Hanhi- ja joutsenhässäkkää
Hailuodosta palattuani olin heti 2.10. into piukeana lähdössä taas ruokatuntiretkelle, sillä lokakuinen hanhihässäkkä alkoi taas olla pahimmillaan.
Ruokis alkoi kuitenkin pelastustehtävillä, kun sain tiedon, että ns. postikolossa eli postin rakennuksen portaikossa oli sisällä kanahaukka. Hain kotoa haavin ja hanskat ja kohta oli paikalla. Tehtävä vaikutti toivottomalta, sillä portaikolla oli korkeutta ainakin seitsemän metriä ja lintu viihtyi aivan katon rajassa olevilla rakenteilla. Lintu oli kuuleman mukaan pariin kertaa jo jysäyttänyt vauhdilla laseja päin, jolloin se oli tippunut alemmaksi, mutta nyt lintu vain kökötti paikallaan. Paikalle hälytetty talonmies kiipesi katolle availemaan ikkunoita, mutta ainoa aukeava ikkuna oli lopulta se keskimmäinen, joten ei lintu kyllä siitä osaisi ulos. Onneksi se kuitenkin säikähti ikkunan avannutta miestä sen verran, että tuli alemmaksi istumaan ja kolmannella yrittämällä sain sen napattua haaviin.
Laitoin kanahaukan postilta saatuun pahvilaatikkoon ja vein meille kotiin, jossa annoin sille hieman vettä ja jätin lepäämään.
Vielä ehdin lyhyen ruokatuntiretkenkin tehdä ja Lahdensuolla näkyi 80 pikkujoutsenta ja Kullinsuolla ampuhaukan, 7 kapustarintaa sekä hanhiparvessa olleen lyhytnokkahanhen. Muita hanhiparvia en juuri ehtinyt vilkaisemaankaan, totesinpa vain, että olihan niitä siellä täällä.
Iltapäivällä Hannankin päästyä kotiin tutkimme kanahaukan tarkemmin, laitoimme tälle nuorelle koiraslinnulle renkaan jalkaa ja veimme Tetrisuon pellolle, jossa vapautimme sen. Lintu lensi saman tien lähikuusiin ja vain muutamia minuutteja myöhemmin se iski läheiseen hanhiparveen, vielä kuitenkin saaliitta jääden.
Illalla suuntasimme Soikkelin Miikan kanssa Siikalahden lintutorniin katsomaan hanhien saapumista lahdelle yöpymään. Ja saapuihan niitä – ainakin 12 000 lintua. Näistä 9000 oli valkoposkia ja ainakin 3000 harmaita hanhia, mutta osa parvista saapui niin myöhään pimeässä, että lopullisten lukumäärien arviointi oli ihan arvailua. Pikkujoutsenia lahdelle saapui huikeat 240 ja laulujoutsenia 304 lintua! Lahdella näkyi myös mukavasti muita vesilintuja, mm. pari pilkkasiipeä, jokunen jouhisorsa, lapasorsa, lapasotka, alli sekä uivelo, kurkiakin lensi ohitsemme pohjoispuolelle yöpymään puolisentoistasataa lintua.
3.10. Tiviän pelloilla oli komeat 150 pikkujoutsenta sekä tuhansia hanhia, kuten myös Lahdensuolla ja Kullinsuolla. Rankahko sade kuitenkin pilasi parvien tarkemman tutkimisen. Kullinsuon parveen tipahti hetkeksi 65 sepelhanheakin, mutta ne jatkoivat matkaa heti, kun sade edes hieman heikkeni.
5.10. ruokatuntiretkellä näkyi isolepinkäinen ja kylällä oli taas ennätysmäärä kesykyyhkyjä, 39 lintua. Illalla suuntasin taas lintutornille, jossa kuului kirjosiipikäpylinnun ääntä ja vesilintuparvista löytyi uutena naaraspukuinen harmaasorsa. Pikkuhiljaa hanhia alkoi saapua ja niitähän riitti. Lopulta lahdella kellui jopa noin 23 000 hanhea, joista ainakin 5000 oli harmaita hanhia.
6.10. ruokisretkellä lahdella kuului harmaapäätikka ja isokäpylintu ja iltapäivällä suuntasin Imatralle, jossa sateen takia havainnot jäivät Immolanjärven Kymälahden tornilta nähtyihin lapasotkaan, pilkkasiipeen, pariin mustalintuun sekä pariin härkälintuun. Hanhimuuttoakin tuntui taas olevan, mutta se kulki sumupilvissä sadepilviä kierrellen, joten sen havainnointi oli turhan vaikeaa.
7.10. vietimme taas pienellä Parikkalan ja Rautjärven Lintukerhon porukalla Siikalahden syyslintupäivää. Itse havainnoin lahdella aivan koko valoisan ajan klo 6:30 – 19:15 käyden välillä kävelemässä pohjoispäässä ja ilta tuli tietenkin vietettyä lintutornilla. Aamusta pikkulintuja ja rastaita liikkui mukavasti, mutta länsituuli ei innostanut muuta muuttoa. Hanhia liikkui varsin vähän ja nekin pääosin kaukaa itäpuolelta. Päivän aikana lahdella havaittiin yhteensä 74 lintulajia, joista mainittavimpia olivat vielä yli 300 kurkea, pari harmaahaikaraa, joista toinen oli paikallinen ja toinen, jalkapuoli muuttava, pikkutikka, kuusitiaisparvi, isokäpylintuparvi, lapinsirkku sekä illalla juuri auringonlaskun jälkeen ylitsemme äännellen muuttanut Etelä-Karjalan kautta aikain selvästi myöhäisin liro.
Päivän muuten mainittavin tapahtuma oli, kun eräs paikallinen kertoi, että kilometrin päässä patotieltä oli nuori joutsen ollut koko päivän autotiellä. Hanna hyppäsi tämän pakettiauton kyytiin ja kohta he saapuivat takaisin nuori sadetakkiin kääritty joutsen mukanaan. Tutkimme linnun ja koska emme siinä muuta vikaa huomanneet kuin hieman kävelyretkestä vaurioituneet räpylät, päästimme sen uimaan Siikalahteen. Paikallinen joutsenperhe ei kauheasti ylimääräisestä nuorukaisesta ilahtunut, mutta onneksi emot eivät sen kimppuunkaan käyneet. Kohta nuorukainen jo joi ja oli kunnostamassa höyhenpukuaan läheisessä pikkusaarekkeessa. Ehkä siitä vielä eläjä tulee?
8.10. heräsin taas aikaisin ja suuntasin lahdelle, mutta pian alkoi sataa. Ehdin kuitenkin kuulla vielä pari luhtakanaa sekä harmaapäätikan ja Lahdensuolla näkyi vielä myöhäinen kivitasku. Kirkonkylällä näkyi lyhyesti taas pähkinänakkeli.
9.10. onnistuin käydä tornilla siten, ettei lahdella ollut ainoatakaan hanhea, joten muiden vesilintujen seulominen oli huomattavasti helpompaa. Löysinkin mm. harmaasorsaparin, 100 tavia, 5 jouhisorsaa, 8 lapasorsaa, 12 lapasotkaa, 130 tukkasotkaa, 10 allia, 2 pilkkasiipeä, 35 telkkää, 2 uiveloa sekä 4 nokikanaa. 3 merikotkaa sekä kanahaukka olivat syypäät siihen, että hanhet olivat pelloilla. Myös 10 tilheä näkyi muutolla. Kohta niitä saapunee enemmän, sillä pihlajanmarjoja riittää…
Viikolla taas satoi enemmän kuin tarpeeksi, joten ruokatuntiretketkin jäivät parina päivänä aika lyhyiksi. 10.10. Lahdensuolla oli vielä 15 niittykirvistä ja Tiviällä näkyi isolepinkäinen, 11.10. Tetrisuolla oli aivan valtaisa parvi harmaita hanhia, vähintään 4500 lintua yhdellä pellolla! Enpä ollut ennen nähnyt näillä nurkilla pellollista harmaita hanhia!
12.10. kävin Siikalahden tornilla niin ruokatunnilla kuin vietimme taas illan tornilla Hannan kanssa. Mukavimpia havaintoja olivat 180 sepelhanhen muuttoparvi, pari merikotkaa, harmaasorsa, 360 joutsenta ja 20 000 hanhea, joista liian iso osa saapui lahdelle vasta pimeässä, mutta arvaillimme, että pikkujoutsenia olisi ollut vajaat sata ja harmaita hanhai noin kolmasosa hanhista. Vesilintujakin oli todella runsaasti, mm. reilut 200 tavia, 5 uiveloa sekä samat pilkkasiivet, allit, uivelot jne edelleen.
13.10. kurkia nousi aamulla lahden pohjoispuolelta vielä 46 lintua, joten myöhään nekin vielä täällä kuppaavat. 14.10. Saaren kierroksella pellot vaikuttivat yllättäen tyhjentyneen ja hanhia näkyi vain muutamia tuhansia. Taivaalla sen sijaan oli hetkittäin useitakin isoja parvia matkaamassa kohti etelää. Kierroksen parempia havaintoja olivat tundraurpiainen Pohjasuolla sekä pohjantikka Kanavalammella.
15.10. Siikalahdella oli kuitenkin yhä hanhia aikalailla runsaasti, mutta löysimme silti massasta lyhytnokkahanhen. Harmaasorsa näkyi taas, merikotkia pörräsi lahdella ainakin seitsemän lintua ja esiaikuinen maakotka muutti komeasti lahden yli ja pähkinähakkikin näkyi lentämässä kylältä kätköjään piilottamaan. Tetrisuolta löytyi vielä toinenkin lyhytnokkahanhi.
17.10. näkyi lahdella todella pitkästä aikaa punasotka ja 18.10. pari naaraspukuista harmaasorsaa. 19.10. Tetrisuolla oli jo 500 laulujoutsenta ja mukana yhä ainakin 30 pikkujoutsenta. Lahdella näkyivät syksyn ensimmäiset pulmuset ja kylälle oli saapunut jo ensimmäinen isompi, 60 tilhen parvi. 20.10. kävin vielä aamulla katsomassa, että Kannakselle jäänyt siipirikon oloinen kurki oli yhä voimissaan ja työpäivän jälkeen lähdimme ajamaan Suomen poikki Poriin. Olimme menossa syyslomaviikoksi Säpin lintuasemalle.
J.A.