Elokuu 2017

Elokuu alkoi mukavasti, kun 1.8. Siikalahdella vaelsi pähkinänakkeli patotien puskia pitkin kohti länttä. Iltapäivällä kävimme taas valkoposkihanhipyynnissä Joukiosalmella ja saimme renkaisiin 3 vanhaa ja 5 poikasta.

3.8. Siikalahdella näkyi ainoana parempana lajina suosirri, mutta iltakäynti Saaren Pohjanrannassa tuotti taas sponden jalohaikaran! Myös pikkutylli oli paikallisena lirojen seurassa.

4.-6.8. teimme jo perinteisen Saimaan risteilyn kaveriporukalla. Suuntasimme ensin Puumalaan, josta meillä oli mökki varattuna ja illalla kävimme Siltakemmakoilla kuuntelemassa Eppuja. Seuraavana päivänä veneilimme Joutsenon puolelle, jossa yövyimme Keski-Lylyn saaressa ja sunnuntaina jatkoimme Lappeenrantaan. Viikonlopun säät olivat varsin vaihtelevat, mutta onneksi paljon paremmat kuin mitä sääennusteet olivat luvanneet. Lintuhavainnot jäivät kuitenkin varsin vähiin; muutama suosirriparvi, pari harmaahaikaraa sekä meriharakka olivat ainoat mainittavat.

Joka päivä retkeilin vähintään ruokatunnin, mutta juuri mitään yllättävää ei tullut havaittua 11.8. bongasin Kangaskylältä Lötjösen Matin löytämän pikkusiepon, mutta Siikalahdella ei näkynyt merikotkaa kummempaa. Harvoina lämpimänä hetkinä kävimme Siikalahdella parhosia katsomassa ja kuvasimmekin mm. pikkuhäiveperhosen ja karttaperhosia.

12.8. Siikalahdella näkyi sentään mm. 19 merimetsoa, 10 harmaahaikaraa, taas uusi jalohaikara sekä 4 merikotkaa. Pohjanrannan ”jallu” oli myös yhä paikalla.

13.8. piti singahtaa Asikkalaan bongaamaan etelänisolepinkäistä. Matkalla näin Rautjärven Lamminkylässä pari kangaskiurua ja Joutsenosta ja Lappeenrannasta poimin kyytiin Caireniuksen Sampsan sekä Punnosen Pekan. Lintua piipitettiin ”aroisolepinkäisenä” siihen asti, kunnes pääsimme paikalle ja huomasimme lintua kohti kävellessä, että määritystä jo epäiltiin ainakin Bongariliiton Facebookissa. Lintu löytyi pian mutta oli kaukana. Onneksi se siirtyi kohta hieman lähemmäksi ja eivätpä tuntomerkit oikein etelänisolepinkäiseen sopineet. Jonkin aikaa lintua tuijotettuamme joku sai linnusta lentokuviakin, joissa näkyi linnun turhan selvästi kyynärsiivelle yltävä siipilaikku. Myös valkoinen yläperä, hennohko nokka sekä pitkänoloinen pyrstö eivät sopineet ”pallidirostrikselle” vaan lintu taisi taas kerran olla ns. homeyeri-tyyppinen isolepinkäinen. Eikä tämä vanha lintu välttämättä ollut saapunut kovinkaan kaukaa, sillä peltoaukealle pelmahti jostain myös nuori isolepinkäinen.

Paluumatkalla stoppasimme Askolan altailla, jossa näkyi mm. 31 tylliä, 21 kapustarintaa, 4 lapinsirriä, 5 suosirriä sekä meriharakka. Ilta päättyi komeaan ukkoseen.

15.8. löytyi Siikalahdelta taas uuden näköinen jalohaikara, vanha lintu tällä kertaa. 16.8. Kangaskylän yllä lenteli hetken ristiin rastiin isokäpylintu ja 17.8. näkyi kylällä taas pitkästä aikaa pähkinähakki.

18.8. iltakäynti Pohjanrannassa tuotti 3 mustapyrstökuirinuorukaista, jotka valitettavasti olivat aika kaukana väreilyssä ja lensivät katveeseen, ennen kuin ehdimme edes ajatella alalajimääritystä. Seuraavina päivinä alkoi sitten Suomesta löytyä enemmän islandica-alalajin yksilöitä kuin aiemmin oli havaittu yhteensä. Jotenkin meidän linnuista jäi kuitenkin sellainen kuva, että ne olivat turhan pitkänokkaisia islandikoiksi.

19.8. Siikalahdella näkyi taas jalohaikara, 13 merimetson parvi, mustaviklo, 34 kapustarintaa ja yhdessä kapulaparvessa mukana ollut isosirri. 7 kaukana muuttanutta kahlaajaa näyttivät nekin lähinnä isosirreiltä, mutta menivät hieman turhan kaukaa.

Iltapäivällä juoksimme Honkasen Juhan kanssa kahdestaan Joutsenon pikkuteitä ihan vain huvin ja urheilun vuoksi puolimaratonin, jonka varrella näkyi mm. ampuhaukka.

20.8. Siikalahdella oli 2 jalohaikaraa, joista ainakin toinen oli taas sulkasatonsa puolesta uusi yksilö. Harmaahaikaroita näkyi yhteensä ainakin 20 yksilöä. Merikotkia näkyi 3, sinisuohaukkanaaras muutti etelään, pikkutyllin ja tyllin ääntä kuultiin taivaalta ja myös mustaviklo muutti.

21.8. lahdella oli taas pari jallua ja tihkusateinen ruokatuntistaiji tuotti myös toivotut 21 tundrakurmitsaa ja 12 punakuiria, jotka muuttivat yhdessä lahden yli. Myös lapinsirri sekä töyhtöhyyppä näkyivät.

23.8. lahdella näkyi pitkästä aikaa pari punasotkaa ja harmaapäätikka sekä taas uusi täysin keltanokkainen jalohaikaranuorukainen. Iltapäivällä haimme Tarvaslammella ikkunaan törmänneen nuoren kanahaukan hoitoon. Niinpä meillä oli nyt parikin lemmikkiä, sillä meillä oli jo lähes pari viikkoa ollut hoidossa myös ison osan siipisulistaan menettänyt haarapääskyn poikanen.

24.8. suuntasimme Soikkelin Miikan kanssa Savonlinnaan bongaamaan siellä jo jonkin aikaa oleillutta mandariinisorsaa. Pienen hakemisen jälkeen tämä peruspukuinen koiraslintu löytyikin. Ohessa näimme mm. pari pähkinähakkia.

25.6. lahdella näkyi yksi jallu ja iltapäivän juoksulenkillä kuulin Moskuunniemessä rätisevän pikkusiepon.

26.-27.8. olimme Helsingin seudulla, jossa oli lauantaina Lintumessut Viikissä. Itse retkeilin tietysti molempina päivinä. Viikissä näkyi mm. kapustarinta, lapinsirri, pari suosirriä, 3 mustavikloa sek’ kuului pikkutikka ja Espoon Laajalahdella kävin molempina päivinä. Sunnuntaina staijailin paikalla pitempään mukavassa porukassa ja haviksia kertyi mm. jo edellispäivänäkin näkyneestä islandica-mustapyrstökuirista, 2 pikkutyllistä, 2 pikkusirristä, 2 lapinsirristä, suosirristä, 2 mustaviklosta, 50 suokukosta, 2 jalohaikarasta, 3 räyskästä, rytikerttusesta ja 4 viiksitimalista ym. Kävin pikaisesti myös Espoon Finnolla, jossa näkyi vain 2 liejukanaa.

28.8. Siikalahdella näkyi vielä muuttava käki ja 29.8. taas jalohaikara. Iltalenkillä kuulin Eskolan metsissä pohjantikan.

Kuun viimeisenä päivänä singahdin Joutsenon lennokkikentälle bongaamaan EKLY-pinnaksi nuoren luotokirvisen. Lintu oli oudon näköinen etenkin juuri loppuneiden sateiden jälkeen, joten uskalsin määrittää sen itselleni pinnaksi vasta kotona Pirhosen Jampan löytötilanteessa ottamat kuvat nähtyäni. Enpä ollut aiemmin tainnut edes nähdä nuorta alkusyksyistä luotokirvistä? Paluumatkalla näin vielä pari toisiaan jahdannutta käkeä Joutsenon Korvenkylässä.

J.A.