harmaahaikaraa. Kuun viimeisinä päivinä Siikalahdella tulikin käytyä päivittäin: 29.7. omituisin havainto oli 35 harmaasieppoa, jotka pyydystelivät hyönteisiä parkkipaikan puiden latvuksista. 30.7. suosirrejä oli 7 ja yksi pikkusirri ja 31.7. pääsin töistä suoraan bongaamaan virtavästäräkkiä Rautjärven Simpeleen Kokkolanjoelta. Parin tunnin etsinnän jälkeen lintu löytyikin Ritakoskesta.