Hangon lintuasemalla Haliaksella
Lyhyen Säpin reissun jälkeen oli hanhimuutto pääosin mennyt mutta kyllä niitä vielä riitti 8.10. jolloin oli hanhia koko ajan ilmassa. Ruokatunnilla näin patotiellä myös 13 pikkujoutsenta, kaulushaikaran, 10 jalohaikaraa, maakotkan, 3 piekanaa ym. Illalla kävimme peltokierroksella ja renkaan sai 5 lehtokurppaa ja yksi lähes kolme viikkoa aiemmin samalla pellolla rengastettu yksilö kontrolloitiin. Näimme myös karhun erauspennun eräällä pellolla.
Seuraavana päivänä kävin pikaisesti lintutornilla ja näin mm. harmaasorsan ja pari lapasotkaa ym. ja 10.10. pikaisella peltokierroksella löysin ilmeisen pikkukanadan- ja valkoposkihanhen risteymän ja illan kierroksella näkyi etenkin lehtokurppia paljon, mutta vain neljä saatiin renkaisiin. Myös suopöllö nähtiin.
11.10. ruokisretkellä näkyi vesisateessa 90m allia ja 12.10. aamun vietin Aallon ”Arskan” kanssa Savonlinnan Punkaharjun Hirvikoskella mutta muutto oli vaisua. Staijin jälkeen suuntasin Saarelle, jossa joka stopilla näkyi kotkia. Näin lopulta lyhyellä retkellä 15 merikotkaa ja 2 maakotkaa. Suurenjärvenlietteellä kuului isokäpylintu ja Pohjanrannasta löytyi 2 nuorta suosirriä. Muutenkin lintuja oli ihan mukavasti muttei mitään ihmeellistä. Illalla Siikalahdella näkyi vielä 9 harmaasorsaa ja 3 punasotkaa.
13.10. rengastelimme vielä viimeistä kertaa Kukonkannassa, jossa renkaan saivat peukaloinen, 5 punarintaa, hippiäinen, 18 sini- ja 46 talitiaista sekä pikkuvarpunen. Päivällä suuntasimme Uukuniemelle, jossa Hanna esitelmöi Suurenjärvenlietteen lintumatkailumahdollisuuksista. Itse kävin Kummun näkötornilla staijaamassa ja sitten jatkoimme kiertämään Saaren paikkoja. Yllättävin havainto oli tien yli käpötellyt komea ilves!
14.-15.10. yöllä teimme pitemmän peltoretken mutta edelleen kuivilla pelloilla oli vähän lintuja ja ne olivat todella arkoja. saimme renkaisiin 2 lehtokurppaa, 2 taivaanvuohta ja jänkäkurpan. Näin lämpökameralla myös viirupöllön ja isolepinkäisen. 15.10. Siikalahdella näkyi jopa 13 harmaasorsaa ja 30 lapasotkaa ym. ja 16.10. vielä 13 jalohaikaraa ja 17.10. mm. kaulushaikara ja vielä 18.10. aamulla kuului kolme luhtakanaa.
18.10. lähdimme päivällä ajelemaan kohti etelää ja lopulta matkan varrella emme onnistuneet bongaamaan mandariinisorsaa Haminasta emmekä lehtopöllöä vakiopaikaltaan Helsingin Vuosaaresta. Lopulta ajelimme Hangon Tvärminneen saakka, jonne pystytimme teltan tuttuun paikkaan mäntymetsään. Telttaan kömpiessämme kuulimme taivaalta yömuuttavan meriharakan.
19.10. aloitimme aloitimme Hangon retken auringon noustessa. Svanvikissa ei näkynyt oikein mitään mutta Vedagrundetilla muutti kolme sinisuohaukkaa ja oli paikallisena tylli ja suosirri, Långörenillä näkyi ampuhaukka ja meriharakka, maankaatopaikalla viisi kangaskiurua ja 4 tuulen tuvalla pikkulokki. Päivällä kävimme Keskustassa syömässä ja kaupassa ja sitten ajoimme Tulliniemen portille, jossa näytimme kulkulupamme ja ajoimme tullialueen läpi Hangon lintuaseman parkkipaikalle, josta jatkoimme tavaroitamme kottikärryillä työntäen Hangon lintuasemalle Haliakselle.
Asemalle kotiuduttuamme Hanna lähti rengastajien Kimi Nurmisen ja Tatu Hokkasen matkaan ja itse suuntasin staijibunkkerille aseman pitkäaikaismiehittäjää Aki Aintilaa moikkaamaan ja sieltä löytyivät myös Alex ja Benjamin Nylander. Veljesten suunnattua syömään staijailin vielä Akin kanssa tovin ja näimme nuoren tuhkaselkälokin. Sitten palailin asemalle, josta lähdimme veljesten kanssa kiertämään aseman vakioreittilaskentaa Gåulle eli Gåsörsbuktenille. Pääsin näin tutustumaan heti yhteen asemarutiiniin.
Reitiltä löytyi neljä jänkäkurppaa sekä paikalla jo parina päivänä havaittu todella myöhäinen käki takaisin aseman pihamaastoon palattuamme näimme pari pähkinänakkelia, joista toinen oli koiras asiatica ja toinen naaras europaea-alalajia.
Ilalla osallistuimme iltahuutoon ja pääsimme kärryille, mitä lintuja päivän aikana oli havaittu. Illan kruunasi Kimin verkoilta tuoma sarvipöllö ja kuinka ollakaan yöllä verkosta tuli myös jo aiemmin näkemämme käkikin!
20.10. Hanna suuntasi muiden rengastajien kanssa verkoille siten, että verkot olivat pystyssä puoli tuntia ennen auringon nousua. Ja aamu alkoikin mukavasti verkossa kiikkuneella suopöllöllä! Ja noin auringon nousun aikaan alkoi bunkkerilla neljän tunnin aamuvakio, jolla laskettiin kaikki muuttavat linnut. Muutto oli oikein mukavaa ja osa muutosta meni sen verran matalalla, että verkoillakin riitti puuhaa. Valkoposkihanhia muutti 1742, tundria 18, sinisuohaukkoja 5, varpushaukkoja 65, ampu- ja muuttohaukka, uuttukyyhkyjä 54, kangaskiuruja 10, haarapääskyjä 2, niittykirvisiä 124, kottaraisia 950, peippoja 2848, järrejä 1589, tiklejä 105+15p, vihervarpusia 1890, hemppoja 129, punatulkkuja 155 ym. eli aika erilaista oli muutto kuin mihin kotiseuduilla on tottunut näkemään!
Verkoilta tuli pitkälti vain tiaisia mutta myös jokunen varpushaukka, pari sepelkyyhkyä ja kanahaukka sekä päivän paras laji eli tulipäähippiäinen, jonka Tatu rengasti juuri, kun asemalle olivat saapuneet Pekka Peura ja Tomas Lövdahlkin ja pian asemalta lähtivät Tatu ja veljekset. Laskentakierroksella ei yllätyksiä löytynyt.
21.10. oli surkea lintupäivä ja aamuvakiolla ei näkynyt oikein mitään ja sama oli anti niin verkoilla kuin laskentareitilläkin.
22.10. aamun parempia olivat merellä lentänyt teeri ja mainittavia olivat 8 kana-, 56 varpushaukkaa, piekana, 2 pikkulokkia, 9 kangaskiurua, luotokirvinen sekä parhaana 54 pikku- ja 79 isokäpylinnun seassa muuttanut kirjosiipikäpylintu. Tuulisilla verkoilla riitti tiaisia kiireksi asti ja päivän traaginen tapaus oli, kun verkosta tuli kashmirinuunilintu, joka yllättäen hyytyi rengastajan käsissä. Reitillä näkyi samat tavalliset linnut kuin aiemminkin. Kimi lähti asemalta ja saapujana oli Dolf Assmann.
23.10. oli taas heikompi päivä kovan tuulen takia. Verkkoja ei avattu aamulla lainkaan ja staiji tehtiin etelämetsän itäreunalta tuulen suojassa. Sinisuohaukkoja muutti 7, kanahaukkoja 9, varpushaukkoja 57+4p, hiirihaukka, ampuhaukkoja 2 ja muuttohaukka näkyi niin paikallisena kuin muutollakin. Pari valkovikloa olivat myöhäisiä muuttajia ja muita lukuja olivat naakka 1238, kangaskiuru 12 ja isokäpylintu 53. Laskentareitillä ei yllätyksiä.
24.10. oli taas vähän parempi päivä ja muuttoa näkyikin mukavasti. Muutolla oli staijiapuna taas Pikkaraisen Vepekin, kun muinakin parempina muuttoaamuina. Mainittavia havaintoja olivat 35 metsähanhea, lapasorsa, jalohaikara, 8 kana- ja 85 varpushaukkaa, hiirihaukka, kaukana mantereen päällä muuttanut maakotka, 2 pikkutikkaa, 38 kangaskiurua, 4072 talitiaista, 928 järripeippoa, 226 viherpeippoa, 70 pikku- ja hurjat 176 isokäpylintua, 349 punatulkkua, syksyn ensimmäiset 2 pulmusta, 80 keltasirkkua ym. Mieltä askarruttamaan jäivät lyhyesti muutolla kuulunut todennäköinen virtavästäräkki, pari kertaa bunkkerin lähellä piipittänyt todennäköinen tulipäähippiäinen sekä kierroksen päätteeksi pihan läheisessä ruovikossa muutamaan kertaan hämärissä lennähtänyt todennäköinen pikkusirkku.
25.10. kanahaukkoja muutti 6, pikkulokki, kulorastaita 101, tiltaltteja 2, pikkuvarpusia 81, pikku- 84 ja 85 isokäpylintua ym. Kierroksella varmistui reissupinnaksi jo edellispäivänä vilaukselta näkemäni kiuru. Asemalle saapui päivällä Veera Partanen ja illalla hain kauppareissun ohella asemalta Ahti Ihosen ja Hilja Kurkisen ja päivän aikana lähivät Pekka ja Tomas.
26.10. kisattiin asemaskaba Säppiä vastaan ja aamuyö toi jo ennen kisan alkua verkosta helmi- ja sarvipöllön. Ja kisakin alkoi hienosti, kun ainoana rengastajana nyt asemalla olleella Hannalla oli verkossa hiiripöllö. Muutto ei ollut kummoista, sentään pari västäräkkiä näkyi mutta kova tikistys tuotti hyviä lajeja, kun eräällä luodolla törötti naarasteeri, tyynellä merellä kellui ruokki ja kaukaisesta karikosta löytyi sepelhanhi. Vakion päätteeksi löytyi Kotilahdelta vielä mustakurkku-uikku.
Kierroksella yllätys oli maasta lentoon noussut huuhkaja ja muuten löytyi samat lajit kuin joka päivä. Lopulta päivän lajimäärä oli komeat 79 lajia, joista siis 77 nähtiin kisa-aikana. Sumuisella Säpin saarella masennuttiin tuloksestamme epätoivoon emmekä koskaan kuulleet heidän tulostaan. Tärkeintä ei ollut voitto vaan täydellinen nöyryytys…
27.10. pöllöputki jatkui, kun yöllä verkosta tuli suopöllö ja Hanna toi heti aamusta verkoilta varpuspöllön. Muutolla näkyi 45 tundra-, 775 valkoposki- ja 24 sepelhanhea ja sorsiakin liikkui ihan mukavasti. Muutolla harvoin näkyvä jalohaikara, myöhäinen töyhtöhyyppä sekä 76 muuttavaa pikkulokkia ilahduttivat. Kotilahdella kellui muutaman päivän tauon jälkeen taas pari harmaasorsaakin.
Asemalle saapui ”Aksu” Lehikoinen et co. ja iltapäivällä oli meidän vuoromme lähteä asemalta. Veera lähti illalla junalla mutta me tipautimme Hiljan Espooseen ja Ahtin Helsinkiin ja jatkoimme sitten pitkän matkan kotiin Parikkalaan.
Loma oli ollut varsin leppoisa ja akkuja oli saatu ladattua. Lintuja oli ollut vähemmän kuin olimme odottaneet, mutta onpahan siksi aiheellista mennä kokemaan Haliaksen syysmuuttoa uudelleenkin joskus tulevaisuudessa.
Palattuamme Parikkalaan Siikalahti oli vielä sula ja lahdella kellui mukavasti vesilintuja, joista etenkin harmaa-, jouhi- ja lapasorsien toivoin pysyvän paikalla marraskuun talvilintulaskentaan saakka. Vielä kuun viimeisenä päivänä näin mm. 8 harmaa-, 7 lapa- ja 7 jouhisorsaa sekä 8 kottaraista ja illan peltokierroksella lehtokurpan, 3 taivaanvuohta ja sarvipöllön mutta yöllä oli jo viisi astetta pakkasta ja maa aivan jäässä.
J.A.