Elokuun loppu

Menneinä parina viikkona retkeily oli aika vähäistä. Idänuunilinnun löysimme 14.8. Rautjärven Lahnaselta ja 17 valkoposkihanhea ruokaili Joukionsalmella. Seuraavana päivänä Siikalahdella pyöri nuorehko merikotka.
18.8. Siikalahden Tetrisuon pelloille oli rankkasateen jälkeen laskeutunut 33 kapustarintaa, 20 suokukkoa, 7 tylliä sekä 70 keltavästäräkkiä ym..
19.8. ajellessani Lappeenrantaan, pysähdyin Joutsenon Kotasaaressa, jossa kellui nuori vesipääsky.
Viikonloppuna kävimme edustamassa EKLY:ä Perämeri Openissa eli lintuharrastajien jalkapalloturnauksessa Kokkolassa, jossa viisi joukkuetta mitteli paremmuudesta. Tuloksena oli komea toinen sija, kun finaalissa Tringa oli parempi numeroin 2-0. Retkellekin Kokkolassa ehdittiin ja lauantaiaamuna ehdimme ennen pelejä käydä Rummelön sekä Harrbådanin torneilla, joilta näimme mm. merikotkan, harmaahaikaran, 8 ristisorsaa, suo- ja pikkusirrejä, merikihun, 2 räyskää ym.
Turnauspäivä 20.8. oli tietysti rankka, kun itsekin pelasin 5 peliä, kun PPLY:n joukkue oli vajamiehinen ja pelasin yhden pelin heidänkin riveissään. Illan vietto pelien jälkeen oli kuitenkin todella mukava, mutta silti taas sunnuntaiaamuna me suuntasimme retkelle. Mukana oli nyt myös puoluepäiviltä vapautunut veljeni Pirkka. Suuntasimme Lohtajalle, jossa kävimme useammallakin hyvän näköisellä paikalla, mutta havainnot jäivät varsin vaatimattomiksi: merikihu, 2 räyskää, merikotka, 2 kanahaukkaa, 2 sinisuohaukkaa, suo- ja pikkusirrejä, kuovisirri vuodariksi jne.
Puolilta päivin olimme taas Kokkolassa Campingillä, jossa pakkasimme tavaramme ja lähdimme pitkälle paluumatkalle kohti Lappeenrantaa.
Pysähdyttyämme mm. Suomenniemen uudehkolla komealla näköalatornilla, olimme lopulta iltapuolikymmenen aikaan Lappeenrannassa. Itselläni meni lähes puolille öin ennen kuin pääsin kotiin Parikkalaan.

22.8. sain tiedon Siikalahdelta löytyneestä kiljukotkasta ja singahdinkin heti sitä katsomaan. Lintu oli jo kertaalleen kadonnut kauas itään, mutta onneksi se palasi lahden länsipuolelle kaartelemaan suoraan yläpuolelleni, jolloin sain siitä kelpo videot otettua. Päivemmällä lintu näkyi vielä uudelleen isommallekin porukalle, kun se saapui kaartelemaan Tetrisuon peltojen päälle.

Suojarinteen ”potu” saapui perjantai-illasta viikonlopun retkiseuraksi ja lauantaiaamusta 27.8. suuntasimme Siikalahdelle. Lahdella oli varsin rauhallista, muutama luhtakananuorukainen äänteli, pari pikkulepinkäistä näkyi ja muutama uivelo kellui lahdella, mutta helteisessä etelätuulessa muutto oli olematonta. Niinpä suuntasimme vielä Saarelle, josta Akanvaaran Tetrisuolta löytyi odotetusti kolme lapinkirvistä. Pohjanrannasta löytyi sitten komea 2kv kiljukotka, joka oli selvästi eri lintu kuin Siikalahdella viikolla nähty. Hetken kotkan kanssa samassa putken kuvassa viivähti naaras arosuohaukan näköinen lintu, mutta kotka oli sen verran upea, että emme lähteneet suohaukan perään, kun se katosi lähipeltojen suuntaan. Kanavalammelta löysimme vielä nuoren merikotkan ennen kuin palailimme kotia kohti. Loppuilta meni sitten Kontiokorpien tupareissa ja Anniinan valmistujaisissa mukavassa seurassa.

Sunnuntaiaamusta 28.8. olimme taas Siikalahdella, jossa pikkulintumuutto oli selkeästi parempaa, mutta mitään ihmeellistä emme nähneet. Aamupäivällä lahdella pyöri parikin merikotkaa, 6 hiirihaukkaa, 5 nuolihaukkaa, 6 kalasääskeä ym. muttei mitään ihmeellistä.