Alkuvuosi 2019

Joulusta alkaen pari viikkoa meni lintureissulla Omanissa, joten Loppiaisena Suomeen palattuamme ensimmäinen vuodenpinnan näin Helsinki-Vantaan lentoasemalla illan hämärtäessä – se oli varis. Kotiin ajomatkalla teimme taas pakollisen stopin Lappeenrannassa hoitaen toiseksi vuodariksi huuhkajan ja samalla näkyi sinisorsakin.

7.1. vuodenpinnalista sai jatkoa Parikkalan Kangaskylällä nähdyillä kesykyyhkyillä, naakoilla, talitiaisilla, pikkuvarpusilla, harakalla, keltasirkuilla, varpusilla ja yhä vain yllättäen eräällä ruokinnalla käyvällä kottaraisella. Pikakäynti Kannaksen suunnalla tuotti vielä sinitiaisia, mustarastaan, viherpeippoja, pähkinänakkelin, valkoselkätikan sekä käpytikan. Seuraavana päivänä ainoa uusi laji oli korppi ja sitä seuraavana urpiainen.

Urpiainen10.1. työpaikan yli lensi kanahaukka ja Imatran treenireissulla Vuoksella näkyi telkkiä ja isokoskeloita. 11.1. pääsi vihdoin ulos valoisaankin aikaan ja Siikalahden visiitti tuotti hömötiaisia, tundraurpiaisia ja pyrstötiaisen, Kontiolammella tien yli lensi pyy ja Tyrjänjoella näkyi koskikara. Kirkonkylältä hoitui illan jo hämärtäessä vielä närhet sekä kuusitiaiset.

12.1. teimme Hannan ja tämän siskon Elissan kanssa retken Imatralle ja Lappeenrantaan. Stoppasimme menomatkalla aamuhämärissä Simpeleen Lahnasella, jossa näkyi laulujoutsenia ja kuului punatulkku sekä Kangaskoskella, jossa havainnot jäivät koskikaraan. Palatessamme kohti kuutostietä näimme pari isolepinkäistä. Ruokolahdella moottoritien alkua ennen lensi tien yli yllättäen naarasfasaani, joka jäi tepastelemaan eräälle parkkipaikalle. Oli minulle ensimmäinen fasaani Etelä-Karjalassa pitkään aikaan. Ja moottoritielle päästyämme lensi tien yli korkealla koiras teeri.

Imatran lintupaikkojen koluaminen aloitettiin Neitsytniemestä, jossa näkyi merimetso, pari harmaapäätikkaa sekä pyrstötiaisia. Seuraavaksi suuntasimme Mehiläismäkeen, josta löytyi melko helposti nokkavarpunen sekä pari räkättirastasta. Itä-Siitolassa kellui pullasorsien vieressä tukkasotka ja Vuoksen koluaminen tuotti lisää merimetsoja sekä lopulta myös pari uivelonaarasta. Mellonlahdella näkyi vielä talvehtimaan jäänyt silkkiuikku sekä viisi laulujoutsenta, mutta pikku-uikkua emme löytäneet mistään, vaikka niitä oli Vuoksessa havaittu useampia.

Joutsenossa yritimme taas kerran viitatiaisia mutta turhaan ja Lappeenrannan puolellakin näkyi vain eräässä paikassa peippo, Reijolan jätärillä kuusi tavia ja Toikansuolla kolme kottaraista. Eli loppupäivän havainnot jäivät vaatimattomiksi, ilta menikin sitten elokuvissa.

13.1. suuntasimme Elissan ja Punnosen Pekan kanssa Melkoniemen metsiin kuukkelia katsomaan. Hiihtomatkalla näkyi kuusi töyhtötiaista ja perille päästyämme löysimme koputtelevan pohjantikan ja vilaukselta näkyi toinenkin ”pontikka”. Lähistöllä koputteli myös palokärki ja yllättäen ylitsemme lensi ainakin 23 taviokuurnan parvi! Retki oli mennyt yli odotusten ja siinä kuurnahavaintoa ilakoidessamme ilmestyi kuukkelikin lähipuun latvaan meitä morjenstamaan. Lintu oli kuitenkin oudon arka. Ilmeisesti yksin jääminen alkaa näkyä tämän tutun linnun käytöksessäkin. Sääliksi käy reppanaa!

Viikolla havainnot jäivät vähiin. Kotipihassa näkyi viherpeippoparvessa tundraurpiainen ja kylällä näkyi peippo. 19.1. Tarvaslammella näkyi mukavavimpana 35 urpiaisen mukana neljä tundraurpiaista ja Kannaksella näkyi vuodariksi puukiipijä.

20.1. olin onnistunut järjestämään pitkään Taipalsaarella olleelle, mutta salassa pidetylle lapintiaiselle yhteisbongauksen. Linnun löytäjä oli oikein mukava kaveri ja bongaus oli saatu järjestettyä hyvässä yhteisymmärryksessä. Lopulta meitä oli paikalla kymmenen bongaria ja itselläni olivat kyydissä Soikkelin Miika ja Elissa sekä Caireniuksen Sampsa. Lapintiainen näkyi hienosti! Samalla ruokinnalla kävi myös pähkinänakkeli. Itse sain lapintiaisesta 299. EKLY-pinnan.

Kiertelimme bongauksen jälkeen Lappeenrannan ja Joutsenon paikkoja surkeassa lumituiskukelissä ja havainnot jäivät vaatimattomiksi. Viitatiaisiakaan ei näkynyt vieläkään. Parhaimmistoa olivat Kaukaalla näkynyt kanahaukka, Reijolan jätärin seitsemän tavia ja kotimatkalla näkemäni varpushaukka Joutsenon Kesolassa.

21.1. Mollotti aamutaivaalla täydellinen kuunpimennys, josta tietenkin piti ottaa kuvia.

26.1. Tarvaslammella näkyi Pihabongauksessa parhaimpana 50 urpiaisen parvessa olleet kuusi tundraurpiaista. Kävimme yrittämässä myös yhden nakkelin pyyntiä Tiviällä, jossa osallistuimme samalla myös Pihabongaukseen. Nakkeli kyllä näkyi, mutta ei suostunut ottamaan rengasta matkaansa. Ainoa muu havainto oli kuutostieltä näkynyt palokärki.

UrpiainenHarakka

Sunnuntaina 27.1. teimme kipakassa pakkaskelissä lyhyen kävelyn Kangaskylällä ja kottarainen näkyi yllättäen melkein pihassamme. Löysimme myös yhden valkoselkätikan meille uudesta paikasta.

Tammikuun viimeisenä kävin Siikalahdella pikaisesti ja näin kuun viimeiseksi vuodenpinnaksi pikkutikan, valkoselkätikan sekä Kannaksella peipon.

Helmikuun aloitin pikakäynnillä Siikalahdelle, jossa näkyi harmaapäätikka, pari valkoselkätikkaa ja pari pyrstötiaista. Kangaskylällä kottarainen oli taas vakiopaikallaan. Iltapäivällä lähdin ajamaan kohti Kirkkonummea pysähtyen Kangaskoskella, jossa nyt näkyi seitsemän laulujoutsenta, kaksi koskikaraa sekä vihdoin pikku-uikkukin. Vuoksen Itä-Siitolassa näkyi taas tukkasotka mutta eipä löytynyt Imatran Kuparinkaan viitatiaista, vaan havainnot jäivät peippoon. Lappeenrannassa ollessani ilta oli jo pitkällä mutta pimeässäkin kuittasin tavin sekä taas tutun huuhkajan.

Lauantaina 2.2. hyppäsin Kirkkonummella Matias Castrénin kyytiin, jossa jo olivat kyydissä myös Lampisen Markus sekä Laitasalon Jari. Meillä oli taas perinteinen Bongariliiton hallituksen järjestäytymiskokousviikonloppu Hangon Tvärminnessä ja tuttuun tapaan ennen kokousta oli aikaa varattu retkeilylle. Tammisaaressa emme nähneet kuin puukiipijän ja muutaman pyrstötiaisen Ramsholmenilla ja Hangossakin kävimme parissa paikassa ilman mitään havaintoja. Lopulta Keskusta-alueelta löysimme etsimämme lapinsirkun helposti ja ohessa näkyi pari sepelkyyhkyä, niin kana- kuin varpushaukka sekä useampikin peippo.

Kalasatamassa näkyi tukkasotkia, nokikana, kalalokkeja, 13 naurulokkia ja kyhmyjoutsenia ja Itäsatamassa harmaalokkeja, alleja, merikotka sekä koiras tukkakoskelo. Mutta keli oli todella surkea, tuulta oli lähes 15 m/s ja lunta tuli taivaan täydeltä. Lopulta suuntasimme Tvärminneen kokoustamaan ja asiaa riitti aina aamuyöhön saakka.

3.2. olimme suunnitelleet taas retkeilevämme, mutta sääennuste oli niin surkea, että päätimme nukkua pitempään. Lopulta kävimme vain neljän tuulen tuvalla toteamassa, ettei retkisää ollut mistään kotoisin. Havainnot jäivät edellispäivänä nähtyihin lajeihin sekä räkättirastaaseen.

Kirkkonummella syötyäni ehdin vielä iltapäivällä suunnata Helsingin Lauttasaareen, jossa tunnin odotuksella hoitui lopulta rautiainen sekä Metsälään, jossa hoitui sekunnissa laulurastas kuukausiässäksi. Keli oli edelleen surkea ja ajomatka kotiin Parikkalaan oli todella tympeä.

Viikolla havainnot jäivät taas vähiin. Kangaskylällä näkyi parina päivänä tilhiä, joka oli sentään vuodenpinna. Sunnuntaina 10.2. onnistuin vihdoin ties kuinka monennella yrittämällä hoitamaan viitatiaisen Joutsenosta. Nytkään en tinttiä nähnyt, mutta Caireniuksen Sampsan kanssa kuulimme muutamaan otteeseen viitatiaisen laulua lähipuista. Lyhyellä aamuretkellä Imatralle näimme vieläviisi koskikaraa Mellonlahdella sekä pikku-uikun, 12 merimetsoa, laulujoutsenen ja tundraurpiaisen Kuparissa. Loppupäivä meni sitten itsellä EKLY:n ARK:n kokouksessa.

14.2. näin taas kottaraisen Kangaskylällä, teeren, kanahaukan ja valkoselkätikan Siikalahdella ja yllättäen jopa 23 tiklin parven terkkarin pihalla. 16.2. Simpeleen Kokkolanjoella näkyi neljä telkkää sekä isokoskelo ja seuraavana päivänä näiden lisäksi neljä koskikaraakin.

23.2. tein taas talvilintulaskennan ja havainnot olivat varsin odotetunlaisia: Teeri, 7 kesykyyhkyä, harmaapäätikka, 3 käpytikkaa, 23 sini-, 78 tali-, 2 hömö- ja töyhtötiainen, 5 närheä, 10 harakkaa, 35 naakkaa, 15 varista, 2 korppia, 10 varpusta, 54 pikkuvarpusta, 21 viherpeippoa, 23 urpiaista, 2 tundraurpiaista, 6 punatulkkua ja keltasirkkua.

24.2. kävimme pikkuporukalla kuukkelimetsissä ja mukava oli nähdä, että kuukkeli oli yhä paikalla. Lintu kuitenkin näkyi vain ylilentävänä sen jahdatessa aktiivisesti syyssoitimen tapaista viheltelyä pitänyttä varpuspöllöä. Kuulimme myös pari rummuttavaa pohjantikkaa ja itse kuuli vielä yhden ääntelevänkin yksilön. Muuten havainnot jäivät tiaisiin ja närhiin. Matkalla näkyi vielä palokärki ja kylällä taas kottarainen.

J.A.

Luminen metsä